Съдилищата няма да променят мерките срещу коронавируса, докато и държавата не го прави

Съдийската колегия на ВСС реши да продължи спазването на досегашните мерки срещу разпространението на коронавируса.

© Дневник

Съдийската колегия на ВСС реши да продължи спазването на досегашните мерки срещу разпространението на коронавируса.Няма причина за обсъждане на по-строги мерки и промяна на действащите такива срещу разпространението на коронавируса в съдебната система въпреки притесненията на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов. Това реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, след като обсъди писмото на съдия Трифонов, в което той сигнализира за четирима магистрати с положителни тестове за заразата.


Според председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Чолаков, след като държавата не затяга мерките, няма основание и съдилищата да го направят. "Във всички съдилища има заразени с коронавирус. Важно е да се спазват мерките", обясни още съдия Чолаков и добави, че не се налага промяна в режима на работа на съдиите.


Въпреки това съдийската колегия реши да се възложи на бюджетната комисия да обсъди има ли финансови възможности разходите за РСR тecтoвeтe нa мaгиcтpaти и съдебни cлyжитeли да бъдат покрити от бюджета на съдебната власт. Ако бъде взето такова решение, то ще важи до края на годината за тестове, които ще се правят, ако има заразен, а не са масово тестване на магистратите. Очаква се бюджетната комисия да вземе решението утре, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев.
От началото на март помещенията и коридорите се дезинфекцират периодично, служителите носят маски, а в някои съдилища бяха изградени прегради между съдебния състав и останалите места в съдебните зали. Указано е магистратите да са най-много по двама в помещение, като се спазва необходимата дистанция, а тези, които имат възможност, да работят дистанционно.


"Дневник" следи ситуацията с разпространението на коронавируса в България на живо.
Всичко по-важно по темата по света - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK