Православните християни почитат св. Иван Рилски

Рилският манастир

© Цветелина Белутова, Капитал

Рилският манастирНа 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец, смятан за небесен закрилник на българския народ.


Св. Иван Рилски е патрон на множество храмове и манастири в България, сред които и основаната от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се извършва всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цялата страна. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".


Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино край град Дупница. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Първоначално той постъпил в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял много места из страната, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира в каменна гробница, която е запазена и до днес.
Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се предполага че тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.


От 20 години насам по инициатива на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е обявен за покровител на медиците.
На 19 октомври свой празник чества и град Перник.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2206 Неутрално
 2. 2 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 646 Неутрално
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Теа зандани-сараи с рога на входа, едва ли има нещо общо с божията воля.

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  "... смятан за небесен закрилник на българския народ..."

  Туй с "небесен" ми идва в повече!

  След като аз не практикувам каквато и да е религия, пази ли ме тоя защитник?😉😉

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Почит към небесният покровител и закрилник на българският народ.
  Светъл и душеспасителен празник на всички братя и сестри в Христа!!!

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4313 Любопитно

  Честит празник на всички, които почитат нашият най-голям светец свети Иван Рилски.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Не само ни пази, но ни е и опазил.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Честит празник на братчта и сестрите в Христа.
  В статията срамежливо и политкоректно е премълчано какво е извършил светецът в Унгария. Крал Бела наредил мощите да се положат в катедралата в Естергом - на север от Будапеща, стара римска крепост на дунавската граница и много тачена архиепископия (сегашната катедрала е от първата половина на XIX век). По това време Естергом бил столица на Унгария.
  Архиепископът на Естергом обаче се възпротивил - че не познава светец с това име. И онемял. След като се покаял и публично оповестил (явно в писмо), че Св. Йоан Рилски е Божи угодник, проговорил отново. Това предизвикало удивление и дори ужас всред народа и светите мощи били върнати незабавно в Сердика - с тогавашната скорост на информацията и транспорта - минали били почти 4 години от пленяването им.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Историята на живота, приносите и философията на Свети Иван Рилски, както и историята, свързана с неговите Свети мощи е достойна да бъде разказана по подобаващ начин .
  Провеждането на поклонническото пътуване "Светият път" втора поредна години е само един плах опит тази история да бъде разказана, поне в частта и - пренасяне на мощите през средните векове от Търново до рилският манастир.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4313 Любопитно

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Много интересна история, не я знаех. Благодаря за споделянето.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 790 Неутрално
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Честит празник на българите! И да благодарим на лекарите, които се грижат за болните в тези тежки втемена.

 13. 13 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Честит празник на всички!!

 14. 14 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Ако можеш, щях да отида да запаля една свещичка там. Честит празник българи!

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Честит празник и нека Свети Иван все така да ни пази!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Иван Рилски - съвършеният първохристиянин,
  имал смелостта да се противопостави и на светската власт, и на православната ерес,
  Съвършеният Богомил, сам станал морална норма.
  Иван Рилски е Учителят по Свобода.
  Последователите му Прохор Пчински, Гаврил Лесновски и Йоаким Осоговски, а сетне и техните ученици стават проводници на едно истински човечно християнство, без икони и свещи, без храмове и попове на заплата, без власт и потисничество, самите те - скитащи торбеши с торби с книги, учещи народа кое е Добро и кое - Зло, даващи пример за благочестие и отдаденост на каузата на Христовата вяра, мнозина отишли на кладата с девиза: “Братство, Равенство, Свобода” за човеците.
  Иван Рилски е Учителят по Свобода, никакви “свети мощи” нямат мощта на порива към Свобода!
  Левски, Ботев, Гоце Делчев и хилядите им последователи в това отношение са Ученици на Иван Рилски, но и Учители като него.
  Днес отстояването на ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СВОБОДА може също да бъде подвиг, за който примерът на Иван Рилски е много, много важен!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#16] от "Торбеш":

  Не е богомил, богомилите живеят в комуна, а той е отшелник. Богомилите са езичници, когато идват турците, приемат исляма.

 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#16] от "Торбеш":Не е богомил, богомилите живеят в комуна, а той е отшелник. Богомилите са езичници, когато идват турците, приемат исляма.
  —цитат от коментар 17 на Тsonkooo

  ПравАслаавните, нарочили богомилите за "врагове", може и да ги клеветят, че хапват дечица на закуска, но това вярно ли е?
  Богомилите НЕ ЖИВЕЯТ в никаква измислена от Вас комуна.
  Богомилите живеят в християнска общност - в която си като брат със себеподобните ти, както ни учи кой? Тази общност е била пръсната из целия свят и не е събрана в никаква "комуна".
  Богомилите не са езичници - те са наследници на ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ, приели лично от св.Апостол Павел християнството и дали жертви за неговото отстояване. В условията на нелегалност и преследване от истинските ЕЗИЧНИЦИ, са живеели сплотено в общност, която езичниците са наричали "комуна".
  Част от Богомилите в Босна, Родопите, Македония (там ги наричат "торбеши") наистина приемат Исляма - виждайки в тази религия една по-голяма праведност и чистота на нравите, отколкото в разпасаното поведение на правАслаавните скотове, както основателно Ботев нарича правАславния клир от фанариоти-гърци, допринесъл повече за намаляването на българите през турското владичество, отколкото от самите турци - чрез погърчване с инструмента "правАславие", т.е., ако турците "са заклали" числото Х-българи, то правАслаавните фанариоти са отнели от народа ни 10 пъти Х-българи, именувайки ги вече "гърци".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбеш":

  Вие чел ли сте писанията на Св. Йоан Рилски ? И неговото изповедание? Защото аз - да. Нищо богомилско няма в тях, съвсем правовернии са си.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбеш":Вие чел ли сте писанията на Св. Йоан Рилски ? И неговото изповедание? Защото аз - да. Нищо богомилско няма в тях, съвсем правовернии са си.
  —цитат от коментар 19 на PavelCZ


  Чел сте нещо, което Йоан Рилски не е оставил - нито ред писан текст, подписан от него. Т.е., рупате фалшификати, старателно съчинени от противниците на българския народ.
  Какви ли са Вашите представи за "богомилството", мога да съдя само по написаното от противниците му - православните, стоящи до властта в Константинопол. нЕмам нужда от дискусия с Вас - зле сте.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  По една случайност се интересувам от ересите, в това число и от богомилството. Имам събрани книгите им, както и добра колекция от старозаконни и новозаконни апокрифи, някои станали основа на ереси.
  Въпросът за авторството в античността и средновековието е много специфичен - автографи практически няма запазени. Така че не това е критерият. Има си начини на лингвистичен анализ на текста, които дори и в компилати разделят отделните автори на отделните цитати. Иначе трябва да отречем цялата литература преди печатното слово.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  "... смятан за небесен закрилник на българския народ..."Туй с "небесен" ми идва в повече!След като аз не практикувам каквато и да е религия, пази ли ме тоя защитник?😉😉
  —цитат от коментар 4 на Tzar Vova Josei-ki


  Гледай си педофила Мохамед и бъди щастлив.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 23. 23 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Светъл християнски празник!
  Нека Свети Иван Рилски Чудотворец бди над нас!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 24. 24 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Ако можеш, щях да отида да запаля една свещичка там. Честит празник българи!
  —цитат от коментар 14 на zahariy


  Аз веке запалих, та да ми се опростят нощните блудства.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6890 Неутрално

  Светъл християнски празник на вярващите и нека Свети Иван Рирски да бди над Българите у нас и по света.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7478 Неутрално

  Честит празник и на българските лекари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на suhi
  suhi
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Религиозните дивотии и суеверия никога не водят до добро...А уж сме светска държава, пък поповете, ходжите и сектантите са на държавна издръжка... БПЦ легитимира мафията в момента.

  suhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK