На живо

Коронавирусът в България: Пловдив връща ограничения и започва масови проверки за маски (хронология)

Снимката е архивна

© Велко Ангелов

Снимката е архивнаСъотношението между направените в последното денонощие тестове за коронавирус и установените положителни резултати скача на 25 на сто. В последната седмица са и най-много заразените и починали от COVID-19 от началото на пандемията досега. Рязък скок има на заразените в Сливен, а Пловдив върна някои от огтаниченията. Противогрипните ваксини вече са в България и се разпределят по аптеките. "Дневник" проследи в реално време новините за заразата в страната.
Починал е един от заразените в социалния дом в Сливен

83-ма са новите заразени в едно от огнищата на COVID-19 - Дома за възрастни с умствена изостаналост в селище "Качулка" край Сливен. Общият брой на вирусоносителите в социалното заведение - потребители и персонал е 174. Един от обитателите е починал, съобщи БНТ, останалите са в добро състояние и са изолирани.


Всички мерки, които са предписани от здравния министър, се прилагат и в дома, увери кметът на града днес. Здравните власти в града са решили тези, които са с доказана положителна проба, да останат в помещенията, които обитават, тези с отрицателни тестове ще бъдат преместени в други помещения.

Големият брой тестове - 7742, от които в събота бяха оповестени рекордните 998 заразени с коронавирус българи за денонощие, е повод за спорове в социалните мрежи. Във "Фейсбук" започнаха да се разпространяват няколко варианта на изчисления, обясняващи защо е невъзможно посочените в официалните данни тестове да са направени наистина. Всъщност в сметките има няколко неточности, които правят изводите им спорни, показа проверка на "Дневник". Четете повече тук.

Фонд "Земеделие" отваря от 26 октомври до 13 ноември прием на проекти за подпомагане заради COVID-19 на малки и средни фирми и организации на производители. Подпомагането е предназначено за малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция - мляко, зеленчуци, мед и др. Но не важи за рибни продукти и вино, Помощта е 5% от стойността на декларираните приходи от реализация на преработени селскостопански продукти за 2019 г. или за нает в предприятието и се изплаща под формата на еднократна сума в размер на 270 лв. на човек, Водещо е предприятието да има поне 20% спад на продажбата на продукти. Максималната помощ е 50 хил. евро.


Подробности можете да прочетете тук.

Общо 70 нарушения от 254 проверки за седмица е установила Регионалната здравна инспекция в София (СРЗИ) за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.


В съобщение до медиите се казва, че проверките са били в закрити обществени места, включително нощни заведения, фитнеси, детски градини, училища, офиси, молове и административни сгради. Според разпространените от инспекцията данни почти всички нарушения са били в молове - общо 60 на посетители и работещи там. Девет акта пък са съставени в нощни заведения.

Пловдив връща част от мерките

Вторият по големина град на България - Пловдив, се връща към част от ограничителните мерки, наложени през пролетта, в опит да овладее разпространението на коронавируса в областта. Решението е взето на заседание на местния местния кризисен щаб с участието на областния управител Дани Каназирева, кмета на града Здравко Димитров и шефът на полицията Йордан Рогачев.


След заседанието Каназирева обяви, че се възстановява пропускателният режим в хипермаркетите в региона, като в магазините ще се допускат до 100 души едновременно, а ако има още клиенти, те ще изчакват навън на разстояние от поне два метра.


Ще се удвои контролът по спазване на мерките - носене на предпазни маски и спазване на дистанция в градския транспорт и в магазините, каза Каназирева. От щаба предупредиха, че ако след седмица няма ефект от въведените мерки, ще се премине към още по-драстични ограничения в Пловдив и областта. Подробности четете тук.

Очаквано кризата с коронавируса и наложените ограничения в страната и при пътуване в чужбина са променили плановете на много българи за лятната им ваканция. Това показва и проучване сред 1000 души по телефона на "Галъп" съвместно с Националния борд по туризъм.


Общо 69.2% от участниците в проучването посочват, че почивката в България е била първоначалният им избор. Други 26.3% обаче казват, че са планирали лятната си ваканция зад граница, но кризата с коронавируса е променила това. Повече по темата тук.

Темата за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса в интерпретацията на карикатуриста Христо Комарницки във вестник "Сега" - с препратка към глобите за нарушения на правилата от премиера Бойко Борисов.


Половината от българите смятат, че няма нужда от връщане на по-строгите ограничения, свързани с коронавируса - това сочат данни от представително за страната проучване на социологическа агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", проведено сред 1008 души в периода 3 - 10 октомври. Според анкетата на 34 на сто от хората смятат, че засилване на мерките срещу разпространението на вируса са необходими, а 16 на сто не могат да преценят.


Според две трети от българите - 66%, епидемията от COVID-19 ще продължи да се развива, докато по мнението на 15 % - ще затихва.

Рязък скок на заразените в Сливен

Рязко увеличение на заразените с коронавирус в Сливен, сочат данните на единния информационен портал. В неделя в областта са регистрирани нови 84 случая . За изминалата седмица най-много инфектирани в областта е отчетен в събота - 58. По данни на "Нова телевизия" големият брой случаи е заради установеното миналата седмица огнище в дома за хора с умствена изостаналост в местното село Качулка, където заразените - потребители и персонал, вече се достигнали 83 души.


Най-голям, както обичайно, е броят на новозаразените в столицата - в неделя са отчетени 145 случая. Ето разпределението по области:

Благоевград - 17; Бургас - 6; Варна - 3; Велико Търново - 4; Видин - 1; Враца - 5; Габрово - 19; Добрич - 4; Кърджали - 3; Кюстендил - 1; Ловеч - 2; Монтана - 10; Пазарджик - 5; Перник - 9; Плевен - 6; Пловдив - 11; Разград - 1; Силистра - 1; Сливен - 84; Смолян - 6; София област - 10; София град - 145; Стара Загора - 3; Търговище - 23; Хасково - 1; Шумен - 14; Ямбол - 1

В сравнение с началния етап на епидемията от коронавирус в България цената на свободно изследване с PCR тест, който се счита за "златен стандарт", е намаляла от 120 лв. на около 100 лв. Сумата обаче е все така значително по-висока от шейсетте лева, плащани от Здравната каса за същото изследване.


Властите вече дадоха заявка, че от ноември личните лекари също ще могат да дават направления за PCR изследвания. Има заявка да се увеличат и възможностите на инфекционисти, педиатри, пулмолози и специалисти по уши-нос-гърло за насочване на пациентите за тестове за SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ болестта COVID-19). Ако това стане при досегашните условия, частните лаборатории ще трябва да правят повече изследвания, които обаче ще са остойностени на по-ниска сума. За пациентите пък ще остане да приемат, че ако имат възможност и търпение да преминат по институционалния ред, няма да дадат допълнителни средства, за да разберат дали са заразени. Защо "държавният" тест струва 60 лв и как ще работят частните лаборатории с направления четете тук.

Лекар в Хасково почина от COVID-19

Още един медик изгуби живота си в епидемията от COVID-19, съобщава БНР, като уточнява, че става дума за
63-годишна лекарка от община Хасково. Тя е била диагностицирана на 13 октомври и е лекувана в Инфекциозното отделение на болницата в Хасково. Имала е диабет и сърдечно заболяване.


От началото на епидемията броят на заразените с коронавирус медици в страната достигна 1551, сочат данните на единната информационна система.

Първи университет мина на онлайн обучение

Медицинският университет в Плевен от днес преминава към обучение в електронна среда за срок от две седмици. До момента от близо 1400 обучаващи се там български и чуждестранни студенти са с положителни PCR тестове, а изследванията на контактните лица продължават, съобщава БНР.


По информация на академичното ръководство, цитирана от медиата, единствено обучението на стажант-лекари в VІ курс "Медицина" ще се провежда присъствено и по график. За преподавателите и служителите работният процес също ще продължи присъствено Достъпът на студенти до сградите на университета се ограничава. Преустановява се и ползването на медицинската библиотека и спортната зала.

Коронакризата изсветлила бизнеса на хотели и ресторанти

Почти една трета от договорите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес вече са изсветлени и служители се осигуряват на реалните пари, които получават. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред БНТ, като уточни, че това се дължи на мерките, с които държавата подпомага бранша в борбата с кризата, предизвикана от коронавируса.


Тя добави, че в момента се договарят нови 40 млн. лева за първото тримесечие на 2021 г., които да се разпределят на суми по 1000 лева между работещите на първа линия.

Антирекорд по заразени и починали за седмица


България изпраща седмицата с най-много заразени и починали от COVID-19 от началото на пандемията досега, сочи официалната статистика.


Новорегистрираните случаи на заразени с вируса за периода 12 - 18 октомври скачат със 70 % в сравнение с предходната седмица - до 4789 (при 2801 предишния понеделник). В София, където заразените обичайно са най-много, ръстът на новите случаи е над 90% - новозаразените надхвърлят 1500 за седмица при 785 за предходния период.


За същия период са починали 77 души с COVID-19. Досегашният рекорд държеше седмицата от 31 август до 6 септември, когато жертвите на болестта бяха 66. Излекуваните са с около 7 % повече - 1094.

COVID отделението на "Пирогов" е запълнено

Коронавирусът в България: Пловдив връща ограничения и започва масови проверки за маски (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Капацитетът на COVID отделението на болницата за спешна помощ "Пирогов" е достигнат, изключение правят само леглата в реанимация, които се пазят за много сериозни случаи, съобщи в интервю за "Нова телевизия" директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.


Той уточни, че в последната седмица приетите с коронавирус пациенти в "Пирогов" са се удвоили и са достигнали 68, като четирима са в реанимация. Нови заболели се приемат само след изписване на оздравелите, обясни Балтов, припомняйки, че в момента максималният срок за лечение в болница - извън тежките случаи - е 14 дни.

В момента локалните ограничения са много важни, за да се овладява ситуацията без да се стига до затваряне в цялата страна.


Асен Балтов,

директор на "Пирогов"


В отговор на въпрос директорът на болницата каза, че при разпореждане от здравните власти "Пирогов" може да открие нови места за болни с коронавирус, но подчерта, че това ще е в ущърб на пациентите с други заболявания и добави, че има план как и другите болници да поемат заболели. Какво каза Балтов за опасността за медиците - тук.

Противогрипните ваксини ще са по аптеките днес

Втората партида противогрипни ваксини вече са в България и следобед ще са в аптеките, съобщи в интервю за БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.


Той уточни, че тази година интересът към ваксините е много по-висок от предходните и затова са поръчани 10 хил. дози вповече. Заради специфичните изисквания около изработването и съхранението на ваксините обаче няма как да се вземат повече допълнителни бройки и затова недостиг ще има. Не се очаква нова доставка, освен тази, която Здравната каса плаща за рискови групи. По думите на Костов пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лв.

Положителните проби за денонощие достигнаха 25%

Коронавирусът в България: Пловдив връща ограничения и започва масови проверки за маски (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Съотношението между направените в последното денонощие тестове за коронавирус и установените положителни резултати скача на 25 на сто при около 13 % обичайно - това се вижда от данните на единната информационна система. Увеличението на позитивните резултати е сериозно, въпреки всички условности около него заради липсата на данни колко хора са изследвани за първи път и дали те са случайно подбрали, или преобладават такива, за които има съмнения че са заразени.


В неделя е отчетен нов ръст на починалите в следствие на COVID-19. В последното денонощие жертвите на болестта са 18 и това е вторият най-висок резултат за последните седем дни. Статистиката за неделя - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  Започва "голямото преразпределение от складовете към аптеките, на коя аптека по колко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Според НСИ до 40та седмица на тази година са починали 80 081 човека, а за 2019 са 81 834.
  За последните пет години има една с по-малко, една с близък брой и три с повече починали.
  До края на годината има още доста време, но за момента якото измиране май се отлага.

  Чудя се дали да не се презапася с тоалетна хартия, като чета за Германия и положението май е сериозно.

 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgi_mihailov":

  Нормално е абсолютната бройка да е по-ниска!
  В сравнение с края на 2019-та, населението на България е намаляло с колкото е населението на едно българско градче! (19000 човека)

 4. 4 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 459 Неутрално

  И България, и Словакия имат до този момент около 29 хил. души рекистрирани позитивни. От тях в Словакия са починали 88, в България 986.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  "COVID отделението на "Пирогов" е запълнено
  Капацитетът на COVID отделението на болницата за спешна помощ "Пирогов" е достигнат, изключение правят само леглата в реанимация, които се пазят за много сериозни случаи, съобщи в интервю за "Нова телевизия" директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов."

  Досега не се е случвало от началото на пандемията да се запълни ковид отделението на болницата за спешна помощ "Пирогов" и да трябва да се чака някой да се изпише, че друг а се приеме ! Май втората вълна е доста по - тежка от първата, а в същото време сериозни мерки по ограничаване на молове и заведения няма ! Нещо трябва да се промени в подхода и борбата със заразата, очевидно е !

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  О, това е нищо. Ще си пишем след месец (евентуално)...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgi_mihailov":

  А защо не сметнеш данните за третото тримесечие? За 2020 в третото тримесечие за починали 937 души повече, отколкото за третото тримесечие поер 2019. Тази цифра 937 нещо да ти говори.
  Елементарните математически модели сочат за ноември над 500 души ще са починали от Ковид19, а за декември минимум 1000. Което означава, че към края на годината над 10 % от хората ще умират от коронавируса.

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Заразата излиза извън контрол.

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#7] от "bpcorp":

  Бре...как ги хвърляш тия хиляди които ЩЕ СА починали..... като ген. Годжи си. Както казваше баба ми приятелю, при оная с косата няма ред а смешните ви екстраполации съвсем не вървят. Колко още пъти трябва да ви се провалят статистическите модели, че да се засрамите и да млъкнете? Е няма такива наглеци, говорите какво ЩЕ, то не става и вие излизате И ПАК с назидателен тон обяснявате какво ще!

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Заразата никога не е била под контрол. Просто всички наблюдават как се развива.

 11. 11 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Гневно

  Та за какво ни беше оная карантина 2 месеца? За да може Гешев да подхване съдебни дела срещу неудобните си, вкл. и издателя на тоя вестник нали?
  Друга полза виждате ли от КПП тата?

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  "Май втората вълна е доста по - тежка от първата, а в същото време сериозни мерки по ограничаване на молове и заведения няма ! "

  Има, как да няма?!
  https://segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/10-18-20.jpg?itok=YSPknXWU

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Смъртността на 1000 човека в България пада, въпреки короната и въпреки това, че по принцип имаме най-високата смъртност в Европа и сме доста по-напред от редица бананови държави. Това говори много за качеството на медицината и живота в България.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "uq":

  Елементарна математика бе пич! При на 10 000 активни случаи към момента и средна смъртност за България от 5%( на база излекувани + починали) прави 500. Дори и да се вземат крути мерки до началото на декември активните случаи далеч ще надминат 20 000, а здравната система вече ще е претоварена, така че за декемсви прогнозата ми е дори оптимистична.

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#10] от "uq":

  Е как да не? Има излекувани...

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Е това не мога да го разбера...в началото при 50 позитивни на ден затвориха държавата, не можеше и на балкона да излезеш (фигуративно казано) а сега когато има по 1000 на ден и увеличаващи се, всичко си работи без проблем, Бойко раздава пари от прозореца на Жипката и живота е песен 🤣 Да изкараме до избори пък после другите да му мислят...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Населението на България е намаляло с около 45хил., 105хил. починали и 60хил. новородени Което е спад на населенеито с около 0.7%.

  Ако намалим починалите за 40те седмици на 2019 с 0.7% то за миналата година все още имаме с 1 200 повече от тази.

 18. 18 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Много ви хареса чалгата антирекорд...което е нонсенс само по себе си

 19. 19 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tzar Vova Josei-ki":

  1.Като относителен дял ги сметни. Пак са по малко от миналата година.
  2.Намалялото население обаче не е само естествено. Емиграцията намалява населениеро без да намалява смъртността. Оттам сметката по първата точка става още по противоречаща на тезата ти.

 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  По данни на германската здравна каса AOK публикувани в "Welt am Sonntag" , болничното лечение на един пациент с COVID 19 е струвало средно 10700 евро, а на тези които са поставяни на изкуствена вентилация е струвало по 38500 евро.

  У нас след сума ти пазарлъци от края на юли НЗОК определи цена на клинична пътека за болнично лечение на пациент с COVID 19 в размер на 1200 лева. Преди това беше 618 лева.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#17] от "georgi_mihailov":

  Защо не гледате статистиката по света и не си представяте какво ще стане в България? Защо трябва един голям процент наши сънародници да си отидат без време за да признаете, че COVID-19 е сериозен вирус?

 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nik Nikolov":

  Забелязвам общ мотив "чалга" във вашата партия.
  Изобщо не разбирате противника си, да знаеш. Което е добре за противника ви, явно той ви разбира по-добре.

 23. 23 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Май липсва числото на болните студенти в университета, както и днешните, виждам само 25%, но не и колко от колко.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#7] от "bpcorp":

  "Което означава, че към края на годината над 10 % от хората ще умират от коронавируса."

  При доказана смъртност на заразата под 1% как ги докарваш до 10%?
  Паникьори, сър.

 25. 25 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Весело

  До коментар [#22] от "Славейко":

  Ние сме чалгата, значи вие сте цивилизацията. Цивилизовано е да се страхуваш и да носиш маска. Така прави Микрон, така прави и Лицемеркел. Значи ние сме с цивилизованите, а вие тъпунгерите ... да почвам ли логическите несъответствия? Няма да ги почвам, че ще кажат да не отклонявам темата.
  Чалга значи....

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Весело

  До коментар [#21] от "plamen_b":

  Пак не се разбираме.
  Какво ще стане като призная, че цовид е сериозен вирус?
  Да, сериозен вирус е, и?
  (От свински грип са починали 140 лекари преди 10 години)

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  В България не се правят аутопсии на починалите с Ковид и така никой не знае, кой от какво е починал. Кое се е оказало решаващо, т.нар.придружаващи заболявания или вируса.

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#7] от "bpcorp":

  Бе май не са 937, ами с над 600 повече.
  Според НСИ, смъртност по седмици:
  27-ма седмица - 1789 повече
  28-ма - 233 повече
  29-та - 25повече
  30-та - 27 повече
  31-ва - 301 повече
  32-ра - 153 повече
  33-та - 38 повече
  34-та - 27 по-малко
  35-та - 58 повече
  36-та - 213 повече
  37-ма - 163 повече
  38-ма - 76 повече
  39-та - 17 повече
  Общо - 1456 повече
  40-та седмица - 93 повече
  до

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Ами тоя проблем е повсеместен, и в Америка и В-британия същото

 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#21] от "plamen_b":

  А вие защо смятате, че хората непризнаващи манипулативните данни и отричащи паниката ме приемат Ковид 19 за сериозен вирус? Изключително заразен, относително ниска смъртност. Сравним като опасност за човечеството с вирусния хепатит. Вие смятате ли хепатита за сериозна опасност? Колко българи трябва да умрат за да се сетите, че и той е също толкова опасен? Айде малко реализъм да вкараме. Ние (хората отричащи излишната паника около ковид) обвиняваме правителствата за изключително неадекватните мерки. Както виждате с маски и без маски, резултатите засега са сравними. Изпълнителните нации като Германия не постигат по големи успехи от нас. В Италия хората са наплашени и се пазят в пъти повече и също бележат нови рекорди по брой заразени. Вируса е опасен. Мерките са неадекватни. Не е нужно да обвинявате инакомислещите.

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#26] от "Славейко":

  За сериозен вирус трябват сериозни мерки. Сега на практика в България ги няма.

  Ако спазвате дистанция, ако си носите (правилно) маската ще пазите околните и ще забавител разпространението на вируса. Това искам от Вас (и всички българи), а не да ми обяснявате как няма проблем !

 32. 32 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "bpcorp":

  Използването на къси времеви отрязъци от гледна точна на статистика не е правилно, поради възможността за изкривяване на данните. Три месеца е точно такъв период.
  В случая има данни само за три тримесечия и заради това работя с тях. Съответно това е по-добре от едно тримесечие.

  След средата на Януари ще се зная починалите за 2020 и тогава ще може да се направи точно сравнение с предишните години след изглаждане на данните поради отрицателният прираст на населението.

 33. 33 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  На година в България умират по около 100 000 души. Как така досега на вас лицемери не ви пукаше за тези хора, а изведнъж започна да ви пука за умрелите от едно респираторно заболяване? Миналата година от респираторни заболявания са починали 1800 човека. Нещо за тях няма ли да кажете, не ви ли пука за тях? И защо не носихте маска миналата зима, за да спасите живота на някой от тях?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Поклон на преподавателския състав на ВУЗ-а! Има специалности, които не могат да се преподават дистанционно, Има други, където трябва да се ходи на специфични упражнения. Обаче има цели профили, особено в хуманитарната област, където за перипатетическото претакане на знания от записките на даскала в тетрадките на студентите, без междувременно да минават през нечий мозък, физическото присъствие ИЗОБЩО не е необходимо. А дори в София 1/3 от студентите трябва да сменят поне три, а понякога 5 превозни средства, за да се доберат до ВУЗ-а, защото последният изобщо няма намерение да организира нито паркинг, нито дори охраняема с камери велостоанка или такава за акумулаторни тротинетки. Колко вирус ще бъде обменен при подобно пътешествие, напр. от Люлин до УНСС или от Дружба до НБУ, направо не е за разправяне.

 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Според НСИ до 40та седмица на тази година са починали 80 081 човека, а за 2019 са 81 834.За последните пет години има една с по-малко, една с близък брой и три с повече починали.
  —цитат от коментар 2 на georgi_mihailov


  Ако погледнеш данните на НСИ за последните 20 години ще видиш, че броят на починалите устойчиво намалява. Като имаш предвид, че населението като цяло намалява това не е никак изненадващо.

  А иначе - аз не си спомням друга година в която хората да са носили маски в градския транспорт и магазините. Без тези мерки смъртността от Ковид отдавна щеше да се измерва с хиляди или дори десетки хиляди.

  Някои хора упорито се опитват да бръкнат в контакта за да се убедят, че токът наистина бие.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на lry11687707
  lry11687707
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Не беше ли нещо подобно и на острова, а и по цял свят? Беше. Но друго си е да плюем само по България, нали? Така се вписваш идеално в хора на мърлячите с диригент надутата гайда Норманчо въздухаря.

 37. 37 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  В България не се правят аутопсии на починалите с Ковид и така никой не знае, кой от какво е починал. Кое се е оказало решаващо, т.нар.придружаващи заболявания или вируса.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  А дали се калкулира за НЗОК, че не се чу да има промени в пътеките?

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#31] от "plamen_b":

  Вирусът не е убил още 140 лекари, за да говорим за по-сериозни мерки от 2009.
  Издумкахте си сериозните мерки през март, сега не са ви останали.
  Утре ще се опитате малоумниците като тебе и Норка да наложите карантина, ще се вдигнат тоя път не умнокрасивците, а тия дето им взимате прехраната, и ще ви изпозапалят. Тогава ще видиш сериозни мерки кога си видиш гъза без огледало
  След опит за сериозни мерки (не, не беше протест за демокрация)
  Белград
  https://www.youtube.com/watch?v=I0dQLV8HQfc
  Загреб
  https://www.youtube.com/watch?v=w8rF1jA3zwI (там мерките са като в България, наужким, пишман работа)

 39. 39 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "plamen_b":

  Признавам че Ковид е сериозен вирус. Въпросът е колко е сериозен?
  Поне от данните с които разполагаме за тази година за смъртните случаи не е по-сериозен от щам на грип, който е с по-тежки последствият от други години.

  В България за последните пет години са починали между 106хил. и 109хил. човека на година. Краят на Януари ще знаем точният брой за 2020 и тогава ще може да дадем отговор на въпроса отгоре.

 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Използването на къси времеви отрязъци от гледна точна на статистика не е правилно, поради възможността за изкривяване на данните. Три месеца е точно такъв период.В случая има данни само за три тримесечия и заради това работя с тях.
  —цитат от коментар 32 на georgi_mihailov


  През първите 2 месеца на годината Ковид у нас реално (почти) нямаше. Така, че е малко подвеждащо да ги включваш.

  Отделно, в резултат на епидемиологичните мерки има спад в смъртността от всички инфекциозни болести - вкл. и от бактериални такива.

  И това (ако мислите логично) е точно аргумент В ПОЛЗА на тези мерки, а не срещу тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 41. 41 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#17] от "georgi_mihailov":

  Има една поговорка!
  "Който има един часовник, знае колко е часът! Който има два часовника, вече не знае!"

  Зависи откъде вземате данните!
  Гугъл дава население на България към 31.12.2019 - 6 951 482 човека!
  Worldmeter дава население на България за вчера - 6 932 481 човека!

  Колко е реалната бройка... божа работа!

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#32] от "georgi_mihailov":

  Дори и през януари сравнението не ще бъде точно. За да се установят данните за свръхсмъртността трябва да имаме данни за смъртността и за следващата година поне, а по възможност за две предшестващи и две следващи години.
  Тъй като епидемията от ковид едва ли ще приключи през 2020, а ще продължи и през 2021, ще трябва да се изчака до началото на 2024 година за да могат точно да се оценят загубите от нея, при това ако епидемията не продължи и през 2022 година.

 43. 43 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Само знаят да стресират хората. Не че няма вирус - има, но има повече политика отколкото вирус.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darcas":

  Е, както казват богословите,болестите ни се пращат, за да се вразумим.
  В случая коронавирусът ни е пратен, за да оценим важността на борбата с респираторните заболявания.

 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  И медици, и политици, и всички граждани се учим в движение по пустия му ковид. И обратното е вярно - главното си го знаем, защото макар и да не са били мерени и описвани специално, епидемии като тази са се случвали досега безброй пъти. Едно обаче е абсолютно сигурно - затварянето от март-април не е решение, защото спрем ли да произвеждаме не само здравето, но и всичко отива по дяволите. Та така - понеже друго не е измислено, голяма част от нас ще трябва да се мине през заразата, и няма да може да мине покрай нея. Опциите са донякъде да се регулира скоростта, т.е. баланса работа/зараза. Но очевидно и полето за маневри е много ограничено. Накратко - да сме благодарни на еволюцията, че го е измислила по-добре от нас. Баш този вирус няма да е този, който да е непобедим за имунната ни система, плюс науката (ваксини).

  Смешното е само вайкането, с което мнозина (лекари, политици, хипохондрици) искат да пробутат личния си интерес като най-най-важен за обществото...

 46. 46 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николов":

  Населението на България намалява не от 20, а от поне 30 години. Поради тази прична не правя сравнение с 1990 или 2000, а с миналата година.

  За 2019г сме намалели с около 0.7%. Дори и с 1% да намалиш смърните случаи за 40те седмици на миналата година то пак са повече от тази.

 47. 47 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николов":

  220 волта е по норма, а обикновено не е и толкова.
  Маските са пожелателни, и не е нужно млади хора да ги носят.
  Не бива да се ограничават социални събития, но могат да се направят други противоБАКТЕРИАЛНИ мерки, напр. градски транспорт да изключи климатиците и да отключи прозорците. ПАЗАРИТЕ не е нужно да се затварят, както се опита пак идиотката Фандъкова, ВМЕСТО да отключи прозорците на тролеите и рейсовете!!!!

 48. 48 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Весело

  До коментар [#42] от "Patsis":

  Маските не пазят от вируси, г-н географ

 49. 49 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#41] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Ако се върнете и прочете в самото начало ще видите че данните ми са от НСИ. По конкретно : https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 50. 50 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#24] от "George Svinarov":

  Сметай бе пич:
  Излекувани:16943
  Починали:986
  процентът на смъртност в България е : 986/(986+16943)х100 = 4,998%
  Елементарна математика за трети клас!

 51. 51 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#17] от "georgi_mihailov":Има една поговорка!"Който има един часовник, знае колко е часът! Който има два часовника, вече не знае!"Зависи откъде вземате данните!Гугъл дава население на България към 31.12.2019 - 6 951 482 човека!Worldmeter дава население на България за вчера - 6 932 481 човека!Колко е реалната бройка... божа работа!
  —цитат от коментар 41 на Tzar Vova Josei-ki


  Разлика във времето почти 10 месеца! Вероятно и двата източника на данни са верни.

 52. 52 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  В началото нищо не беше ясно и затова се взеха мерки, които ни се струва, че не отговарят на опаността. Ако чуеш шум в гората и си мислиш, че мечка стръвница - ще избягаш колкото можеш надалеч и ще се качиш на най-високото дърво. Като видиш после, че не е мечка, а лисица или малък вълк - мислиш за конкретна стратегия. Прочетете как се действа при такива ситуации.

 53. 53 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стадоо равнис! Мирно!
  Паникьосвай се!

 54. 54 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#50] от "bpcorp":

  Пич, защо смяташ само излекуваните? Заразените без симптоми защо не ги броиш? Неизвестноте заразени колко са? По различни оценки са 5 - 10% от цялото население. Ама ти не ги смяташ, щото ти е елементарна математиката. По удобно е някак си. Смъртността от дадена болест се смята като процент от общия брой заразени. А не от измисленото "излекувани".

 55. 55 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "George Svinarov":Сметай бе пич:Излекувани:16943Починали:986процентът на смъртност в България е : 986/(986+16943)х100 = 4,998%Елементарна математика за трети клас!
  —цитат от коментар 50 на bpcorp


  само елементарен овчак вярва на тези числа

 56. 56 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Поредния фарс. Мир на жената:
  "Още един медик изгуби живота си в епидемията от COVID-19,........... Имала е диабет и сърдечно заболяване."
  Подиграват се със смъртта на хората.

 57. 57 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#50] от "bpcorp":Пич, защо смяташ само излекуваните? Заразените без симптоми защо не ги броиш? Неизвестноте заразени колко са? По различни оценки са 5 - 10% от цялото население. Ама ти не ги смяташ, щото ти е елементарна математиката. По удобно е някак си. Смъртността от дадена болест се смята като процент от общия брой заразени. А не от измисленото "излекувани".
  —цитат от коментар 54 на George Svinarov

  Доказано заразените са толкова, колкото пише. И от там се смята процентът на случаите с летален изход.
  Ти може да си спекулираш с всякакви изсмукани от пръстите цифри за 5-10-50 процента заразени и неоткрити, но истината е там... 5%. Над средния процент за света, което не е учудващо при нивото на здравеопазването в България.

 58. 58 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Заразени или Позитивни?
  То, стъкмистика, след седмица ще има Рекорд по спад на заразени...

 59. 59 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Данните са обезпокоителни. Както върви болниците скоро ще се препълнят, но най-лошото е, че много медици се заразяват и няма да има в определен момент кой да лекува болните. Нужно е гражданите да се самоизолират при възможност, за да се ограничи разпространението на вируса.

 60. 60 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николов":

  Можеш и скафандар да си сложиш

  pastor
 61. 61 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николов":

  Дали е имало зарази през Януари и Февруари няма да разберем поради липсата на тестове за тези месеци.

  "има спад в смъртността от всички инфекциозни болести ..." - можете ли да дадете източник за това твърдение? Ще ми е интересно да сравня с предишни години.

  За кои мерки имате в предвид че са успешни?
  Закупуването на хиляди чували за трупове, "вкарването на военни да извозват трупове от улиците" и всяването на страх или блокадите от пролетта.

  Не съм против разумните мерки, като правилното носене на маска закрито или забраната за събиране на големи групи хора без необходимата дистанция между тях.

 62. 62 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доказано заразените са толкова, колкото пише.
  —цитат от коментар 57 на Yotce


  хахахахаха
  щом така са казали по талавизора няма как да е иначе

  тая думичка доказано за нищо я нямате

 63. 63 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "Voiko":

  образцов ковибот! браво!

 64. 64 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#57] от "Yotce":

  "Ти може да си спекулираш с всякакви изсмукани от пръстите цифри за 5-10-50 процента заразени и неоткрити,"

  Аха да, изсмукани викаш. През лятото докато се правеха PCR тестове основно на здрави хора без симптоми колко процента от пробите бяха положителни? Между 5 и 10 %. Туй чудо екстраполация кво викаш че значи? За теб явно е смукане от пръстите. Да не говорим, че другия корифей не цитираше никъде доказано заразени, а тъпотията "излекувани" която в статистически план за определяне на леталността на даден вирус не значи нищо.

 65. 65 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Препоръчва се разстояние от 1,5 м.
  Но разстоянието между хората на много места не може да се спазва.
  В училищата, в транспорта, в заведения ...

 66. 66 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#4] от "жорко":

  Ние сме държава без функциониращи институти, без разделение на властите, управлявана от няколко души в техен интерес. В подобни държави нищо не функционира добре и е съвсем естествено здравеопазването да не прави изключение

 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Смъртността на 1000 човека в България пада, въпреки короната и въпреки това, че по принцип имаме най-високата смъртност в Европа и сме доста по-напред от редица бананови държави. Това говори много за качеството на медицината и живота в България.
  —цитат от коментар 13 на Darcas


  ------------------
  смъртността пада, защото хората се ограничиха малко в харчовете и стресът намаля.

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално


  Учителка по география в Първо средно училище "Св. Седмочисленици" в Търговище загуби живота си от коронавируса само за два дни. 58-годишната Руми Радославова се почувствала зле миналата неделя, направила си тест, развила скоротечна пневмония, а във вторник е починала. Това съобщи за Dariknews директорката на училището Севдалина Зафирова.

  "Това е прекрасен учител, много човечен, много обичан от учениците, има много класирания на олимпиади на нейни възпитаници. Изключително мила", описа директорката починалата преподавателка по география, която е била и старши учител.

  Учениците от 8 "г" клас, на които Радославова е била класен ръководител, са много разстроени от загубата и се обърнаха с молба към учителите си да учат дистанционно.

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/obichana-uchitelka-ot-tyrgovishte-pochina-ot-covid-19-klasyt-otkaza-da-uchi-prisystveno-2244843

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "До момента от близо 1400 обучаващи се там български и чуждестранни студенти са с положителни PCR тестове, а изследванията на контактните лица продължават, съобщава БНР."

  Нещо е пропуснато в горното изречение, не става ясно колко са положителните ПСР тестове.

 70. 70 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#67] от "hope":


  Стресът намаля?! Това как го проумя, след като стотици хиляди остават без работа, многогодишни фирми слагат "кепенци" или кретат в отчаяние...
  Намалял стреса?! Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 71. 71 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  смъртността пада, защото хората се ограничиха малко в харчовете и стресът намаля.
  —цитат от коментар 67 на hope


  Йес!

  ---
  Кажи ни сега със секса как стоят нещата?
  Имам предвид в обществен план.
  Няма начин и тази активност да не е фактор в заболеваемостта. Особено от Ковид.
  Имаше дълги спорове дали националните отбори по футбол по време на световните първенства да бъдат с половинките си. Пускаш ги в хотела, после на другия ден съперникът дето е на "диета" ги пердаши като мачета у дувар.
  Няма начин и с имунитета да не е така - правиш любов (гледам и слогана ти), после на ковида му е по-лесно да те свали...

 72. 72 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Дайте сведения как през 2СВ,докторите са стигали и Народа е живял...
  Стига паника и стрес!
  Пишете за хазарта, имотите измами, Презастрояването, унищожаването на резервати и природа!

 73. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Кво значение има с колко е намаляло населението? Вируса би трябвало яко да трепе населението ,което текущо живее по територията за вече седем месеца епидемия. НСИ ги отчита тия работи по седмици. Даже да предположим ,че ги ъпдейтват на тримесечие, досега трябваше да има барем един пик. Къде е? Или текучеството на население е по половин милион на месец,а?

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#67] от "hope":

  Сметките текат , застраховки ,вноски по лизинги и ипотеки. Мнозина бяха пратени в принудителна отпуска ,а заплатите замразени. За кво намаляване на стреса плещиш?

 75. 75 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Фелдшера, нешо в паника си изпаднал, а искаш и другите така?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 76. 76 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#63] от "къдрав и сам се стриже":

  Заради такива, като теб, дето не вярват, че съществува коронавирус заразата се разраства в България и по света.

 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#75] от "hamiltonf":

  На моя комшия жена му е лекар, образна диагностика в спешното Варна . Жената е "рисков" наднормено тегло и други работи - много се пази и е зилот по отношение на Ковида и мерките. Разправя ,че найна колежка го изкарала и имала фибрози сега . Оказало се ,че колежката й много пушела ,та не можели да кажат ,дали е от Ковида или от пафкането. Обаче като ги гледах повечето по болниците как бяха пуснали лятото "мерките" trans- penis, тоя Дулитъл е от другия тертип.

 78. 78 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Неутрално

  хайде да се разрази най-накрая тая епидемия с пълна сила, че да си сложат скептиците маски и да пазят дистанция най-накрая

 79. 79 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#76] от "Voiko":

  Вярват? Тва Ковида неква религия ли е ,култ ,че да "верват" хората в него? Повечето не казват ,че "не вярват",а че се съмняват в раздутите мащаби. Серопозитивен за корона , не значи умиращ в болницата.

 80. 80 Профил на pish_man
  pish_man
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Защо това заглавие?
  Нормално е като имаме рекорди на ден да имаме и за седмица - очаквам следващото заглавие да е най-много заразени/умрели за 10 дни, после за 14, после рекорден месец и след два месеца - ШОК - рекордна година с най-много умрели от корона спрямо всички предходни години

 81. 81 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Време ли е да вдигнеме мерките, ударно? Пак вкъщи - и ако искаш да се разходиш на въздох и слънце на язовир Искър, в Стара Планина или нещо подобно - ТИ СИ вРАГ НА РЕПУбЛИКАТА! Да те спира полицията на КПП-то и ОБРАТНО В АПАРТАМЕНТА.

  Това ли ни чака един хубав ден? Напивам се като казак в фраш-дискотеката в петък, прибирам се мъртъв, и на другия ден - събота около обяд - изтрезнявам и искам разходка на въздух - БАМ Спира ме полиция, не може разходка във Витоша - зараза е плъзнала, все пак, да сА пазим, не може така безотговорно !!!

  ама и тия протести, ей, няма ресурса МВР-то за КПП-та; ще трябва или протестите да затихнат, или армията и жандармерията да се включат - да пазят да не си разходиш кучето на витоша, че страшно, ей !!!

 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николов":Населението на България намалява не от 20, а от поне 30 години. Поради тази прична не правя сравнение с 1990 или 2000, а с миналата година. За 2019г сме намалели с около 0.7%. Дори и с 1% да намалиш смърните случаи за 40те седмици на миналата година то пак са повече от тази.
  —цитат от коментар 46 на georgi_mihailov


  Да, ама смъртността от всички заразни заболявания е намаляла - дори и от бактериални инфекции. Това е защото ИМАШЕ санитарни мерки, а не защото НЯМАШЕ.

  Вие май сам не се усещате, че аргументите ви са в ПОЛЗА на мерките, а не срещу тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 83 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#77] от "pavur":

  Лекар да е с наднормено тегло е просто недопустимо, лично аз не мога дори да си го представя, а като се има предвид, че 2-ма от всеки 3-ма са с наднормено тегло, говори за нивото им.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 84. 84 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "къдрав и сам се стриже":Заради такива, като теб, дето не вярват, че съществува коронавирус заразата се разраства в България и по света.
  —цитат от коментар 76 на Voiko


  От къде знаеш в какво вярвам и в какво не? ковибот-ясновидец.

  Да, ковиботовете са добри в заключенията, избирателното боравене с факти и много им е ясно кое защо се случва и кои за какво са им виновни.

 85. 85 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "#ОСТАВКА":

  Маските не пазят от вируси - факт.

  Държавата не е осигурила безплатни маски за всички и е длъжна по закон.

  Закриването на лицето е незаконно и подлежи на глоба.

  Министърските заповеди не са надзаконови актове.

  Ще ви докарат до буквален глад с тази предварително планирана криза и пак няма да се усетите ковизомбоидите.

 86. 86 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николов":

  къде си беее геометрична прогресия, след всичките ти кетегорични прогнози и АРИТМЕТИКИ не те е ли е срам да се появяваш

 87. 87 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Навремето имаше едно такова стихотворение, където се казваше:
  "А при Тито смърт, вериги
  и пожарища, и глад."
  Та сега същото и с Швеция, че и С Беларус, дорде не речеш.
  За Швеция:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Драматични новини около руската ваксина срещу коронавирус, оказало се, че е ветеринарен препарат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Весело

  До коментар [#82] от "Николов":

  “Да, ама смъртността от всички заразни заболявания е намаляла - дори и от бактериални инфекции. Това е защото ИМАШЕ санитарни мерки, а не защото НЯМАШЕ.”

  Статистиката твърди само, че смъртността (брой починали върху цялото население, а не както някои гащници смятат на тествани по два три пъти) за 2020 г. не е по-висока от тази през 2019 г.
  От “санитарните мерки” само броя на ПТП-та намаля, когато карантираха градовете. От там, “блъсналите се в дървета” (загинали при ПТП) са два пъти по-малко.
  Точното сравнение с миналата година ще е възможно след като приключи тази и имаме пълните данни на починалите по възраст, пол и заболяване.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Правят се.

 93. 93 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Ковид измамата продължава...

 94. 94 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#24] от "George Svinarov":Сметай бе пич:Излекувани:16943Починали:986процентът на смъртност в България е : 986/(986+16943)х100 = 4,998%Елементарна математика за трети клас!
  —цитат от коментар 50 на bpcorp


  Тези 5% са за повечето страни !

 95. 95 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Навремето имаше едно такова стихотворение, където се казваше:"А при Тито смърт, веригии пожарища, и глад."Та сега същото и с Швеция, че и С Беларус, дорде не речеш.За Швеция:https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
  —цитат от коментар 87 на alexsilver


  Шведите се усетиха, като им измряха старците, но те нали са социална
  държава намалиха разходите!

 96. 96 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Че колко пък хора има по принцип в един пловдивски магазин, че сега ще ги ограничават на "само" 100?

  Не ме търсете преди обяд
 97. 97 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николов":

  Ама и вашата не е лесна. От една страна мерките са ви малко и мрънкате че никой не го спазвал от друга сега точно мерките видиш ли попречили на заболявания различни от короната, смях. Фактите обаче са си факти, толкова истерия, пропаганда, плашене а починалите тази година са по малко от миналата без да имаме “пандемия”

 98. 98 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  "Решението е взето на заседание на местния местния кризисен щаб с участието на областния управител Дани Каназирева, кмета на града Здравко Димитров и шефът на полицията Йордан Рогачев"

  Майко мила - какъв интелектуален капацитет в една стая....

 99. 99 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 81 Неутрално

  През първите 2 месеца на годината Ковид у нас реално (почти) нямаше.
  —цитат от коментар 40 на Николов

  Да. Няма тестове - няма КОВИД. Логика. Ако сега спрем тестването, пак "реално" няма да го има. Ти чуваш ли се бе? Нямало... Нямаше, защото не се тестваха безсимптомни хора, дори да са били в контакт със заразени.

  А и докъм средата на март, когато започнаха забраните, ВСЕКИДНЕВНО имаше културни събития, посещавани от хиляди хора. Мислиш ли, че не е имало доста коронясани из населението тогава?

 100. 100 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  "От щаба предупредиха, че ако след седмица няма ефект от въведените мерки, ще се премине към още по-драстични ограничения в Пловдив и областта"

  Тия тримата илитерати дали могат да покажат 1 село, град или държава където тия мерки да са дали резултат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK