Върху футболно игрище в "Люлин" се планира строеж на жилищен квартал

Футболното игрище в "Люлин-1" ще бъде застроено с 10 блока и търговски център. Теренът е зад магазин "Фантастико".

© Юлия Лазарова

Футболното игрище в "Люлин-1" ще бъде застроено с 10 блока и търговски център. Теренът е зад магазин "Фантастико".Зелено пространство с площ около 55 дка в жк "Люлин 1", досега футболно игрище, се подготвя да стане нов жилищен квартал. Проект за застрояването му предвижда поне 10 жилищни блока и голям търговски център. Кметът на район "Люлин" Милко Младенов от ГЕРБ организира обществена дискусия в 90-то средно училище, където напрежението сред живеещите в съседните блокове на моменти достигаше дори до революционни призиви.


Хората се чудеха по каква логика общината няма да превърне в парк с детски и спортни площадки запуснатото игрище, което е единствената оцеляла зелена площ в целия микрорайон.


Обществената дискусия в актовата зала на 90-то училище.

© Максим Караджов

Обществената дискусия в актовата зала на 90-то училище.
На обсъждането: "Тук са играли дори "Левски" и ЦСКА!"


По стария Общ устройствен план на София от 1982 г. празното място е било с предназначение "за градско стопанство" - за обекти с транспортни дейности, за електроснабдяване и др. Те не са били изградени, но въпреки това мястото е останало незастроено с блокове. По-късно се обособява футболно игрище със стандартни размери. "Тук са играли ЦСКА и "Левски", а отборът на футболен клуб "Люлин" тренираше тук. После изведнъж всичко се запусна и игрището обрасна", разказа биографията на мястото живеещ в съседен блок. След процедурите по възстановяване на земеделските земи на собствениците им в периода 2000-2005 г. целият терен постепенно е изоставен.


Височината на новите жилищни сгради ще е до 26 м


Новият ОУП на София, приет 2007 г., отрежда мястото за жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване - Жк. Това значи височина на сградите до 26 м кота корниз, като максималната плътност е до 40%, а минималната озеленена площ също поне 40%. Сега живеещите наоколо наричат мястото Стадиона или Кучешката поляна.


При приемането на подробните планове (ПУП) на деветте микрорайони на жк "Люлин" през 2010 г., само "Люлин-1" и "Люлин-6" остават без свой, приет от Столичния общински съвет. Сега се предлага той да бъде обсъден и гласуван.


Люлинци и сами ще си построят парка, само да не им се пречи


"Ние ако се обединим и не се чуят исканията ни, може да определим кое ще е следващото правителство", закани се гражданин за дискусията, с надеждата да бъдат чути от управляващите исканията на люлинци. Най-многобройният софийски район е със 120-хилядно население, но няма свой парк (освен периферията на Западния парк), няма спортни съоръжения (освен зала "Сиконко"), нито концертни зали, кино и театър.


Гражданите вече са изпратили протестна подписка в общината с възражение срещу застрояването на футболното игрище. Ние сме готови дори сами да си направим парка, със свои средства и труд, обърна се гражданин към представителите на Столичната община на дискусията. Той бе аплодиран от залата.


Общинарите: Частната собственост е неприкосновена


Арх. Бойка Къдрева, завеждащ "Териториално планиране" на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), кметът на "Люлин", общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова и авторът на обсъждания проект Георги Атанасов не бяха готови за подобна насока на обсъждането.


Тяхната задача бе да напомнят на присъстващите в залата, че огромната зелена площ преобладаващо е частна собственост - 40 дка, и поради това е неприкосновена. Множеството малки парцели са изкупени и окрупнени от две латвийски фирми, които от 15-ина години се опитват да строят там. Досега това се спъваше от липсата досега на ПУП на "Люлин-1".


Кметът на "Люлин": И аз съм против застрояването


"Против застрояването съм и аз като вас", обяви кметът на "Люлин". Той парира варианта за замяна на частните терени с общински другаде, тъй като неотдавна общината му върнала подобно предложение за друг "и то по-малък терен".


Кметът на "Люлин" Милко Младенов.

Кметът на "Люлин" Милко Младенов.


"На това игрище ще се построят 12 сгради! Това нормално ли е", запита Мая Манолова на дискусията. Тя се представи като адвокат на живеещи в съседните на игрището блокове 014, 015 и 009. По нейни изчисления в предлагания план за преструктуриране на целия "Люлин-1" се предвиждало изграждането на още 56 сгради, сред които имало и 11-етажна.


Тя призова общината да отдели повече средства за изкупуване на такива частни терени и дори предложи създаването на национален фонд за тази цел. Борис Бонев от "Спаси София" също обяви, че не бива "Люлин" да последва съдбата на други квартали с тотално унищожени в последните 20 години зелени площи.


Общината може да изгради детска градина, според Тома Белев


Кметът Младенов подчерта, че 17% от цялата обсъждана площ е общинска и там ще са зелени площи, както и улиците.


Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" обясни за "Дневник", че има и по-находчиви решения за оползотворяване на общинската част в този терен, отколкото "да се набутат 10 от декарите на общината в зелена зона".


"Собствеността на общината в имота е със статут "частна общинска" и не трябва да се третира, като се остави изцяло за зелена площ. Ако се приложи нормата както трябва, освен тези до 25 % общи, ще има и място за детска градина, за общински жилища или за парк за сметка на общинския дял. Това е извън възможността да се превърне в парк".


Инвеститорът от Латвия: От 15 години не мога да си ползвам имота


Двама адвокати представяха интересите на частните собственици на обсъждането. Те защитиха правото им да се разпореждат с имота си.


"Собствениците са латвийци. Те са инвестирали в имота преди 15 години и от тогава чакат да им се разреши да направят нещо в него", поясни адвокат Георги Владимиров.


"Аз съм представител на инвеститорите, от Латвия съм, страна в Евросъюза. Ние дойдохме в България преди 15 години и съвсем законно вкарахме инвестиции като купихме терена и чакаме. Досега нищо не можем да направим в имота си", каза Далис Витоус пред "Дневник".


Манолова поиска ревизия на реституцията в "Люлин"


Ревизия на процедурите, с които е реституирана земята в жк "Люлин", поиска Манолова и получи възгласи на одобрение от по-възрастната част от присъстващите в залата.


Очевидната несъвместимост между интересите на живеещите в "Люлин 1" и на частния собственик накараха арх. Къдрева от НАГ да подчертае, че перспективното решение е в разбирателството между инвеститорите и Столичната община.


Арх.Къдрева: Да търсим разбирателство между общината и инвеститора


"Парцелите могат да бъдат изкупени или заменени, а може да се направи и план за преструктуриране. Има законова форма за това като ги преместим (сградите) на друго място в същата територия. То не е замяна, а преместване в рамките на тази територия", изреди вариантите тя. Проблемът е, че в София няма достатъчно свободни общински терени за замяна, според нея.


Подобен риск от застрояване на междублокови пространства в жк "Младост" предизвика създаването на работна група на общината. Тя успя през 2019 г. да замени пет имота с общински терени в близост и така да се спасят зелените площи. "Вероятно ще се върви в тази посока и тук", заяви за "Дневник" Къдрева.


Възраженията ще бъдат обсъдени при главния архитект на София


Всички подадени възражения от живеещите в "Люлин-1" ще бъдат обсъдени в НАГ и главният архитект на София Здравко Здравков ще препоръча кои от тях да се включат в преработения проект.


Кметът на "Люлин" изрази убеденост, че след бурното недоволство на жителите на района , проектът за застрояване ще бъде променен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Обяснете ми как в демографска катастрофа строежите на жилища се увеличава?

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До нас имаше будка за вестници, махнаха я, на нейно място ще строят небостъргач с 200 апартамента и 23 паркоместа.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "Това значи височина на сградите до 26 м кота корниз"

  + още 2 етажа ателиета отгоре. А ако фирмицата изпълнител се окаже близка до властта (примери бол), може и 50% отгоре да иде.

  Никакво отстъпление пред тая мафия !

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  Правилно , няма футбол за гледане , но пък има кандидати за апартаменти в София.......е , как се правят мансарди , ами всичко по време на натрупването на началния капитал е взето в предвид , сега се пере може би , ама все пак.......набива се мнението , че и резултатите от изборите са предвидени за всенародното добро и просперитет !

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  "Множеството малки парцели са изкупени и окрупнени от две латвийски фирми, които от 15-ина години се опитват да строят там. "

  И защо властите не са разбрали за 15 години какво ще се случва в този парцел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 469 Гневно

  ОТВРАТ!
  Трябва незабавно да бъде наложен пълен мораториум на строежи върху зелени площи на територията на целия град!!! А който заради строеж трябва да отсече едно дърво, да бъде задължен да засади 3 нови в близост до старото.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  С разни подобни въртели, една много приближена фирма до ГЕРБ, която им продаваше и апартаменти по данъчни оценки, получи право да изсипе един лееекинко по-височък от начално предвиденото цирей-диамант в приличен квартал, с промени в последните дни на поста на бившия, и надявам се все някой ден подсъдим гл архитект. За промените в закони, за отбрани обръчи от фирми, просто не си заслужава коментара. Вече има няколко такива стърчащи и недовършени извращения в София, с които се занимава и калпавата ни прокуратура и съда. Обещанията на СО не струват и пукната пара. Мафия просто, едно вмирисано блато.

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#1] от "оuzo":


  Обяснете ми как в демографска катастрофа строежите на жилища се увеличава?
  —цитат от коментар 1 на оuzo


  Люлин е в София......в столицата се строи за прииждащите от страната.....свободно движение на хора и капитали.....

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Изроди! Застроиха терена в центъра на квартала, определен за парк. Теренът, дето беше игрище в 4-ти микрорайон, срещу битовия комбинат, го направиха строеж, който вече 10г стои на кота нула. Старото футболно игрище, в 6-ти микрорайон го направиха бензиностанция. Сега искат и това в 1-ви да застроят. Ама не са виновни общинарите, дето ядат баницата, а идиотите, дето гласуват за това да превърнат живота си в ад.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "Общинарите: Частната собственост е неприкосновена"

  Не видях някой да оспорва правото им на собственост а само смяната на предназначението на терена.

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Ще стане като с онези ливади от "Манастирски ливади".

  Всичките ми съученици вече живеят на 40 - 50 км от София. А тези, които би трябвало да се гордеят с имотите си, се гъчкат тука.
  Онези лалугери, родени на графа, правят предаване за гордостта на селянина, пък реалността отсвирва всичко 😁😁😁

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  По-гъсто, по-гъсто, д... ва ваш'та м..... Обаче и купувачите са виновни. Най се радвам, като се разреват патроните от"Манастирски ливади" и "Витоша" - "Нямаме улици..." 😁😂

 13. 13 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":

  Ами нали власта направи такова нещо и в Дружба! Първо бат Бойко даде земя на незнам си какво дружество. После се оказа, че тя граничи с частна и един престъпник блокира връзката между Дружба 1 и Дружба 2! Там има буренясал двор и някакава празна сграда, която уж ще я дават под наем (от поне 5 години)!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  То хора не останаха, те непрекъснато жилища строят.

 15. 15 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  То хора не останаха, те непрекъснато жилища строят.
  —цитат от коментар 14 на Роси


  Ми явно има.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 16. 16 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Не е проблемът в инвеститора, той действа по закон. Проблемът е в общината, която не предприема никакви действия да отчужди необходимите терени за публична инфраструктура.

 17. 17 Профил на veratzareva
  veratzareva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, Люлин! И аз ще помагам за изграждане на парк!

 18. 18 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Това на снимката ли е футболното игрище за което става въпрос, или това е някаква снимка от Чернобил?

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  За реституцията трябваше да се даде срок от (например) 10 - 15 години и край! Кой си реституирал имотите за това време, реституирал ги! Кой не е - да си гледа работата! Не може вечно да има реституционни претенции!

 20. 20 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  егати - емчи кво, да се краде квото може като за последно

  не че нещо ама тия от Люлин ако искат нещо да се случи да идват вечер на площад Независимост, с "обсъждания" нищо няма стане, мутрите от това не разбират

  освен няколкото трола, има ли дурги които приемат мутренското управление за нормално

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Който е луд, да живее в София. Слава Богу в България райски места за живеене да искаш, има. С тоя Ковид (измислен или не) и с възможността да се работи чрез Интернет мога спокойно да покажа среден пръст на столицата, не искам децата ми да растат в тая кочина...

 22. 22 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 29 Неутрално

  За какво ни е футболно игрище, като футболистите са в чалготеката?

 23. 23 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 301 Неутрално
 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Хайде малко по-спокойно, а? Първо фактите:
  1. Едно стандартно футболно игрище не е 55 дка, а някъде около 6. Всичко останало около терена до 55 дка са основно реституирани / и после моментално продадени/ частни имоти. 17% от всичките тези 55 дка / това са малко над 9 дка/ са общинска собственост.
  2. Сметката е проста: ако общината допусне тези тарикати да наблъскат своите планирани сгради в тези около 45 дка, разчитайки инфраструктурата / улици, паркинги, озеленяване и пр/ да се осигурят за сметка на общинските площи - ето това би било истинското престъпление!
  3. Т.е. - на тези 10 дка общината трябва да развие един чудесен парк / отворен към всички от околното пространство, а не ограден за латвийските тарикати!/, в този парк ще има място и за детски площадки, спортни терени и за детска градина, а към останалата част да се приложат напълно стандартите за плътност на застрояване, в т.ч. - достаъчно паркоместа, улици, озеленяване и пр.Само така ще се постигне баланс в интересите и на собствениците, и на сегашните жители на квартала. Това ще добаи минимум още 10 дка зелени площи към общинските и може да превърне зоната в наистина приятно място!
  На ход са специалистите по градоустройство! Те трябва да предложат комплексен план за застройка на района. И никакви реверанси към тарикатите, които с удоволствие ще превърнат тази част във вариант на прословутите "Манастирски ливади" - претъпкана спалня, в която няма нищо друго, освен разположени на по 5 метра един от друг блокове за бедни/ на цени за заможни баровци без акъл!/. Градоустройственото решение задължително трябва да се приеме от жителите на квартала, след масово обсъждане! И никакво компромиси с разните му там "пломби", съвместно ползване на вече съществуващи паркинги и пр фитки!Веднъж построено по европейски стандарти - и повече никакво пипане!
  Това е решението!

  Мараба, С-ДС доносници!
 25. 25 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До нас имаше будка за вестници, махнаха я, на нейно място ще строят небостъргач с 200 апартамента и 23 паркоместа.
  —цитат от коментар 2 на The Shadow


  Майтап, майтап, но в моя квартал правят точно това. На мястото на къще с две стаички и баня се вдига 6 етажен блок. Гаражи има точно 3. За да вземат разрешение туриха една метална конструкция за 4 автомобила. Взеха разрешението и я махнаха. Колите на новодомците спират на улицата. В момента се строят още 6 блока. Направо не ми се мисли какво ще стане, когато ги завършат.

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Майтап, майтап, но в моя квартал правят точно това.
  —цитат от коментар 25 на znayko84


  Познай защо се допускат тези "грешки" и "дребни отклонения от нормативите" ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на uun40688287
  uun40688287
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудно кой стои зад латвииската фирма, най вероятно един люлински бандит избягал в Дубай..

 28. 28 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Браво на живущите наоколо!
  Само бесен отпор на селската сган окупирала столична община може да помогне!
  И на следващите избори с малко повече мисъл в главите за кого гласуваме за кмет и общински съветници.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на kuzaleef
  kuzaleef
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мините, заложени от времето на Софиянски, продължават да гърмят.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#1] от "оuzo":

  Преразпределение на населението. Едни населени места умират, други се пълнят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на kuzaleef
  kuzaleef
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Не разбрахте ли, че докато цяла София, от Волуяк до Панчарево и от Симеоново до Кремиковци, не заприлича на Манастирски ливади, спирка няма да има?

 33. 33 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Бааа Мааму. Колко облагородено игрище. Сигурно е с поне 15 000 седящи места ???

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#32] от "Kuzaleef":

  Напратив. До 2-3 години наделението на софия ще започне да намалява. Сттоежите ще спрат от самосебеси.

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#28] от "borkar":

  Да защитим красивия панел от гадната санирама тухла. На пред другаре.

 36. 36 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 961 Неутрално

  По-добре е жилищен квартал,
  отколкото футбол в провал.

 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ето за това не се лъжете да купувате жилище на зелено. Някакви терористи ще напрсвят протест и ще увиснете с дадените пари ....

 38. 38 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 663 Любопитно

  А паркинг и детска градина предвиждат ли се?

 39. 39 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 771 Весело

  трябва се строи,одобрявам!столичаните си го заслужавате

 40. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Само така! Никаква милост! Всеки метър тревичка където някой може да излезне да подиша малко въздух трябва да бъде бетонирана и да се издигне корпус красавец. Както в Русия. Ше ми се лигават разни джендери и ше ми искат паркове и градинки, баси гейовете.
  Ета как надо, какв Маскве:
  https://www.youtube.com/watch?v=J4LXGAORfNY

  California Über Alles
 41. 41 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Мале, мале! То Люлин каквото и да направи си е направо неприличен лукс.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 42. 42 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Няма заблуждаваща информация. Щом е злязло в на ДВ трябва да освободи поста. Такъв е законът,само че трябваше да бъде обнародвана и оставката и на Бойко Борисов ...

 43. 43 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Мале, мале! То Люлин каквото и да направи си е направо неприличен лукс.
  —цитат от коментар 41 на motochristo


  Ами от "братята" се учим веше 60 години, какво очакваш. Разбира се че Люлин изглежда по-добре в сравнение с Руските ботури ама защо трябва да се учим от тях и с тях да се сравняваме?

  California Über Alles
 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Гетото Люлин щяло да се разшири още. Сефте. По-интересно ми е да чета за затворените тип селища и/или имения извън околовръстното.

 45. 45 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Хайде малко по-спокойно, а? Градоустройственото решение задължително трябва да се приеме от жителите на квартала, след масово обсъждане! И никакво компромиси с разните му там "пломби", съвместно ползване на вече съществуващи паркинги и пр фитки!Веднъж построено по европейски стандарти - и повече никакво пипане!Това е решението!
  —цитат от коментар 24 на Манчо

  Пич, със всичко съм съгласен, но тук ти не включваш в сметката "минималните врътчици" които ще осъществят!
  В този ред на мисли те питам, до мен имаше къща с 5 дървета в задният и двор и 2 отпред, терена е малък, около 300 квадрата....
  Как така се случва, че в момента строят блок на целият терен, първо по=висок от котата за квартала , защото покривали съществуващ калкан построен по старите разпоредби и как така ще им позволят да "озеленят" заменяйки всичката тази зеленина с 3 саксии с туи, които ще изсъхнат на 1 месец....

 46. 46 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ей не се накрадоха скъсаняци , ЕДНА ГРАДИНКА НЕ ОСТАВИХА ГЛАДНИЦИТЕ , КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ , ЦЕЛА РЕКА ИЗМЕСТИХТЕ ЧРЕЗ НА ТИКВАНО РАЗПРАНДИ РАЗТОВАРИЩЕТО ДО ХОУММАКС , ЧУДИМ СЕ ОБАЧЕ ФИЛИПОВЧАНИ ОТИ НЕ ПИСНАХА , ДОКАТО НЕ РАЗБРАХ ЧЕ ТИКВАТА ИМ Е ПЛАЩАЛ МНОГО ЯКИ ПАРИ ЗА ДА ИЗСИПВА ПРЪСТ ТАМА

 47. 47 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#6] от "blurred":

  ++++++++++

 48. 48 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "spring_va":

  ух да еба в гербавият боклук, как смардиш.

 49. 49 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "rdb41527334":

  млък бе гербав боклук !

 50. 50 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#43] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Подкрепям. От Русия трябва да взаимстваме само в сферите на балета, шаха, класическата музика, литературата, фигурното пързаляне, самбото и кулинарията (не заради кухнята, а заради някои деликатеси). Всичко останало е леш.
  Руското е много хубаво, ми разправяше един бакшиш преди време, преди да ми обясни как плакал от радост като си сменил ладата с рено 19 на 10 години. И винаги се сещам за дълбоката загадка - какво е голямо, грозно, метално, ръбесто, зелено и не влиза в гъз?
  ... Руска машина за влизане в гъз.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 51 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#43] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Подкрепям. От Русия трябва да взаимстваме само в сферите на балета, шаха, класическата музика, литературата, фигурното пързаляне, самбото и кулинарията (не заради кухнята, а заради някои деликатеси). Всичко останало е леш. Руското е много хубаво, ми разправяше един бакшиш преди време, преди да ми обясни как плакал от радост като си сменил ладата с рено 19 на 10 години. И винаги се сещам за дълбоката загадка - какво е голямо, грозно, метално, ръбесто, зелено и не влиза в гъз? ... Руска машина за влизане в гъз.
  —цитат от коментар 50 на motochristo


  Честно казано не бих се занимавал с нищо Руско. Причината е много проста. Дор и малкото хубави неща които имат не са подчинени на естетика, изкуство, технология или дори история. Всичко е подчинено на агресивната им политика. Ще поканиш балетмайстори да създадат школа в България, после ще се окаже че всички са от КГБ и изпълняват други задачи. Не им вярвам за нищо. След 100 години фашистки Комунизъм вече и ДНКто им се е променило.
  Най-доброто което може да се направи е да се изолират и да бъдат оставени сами на себе си. Те ще се самоунищожат за 50 години.
  Погледни в каква бедност и мизерия живеят сега и то на 100км от Москва.
  Представи си какво ще бъде след 20 - 30 години.
  https://www.youtube.com/watch?v=Vb1IymGkBjI

  California Über Alles
 52. 52 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#51] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Това филмче е смърт.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#51] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Това филмче е смърт.
  —цитат от коментар 52 на motochristo


  Това е на 120 км от Москва през 2019г.
  Аз лично си мисля че е по-лошо от смърт.
  Представи си какво става по Сибир и Урал където местни велможи бесуват без да има кой да им каже нещо и където си заобиколен от стотици километри блата и не можеш дори да избягаш лесно.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#53] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Имам познати, израстнали в Тува и в Якутск. Те ми разправяха, че в градовете, които са живи и имат доходи в далечния изток не е толкова зле, защото нравите са консервативни и не се допускат чак толкова свинства, но в тези, които са по-добре свързани, например в европейската част, но са каталясали от липса на работа след промените, било леш. Не че не се завират всички при първа възможност в Москва или в чужбина, ама все пак говореха за тези в далечния изток с повече умиление, отколкото за периферните на Москва и подобни бивши соц перли.
  Мисля си, обаче, че по-зле трудно може да стане по тези места. По-скоро ще имат още 20-30 години остатъчен живот, и после ще бъдат изоставени. Не виждам как някой ще иска да живее там, освен да домъкнат Сибирски диваци, или подобни от бившите републики. Или пък китайци?!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 55. 55 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#54] от "motochristo":

  Не е ясно какво означава "не е толкова зле". Погледни какво става в далечния изток сега - стачки, демонстрации вече над 3 месеца. И всичко защото управниците не се избират местно а се назначават от Путин в Москва. Те са отговорни и зависят от него не от хората. Затова и кражбите са фантастични и се държат като феодали. Сибир отдавна са много недоволни защото на практика те изхранват РФ с нефт и полезни изкопаеми но не виждат нищо от тези пари. Експлоатацията на тези ресурси е жестока и безогледна. Погледни само какви екологически катастрофи направиха за последните 3, 4 месеца в Норилск, в Камчатка и нито могат нито искат да разследват или да изчистят нещо. Обезобразиха природата там. А не забравяй че там има доста местно население което се изхранва с риболов. Нещата въобще не са розови.
  Има и друг аспект който Путин пропуска - глобалното затопляне. Те си мислят че е добре за тях защото климата ще стане по-мек и приятен в Сибир. Абсолютна грешка! Аз гледам какво става в Аляска. Започнеш ли да губиш пермафроста, всичко се превръща в блата.Пътища железници, сгради всичко започва да потъва. Насекоми, комари става някакъв ад не само за хортата но и за животните. Това са тежки и сериозни проблеми, които нито Путин, нито кликата около него имат намерение да решават. Те са в режим на крадене колкото може докато все още има нещо.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK