Борисов нареди на финансовия министър да не "държи здраво" бюджета, а да мисли за хората

Скрийншот от фейсбук профила на премиера.

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

Скрийншот от фейсбук профила на премиера.Премиерът Бойко Борисов нареди днес на финансовия министър Кирил Ананиев да не следва политиката на предшествениците си, поддържали бюджета балансиран, а да мисли повече за обикновените хора.


"Ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне - обърна се Борисов към Ананиев при посещение в селскостопански обект, коментирайки трудностите на хората заради разпространението на коронавируса. Всички мерки са насочени към хората и бизнеса и трябва да продължим, отговори Ананиев.


Проектобюджетът за догодина трябва да бъде внесен в Народното събрание най-късно на 31 октомври, но и от предишни анонси на властта се разбира, че най-вероятно в него ще бъде прекъсната традицията за баланс на приходите и разходите и ще бъде заложен дефицит, който ще се покрие от взетия дълг.
Днес премиерът продължи с пътуванията си из страната, излъчвани във фейсбук, при които акцентира върху успехите на управлението без да дава възможност да му бъдат задавани въпроси. След като преди седмица той отдели време да коментира, седейки върху пън край пътя, повишения кредитен рейтинг на България, в началото на днешното му пътуване в обор за крави той се фокусира върху земеделието и преодоляването на бедността.


Всеки в България трябва да усети, че държавата не му говори само за маски и да пази дистанция, а го подкрепя и заедно ще преодолеем кризата с коронавируса.


Бойко Борисов,

министър-председател


Близо 30 000 фермери вече са получили средства в общ размер 70 млн. лв. по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус, написа в профила си премиерът, а малко по-късно пусна и видео от посещение в кравеферма без да оповести къде е мястото и кой е фермерът, но от разговора се разбра, че посещението е в Пловдивско, човекът е и кмет, занимава се и със зърнопроизводство, а децата му му помагат.


Освен от Ананиев Борисов беше придружен от земеделския министър Десислава Танева и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Разговорът със земеделския производител премина неформално на "ти".


И двамата министри увериха, че са ангажирани в подкрепата на производителите, а Борисов похвали Танева за активността при защитата на българските предложения пред останалите в ЕС. "Подкрепата за малини, ягоди, къпини, биволи, кози, оранжерии.." изреди Борисов. "Всичко сме изпълнили", отчете Танева.


"Като гледам в какви панически действия изпадат държавите, като гледам спада на брутния вътрешен продукт в САЩ с 15%, влагаме всичко и по европрограми, така че парите да стигнат бързо до семействата", каза премиерът и припомни обявените вчера мерки по програмата за храни за следващия програмен период. Става дума за 504 млн. лв., които предстои да бъдат одобрени от Брюксел, от които ще се възползват около 600 хил. души. Повече четете тук.


Борисов и Танева се оказаха облечени в блузи с еднакъв горчиченожълт цвят. По този повод премиерът коментира, че има три любими ризи и ги сменя. Той направи пояснението, защото бил обвиняван, че ходи със стара риза или пуска стари снимки. Добави "Продължаваме нататък" и видеото приключи.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK