Веселин Марешки засади туи, за да скрие строежа си във варненската Морска градина

Туи скриха строежа в терен на дружеството "Марешки недвижими имоти", след като граждани протестираха за спирането му на 11 октомври.

© Фейсбук група

Туи скриха строежа в терен на дружеството "Марешки недвижими имоти", след като граждани протестираха за спирането му на 11 октомври.Лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки скри строежа си във варненската Морска градина с туи, но работата по три постройки в имот, управляван от майка му, продължава с бързи темпове. Това показа проверка на "Дневник".


Строителството продължава без реакция от страна на местната администрация вече най-малко два месеца. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев за въпросния парцел не били издавани строителни книжа, тъй като ставало въпрос само за ремонт на съществуваща сграда. Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че в имота действително е имало стара двуетажна постройка с 92 кв.м застроена площ. На същото място обаче в момента се издига сграда, очевидно доста по-голяма от съществувалата. Тя е покрита с плътна зелена мрежа, което я прави трудно забележима сред дърветата в терена. В непосредствена близост до нея обаче се строят още най-малко две едноетажни, които не са отбелязани в кадастъра като съществували по-рано.


След публикации в медиите на 11 октомври т.г. няколко десетки граждани протестираха пред строителната площадка с искане за спиране на работата. Проверка на мястото днес сутринта обаче показа, че ударният труд продължава безпрепятствено и то с бързи темпове. За да бъде скрит от погледите на минувачите, край оградата на терена през последните дни са засадени най-малко 20 двуметрови туи.
В репортаж на Би Ти Ви по повод извършваното строителство в парка главният архитект на Варна Виктор Бузев каза, че в общината било получено уведомително писмо за "текущ ремонт" на три постройки - двуетажна жилищна сграда, сграда на допълващо застрояване и лятна кухня. Целта била подобряване на техническото им състояние и на енергийната им ефективност.


Според Бузев не било проблем и това, че в кадастралната карта е нанесена само двуетажната сграда, тъй като това не изключвало възможността в миналото в същия терен да са съществували и другите две.


"Ще изискат документация на другите сгради, които са цитирани в уведомителното писмо, каза още Бузев. Той (Марешки, бел. ред.) все пак го купува от собственици, които го владеят от 30-те години на миналия век, така че би трябвало те да кажат имало ли е такива постройки или не".


Резултати от проверката, започнала преди повече от седмица, все още не са обявени, а междувременно пак пред Би Ти Ви Веселин Марешки не отрече, че в имота се извършват строителни дейности, но обвини протестиращите, че недоволствали от изграждането само "на една алея".


Бездействието от страна на администрацията на варненския кмет Иван Портних стана явно както през кореспонденция на "Дневник" с пресцентъра й, така и от публикации в социалните мрежи.


Информация за строителството се появиха в няколко публични групи във Фейсбук още в края на август т.г., а въпросите на "Дневник" бяха изпратени до пресцентъра на общината на 21 септември. Отговорите бяха върнати осем дни по-късно - на 29 септември, което означава, че дори и да е пропуснал публикациите във Фейсбук, поне в последните двадесет дни главният архитект на Варна и отделът за строителен контрол към Дирекция "Управление на сигурността и опазване на обществения ред" в кметската администрация вече са знаели за строителството, извършвано в терена на "Марешки недвижими имоти". Въпреки това проверката по случая е започнала едва след протестите на 11 октомври, а днес строителството продължаваше на пълни обороти. До момента общинският пресцентър също не е разпространявал информация за резултатите от извършена проверка.


Теренът, в който се строи, се намира в северната част на Варненския Приморски парк, известна като местност "Салтанат". Той е с начин на трайно ползване "Обществен селищен парк, градина" и е с площ от 3791 кв.м. Теренът е прехвърлен на компанията "Марешки недвижими имоти" на 17 юни т.г. от дружеството "Варна фарма М". Управител и на двете компании е 76-годишната Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на 69 компании и участва в управителните органи на 100. Самият Марешки е член на Съвета на директорите на "Марешки недвижими имоти" заедно с майка си и съпругата си Светлана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK