Жители на "Горубляне" ще блокират протестно "Цариградско шосе" всяка неделя

Жители на "Горубляне" ще блокират протестно "Цариградско шосе" всяка неделя

© Юлия ЛазароваЖители на кв. Горубляне излизат днес на протест с искане за инфраструктурни промени. Началният час на протестната акция е 16:00 ч., а мястото - на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Павел Красов".


Очаква се гражданите да блокират движението в района, а ако исканията им не бъдат чути, да го правят всяка неделя.


За предстоящото спиране на движението по пътната артерия, извеждаща трафика към Пловдив, беше съобщено на антиправителствения протест вчера. Един от активистите на инициативния комитет "Гопубляне" Иван Димитров допусна, че протестиращите ще тръгнат пеша по булеварда, за да се включат по-късно в протеста срещу корупцията на пл. "Независимост".
Недоволството на гражданите на софийския квартал получи нов тласък след оповестеното в петък решение на конституционния съд в тяхна полза във връзка със срока за започване на отчуждителни процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост за имоти, предвидени за озеленени площи.


Част от исканията на протестиращите от Горубляне включват изграждането на воден парк "Искър" с велоалея до Панчарево и тротоар по протежението на булевард "Самоковско шосе" до Южната дъга на Околовръстния път, изграждане на детска площадка, която ще е втората за 10 хил. жители, пенсионерски клуб, от който се нуждаят 2000 души, спиране на разпродажбата на общински имоти. За всичките си искания местните жители са получили обещания от местната и изпълнителната власт, но до реализацията им така и не се е стигнало, се вижда от фейсбук профила на организацията.


"Ако няма блокада, всъщност няма да ни обърнат внимание - правим го само заради това и ще затваряме всяка неделя "Цариградско шосе", докато не видим стартирането на строителството на пенсионерския клуб, стартиране на строителство на велоалеи и тротоар по "Самоковско шосе". Също така настояваме за издаване заповед за ПУП на воден парк "Искър", заяви пред БНР Янита Тарабанова, един от организаторите на протеста. За него е подадено уведомление в Столичната община, а часовете са 16.00-20.00.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK