Омраза по стените: как в Пловдив атакуваха ЛГБТИ активисти

Омраза по стените: как в Пловдив атакуваха ЛГБТИ активисти

© Юлия Лазарова"Лошите неща в света са се случвали, не защото лошите са били повече, а защото добрите са били пасивни. Аз съм сигурна, че от нашата страна сме повече - хората, които не приемат това за нормално, но те си мълчат. Така се става съучастник. Тишината и апатията са най-големият проблем".


Това казва Ивелина Паничарова, учител по испански език и ЛГБТИ активист. Миналата седмица преди шествие срещу омразата в Пловдив, организирано от нейни съмишленици, приятели й се обаждат, че на фасадата на блока, в който тя не живее от няколко години, има заплашителен надпис. Той гласи: "Ивелина Паничарова - педал ще увиснеш на въжето".


По същото време на стената на друга сграда - тази на работното място на Димитър Димитров - един от организаторите на шествието, се появява подобен надпис: "Митко педал - ще ядеш дървото". Заплахите са написани с черен спрей с големи букви и се виждат отдалеч.
"Почувствах се нежелан, все едно някой ми каза, че не съм добре дошъл в този град. Разбирам защо толкова много хора емигрират. Но и аз работя, плащам данъци и давам душа и сърце за този град", споделя пред "Дневник" Димитър Димитров. Той е инженер, занимава се и с изкуство, избира да живее в Пловдив преди няколко години, но не е роден от там. Досега не е бил заплашван, но не се учудва, че се е стигнало до тази ситуация. "Аз не водя потаен живот и не ме изненадва, че са открили къде работя"


Заплахите се появяват две седмици, след друг подобен инцидент в града, когато група тийнейджъри се организираха през "Инстаграм" и решиха да прочистят града от ЛГБТИ техни връстници. Тогава се стигна до сблъсъци между деца в градската градина на града, като имаше пострадали момичета. Сред нападателите бяха разпознати фенове на двата футболни отбора в града.


В отговор на това на 10-ти октомври пред Общината в Пловдив е организирано шествие "Пловдив срещу омразата", зад което застават организациите "Действие", "Глас" и "Билитис". Демонстрацията събира около 70 представители и подкрепящи на гей общността, сред които общински съветници и преподаватели.


"В тежки времена го отнасят най-уязвимите"


"Не ме изненадва, че това се случва с ЛГБТИ общността в този момент. Когато времената са тежки, го отнасят най-уязвимите", казва пред "Дневник" Димитър Димитров. Допълва, че със същия успех обект на атака би могъл да бъде човек от ромската или турската общност.


"Накъде сериозно сме сбъркали, след като допуснахме деца да нападат деца. Срещу това обществото трябва да реагира и е ключово да има промени, за да може нападенията от този тип да бъдат разследвани. Хомофобският мотив е ключов", смята Ивелина Паничарова. През 2013 г., когато е сред организаторите на ЛГБТИ кино фестивал, името й е включено в списък с врагове на народа, в който фигурират също правозащитници и активисти. Тогава има призив, който знае повече за хората от списъка да сподели къде живеят.


"Аз не се занимавам професионално с темата за ЛГБТИ, а го правя от добра гражданска воля", казва Ивелина Паничарова. Нейните впечатления са, че положението през годините с отношението и правата на гей общността се влошава: "Хомофобията нараства. И една от причините е хомофобският политически дискурс, чрез който управляващите се опитват да отклонят от съществените политически въпроси. Всеки говори срещу ЛГБТИ общността, без да бъде санкциониран. Фактът, че тези прояви не се преследват създава усещането за безнаказаност."


Димитър Димитров се надява разследващите да си свършат работата, "защото ние много искаме да отправим посланието, че случващото се не е окей, че те не са прави и не са повече, просто са по-шумни". Полицията е иззела видеозаписите от мястото, на което е поставен надписът срещу него. Все още властите не са се свързали с Ивелина Паничарова, за да я разпитат във връзка с надписа на бившия й дом.


Проверка с предизвестен край


По случая с надписите пловдивската прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство. Това, според правозащитници и активисти, няма да доведе до реалното разкриване на извършителя или ако те бъдат разкрити, то няма да получат адекватната санкция. Защото в българското законодателство

престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност не са част от Наказателния кодекс нито като отделни престъпления, нито като утежняващи вината обстоятелства.

Проблемите от това са в няколко направления, обясни пред "Дневник" адвокат Деница Любенова, която е ЛГБТИ активист и един от основателите на организацията "Действие". "На първо място, когато престъплението е извършено именно заради сексуалната ориентация и/или полова идентичност на лицето, мотивът за престъплението остава неразкрит, с което се възпрепятства разследването и от тук цялото наказателно производство", посочва тя.


Омраза по стените: как в Пловдив атакуваха ЛГБТИ активисти

© Личен архив


Добавя, че престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хора често се квалифицират като престъпления по хулигански подбуди, което е грешна квалификация на деянието и води до негативни последици, като например намаляване на наказанието от съда. На трето място, липсата на регулация в Наказателния кодекс водят и до много ниски нива на докладване на тези престъпления - от една страна, заради недоверие в институциите и убеденост на пострадалия, че наказание няма да има, а от друга страна, заради страх от вторична виктимизация от правоохранителните органи", смята адвокат Любенова. Допълва, че през последните две години ЛГБТ организацията "Действие" работи с МВР за повишаване информираността на полицейските служители и разследващи полицаи именно в тази посока.


Според нея, обаче, за да има обаче ефективно разследване на този вид престъпления, "първа и най-важна стъпка е именно изменение и допълнение на Наказателния кодекс в чл. 162 и 163 НК и чл. 116 (убийство) и чл. 131 (телесна повреда). Това са и препоръките на "Действие" към правителството по време на Универсалния преглед на правата на човека в България в ООН през 2020 г. (Universal Periodic Review).


Омраза по стените: как в Пловдив атакуваха ЛГБТИ активисти

© Личен архив


Деница Любенова присъства на шествието срещу омразата на 10 октомври и си спомня, че в един момент демонстрацията е било обградена от всички страни, "като в капан", от момчета, облечени в черно, с черни качулки и маски. "Към момента, когато момчетата в черно пристигнаха, полицията наброяваше 8 човека. В резултат на навременната намеса на Венета Лимберова - председателка на "Действие", на място бяха изпратени още около 30 полицейски служители, които гарантираха сигурността на протестиращите", разказва адвокатът.


Изтъква обаче, че въпреки страха на участниците в шествието, в Пловдив е бил извървян един километър, "в който ЛГБТИ хора и поддръжници крачеха заедно в израз на гражданската си позиция, че омразата и нетолерантността не са добре дошли в техния град".


Без промяна


Според Любенова през последната година няма голяма промяна в живота на ЛГБТИ хората, защото в България все още има високи нива на дискриминация и омраза срещу тази общност, включително и институционална. Това, по думите й, се потвърждава и от делата, които правната програма на "Действие" води пред Европейския съд по правата на човека - те са за признаване на бракове, сключени в чужбина, защото българската държава отказа да признае гей браковете и връзките.


Преди повече от две седмици по друго дело Софийският административен съд е изпратил преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по повод искането за издаване на български акт за раждане на дете, родено в еднополово семейство, в което единият родител е български гражданин, и отказа на Столичната община да впише две жени като родители на детето. "Решението на Съда на ЕС по това дело има потенциала да преобърне практиката на държави като България, Полша и Унгария в това да потъпкват правата на ЛГБТИ хората и двойките", казва адвокат Любенова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK