Убиецът на Мартин Борилски прави втори опит за предсрочно излизане от затвора

Оправдателните присъди, произнесени в наказателното дело срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков, станаха повод за протести. Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Оправдателните присъди, произнесени в наказателното дело срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков, станаха повод за протести. Снимката е архивна.Варненският окръжен съд постанови условно предсрочно освобождаване на Георги Желязков, който изтърпява присъда от 19 години лишаване от свобода за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2000 г. Това съобщи пресслужбата на съда. За първи път молбата на Желязков беше разгледана на 15 януари т.г., но след протест на прокуратурата тя не беше удовлетворена.


Делото, гледано днес, е било образувано пак по молба на Желязков, като според администрацията на затвора тя е била допустима и основателна. На противоположното мнение е била прокуратурата, според която


липсват категорични и безспорни доказателства
за това, че Георги Желязков е превъзпитан.


По време на днешното си заседание Варненският окръжен съд е преценил, че както данните от личното досие на Желязков, така и писмените доказателства към тях "предопределят безспорен и категоричен извод за действително поправяне и превъзпитаване на осъденото лице", пише в официалната информация, разпространена след края на делото. По тази причина според съда оставането на Георги Желязков в затвора от тук нататък било "ненужно и обществено неоправдано". Освен това било изпълнено и изискването той да е изтърпял фактически не по малко от една втора от наложеното му наказание за


убийството по особено жесток начин на Мартин Борилски.


"Към момента на разглеждане на делото Желязков е изтърпял 13 години, 9 месеца и 27 дни, от които фактически - 10 години, 8 месеца и 5 дни, а от работа - 3 години, 5 месеца и 25 дни, което е повече от законно изискуемия срок", пише в съобщението на съда.


Изпитателният срок за останалата част от наказанието на Георги Желязков в размер на 5 години, 2 месеца и 3 дни е 2 години. През това време той периодично ще трябва да се среща и с пробационен служител.


На 13 март 2017 г. Желязков бе преместен в затворническото общежитие от открит тип във Варна. Междувременно, докато беше в затвора, той сключи брак и му се роди син.


Молбата му за условно предсрочно освобождаване бе уважена от Окръжен съд - Варна, още на 15 януари т.г., но месец по-късно Апелативният съд отмени това определение. Постановеното днес също може да бъде обжалвано от прокуратурата.


На 21 юли 2000 г. френската полиция откри Мартин Борилски мъртъв в квартирата му на парижката ул. "Льо Курб". При огледа е установено, че ръцете му са били завързани с пуловер под мишниците, а


по тялото е имало 93 прободни рани и следи от чужда слюнка.


Носът и челюстта на Борилски са били счупени, а джобовете на панталона му - извадени като след претърсване.


Убитият през 200 г. в Париж Мартин Борилски.

© Личен архив

Убитият през 200 г. в Париж Мартин Борилски.


През 2000 г. Борилски е бил на 24 години, току-що завършил магистърски клас по търговско право във Франция. Към момента на убийството той е стажант в една от най-големите адвокатски кантори в Париж и асистент в Сорбоната.


За убийството на Борилски бяха обвинени Георги Желязков и Стоян Стоичков, а последвалият съдебен процес, продължил цели десет години, се превърна в един от


най-позорните и оглушителни провали на българското правосъдие след 1989 г.


Всичко за "Случаят Борилски" - тук.
За "странните неща", които су слечват с делото - тук.


След близо 10-годишно протакане, изчезнали доказателства по делото, събрани от следствените органи във Франция, отводи на цели съдебни състави във Варна и Шумен, намесата на тогавашния посланик на Франция у нас Етиен дьо Понсен и дори предупреждение за започване на паралелен процес във Франция присъдите срещу Желязков и съучастника му Стоичков бяха произнесени на 5 февруари 2010 г. Те бяха съответно 19 и 17 години лишаване от свобода.


Георги Желязков (вляво на снимката) и баща му Борислав Желязков (зад него). Архивна снимка

© БТА

Георги Желязков (вляво на снимката) и баща му Борислав Желязков (зад него). Архивна снимка


По време на воденото срещу Георги Желязков наказателно производство в периода 2000 - 2010 г. всички съдии от Варненския съдебен окръг си направиха самоотвод заради служебни и лични отношения с бащата на подсъдимия Борислав Желязков - един от най-влиятелните адвокати във Варна.


Той е бивш зам.-директор на варненското следствие. След 1989 г. напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (бивш член на Висшия съдебен съвет, бивш лидер на ГЕРБ - Варна, и бивш агент на ДС) основават адвокатска кантора.


На 31 януари т.г. Стоян Стоичков излезе от Варненския затвор 5 години и 24 дни преди изтичането на пълния срок на присъдата му. Сега същото е на път да се случи и с Георги Желязков.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Ще го пуснат.
  Демократичен закон на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 780 Гневно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Либералното законодателство е така, ще изнасилиш или убиеш някой. И ще гледат да те реабилитират вместо да те накажат. Това го има и в Германия, а ние взимаме пример от тях. Затова и оня убиец австралиец го пишеха човек на годината, защото се реабилитирал и решил да стане активист за по-добри затворнически условия. За г-да бежанците които толкова момичета изтрепаха и изнасилиха няма да коментирам за да не бъда цензуриран, ще кажа само, че статистиката при разкритите/признатите изнасилвания е такава, че те са между 10-20% в зависимост от държавата и мястото. Ето например Швеция от държава модел стана либерастки рай, управляван от феминисти и резултата не закъсня, столица на изнасилванията, no-go зони и най-много покушения с гранати и експлозиви.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Гневно

  Не виждам никакъв смисъл някой да е осъден за убийство, примерно на 20 години, а да го пуснат след 10. Едно, че тежките присъди на практика се обезсмислят и второ, че е подигравка с близките на жертвите.

 4. 4 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ще го пуснат. Демократичен закон на ГЕРБ !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз съм му ходил на гости у тях.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  И не вярвам Желязков да се е поправил или разкаял: психопатите не се променят.

 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ужас за такова престъпление трябва да е до живот без право на замяна.
  Тоя ще излезе след 10 години и той ги е карал в общежитие.
  Аз ако съм на родителите на убитото момче бих ги изтрепал цялото семейство и всички замесени и после нека ме съдят то е ясно че справедливост няма да има.

 7. 7 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Това не е нормално убийство.
  Това е убийство по особенно жесток начин с изтезания продължило часове с 93 прорезни рани по тялото на жертвата.
  За такова престъпление трябва до живот БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#7] от "МиГ-29":

  Бе все е нещо. По тошово време прасенцата от Фермата беше абсурд да помиришат пандела. Нали затова я бяха взели кръв тая власт - животът да е песен.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#8] от "blondofil":

  Доста убийци ги разстреляха тогава ако помниш. Или ЕЖК ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deadpudding":

  Дрън-дрън "столица на изнасилванията" щото споменатите от теб феминисти броят всяко намигване или дума за сексуално посегателство...
  Истинските столици на изнасилванията са в държави-кочини като Афганистан, Русия и пр. където жените кучета ги яли, а това, че нищо не достига до новините е част от кучешката им съдба.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Междувременно, докато беше в затвора, той сключи брак и му се роди син...."

  Що за присъда има, и що за затвор е това? Да не би да е там на половин работен ден (по 4ч дневно)?

 12. 12 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#10] от "iazdakaja":

  Там е работата, че те се напълниха с хора от 3тия свят и бързо започнаха да стигат 3тия свят и по статистика. Тоест има закономерност с масовата миграция.
  А на теб ако статистиката не ти харесва това си е твой проблем.
  https://www.bbc.com/news/world-europe-50339977
  https://worldpopulationreview.com/country-rankings/rape-statistics-by-country

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 13. 13 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Затова в Албания ве още има вендета. И е мъжко чедо за мъжко. Но в България на кого му стиска

  malart.blog.bg
 14. 14 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  кой знае на какви комунистически мафиоти е изчадие

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#8] от "blondofil":Доста убийци ги разстреляха тогава ако помниш. Или ЕЖК ?
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Да бе прав си. Все забравям за легендарните кристалночистите тошови комунисти. Скатайш детето от бригада - затвор. Уредиш го в английската - разстрел. Тъй беше. Идеали имаше ей.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Е требва да ги отървеме децата, а също и Кристиянчо. Сега заради некакъв си журналист. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deadpudding":

  Това са първоначални изцепки - много скоро ги вкарват в релси. Не е важен човекът (той е еднакъв) а системата - в какъв филм ще те вкарат - шведски или съветски. И днес и след 100 години да си жена в Швеция пак ще е по-хубаво и сигурно, отколкото във всичките "Антишвеции" по света.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  До коментар [#14] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  " бащата на подсъдимия Борислав Желязков - един от най-влиятелните адвокати във Варна.
  Той е бивш зам.-директор на варненското следствие. След 1989 г. напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (бивш член на Висшия съдебен съвет, бивш лидер на ГЕРБ - Варна, и бивш агент на ДС) основават адвокатска кантора."
  Естествено, че не е случаен човек.

 19. 19 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 256 Неутрално

  #17: "Това са първоначални изцепки - много скоро ги вкарват в релси. ..."

  Да, ама не. Прочетете за "Rotherham child sexual exploitation scandal" (в Родъръм) - системно педофилско поведение на пакистанци, които от десетилетия живеят във Великобритания.

 20. 20 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#19] от "swy46682091":

  scandal значи изключение. Кажи за милионите пакистанци, от кмета на Лондон до последния чистач, с които никой няма никакви проблеми (освен шепа изкукуригали наци-та)
  В Германия влязоха наведнъж 1.5 млн главно млади сами мъже и в момента имат по-добра криминална статистика от София с всичките й бабички!

 21. 21 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#20] от "iazdakaja":

  Съгласен съм, че подобни проблеми и страхове изглеждат различно, погледнати отвън и отвътре.

  Дано шведите, англичаните и германците се справят със своите проблеми (изключения), а ние - с нашите проблеми. Но това не означава автоматично приемане на техния подход и система като 100-процентово решение. Просто ние трябва да си усъвършенстваме нашата система, вкл. съдебната.

 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Хубаво би било да го пуснат. Но преди това трябва да получи номинация за "Човек на годината" от Българският хелзинкски комитет. Мисля, че заслужава

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Дано никога не излезе жив от затвора тоя скапан психопат. Помня колко години съдът в БГ ги покриваше, заедно със Стоян. Ако не беше следствието във Франция и шумът покрай него, тея щяха да са на свобода. Всеки, който познава Георги казва, че е пълен социопат и изрод още от младежките години. Да изгние в кафеза.

 24. 24 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Случващото се с двамата убийци е позор за правосъдието в България.

 25. 25 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "iazdakaja":

  Хайде по-кротко с определенията. Наскоро в документален филм за Лондон, баща разказваше, че изпратил малолетния си син в Могадишу , тъй като там живота бил много спокоен и по-сигурен.
  Аз съм се разхождал само веднъж през нощта в Брюксел и не бих повторил.
  Що се отнася до господина - той е пример за това как някой са по-равни от всички нас. И защо при тежки престъпления не трябва съдът да има право за намаление на наказанието.

 26. 26 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Австралийския убиец Джок закла две българчета пред църквата св. Неделя и го пуснаха предсрочно та този няма да го пуснат.
  Ако таткото е богат, като този на Джоки, трябва да се обади в БХК и да търси Красьо Мазното. После системата за "случаен избор на съдебен състав" ще го прати "случайно" при Калпакчийчето, а после работата е опечена.

 27. 27 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 100 Неутрално

  До коментар [#26] от "nhh18551388":

  Ти какъв неинформиран и объркан ахмак си...

 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1453 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK