Разширението на столичния бул. "Тодор Каблешков" се забавя с 80 дни

Зам.-кметът Ангел Джоргов (вляво) проверява асфалтирането на южното платно на бул. "Тодор Каблешков".

© Максим Караджов

Зам.-кметът Ангел Джоргов (вляво) проверява асфалтирането на южното платно на бул. "Тодор Каблешков".Разширението на столичния бул. "Тодор Каблешков" се забавя с 80 дни по обективни причини, обяви зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов. Той инспектира работата и обеща движението по булеварда в участъка от бул. "България" до ул. "Боянски водопад" (разстояние от 350 м) да бъде пуснато до 23 октомври. Срокът обаче беше през август.


"През юни и юли валя доста дъжд и се натрупа забавяне около месец, а и строителят трябваше да се съобрази с няколко проекта с топлопроводи и газопроводи на частни инвеститори. Забавянето е към 80 дни. Това е документирано подробно и не е по вина на фирмата-изпълнител ("Трейс груп холд" АД), уточни инж. Джоргов. Но поне 5 години напред тук не би трябвало да има дейности по инженерната инфраструктура, оправда допълнителната работа по топлопроводите той.


Общо 22 млн. лева струва разширението на 1 км от булеварда
Проектът за разширението на бул. "Тодор Каблешков" е на стойност 11 млн.лева с ДДС и обхваща трасето от бул. "България" до ул. "Луи Айер", което е 1 км. За отчуждаване на имоти по трасето са инвестирани още 11 млн. лева, заяви кметът Йорданка Фандъкова при началото на строителството на 31 май. По договор то трябваше да продължи общо 138 дни и да приключи на 16 октомври.


В момента се работи по южното платно на бул. "Тодор Каблешков" до кръстовището с ул."Костенски водопад", което е по средата на проектния участък. Движението дотам ще бъде пуснато в средата на ноември.


В отсечката до ул. "Луи Айер" обаче то се отлага за следващия строителен сезон, каза Джоргов. На самото кръстовище предстои да се изгради топлофикационен колектор, който не е бил предвиден в проекта за разширение на булеварда. Той е приоритетен обект като част от вътрешния градски ринг. "Не му е времето да го правим сега - през декември", оправда отлагането за догодина зам.-кметът.


Между тротоара и уличното платно с бордюри е обособена велоалеята.

© Максим Караджов

Между тротоара и уличното платно с бордюри е обособена велоалеята.


По проект обновеният бул. "Тодор Каблешков" ще бъде с три ленти и велоалея във всяка посока и с широки тротоари с озеленяване. Предвидени са три пешеходни пътеки за пресичане само в участъка между бул. "България" и ул. "Боянски водопад", разясни Джоргов.


В момента движението на коли по булеварда е в две ленти по северното платно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK