Хората плащат много повече от държавата за PCR тест за коронавирус и това (не) е проблем

Хората плащат много повече от държавата за PCR тест за коронавирус и това (не) е проблем

© ReutersВ сравнение с началния етап на епидемията от коронавирус в България цената на свободно изследване с PCR тест, който се счита за "златен стандарт", е намаляла от 120 лв. на около 100 лв. Сумата обаче е все така значително по-висока от шейсетте лева, плащани от Здравната каса за същото изследване.


Властите вече дадоха заявка, че от ноември личните лекари също ще могат да дават направления за PCR изследвания. Има заявка да се увеличат и възможностите на инфекционисти, педиатри, пулмолози и специалисти по уши-нос-гърло за насочване на пациентите за тестове за SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ болестта COVID-19). Ако това стане при досегашните условия, частните лаборатории ще трябва да правят повече изследвания, които обаче ще са остойностени на по-ниска сума. За пациентите пък ще остане да приемат, че ако имат възможност и търпение да преминат по институционалния ред, няма да дадат допълнителни средства, за да разберат дали са заразени.


Защо точно 60 лв. за "държавен" PCR тест


До момента Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изплаща пари на болниците за направени PCR изследвания по време на лечение на пациенти с COVID-19, както и за тестването на всички други постъпващи в лечебните заведения. Изискването за отрицателен тест преди хоспитализация беше въведено с цел да направи болничната среда по-сигурна.
Колко точно са разходите на касата за PCR тестове в болниците не е известно, защото те са част от т.нар. клинична пътека. Тя е съвкупност от компоненти - например медицински консумативи, изследвания, труд на персонал - за които държавата се договаря с организациите на лекарския и зъболекарския съюз. Данни, публикувани през септември, показват, че за първите шест месеца от COVID кризата в страната за лечението на пациенти с коронавирус в болница са платени общо 6.3 млн. лв. В тях влизат и разходите на касата за "подпомагане" на лечебните заведения за COVID тестването с 20 лв.. Те идват по споразумение между Българския лекарски съюз (БЛС) и фонда: "За подпомагане на скрининга (от англ. - пресяване, селектиране - бел. авт.) и борбата с COVID-19 се отпускат по 20 лева допълнително за всеки преминал през болницата пациент независимо по каква клинична пътека е приет".


Освен в болниците здравната каса покрива разходи за PCR изследвания, назначени от лекари специалисти, и от регионалните здравни инспекции (РЗИ). По данни от септември за периода април - август РЗИ в страната са направили 19 324 PCR теста, за което касата е платила 1 159 440 лв. Като се раздели общата сума на броя изследвания, се получава, че един тест струва 60 лв.


Как е определена цената от 60 лв. не е известно. Пред "Дневник" представител на пресцентъра на здравната каса заяви, че цената е посочена от БЛС и препрати към организацията за допълнителна информация. До приключването на работата по текста от пресцентъра на лекарския съюз не отговориха на писмените въпроси как е определена стойността на теста и каква е причината за разликата в цената, плащана от пациентите при свободно тестване.


"Не сме щастливи от тази работа"


Вероятно вече е известно що е то PCR тест за коронавирус, но по-малко популярно е, че лабораториите използват различни видове от него, в зависимост от това колко участъка от вируса детектира, обяснява за "Дневник" Недялко Калъчев, управител на лаборатории "Цибалаб".


Той образно сравнява всеки вид от предлаганите тестове на автомобилни марки:

"Мерцедес" - има три гена, но резултатите не са бързи и затова струва 90 лв.;


"Ферари" - има два гена, резултатът излиза бързо и струва 180 лв.;


"Майбах" - не се предлага на пациентите, а се използва "вътрешно" за проверки на съмнителни резултати и е още по-скъп.

Има и тестове с по един ген, казва Калъчев, но допълва, че те са рисковани, отново онагледявайки с пример: "Единият показател гледа, дали генът е червен, другият го гледа дали е грапав, а третият - дали има два прави ъгъла". С други думи, ако коронавирусът в даден човешки организъм е с два прави ъгъла, но тестът има показател само за червен цвят, то той може да не улови заразата.


"Ако разглеждате PCR теста сам по себе си като консуматив, той не е толкова скъп. По-скъпи са допълнителните неща, за да може да се направи: машини, боксове, персонали, обучение, предпазни средства и какво ли още не", казва Калъчев по повод разликата в цената, на която лабораториите получават доставени тестовете и тази, на която ги предлагат на пациентите. По думите му разликата може да е "поне" тройна, но посочва, че в крайна сметка надценката не била голяма.


"Не сме щастливи от тази работа" - така Недялко Калъчев коментира шейсетте лева, които Здравната каса плаща на лабораториите за официално назначените тестове. "Особено РЗИ, като докарат от някъде някоя контактна група, хората настръхват. Тъжни и унили се залавят за работа", твърди управителят на "Цибалаб".


Очаква се от ноември - след като личните лекари получат възможност да дават направления за PCR тестове - желаещите да се изследват за сметка на публичния ресурс да са значително повече, отколкото досега. Но Калъчев е скептичен, че Здравната каса ще отдели много средства и прогнозира, че отново ще има ограничения кой може да се тества.


По думите му и сега голяма част от PCR тестовете, които се правят на частно в "Цибалаб" са на контактни лица на доказано заразени, но "системата ги е изплюла", защото публичните средствата се харчат много пестеливо. Така излиза, че един пациент плаща около 100 лв. от личните си средства в частна лаборатория, въпреки че теоретично разходът трябва да се поеме от публичните.


Ако се генерира загуба...


"Няма да работим със здравната каса, ако при нас се генерира загуба и ръководството вземе такова решение", казва за "Дневник" доц. Анета Иванова, началник на лаборатория в болница "Св. Иван Рилски" в София, по повод разликата в изплащаното от държавата за PCR тест и реалната стойност на изследването. Освен тестове на пациенти, настанени в лечебното заведение, за които получават средства по клинична пътека, болницата прави във фургон до сградата изследвания и на външни хора, които идват с направление от лекар или по свое желание.


Доц. Иванова също отбелязва, че PCR изследването е скъпо с причина: "Имаме два апарата: първият е необходим за екстракция на вирусните нуклеинови киселини, вторият вече специфично определя. Между апаратурата има и консумативи, които не са евтини. Отделно, ако не е запълнен максимално капацитетът на апарата, също се генерира загуба".


Началникът на лабораторията обяснява още, че досега лечебното заведение "пазарува" тестове от свободния пазар и се надява цената да е по-ниска след като болницата сключи договор за обществена поръчка при търг на най-ниска цена.


За риска от заразяване с коронавирус в самолет - тук
За възможните симптоми на "дългия COVID" - тук
За пътя на (съмнителния за) COVID пациент - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Май статията не е за широка публика? Или това, което разбрах е, че се харчат страшно много пари, а ефектът е незначителен!

 2. 2 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Пред количеството продадени маски, антисептици и тестове, наркобосовете могат само да наведат засрамено глава....

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Здравната каса е търговец на едро, но от това не ми става по-весело.

  Еретик
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":
  Или:
  "...С други думи, ако коронавирусът в даден човешки организъм е с два прави ъгъла, но тестът има показател само за червен цвят, то той може да не улови заразата...."

  Откриват се нови лаборатории, хора изнемогват в тях, провеждат се множество тестове, хората изнемогват, и накрая нищо не е сигурно. Но със сигурност едни милиони са усвоени.

 5. 5 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Обясняваше ви се дълги години, че няма как да има ефективно фукнционираща здравна система, в която да има какъвто и да било частен компонент, и че единственият начин да има работеща такава е да се върне старата съветска, в която всичко е централизирано и интегрирано.

  Естествено нямаше кой да слуша, понеже неолибералната догма е еднакво удобна и на запад, и на изток, тъй като осигурява железна идеологическа подкрепа за издевателстването над обикновения човек от страна на олигархията и непроницаем щит срещу всякакви предложения за създаване на системи, работещи в обществения интерес.

  Е, да ама ето че дойде една от онези напълно очаквани в дългосрочен план кризи, и всичките дефекти лъсват на показ в цялата си бруталност -- инфекциозните и интензивни отделения бяха закрити понеже болниците станах рекетьорски организации, а от такава дейност най-трудно се прави бърза печалба, самите болници бяха разпокъсани и сега се оказва, че няма как да се прехвърли пациент от една към друга, няма доктор и сестри, РЗИ-тата изнемогват, няма ресурс за тестване, и като персонал, и като инструменти, и, най-важното, в цяла една държава от ЕС няма нито една машина за синтез на ДНК и нито едно място, където да се произвеждат рекомбинантни ензими, и т.н. и т.н.

  Междувременно във Виетнам и Куба се справят отлично със ситуацията.

  И въпреки това все още няма признаци някой да си е взел поуки...

 6. 6 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Какво стана с обещаните от ББ един милион теста?
  Защо България прави най-малко тестове на глава от населението в ЕС?

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  Да разбирам ли, че всеки пациент изпратен от здравната каса за тест, носи чиста загуба на частните лаборатории?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 242 Весело

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":

  Хвърлай за Куба, отворко. Или Виетнам. Може и при Ким Чен Ун - той се справя най-добре, разстрелва короната.

  Антиваксър=деб*л!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Я някой от Испания да каже как там се тестват хората и колко им струва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Разбира е, че Бойко няма да плаща, сега си купува предизборен вот. Болните хора кучета ги яли, важното е да има хеликоптер за ПКП

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Явно в България шансът да получиш безплатен тест е много нисък. Което, разбира се, не помага да се ограничи разпространението на болестта, защото на хората им е трудно да прежалят едни сто лева на член от семейството, и то не еднократно. Тоест, откриването на заразените зависи от платежоспособността на населението, а не от медицински фактори.

 12. 12 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  От всичко това разбирам, че държавата пести пари, вероятно за да има за изборите. Организация на овладяването на пандемията няма. Лабораториите са готови да спрат приема, ако твърде много хора започнат да идват чрез направления.,вместо сами да си плащат. Всеки ще се тества в зависимост колко пари е готов да даде.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#13] от "pitanka_3":

  Ами по логиката на самия Мангъров, явно там са приемали най-много пациенти, които е трябвало да си стоят у тях понеже нищо им няма, с цел да вземат парите от пътеката...

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Весело

  Боооже... колко много тъга, униние и непрежалими загуби... тва е нечовешко

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Въпроса ти е за Испания, но в рамките на любопитното ето как е по чешко —> може да се тестваш с направление ”държавно” или на ”частно”. От познати знам (за съжаление положителен тест) ,че на частно е 2600 крони, тоест около 100 евро. Подробности за това кой вид тест е не знам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  решението е просто: искат ми един лев за тест - НЕ СЕ ТЕСТВАМ.
  който има интерес да си открива болни и да си играе играта наречена "коронавирус" да си се тества и психясва.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Сега кажи и за доходите

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  Нещо не можах да разбера аналогията с колите....Значи ако изследват 3 (три) гена е най евтино, при 2 (два) гена (тоест ПО МАЛКО) изследване е по-скъпо и ако ПРОВЕРЯВАМЕ изследваното за което се съмняваме, че е погрешно то е най-скъпо защото изследваме коло гена, всичките 5 ли ??? 3 от първото и 2 от второто?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 88 Неутрално

  "Отделно, ако не е запълнен максимално капацитетът на апарата, също се генерира загуба"

  Всичко друго е излишно. Това изречение казва всичко,

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#19] от "padrino":

  че къде си видял ти мерцедеси, ферарита и майбаси, та да разбереш... надипляй там пачките и гледай да не натъжаваш прекомерно специалистите, дет им разбират

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Родното “здравеопазване” в пълния му блясък. Точат се едни пари, никой не знае каква работа вършат, някакви лекари и зъболекари на собствен отново мъгляв и неясен принцип си определят кое колко струва и го заявяват на касата. А пък други ти заявяват че ако не им било изгодно просто ще спрели да работят с касата. Резултата е възможно най-трагичния за хората, или плащат от собствения си джоб или никой няма да ги лекува. Лекарите са се превърнали е престъпници и мислят просто за собствения си джоб.

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#19] от "padrino":


  То целта не е да се разбере ами да приемеш че е нормално да плащаш по 200 лв за тест който отгоре на всичко не е и от най надеждните.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Весело

  "Отделно, ако не е запълнен максимално капацитетът на апарата, също се генерира загуба"Всичко друго е излишно. Това изречение казва всичко,
  —цитат от коментар 20 на gbg


  Да започнат да изследват 24 часа в денонощието и седем дена в седмицата и ще са на печалба тогава 🤣🤣🤣
  Сериозно, какъв е капацитета на апарата и защо някой очаква инвестицията да се изплати за месец, два? Или може би смяната на масла и ангренажни вериги всяка седмица го прави много скъп за поддръжка този апарат?🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":


  НАоълно съм съгласен, единствената приемлива форма на здравеопазване е напълно безплатната и лекари получаващи заплата от бюджета независимо дали болницата е печеливша или не. Държавата трябва да поддържа болниците и да има ясно изградена система за лекарствата които се предписват от лекарите, т.е. да не са от най скъпите ами основно генерични такива. Частни болници и лекари нека има ако иска някой да си прави но на лекар работещ в държавните трябва да му е абсолютно забранено както да работи в частни болници или да има частен кабинет така и да праща пациенти към частните. Колко по лесно и евтино щеше да е ако здравеопазването не беше в услуга на фармацевтичната индустрия и частните лекарски услуги ами беше в услуга на хората, както трябва да е.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":Сега кажи и за доходите
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Щом и в Чехия на ;астно е горе долу колкото в България, значи зивода е, че цената на едро от производител си е висока и почти еднаква за всички страни. Защо касата поема в Бг само 60 лева, вж, това е интерсно (може това да е цената на едро и да не поема труда след това)

  Относно заплатите> ето тук са официалните данни на ЧСУ, става въпрос за груба (брутна заплата) преди данъци.
  https://1url.cz/DzUsz

  Лек ден от мен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Този "златен стандарт" си е чисто менте. Но като има балъци, ще има и ментета.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":

  Глупости. Комунистическата ти пропаганда е нелепа и не върви , защото в Кралство Нидерландия няма 'държавни' болници. Има няколко общински ,няколко универтситетски и цялата система е от частни здравни заведения. И има здравеопазване номер 1 в Европа и Света. Но на вас ватниците не ви изнася плащането свързано с наистина европейско здравеопазване - с високи здравни осигуровки -10 пъти над вашите и/или кеш. Затова викате майка си 'държавата' и ако може и баба си Партията да ви избави от плащане. А дълбоко във вакуума на главите ви има онова 'мръсния частник' насадено от комунягите ментори. Нищо ,че частния сектор тук дава 98% от БВП и без него сте 'гола вода' по гол задник увит с едно прокъсано червено знаме и с марксистките клишета в устата...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#6] от "plynii":

  Защото далаверата е да се гони 100-тачка за тест.
  В Турция е 20€ тук се коментират някакви 60лв, като супер евтиния.
  Толупи!

 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  В Германия тестът е 17 Евро. В Канада домашен тест 5 - канадски долара. В лаборатория около 40 канадски долара.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC387602/

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#25] от "Billy Pilgrim":

  И аз доста пъти съм се замислял върху това... В последните години пациентите, тоест хората заради които уж е всичко това, остават някак си встрани. Те са само едни приносители на пари, които поддържат здравната система, която иска все повече и повече пари, без да е в състояние да отговори, кое колко струва. И това буди основателни съмнения, че една алчна банда в бели престилки ни пие кръвта бавно и сигурно, без да можем да се защитим или да получим нормално отношение, ако имаме здравословен проблем.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":

  Сега вдена ли за какво иде реч? Така е при твоите кумири.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  А в Куба как е защото от цял свят ходят там да се лекуват ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Когато тестовете още бяха дефицитни през юли, платихме 340 000 долара за 42 000 кита от Южна Корея. Тоест, 8 долара или 14 лева за тест. Сега сигурно е наполовина цената. Оборудването било скъпо... колко да е скъпо? 60 лева било малко? А ако държавата плащаше по 120 лева, щяхме да ревем, че има корупция? Няма угодия...

 35. 35 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#25] от "Billy Pilgrim":

  Другарки и другари с каскетите. Всеки лекар в Европа може да работи и с частни и с държавни здравни фондове . Гранция е лиценза му за практикуване, който0 никой не помисля да ограничава. Защото ще бъде съден за такова ограничение. Толкова сте зле със съвремието и си живеете в глухия комунизъм на правешкия цървул, дри не искате да проверите какви са фактите
  За тези които не вярват ,че лекарите във Великобритания работят и в държавната и в частната сфера едновременно, ви намерих един произволно избран специалист:
  http://www.privatehealth.co.uk/privatespecialists/find-a-doctor/cardiologists/david-brull/
  NHS practice

  Dr Brull is Consultant Cardiologist and Senior Lecturer jointly appointed between The Whittington Hospital and Heart Hospital, UCLH.
  The Whittington Hospital NHS Trust
  Magdala Avenue
  London
  N19 5NF
  Tel: +44 (0) 20 7288 5290


  Private practice

  Dr Brull sees patients in consulting rooms in Harley Street in Central London and also at The 999 Medical & Diagnostics Centre in Golders Green, North London.
  ...
  He has admitting rights at The Wellington Hospital, The London Clinic and The Harley Street Clinic.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  Виж сега... Никой не бяга от високи здравни осигуровки или от това да си плаща, стига да има усещането, че получава услугата за която плаща. А аз оставам с убеждението, че за малкото пари които плащаме, получаваме още по-малко.
  Понеже имам няколко приятели във Франция и сме говорили доста на тема здравни осигуровки аз съм убеден, че те за парите които плащат във Франция получават много повече. Тоест, ако аз плащам в България такива пари, няма да получа и половината от това, което им се полага като здравно осигурени във Франция и плащайки допълнително здравни застраховки.
  Преди десетина години друг приятел беше ходил в Австрия, заради един проблем с окото. Та по негови думи, лечението в Австрия му беше излязло по-евтино от парите които му искали в България, да не говорим за отношение, условия и грижи на медицинския персонал.

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dr_Doolittle":

  "... Другарки и другари с каскетите. Всеки лекар в Европа може да работи и с частни и с държавни здравни фондове..."!

  Вероятно и всеки лекар в Европа, може да си стои в държавната болница и да обяснява на приетите пациенти, че еди кое си не може да го направи в болницата, но ако отидат в частния му кабинет или в определена частна болница, то там може. Щото там ги стяга доста от нашите лекари. Да се приберат парите от държавната здравна каса и пациента да плати още веднъж, ама някъде извън болницата. Това, нормална практика ли е в Европа? ;)
  И друго да ти кажа... Имам един познат фармацевт във Варна и вероятно половината му бизнес е с изписани от една държавна болница лекарства. Още да ти обяснявам ли?

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  Аз не виждам холандците да се справят особено добре с пандемията.

  А това с плащането е просто идиотизъм. Никой не говори за получаван на нещо за нищо.

  Осигуровката също е данък, но изключително регресивен. Има и още по-лоши варианти -- застраховките са още по-регресивен данък, тъй като те са фиксирана сума, а плащането на ръка няма нужда въобще да го коментирам. Но единствената справедлива опция е да се взимат парите от общите данъци, които да се прогресивни.

  А това дали болниците да са частни или държавни, и дали въобще да има частни такива, дори не е идеологически въпрос, а чисто практически. Пандемията показва много ясно как системата на частно здравеопазване тотално не работи. Но човек трябва да не е идеологически заслепен (ако е от наивниците, които вярват на пропагандата) и да не е гнусен лицемер (ако не вярва, но сегашното положение му е лично изгодно), за да го признае това.

  По принцип не можеш да имаш какъвто и да било частен елемент в жизненоважните сектори -- здравеопазване, образование, правоохранителни органи, и т.н. -- и да не стигнеш в крайна сметка обратно до феодално състояние, в което който има пари, контролира всички тези системи, а който няма, е обречен на робско и мизерно съществуване за цял живот, и неговите деца нямат никакви шансове за нещо по-добро. Отнема десетилетия, но логиката на процесите неизбежно води до този изход -- понеже има ли частни алтернативи с по-високо качество от държавните (или дори държавни такива с ограничен достъп за избрани хора, каквото положение се беше вече развило по време на късния социализъм), елитът няма никакъв интерес от поддържането на нивото на обществените услуги. Което постепенно спада все повече и повече, а понеже това са жизненоважните отрасли, това, че обикновеният човек трябва да си праща децата на калпави училища, да си скапва здравето при липса на адекватни здравни услуги, и че му се краде по-голяма част от заработеното чрез съдебна система и закони , написани с цел създаване на такива механизми, циментира и уголемява все повече и повече пропастта между бедни и богати. И накрая се стига до неофеодализъм. Всеки, който има очи да види, е в състояние да види как този процес тече вече десетилетия (и повечето от тези наивници, които скачат по площада вече сто дена, в крайна сметка ъочно заради този проблем скачат, но те нямат интелектуалния багаж да идентифицират и формулират проблем). И ако някой твърди сериозно, че така е честно, справедливо, и в полза на обществото, то той трябва да бъде най-малкото освидетелстван (и по-сериозни мерки не биха били излишни).

  Отделно от това, на чисто практическо ниво, здравната система трябва да е единна и интегрирана, от производството на медикаменти и уреди, до лекуването на болните.

  За да не се получава така, че да не се знае как да се гледат пациенти с нови заболявания понеже няма предписани "пътеки", да не могат да се прехвърлят хора от една в друга болница по административни причини, да няма инфекциозни и интензивни отделения понеже са "непечеливши", и да съществуват разни посредници между производството и потреблението на медикаменти и консумативи, смучещи от системата милиарди всяка година, и да не се стига до ситуация, в която хората да трябва сами да си плащат тестовете и да бягат от тях за да не ги спират от работа, точно когато за да се ограничи пандемията трябва да се тестват всички безплатно и масово и да се елиминират всякакви подбуди да се крие заразяване.

  Но, както казах и по-горе, дори и след катастрофата, която предстои идните седмици и месеци, едва ли ще уврат главите на достатъчно хора за да се промени нещо.

 39. 39 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Но на вас ватниците не ви изнася плащането свързано с наистина европейско здравеопазване - с високи здравни осигуровки -10 пъти над вашите и/или кеш. Затова викате майка си 'държавата' и ако може и баба си Партията да ви избави от плащане.
  —цитат от коментар 28 на Dr_Doolittle


  10 пъти по-високи осигуровки? Сигурен ли си? В коя държава здравните осигуровки са 80% от брутния доход?
  Или пак си ги пишеш на око? Преди време те бях питала ти на колко пари се осигуряваш, като все ревеш, че здравните осигуровки са малко. Не благоволи да ми отговориш. Нали се сещаш, че при брутна заплата 3000 лв., здравните осигуровки са 240 лв. месечно. Можеш и сам да сметнеш колко е годишно. А повечето хора не ходят на лекар всяка година. Колко точно недостигат от осигуровките на такъв човек за лечението му?
  Друг е въпросът, че държавата плаща смешни пари за тези, които тя трябва да осигурява (държавни служители, пенсионери, деца). Държавата от години нарушава собствените си закони. Но затова не сме виновни ние от частия сектор. Ние съвестно си плащаме всичко, което дължим и после някой като теб, дето вероятно сам не се осигурява на реална заплата, ще ми държи на мен сметка и ще ми иска и допълнително пари под масата, при положение, че аз години наред съвестно съм си плащала всичко дължимо без да ползвам (не, че съм имала желание, просто е задължително).

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Така е , като слушаш хората,ама като слушаш Боко и Сачева, големи са грижите им за нас.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  ей такива търговци на "здраве" вън от медицината

 43. 43 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 760 Гневно

  До коментар [#38] от "Georgi Marinov":

  Не пиши глупости!

  Нямаш дори най-бегла представа от системата "Семашко"!

  Престани!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 44. 44 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 885 Неутрално

  "Ако ти е слаб умът, да ти е як гърбът"- народна поговорка. Ако бяхме спазвали мерките, ограниченията наложени от оперативния щаб начело с проф. д-р Мутафчийски, още в началото на юни в България нямаше да има корона вирус и болни от ковид-19, както няма в КИТАЙ! Партийните и държавно ръководства начело с президента - насърчаващ груповите събирания на т.нар. "протестиращи" и министър председателя с нерешителната си колебливост, са причина за днешното трагично състояние. Опитът на Израел и други държави, които са постигнали рязък спад в разпространението на болестта, трябва да бъде приложен и у нас. Кой е отговорен за смъртта на моя приятел проф. д-р Г. Хубчев, А?! Има ли виновни в тази държава и някой, някога ще плати ли масрафа или пак всичко на наш гръб?!

 45. 45 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Любопитно

  До коментар [#36] от "Petleshev":

  Дискусията за данъците в България и Франция е интересна. Доколкото може да се вярва на онлайн калкулатори, за средната заплата във Франция, закръглена на 2000 евро на месец, се дължат 318 евро данъци или в сметката ти влизат еквивалвнта на 3286 лева. В България, според кик инфо, за 3910 лева заплата, нето би взимал 3146.94 лева. Така че всъщност държавата с "ниските" данъци за средните доходи не е на балканите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 46. 46 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#39:"Smile"][/quote]

  всичко много хубаво, освен тъжния факт, че такива като вас са 2-3-5% макс.

  Умен и красив жълтопаветник.
 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  PCR тест, който се счита за "златен стандарт"
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Негатив

  "Златен стандарт" означава, че съществува общопризнат еталон, с който като се сравни измерването се разбира дали мери правилно. Например в Париж има платинен топуз, който е един килограм. С него може да се проверява дали кантарът мери верно. А не като тръгнеш из женския пазар да търсиш китайски кантар Майбах, че мерел най - точно.
  ПЦР тестът единствено конвертира РНК в ДНК чрез добавяне на смес и после мултиплицира деенкато може и до безкрайност. Златен стандарт щеше да има, ако при положителен тест от пробата се изолира култура от жив вирус да се докаже, че наистина е намерен.
  https://bpa-pathology.com/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/

  Прочее верването в тестове не е от днес. Още 2007 писА, как са тъпкали народа с антибиотици и ваксини да го спасяват от смъртоносна кашлица , а постфактум се разбрало че няма такава.
  https://www.nytimes.com/2007/01/22/health/22whoop.html

 48. 48 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Неутрално

  В Турция теста струва 40 лв, в Русия цената е същата.

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#48] от "moreee":

  Като спомена за Турция... С наша рецепта във всяка една турска аптека, може да си купиш доста по-евтини лекарства. Разликите стигат до 5 (пет) пъти за едно и също нещо! После нашите фармацевти и лекари все се оплакват, че им е малко...!

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#49] от "Petleshev":

  Онзи ден на приятел му донесаха някакви лекарства от Турция - 8 ПЪТИ по-евтини.
  Говори се, че са и по-качествени от продаваните тук.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Добра статия.
  Дяволът е в детайлите/ интерпретирането на резултатите , което само лекар може да направи.
  Извода за мен е паралелни тестове :
  ПСР и лабораторни IgM/G.
  Двойна сверка .

 52. 52 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Не си плащайте тестовете, това е задължение на държавата!

 53. 53 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тук обаче Мангъров е прав като казва - ще се изследвам ако издадат предписание. Съответно тогава ще плати държавата. Иначе при контакт със заразен просто- трябва да се държиш като потенциално заразен, дори при отрицателен тест, което вече Мангъров не прави, и даже съветва да не се прави.
  Иначе за теста трябва да се изчака, и трябва съответно да се повтори след ден два, за потвърждение. Гледайте какво правят европейските политици - те го правят, за да покажат как трябва да се прави.

 54. 54 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":

  "Междувременно във Виетнам и Куба се справят отлично със ситуацията. "

  Забрави да пишеш в Северна Корея как е.
  Що не сравниш с Франция и Германия, примерно?


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 55. 55 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":"Междувременно във Виетнам и Куба се справят отлично със ситуацията. "Забрави да пишеш в Северна Корея как е. Що не сравниш с Франция и Германия, примерно?
  —цитат от коментар 54 на rapidfire


  Да сравним наистина.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/viet-nam/
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/cuba

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 595 Неутрално

  да купят бързите тестове за 5 $ и стават за 15 мин. и всеки може да си го направи сам

  BG e мини империя на злото.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Vladimir Blagoev
  Vladimir Blagoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"Dr_Doolittle"]До коментар [#5] от "Georgi Marinov":Глупости. Комунистическата ти пропаганда е нелепа и не върви , защото в Кралство Нидерландия няма 'държавни' болници. Има няколко общински ,няколко универтситетски и цялата система е от частни здравни заведения.

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":
  Да беше добавил,че т.н. от теб ЧАСТНИ БОЛНИЦИ на 100% са НОН-ПРОФИТ, а!?? И да, че опитът им да направят същият бълвоч като в Б-я частни болници за печалба е трагичен и и същият като в Б-я!!!!!!!
  Както и здравната им система си е СОЛИДАРНА (Бисмарк) СИСТЕМА!
  Изцяло частните фондове (след реформата им) за задължително осигуряване е опит едни МЕРНДЖЕИЙ с образование да правят едни кинти... уж ще намалят риска от прекомерни разходи, но в крос продажба с премиум пакет (над базовият определен от ДЪРЖАВАТА което значи пакет мин. здравни услуги или покриващо над 85% от всички наложителни здравни услуги... боткос, и подобни ..нали се сещаш!?), е на практика пътеката за профит за меринджеите и за акционерите, и разбира се пак по малко за здравопазване !!!!
  Има неща, които са роля на държавата в съвременното общество и здравеопазването е едно от тях!!! Нищо не пречи да има частни болници, но да са на НОН - ПРОФИТ ... това е модела на модерното здравеопазване!!!!!
  Това е моето мнение!

 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dr_Doolittle":

  Е и? Щом някъде по света е някак си значи и тука трябва да е така независимо правилно ли е или не? Отделно България си има собствените проблеми в здравеопазването и решението трябва да е съобразено с проблемите. България е най-бедната държава в ЕС, но пък за сметка на това българските граждани са най-доплащащите в целия ЕС. Лекарите предписват скъпи лекарства на конвейр, аптеките никнат като гъби. Къде го има това. Така като даваш пример с други държави имаш ли представа колко доплащат в тях за здравеопазване. Имаш ли представа че в държави като скандинавските аптеки има само в болниците а в някои даже няма частни аптеки и лекарствата се поемат от здравеопазването. Това че не можело да се ограничи къде да работят пък е пълна глупост. Има си определен брой часове в които човек е трудоспособен още повече пък ако е лекар, ако лекарят е на пълно работно време в една държавна болница, няма никаква работа в частна. Ако иска да е в частна да напуска държавната. Мнение като вашето го обяснявам само с лични интереси от това лекарите да печелят за сметка на хората. Няма нормален човек който да защитава такава теория.

 61. 61 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  Ъхъ. Затуй българите дето живеят в Холандия ,че и чисти холандци идват на турове да си правят зъбите в Гоце Делчевско. Дентапрайм у Варна направо ги взема от летището и хотелите в Св. Константин и Елена с черни микробуси с логото на клиниката и правят зъби на конвейер. Щото у чужбина им съдират кожите за допълнителното ,което не им покрива касата. Да ти пука на първокласното здравеопазване. Познавам една жена ,дето се омъжи за холандец през 1985-та и отдавна е холандска гражданка. Въобще не споделя славословията ти.

 62. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Във Враца теста струва 110 лв и става за около 5-6 часа.

 63. 63 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Големи държавни харчове поради слабо управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 64. 64 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 648 Весело

  А тя статията била калко макло плащала държавата и как лабораториите не раотели с радост. Ами просто е: не работете с държавата. Като гледам колко лаборатории се разкриха явно има хляб тук. Ама някой иска да пълни чекмедже та затова реве.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK