На живо

Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Георги Кожухаров"Дневник" следи ситуацията на живо.
Като пример за активно мероприятие срещу него окачестви случилото се днес президентът Румен Радев. Той прекрати посещението си в Естония, след като се разбра, че е имал контакт със заразен с коронавирус. След като кацна в София заедно с делегацията си и журналистите, които отразяваха визитата му, той показа теста си, който си е направил вчера в Естония и който е отрицателен. Радев добави, че се намира в чудесна физическа форма и пожела същото на доброжелателите си в България, които били загрижени за неговото здраве.

Според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

Президентът Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че е бил в контакт със заразен с коронавирус. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Ловеч. Според него държавният глава е знаел за положителната проба на началника на Военно-въздушните сили в неделя, но въпреки това е отлетял за посещението си в Естония. По думите на Ангелов президентът трябва да бъде поставен под карантина, докато не бъде тестван и на българска територия.

Маските на открито стават задължителни от 22 октомври

От четвъртък (22 октомври) в България носенето на маски навън става задължително, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Ловеч, където отиде, за да се запознае с COVID обстановката в областта. Маски ще се носят задължително навън до края на ноември и ако ситуацията в страната до тогава се подобри, изискването ще отпадне.


Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Велко Ангелов


По-рано през деня пресцентърът на ведомството разпространи съобщение по темата, заради което мярката се очакваше. Тя все още не е официално факт, тъй като липсва формалната заповед на здравния министър.


Дали задължението за носене на маски навън ще важи и за децата, и за учениците, ще се уточнява допълнително до четвъртък между Ангелов и образователния министър. Според сега действащите правила предпазните средства са задължителни за учениците само в общите части като коридори и помещения за хранене и почивка.

УНСС минава изцяло на онлайн обучение

Студентите в в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще учат изцяло онлайн в периода 21 - 27 октомври. Заповедта за това е на ректора проф. д-р Димитър Димитров, а причината е усложнената епидемична обстановка заради коранавируса.


УНСС откри учебната година в средата на септември със смесена система на обучение – онлайн и присъствено.


Медицинският университет в Плевен премина изцяло на онлайн обучение в началото на седмицата, след като на 17 студенти беше открит коронавирус.

Мерки в училищата остават локални

Засега не се предвиждат ограничения за присъственото обучение в училищата на национално ниво. Мерките остават локални - в засегнатите от коронавируса области - и ще включват преминаването на паралелки към обучение в електронна среда, а при нужда - затваряне и на училища. Това каза пред журналисти образователният министър Красимир Вълчев и увери, че властите следят внимателно разпространението на заразата и са готови да реагират при нужда.


Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Юлия Лазарова


Като пример посочи Средното училище "Св Седмочисленици" в Търговище, където учениците от 5 и 12 клас ще се обучават в електронна среда, след като градът се оказа едно от новите огнища на коронавируса в страната.


Няколко области са на ръба на червената карта и сме готови да вземем мерки, каза Вълчев. Той уточни, че освен онлайн обучението, в тези области ще стане задължително родителските срещи, както и заседанията на педагогическите съвети и на настоятелствата да станат дигитални.


Неколкодневните екскурзии ще бъдат отложени, но засега еднодневните пътувания, които най-често са в рамките на града и включват посещения на исторически и културни обекти, остават.


В отговор на въпрос министърът потвърди, че засега в София, където има най-много заразени, не се предвижда затваряне на училище, но подчерта, че ситуацията е динамична. От началото на учебната година досега положителни проби са дали общо 289 учители и 286 деца (в училищата и детските градини), съобщи Красимир Вълчев и уточни, че и в двете групи под карантина са 8 на 1000 души.

В Ловеч се въвеждат нови мерки

Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на община Ловеч въвежда на територията на общината нови по-строги мерки от днес, съобщиха от пресцентъра на кметството. Преустановят се посещенията в клубовете на инвалида на територията на общината за запазване на здравословното състояние на възрастните хора. Няма да се допуска публика при провеждане на спортни мероприятия на закрито. Засилват се контролните дейности по спазване на противоепидемичните мерки. Препоръчва се на ръководствата на читалищата да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на октомври.
Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Община Ловеч

Автобусните превозвачи ще имат възможност да кандидатстват по мярката за финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 от 10.00 ч. утре, съобщиха от министерството на транспорта. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 10 ноември 2020 г .


Фирмите могат да се запознаят с пакета документи от интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Заявленията се подават изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдения на средствата от ЕС в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Минималният размер на безвъзмездната помощ е 3000 лв., а максималният 450 хил. Той зависи от оборотите на фирмите.

Експерти подкрепят намаляването на карантината

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, са изразили категорично одобрение на идеята за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми, съобщиха от министерството на здравеопазването.


Двамата са участвали в продължил повече от два часа видеоконферентен разговор по теми, свързани с мерките за намаляване на разпространението на коронавирусаата. В него са се включили също експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в страната и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Предложението за намаляване на карантината дойде от премиера Бойко Борисов през миналата седмица. Заповед по този въпрос на здравния министър още не е издадена, затова смекчаването на карантината все още е само на думи, но не и официално въведено.

Маските на открито ще станат задължителни

Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в страната и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев настояват носенето на маски на открито отново да е задължително, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Темата е дискутира в рамките на двучасов видеоконферентен разговор, в който е участвал и здравният министър Костадин Ангелов.
Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Надежда Чипева, Капитал


"Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим", допълва здравният министър. Новата мярка ще стане факт, когато той издаде заповед с такова съдържание.


Носенето на маски на открити обществени места беше задължително между 12 април и 1 май.

Вечерен час за непълнолетните в Гоце Делчев

Забранява се излизането на непълнолетните в Гоце Делчев между 21 и 6.30 часа в следващите 14 дни. Това става със заповед на кмета, а целта е да се ограничи разпространението на коронавируса. Изключения ще се правят за излизания с основателна причина.


Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Георги Кожухаров

Доц. Мангъров се оплака от цензура от "Фейсбук" за маските

Шефът на катедра и началник на педиатричната клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, каза пред БНР, че "Фейсбук" е свалил негова публикация, в която посочва, че маските не са начинът за справяне с разпространението на коронавируса. Над 70.6% от болните с коронавирус са носели маски, a само 3.9% не са, написал той в своя "Фейсбук" профил, като се позовал на данни от Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), като прилага и линк към изследването. "Това са научни факти и да се цензурират по този начин е абсурдно, "Фейсбук" ли ще ни контролира живота", коментира Мангъров.


Той посочва, че при всички предхождащи епидемии нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от друг институт е казвал, че маските вършат някаква работа. "Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно", допълни доцентът.
Още по темата тук

Съдилищата няма да променят мерките срещу коронавируса

Няма причина за обсъждане на по-строги мерки и промяна на действащите такива срещу разпространението на коронавируса в съдебната система, въпреки притесненията на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов. Това реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, след като обсъди писмото на съдия Трифонов, в което той сигнализира за четирима магистрати с положителни тестове за заразата.


Още по темата тук

Новите случаи по области

Експертен съвет обсъжда днес за маските на открито

Носенето на маски на открито ще бъде обсъдено на заседание на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Благоевград снощи. Заседанието започва от 9:00 часа и в него ще участва и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
По думите на здравния министър предложението за носене на маски на открито се отправя все повече през последната седмица. Министърът уточни, че все още няма планове за затваряне на градове или лимитиране на движението. Мярката има две цели: да спаси колкото се може повече хора от заболяването и колкото се може повече здравни кадри - медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и кой да стои на първа линия денонощно, посочи Ангелов.


Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Юлия Лазарова

Създава се Национален логистичен център

През последните седмици Министерството на здравеопазването идентифицира проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити. По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата, каза вчера Благоевград министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области, допълни той.

Новите случаи минаха 1000

Новите случаи на заразените с коронавируса за денонощие за първи път от началото на пандемията преминаха психологическата граница от 1000. Техният брой, според единния информационен портал е 1024. Те са установени при направени 4406 теста, или са 23%.


Най-много новозаразени има в София - 292. Следват областите Пловдив, където вчера беше обявено затягане на мерките, със 109 случая и Бургас (63).

Коронавирусът в България: според здравния министър президентът ще бъде поставен под карантина

© Надежда Чипева, Капитал


До момента случаите са 30 527, като активните са 12 366. Починалите за последното денонощие са 22, което е с един по-малко от рекорда от 13 октомври. Така общият брой на жертвите, заразени с коронавирус, е 1008
В болница са настанени рекордните 1562, най-висок до сега е и броят на хората в интензивни отделения - 88.
Излекуваните заразени са 210 за денонощието и 17 153 общо.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (275)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Неутрално

  Предполагам, че няма изненадани. Това се очакваше от доста време.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Колкото повече заразени по-добре, по-бързо ще премине.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Любопитно

  23% положителни тестове, е сериозен ръст...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1473 Неутрално
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Да, бе, да. Колкото бързо премина в Италия, Франция или в САЩ.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Весело

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Само да не влизат в болница, обаче. И по 1000 на ден - за около 5-6 хиляди дни, ще мине през всички. Има-няма десетина години...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Айнщайн Мангъров не е съгласен!😉😉😉
  Стадният имунен отговор ще ни спаси!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  И какво 95 % от тях са безсимптомни или с леко неразположение , дали има и 1 човек които действително да е тежко болен за интензивно. Много дим без огън !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Скоро ще са доста повче от 1000. И ще премине за две години. Защото бил Гейтс прогнозира поне 15 години.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Любопитно

  Толкова време в Благоевградска област са в челото, но не се направиха изводи защо е така?! Сега щели да спретнат нов щаб, който да координира, на какво освен успокояващите - решавайте по места!? Контролът е едно, а съвсем друго е какво и как се контролира. Компромисите няма да доведат до справяне със заразата, а в Китай, Нова Зеландия, Австралия са наясно как става. Спецовете непрекъснато обясняват последствията, но решение, което да е еднозначно, валидно за всички няма. Не за лечение, защото при всяко заболяване е различно за всеки, а за елементарно разделяне, поточност, не натоварване на едни, а ослушване на други. Тестове, плащания, пътеки, поредното лекарство, което да влиза в запас, но което се отрича... неща, за които се въртят пари, много пари, за сметка на бързо диагностициране, навременно лечение...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 955 Неутрално

  явно правителството изгуби всякакъв контрол върху ситуацията. тези шемети вече не са в състояние да вземат никакво адекватно решение. мутрата само обикаля с жипката и се тупа по гърдите колко много бил направил.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 14. 14 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 238 Любопитно

  Очаквам сводка за починалите вследствие на цироза от началото на годината по дни.

  Всички ще ги пишем починали от злоупотреба с алкохол, естествено, методика от 21ви век.

 15. 15 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 58 Весело
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  И какво 95 % от тях са безсимптомни или с леко неразположение , дали има и 1 човек които действително да е тежко болен за интензивно. Много дим без огън !
  —цитат от коментар 10 на Иван


  И ти ли , Бруте , почиваш спокойно на лява кълка? Стресни се ти и тези около теб !Ще дойде по-лошо при тези волни разсъждения !

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  До коментар [#13] от "ck2013":

  Това важи за цяла Европа. Причината не е в джипката.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Нали се сещате, че бройката на заразените е в пъти по-голяма, днешния резултат е число от само 4 хиляди теста? Това означава, че вирусът ще премине през всеки от нас много по-бързо, искаме или не, а после какво и как ще се случи, знае само оня отгоре...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Разстроено

  Норка в карантина ли е?

 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Гневно

  Моля като сложите Норка в карантина, разрешете й да пише да ни описва страданията си! Много моля!

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Голямата драма ще е липсата на ваксинини и паниката при възрастните, които са се записали в дълги списъци, отделно че много от тях от години се ваксинират. Оказа се, че ваксините ще бъдат по 2-3 на аптека, и то не за всички аптеки. На личните лекари се очертават х 20 бр. в най-добрия случай.
  И същевременно, по "Дарик" върви реклама: "Ваксинирайте се с "Ваксигрип"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#13] от "ck2013":

  Кое правителство по света контролира ситуацията?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Гневно

  До коментар [#10] от "Иван":

  Хората бяха подплашени през март от некадърни учени и полуучени, и сега повечето са свирили дузпа на ковида и дори да е страшно, пет пари не дават.
  Взеха им страха, сега само могат да ги ядосат.
  Има разбира се и класически истерички, които винаги ще си намерят от какво да се страхуват, те са за психиатър, имам познати двама тъмън, но не мога да ги рекламирам в чуждо рекламно пространство. Пък и те са си добре да се страхуват постоянно.

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Любопитно

  До коментар [#10] от "Иван":

  ... дали има и 1 човек които действително да е тежко болен за интензивно. Много дим без огън !
  —цитат от коментар 10 на Иван


  Как ще пееш, ако тоя един човек сте вие?

 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 527 Неутрално

  За маските на открито ясно, ами парковете кога ще затворим?! А онзи развъдник на болести - Витоша?! Все си мислех, че малко от малко тия от т.нар. НОЩ са си взели поуките, ама ей го на, тъпи и упорити се оказват.

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#20] от "kazushi":

  Нищо, нашия като фалира, ние ще съсипем неговия и ще го пратим в болница

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#13] от "ck2013":Това важи за цяла Европа. Причината не е в джипката.
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  Причината СЕДИ в джипката и развива индустрията!
  Раздава пари и протяга ръка за благодарна целувка.
  Това, дето седи и си прави предизборна агитация с евтини трикове и нащи пори, е взело решанието как да БОРИМ Ковид 19!

 31. 31 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 238 Гневно

  Айде, пак почнаха с глупостите на открито...

  Забранете и планините, че там може да ви изненада Баба Меца и да ви предаде вируса по полов път....

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#13] от "ck2013":Кое правителство по света контролира ситуацията?
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Нова зеландия, Австралия, Китай!

 33. 33 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 285 Неутрално

  и да умреш от глад
  —цитат от коментар 20 на kazushi


  Ти колко умрели от глад заради кризата познаваш? Защото вчера в магазина видях тълпи доволни паразуващи индивиди.

 34. 34 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#28] от "zero_day":

  Както се видя през пролетта, мерките действат - разпространението намаля.

 35. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":


  Кое правителство по света контролира ситуацията?
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Още Пролетта го писах!
  Ситуацията ще я контролират най-добре в АВТОРИТАРНИТЕ РЕЖИМИ!

  Друг въпрос е ако тоя контрол не се свежда само до контрол на изнасяните данни!

 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#32] от "Alexander97":

  Аха, Китай
  Аотеароа ще го боледува кога всички са го изболедували, не бой се.
  Нека чакат ваксината ... която няма да действа....

 37. 37 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Какви са тия "експерти" дето обсъждат подобни дивотии!? Утре ще се съберат, за да конституират любовта към ПАРТИЯТА, като най-ефикасно средство за профилактика.

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#34] от "stefan_b":

  Е, ама есента не действат

 39. 39 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#27] от "Tzar Vova Josei-ki":
  Значи според вас трябва да се заключим в бункер и да се молим да няма земетресение та да не се срути на главите ни? Човек е смъртен , и може да умре по много начини и то с много по голяма вероятност (Пр: рак) отколкото от К19.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#20:"kazushi"][/quote]

  Не познавам никой, който да е умрял от ковид изобщо. Но в действителност познавам лично хора, на които им е трудно да намират пари за храна. За тях зимата ще е страшна.
  Иначе по света умират стотици милиони от глад, като това не е единствения проблем. По-важното е, че гладът причинява тероризъм, войни и миграция.

 42. 42 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#28] от "zero_day":Както се видя през пролетта, мерките действат - разпространението намаля.
  —цитат от коментар 34 на stefan_b


  Това не е вярно. В Сърбия мерките бяха изключтелно строги, много по-строги от нашите, а заразените там не само, че не бяха много по-малко, както би следвало, но бяха и повече.

  Айде, пак почнаха с глупостите на открито...Забранете и планините, че там може да ви изненада Баба Меца и да ви предаде вируса по полов път....
  —цитат от коментар 31 на philipeto


  Ти се шегуваш, но в Англия наистина забраниха секса https://nypost.com/2020/10/16/uk-couples-living-apart-banned-from-sex-under-new-covid-19-rule/

 43. 43 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Много щабове, много експерти, много политика, много болни. Не знам кво правят, но числата са нагоре. И сега ГЕРБ ще ползват числата за собствени ползи

 44. 44 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#36] от "Славейко":


  Нека чакат ваксината ... която няма да действа....
  —цитат от коментар 36 на Славейко


  За китайските медикаменти, няма еднозначен отговор!
  Веднъж исках да си купя Парацетамол от аптека в Циндао (Шандун - Китай)!

  "Нямаме Парацетамол, но имаме негов китайски еквивалент!" беше отговора!

  Това хапче не само те караше да не чувстваш каквото и да е главоболие, но даже беше трудно да почувстваш ... имаш ли въобще глава!

 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Числата са си числа и понеже стремително нарастват, властта се чувства длъжна да покаже някаква активност. Маски навън. За вируса те обаче са като "врата у поле" (вчера слушах проф. Генчо Начев /неприятен е, защото е алчен/, който само подметна, че медиците се заразяват най-вече при СВАЛЯНЕТО на маските и защитните си облекла).

  Та - да се вярва, че маските ще спрат разпространението на вируса е смехотворно (с жена ми и децата все още се храним от една чиния за салата). Маските могат само - сигурно с десети от процента - да забавят разпространението. Нищо повече.
  В крайна сметка какво ще стане: властта ще се е отчела с активност, а ковид-фанатиците ще има за какво да натриват носовете на останалите: "Вие ни убивате" (няма да ви "убием", само ако всички влезем в индивидуални бункери и така - поне няколко зими).
  Но какво пък - илюзиите са част от нормалното човешко ежедневие.

 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Любопитно

  До вчера никакви мерки, сега маски на открито.
  Спим здраво, но като се събудим...

 47. 47 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иван":


  До коментар [#27] от "Tzar Vova Josei-ki":Значи според вас трябва да се заключим в бункер и да се молим да няма земетресение та да не се срути на главите ни? Човек е смъртен , и може да умре по много начини и то с много по голяма вероятност (Пр: рак) отколкото от К19.
  —цитат от коментар 39 на Иван


  Тц!😉😉
  Вчера подчертах в разговор:
  "Кат ша мре коня, да е от зоб, а не от глад!" - Българска поговорка!😉😉😉

  Икономиката не трябва да умира! Но нека бъдем отговорни в мерките за ннеразпространение!

 48. 48 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Защо още се пускат лумпените по мачове? Те не са там да гледат, а да се бият и трошат. И докато преди се криеха под маски, сега е точно обратното. Нормален човек на български футбол не ходи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 49. 49
  beroesz
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  аре пак се почна с тъпотиите... преди месец ми се наложи да мина през неврологичното отделение на една от най-големите университетски болници... единствените с маски вътре бяхме ние... е, и служителката от администрацията, която ни придружаваше сложи по едно време, ама от неудобство хахах... останалото - лекари, сестри, санитари, посетители - никой... същото в приемните на КАТ, същото в МВР - тумби братчеди и никой с маска.... е, затова ли сега да носим маски и на открито бе вашта ма*а проста герберунгелска... от какво ше ги спасяваме медиците ви, от собствената ви мърлящина ли

 51. 51 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  То от 8 месеца не могат да се разберат маските предпазват ли и ако да трябва ли да се носят и на открито. Което води до извода че всичко е тотална измама и само се чудят в световен мащаб кого да да трият икономически и коя държава да тероризират. За година въртяха по 100 пъти и лъжят само.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Преди две седмици съфорумецът от Чехия Вади-тури писа във форума, че там има 24% заразени сред тестваните и че България изостава с две седмици след чехия поради по-късното настъпване на есента и по-късното начало на новата учебна година.

 53. 53 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 698 Неутрално

  От всички мерки, "маски на открито" е най-безсмислената ... Да не говорим за парцалите, които наричаме "маски" ... А правилата са прости и ясни - миене на ръце и лична хигиена.

 54. 54 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Айде в Северното полукълбо ръстът на заразените се оправдава с есента, а в южното като е пролет как точно се оправдава ръстът на заболелите? И как в 1.5 мшлшардин Кштай няма втора вълна, а такава има основно в Европа и Русия?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Е,че това е само началото! Ако развитието върви като в Чехия соро ще имаме и по над 5000 дневно. това ще съкрати доста периода за преминаване през всички!

 56. 56 Профил на oppo
  oppo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#33:"stefan_b"][/quote]

  Ах, че глупости. По света умират десетки милиони от глад. Това, че ти не ги познаваш лично, няма да ги спаси.
  То ако е така, аз не познавам лично някой, който да е болен от короната. Даже не познавам някого, който от своя страна да е виждал или чувал за заразен. Говорим заразен, не починал!

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  До коментар [#12] от "ЗаНиЗа":

  ега щели да спретнат нов щаб, който да координира,

  Един щаб не стига!
  Имаме насипно, получихме и пакетирано! (Гръцка поговорка)

 58. 58 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#49] от "BeroeSZ":

  Интересно ти да не мислиш че местните политически мошеници са, я измислили тази ко вид измама? Те са част от международна престъпна група управлявана в Ню Йорк и Лондонското Сити.

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darcas":

  Да ама Китай не казва колко и дали изобщо опробва.
  Няма данни и толкоз.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално


  До коментар [#2] от "Lazarus":Да, бе, да. Колкото бързо премина в Италия, Франция или в САЩ.
  —цитат от коментар 6 на Мондиана


  В Китай премина почти веднага. :)

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#49] от "BeroeSZ":
  "...Ако ви е мил живота искайте доказателства - какво се тества, за колко време и колко надежден е този ПСР тест. ..."

  Ще ти обясня. поглеждат към тавана, и решават да дадат цифрата на тестваните, и процента на констатираните заразени.
  Ама и в процентите имало толеранс...

 62. 62 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Закръглихме бройката на 1024!!!

 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От всички мерки, "маски на открито" е най-безсмислената ... Да не говорим за парцалите, които наричаме "маски" ... А правилата са прости и ясни - миене на ръце и лична хигиена.
  —цитат от коментар 53 на Булаир


  не безсмилена, а чиста проба тъпанарщина... значи - децата в класните стаи без маски, а на двора - със... медицинския персонал и посетителите в болниците - в коридорите с маски, в отделенията - без... за какво говорим изобщо... то още август беше ясно, че през ноемви пак ще затворят, налага ли се да ни прилагат всичките идиотщини, които ще им хрумнат за оправдание

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#61] от "historama":

  В Париж има вечерен час. казват ти заради короната. Ама май е повече заради амуджите. Вечер в Париж хич не е било препоръчително да се мотаеш по улиците.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#60:"historama"][/quote]

  Наскоро четох за 13 болни, или заразени, не си спомням За милиарден Китай!
  Ама там даже не поглеждат към тавана, а от канцеларията на Си подават данните.

 67. 67 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Експертен съвет от идиоти ще помага на останалия 80%-тен дял от матряла.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Сметката не е баш така. Първо е наивно да се мисли че са хванати всички новозаразени този ден. Според нашия щаб хващат всеки осми, според други всеки 30 а според някои съвсем смели оценки е всеки 80'ти. И второ, не е нужно да се заразят всички, дори не е нужно да се заразят 70%, скоростта на заразяване ще почне да пада още при 30% а предвид носенето на маски още при 15%.

 69. 69 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Умните се учат от грешките на другите, ползват чуждия опит; глупавите от собствените грешки. Трета възможност няма; единственият изход е смъртта за третата възможност. Ако лекарите не изучаваха чуждия опит повече от 10 години; ако не държаха повече от 60 изпити преди да получат лиценз за работа и разчитаха само на това, което са видели, пипнали или помирисали за да разпознават болестите, нямаше да могат да излекуват, да помогнат на нито един свой пациент. ТЕ НЕ БИЛИ ВИЖДАЛИ! ТЕ НЕ ПОЗНАВАЛИ НИТО ЕДИН БОЛЕН ОТ КОВИД 19! Че кои сте вие да знаете, да познавате и да разбирате от медицина! Световна конспирация! Ай сиктир!

 70. 70 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#34] от "stefan_b":

  Мерките действаха не заради затворените паркове и планини, но уви - явно не всеки има очи да види.

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мондиана":

  Режи вените

 72. 72 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darcas":

  Вие очевидно не сте живели в соца и затова не разбирате простия факт че в тоталитарни държави като Китай "секс няма". И ковид няма, не е имало а ако случайно се появи са виновни империалистите или местни шпиони-провокатори.

 73. 73 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#13] от "ck2013":

  Не че нещо но кое е адекватното решение според теб?

 74. 74 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama":

  Преминава там където кажат световните началници от Ситито и Уол Стрийт. Иначе корумпираните политикани само козирува. Един лукашенкобсе опъна и му направиха революция.

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#48] от "fpyyh":

  Е нормален човек не ходи на мач ама много умни и даже красиви ходеха на протести цяло лято. Не че съм недоволен - така развиват груповия имунитет ама все пак е странно - точно млади и интелигентни уж хора.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Умните се учат от грешките на другите, ползват чуждия опит; глупавите от собствените грешки. Трета възможност няма; единственият изход е смъртта за третата възможност. Ако лекарите не изучаваха чуждия опит повече от 10 години; ако не държаха повече от 60 изпити преди да получат лиценз за работа и разчитаха само на това, което са видели, пипнали или помирисали за да разпознават болестите, нямаше да могат да излекуват, да помогнат на нито един свой пациент. ТЕ НЕ БИЛИ ВИЖДАЛИ! ТЕ НЕ ПОЗНАВАЛИ НИТО ЕДИН БОЛЕН ОТ КОВИД 19! Че кои сте вие да знаете, да познавате и да разбирате от медицина! Световна конспирация! Ай сиктир!
  —цитат от коментар 69 на bobhunter


  Точно така е. А това, че не познаваш някой умрял от глад, не значи, че умрелите от глад не са хиляди пъти повече от тези от ковид.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Обясняват им Мангъров, Чорбанов и други специалисти на тия че никакви мерки няма да спрат такъв вирус. Доказва се с всеки изминал ден. Още по ясно става че вируса изобщо не е опасен, толкова заразени а в интензивно отделение няма чак толкова хора. Но тиквите на власт обсъждали парцали на устат да са задължително на открито. Скоро ще затворят и парковете и планините както го мислят, няма такива малоумници просто. Сякаш с предното затваряне променихме нещо.

 80. 80 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  айде първо в магазините и транспорта оправете реда, после глупостите.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 81. 81 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#20] от "kazushi":

  аз до сега фалирал бизнесмен не съм видял. нито дори една кръчма.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#45] от "inn":

  Точно така, маските забавят разпространението и то с около 30-50% според различни проучвания. И това не е малко - така се избягва струпване на много хора в болниците и те се разпределят във времето. Представете си съвсем реална ситуация - вие се разболявате и имате нужда от болница. Жена ви има само главоболие а децата даже не усещат. Това е съвсем типично. Обаче вие разнасяте и на възрастните ви родители и сега и те са за болница. Ако няма места, вас ще ви лекуват щото сте по-млад и имате шанс а възрастните ви родители ще ги лекуват колкото могат ама в домашни условия щото няма легла. Точно това стана в Италия и затова средната възраст на починалите е 81 години.

 83. 83 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama": Ми че в Северна Корея няма нито един случай! Ако се установи,след минута е излекуван,как ,това е отделен въпрос! Северна Корея -10.00ам 1 инфектиран 10.15 ам 0 инфектирани , 10.30 ам 1 инфектиран,10.30 ам 0 инфектирани.....и т.н.

 84. 84 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Е, дочаках и това-маски на открито. А дискотеките и ресторантите работят. Страните, дето цяло лято не свалиха маските на открито, сега са най-зле. ОСТАВКА!!!

 85. 85 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#79] от "Billy Pilgrim":

  Ей това обясняваше онзи:
  https://www.facebook.com/photo?fbid=10221165696750829&set=pcb.10221165698670877
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10221165696830831&set=pcb.10221165698670877


  Отделно, толкова глупости за пореден път си изписал, че е излишно повече човек да ти отговаря...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama": Ми че в Северна Корея няма нито един случай! Ако се установи,след минута е излекуван,как ,това е отделен въпрос! Северна Корея -10.00ам 1 инфектиран 10.15 ам 0 инфектирани , 10.30 ам 1 инфектиран,10.30 ам 0 инфектирани.....и т.н.
  —цитат от коментар 83 на angeles


  Ковидиоти сър

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 88. 88 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Оказва се тотален държавен натиск върху местните власти да не взимат мерки срещу коронавируса.

  Да се забрани събиране на повече от 6 души. Ресторанти, кафенета, барове, училища, университети, театри, стадиони и зали - да се затворят. Да се въведе масово работа от вкъщи.

 89. 89 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Че го надхИтриме вирусо, че си носимЕ максите на вратО :)

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alexander97":

  Общо взето, там дето е по-топло. Не че Австралия и Нова Зеландия са направили нещо по-различно от Франция и Испания ама като малоумни пишете Австаралия и Нова Зеландия. Единственото ясно нещо досега е че няма никаква корелация между разпространението на короната и наложени мерки. Има държави с крайни мерки където короната вирее мощно и други с никакви мерки където нищо не се случва.

 92. 92 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1108 Весело

  До коментар [#88] от "plynii": За троловете ясно,те така или иначе бачкат от къщ, но за шофьорите например..дето трябва да докарат папото и кенефната хартия до магазина,ко праим???? Или вие сте с бидета и няма значение за другите!?

 93. 93 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Съветвам, който не вярва във вируса и смята, че пиенето на бира навън му е по-важно от неговия или чуждия живот, да иде доброволец в някоя болница. Не само в инфекциозно отделениено, но и в другите, където все пак трябва да бъдат опазени и останалите тежко болни.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Както и през март месец, отново се залита към въвеждане на нови съмнителни мерки, вместо към спазване на съществуващите.
  Айде да осигурим първо спазване на настоящите мерки, а после да въвеждаме нови.

  Градски транспорт - кой с маска, кой без маска. Контрол - нулев, в метрото призовават за дистанция, все едно това зависи от желанието, а не от броя на пътниците.
  Пирогов, спешно приемно за деца - нулеви мерки, във фоайето има голяма и сигурно скъпа машина за измерване на температурата - като попитах, дали да минавам оттам, охраната ме погледна мнооого учудено и каза, че няма нужда.
  Същото място, травматология - един върху друг деца, майки, бащи, баби, дядовци... Кой с маска, кой без. Контрол - нулев.
  Футболни мачове - ако се спазват ограниченията за максимален брой зрители, как по дяволите, секторите на агитките изглеждат пълни "до капака"?
  И така нататък, и така нататък...

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Като ви дойде реда на опашката да влезете в Кауфланд - не барайте рибата! УчЕните доказаха, че ковида се е спотаил там и дебне.
  https://trud.bg/учени-откриха-жив-коронавирус-върху-опаковка-със-замразена-храна/

 97. 97 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иван":

  и мурзилките като щраусите - надупят се на североизток и заравят глава в пясъка.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 98. 98 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#56] от "oppo":

  Аз познавам и заразени, и болни, и починал, и починал не от корона, а защото болница не можа да му укаже помощ заради короната. И?

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Дневник, снимката с астронавтите от коя болница е? Преди 5 дни бях в УМБАЛ Св. Марина-Варна, и нито един астронавт или космонавт не видях.

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Хамилтоне, кметът ви метна ли пейките в морската градина?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK