Върху футболно игрище в "Люлин" се планира строеж на жилищен квартал

Футболното игрище в "Люлин-1" ще бъде застроено с 10 блока и търговски център. Теренът е зад магазин "Фантастико".

© Юлия Лазарова

Футболното игрище в "Люлин-1" ще бъде застроено с 10 блока и търговски център. Теренът е зад магазин "Фантастико".Зелено пространство с площ около 55 дка в жк "Люлин 1", досега футболно игрище, се подготвя да стане нов жилищен квартал. Проект за застрояването му предвижда поне 10 жилищни блока и голям търговски център. Кметът на район "Люлин" Милко Младенов от ГЕРБ организира обществена дискусия в 90-то средно училище, където напрежението сред живеещите в съседните блокове на моменти достигаше дори до революционни призиви.


Хората се чудеха по каква логика общината няма да превърне в парк с детски и спортни площадки запуснатото игрище, което е единствената оцеляла зелена площ в целия микрорайон.


Обществената дискусия в актовата зала на 90-то училище.

© Максим Караджов

Обществената дискусия в актовата зала на 90-то училище.
На обсъждането: "Тук са играли дори "Левски" и ЦСКА!"


По стария Общ устройствен план на София от 1982 г. празното място е било с предназначение "за градско стопанство" - за обекти с транспортни дейности, за електроснабдяване и др. Те не са били изградени, но въпреки това мястото е останало незастроено с блокове. По-късно се обособява футболно игрище със стандартни размери. "Тук са играли ЦСКА и "Левски", а отборът на футболен клуб "Люлин" тренираше тук. После изведнъж всичко се запусна и игрището обрасна", разказа биографията на мястото живеещ в съседен блок. След процедурите по възстановяване на земеделските земи на собствениците им в периода 2000-2005 г. целият терен постепенно е изоставен.


Височината на новите жилищни сгради ще е до 26 м


Новият ОУП на София, приет 2007 г., отрежда мястото за жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване - Жк. Това значи височина на сградите до 26 м кота корниз, като максималната плътност е до 40%, а минималната озеленена площ също поне 40%. Сега живеещите наоколо наричат мястото Стадиона или Кучешката поляна.


При приемането на подробните планове (ПУП) на деветте микрорайони на жк "Люлин" през 2010 г., само "Люлин-1" и "Люлин-6" остават без свой, приет от Столичния общински съвет. Сега се предлага той да бъде обсъден и гласуван.


Люлинци и сами ще си построят парка, само да не им се пречи


"Ние ако се обединим и не се чуят исканията ни, може да определим кое ще е следващото правителство", закани се гражданин за дискусията, с надеждата да бъдат чути от управляващите исканията на люлинци. Най-многобройният софийски район е със 120-хилядно население, но няма свой парк (освен периферията на Западния парк), няма спортни съоръжения (освен зала "Сиконко"), нито концертни зали, кино и театър.


Гражданите вече са изпратили протестна подписка в общината с възражение срещу застрояването на футболното игрище. Ние сме готови дори сами да си направим парка, със свои средства и труд, обърна се гражданин към представителите на Столичната община на дискусията. Той бе аплодиран от залата.


Общинарите: Частната собственост е неприкосновена


Арх. Бойка Къдрева, завеждащ "Териториално планиране" на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), кметът на "Люлин", общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова и авторът на обсъждания проект Георги Атанасов не бяха готови за подобна насока на обсъждането.


Тяхната задача бе да напомнят на присъстващите в залата, че огромната зелена площ преобладаващо е частна собственост - 40 дка, и поради това е неприкосновена. Множеството малки парцели са изкупени и окрупнени от две латвийски фирми, които от 15-ина години се опитват да строят там. Досега това се спъваше от липсата досега на ПУП на "Люлин-1".


Кметът на "Люлин": И аз съм против застрояването


"Против застрояването съм и аз като вас", обяви кметът на "Люлин". Той парира варианта за замяна на частните терени с общински другаде, тъй като неотдавна общината му върнала подобно предложение за друг "и то по-малък терен".


Кметът на "Люлин" Милко Младенов.

Кметът на "Люлин" Милко Младенов.


"На това игрище ще се построят 12 сгради! Това нормално ли е", запита Мая Манолова на дискусията. Тя се представи като адвокат на живеещи в съседните на игрището блокове 014, 015 и 009. По нейни изчисления в предлагания план за преструктуриране на целия "Люлин-1" се предвиждало изграждането на още 56 сгради, сред които имало и 11-етажна.


Тя призова общината да отдели повече средства за изкупуване на такива частни терени и дори предложи създаването на национален фонд за тази цел. Борис Бонев от "Спаси София" също обяви, че не бива "Люлин" да последва съдбата на други квартали с тотално унищожени в последните 20 години зелени площи.


Общината може да изгради детска градина, според Тома Белев


Кметът Младенов подчерта, че 17% от цялата обсъждана площ е общинска и там ще са зелени площи, както и улиците.


Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" обясни за "Дневник", че има и по-находчиви решения за оползотворяване на общинската част в този терен, отколкото "да се набутат 10 от декарите на общината в зелена зона".


"Собствеността на общината в имота е със статут "частна общинска" и не трябва да се третира, като се остави изцяло за зелена площ. Ако се приложи нормата както трябва, освен тези до 25 % общи, ще има и място за детска градина, за общински жилища или за парк за сметка на общинския дял. Това е извън възможността да се превърне в парк".


Инвеститорът от Латвия: От 15 години не мога да си ползвам имота


Двама адвокати представяха интересите на частните собственици на обсъждането. Те защитиха правото им да се разпореждат с имота си.


"Собствениците са латвийци. Те са инвестирали в имота преди 15 години и от тогава чакат да им се разреши да направят нещо в него", поясни адвокат Георги Владимиров.


"Аз съм представител на инвеститорите, от Латвия съм, страна в Евросъюза. Ние дойдохме в България преди 15 години и съвсем законно вкарахме инвестиции като купихме терена и чакаме. Досега нищо не можем да направим в имота си", каза Далис Витоус пред "Дневник".


Манолова поиска ревизия на реституцията в "Люлин"


Ревизия на процедурите, с които е реституирана земята в жк "Люлин", поиска Манолова и получи възгласи на одобрение от по-възрастната част от присъстващите в залата.


Очевидната несъвместимост между интересите на живеещите в "Люлин 1" и на частния собственик накараха арх. Къдрева от НАГ да подчертае, че перспективното решение е в разбирателството между инвеститорите и Столичната община.


Арх.Къдрева: Да търсим разбирателство между общината и инвеститора


"Парцелите могат да бъдат изкупени или заменени, а може да се направи и план за преструктуриране. Има законова форма за това като ги преместим (сградите) на друго място в същата територия. То не е замяна, а преместване в рамките на тази територия", изреди вариантите тя. Проблемът е, че в София няма достатъчно свободни общински терени за замяна, според нея.


Подобен риск от застрояване на междублокови пространства в жк "Младост" предизвика създаването на работна група на общината. Тя успя през 2019 г. да замени пет имота с общински терени в близост и така да се спасят зелените площи. "Вероятно ще се върви в тази посока и тук", заяви за "Дневник" Къдрева.


Възраженията ще бъдат обсъдени при главния архитект на София


Всички подадени възражения от живеещите в "Люлин-1" ще бъдат обсъдени в НАГ и главният архитект на София Здравко Здравков ще препоръча кои от тях да се включат в преработения проект.


Кметът на "Люлин" изрази убеденост, че след бурното недоволство на жителите на района , проектът за застрояване ще бъде променен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK