Фандъкова: Полицията ще контролира носенето на маски на открито

Фандъкова: Полицията ще контролира носенето на маски на открито

© Юлия ЛазароваПолицията ще следи за носенето на маски на открито от утре в София. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. В разговор с директора на СДВР Георги Хаджиев тя е получила уверение, че полицаите ще бъдат инструктирани и контролът върху спазването на противоепидемичните мерки ще се увеличи.


Според нея разхождането сутрин рано в парка не изисква маска, ако няма хора наоколо, но това било лично нейно мнение. "Смятам, че мерките трябва да бъдат насочени към резултат". Новата мярка, която предстои да бъде въведена за задължителна маска на открито, тя смята, че се отнася тогава, когато на открито има струпване на хора и няма възможност за спазването на дистанция.


"Разпоредила съм да се извършват повече проверки на търговските обекти, които работят вечер, тъй като по това време той е по-слаб", добави тя.
Плашат нощните барове "с по-строги мерки", ако не спазват... сегашните


На въпрос какво ще се контролира в ресторантите и нощните барове, след като там носенето на маски не е задължително, Фандъкова отговори, че за тези обекти и сега има действащи разпоредби, които трябва да се спазват. Последната заповед от 13 октомври на здравния министър изисква в питейните заведения - нощни клубове, барове и дискотеки, да има един квадратен метър пространство за всеки посетител.


"Ако се спазват мерките в нощните заведения, тогава няма да има нужда от нови мерки", смята Фандъкова. Тя се е срещала с браншовите организации в този сектор и ги е предупредила, че "ще мислим за по-строги мерки, ако не се спазват правилата".


По-малък интервал между метровлаковете в пиковите часове


От утре интервалът между влаковете в метрото ще бъде намален в пиковите часове, обеща кметът на София. Тя не можа да посочи с колко, защото очаква разчетите, които ще предложи "Метрополитен" ЕАД.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK