И след 30 години ромите ще раждат рано и ще живеят по-кратко

Около половината от ромите са неграмотни. Много деца не завършват дори основно образование.

Около половината от ромите са неграмотни. Много деца не завършват дори основно образование.След 30 години броят на ромите в България ще надмине 1 милион. Ранната смъртност и ниската образованост ще продължат да бъдат проблем, сочи цитирано от "Дойче веле" изследване на фондация "Фридрих Еберт".


Повече от два пъти е разминаването между броя на регистрираното от българската статистика ромско малцинство и експертните оценки за реалния му размер. Според специалисти в областта понастоящем ромите съставляват около 12 процента от населението на страната, докато данните от последното преброяване свидетелстват за дял от 4,7 процента. Причината за разминаването е, че голяма част от ромите продължават да се регистрират като българи или турци. Това става ясно от изследване върху демографските и социалните предизвикателства пред трудно случващата се интеграция на ромите в българското общество, което софийското бюро на германската политическа фондация "Фридрих Еберт" представи днес.


Ромите ще продължат да раждат повече и да живеят по-малко


Резултатите от направената в изследването демографска прогноза показват, че след 30 години броят на ромите в България се очаква да достигне между 1 и 1,2 милиона души. Експертите допускат, че независимо от регистрирания осезаем спад през последното десетилетие, броят на ражданията сред ромските жени във фертилна възраст ще остане поне два пъти по-висок от националния. Делът на ромските деца сред малцинството и след три десетилетия ще продължава да бъде сравним с показателите в редица африкански държави.
Големият брой ранни раждания, ниската продължителност на живота, както и сравнително големият процент жени във фертилна възраст подкрепят очакванията, че делът на децата до 15-годишна възраст и след три десетилетия ще съставлява около една трета от ромския етнос. Осезаема ще продължи да бъде и по-ниската продължителност на живота сред ромите в сравнение с българите и етническите турци. В момента заради лошите битови условия, липсата на здравни осигуровки и профилактика ромите живеят средно с около 10 година по-малко.


Половината от ромите в България са неграмотни


Икономиката на България и нейният трудов пазар са силно засегнати от продължаващото обезлюдяване на страната и регионите, както и от едни от най-високите в света темпове на застаряване на населението. Това твърди доцент Надежда Илиева от БАН, която е съавтор в новото изследване върху демографските и социално-икономическите перспективи пред ромската интеграция. Освен снижаването на дела на българите в трудоспособна възраст и произтичащото от това свиване на предлагането на работна ръка, изключително сериозен проблем са образователните и професионалните качества на младите поколения сред ромския етнос, които се очертава да са над една четвърт от младите в България като цяло. Именно те ще заместват във все по-голяма степен излизащите в пенсия работници и специалисти.


Делът на ромите в млада възраст ще остане почти константен, а сериозно безпокойство сред експертите предизвиква ниският образователен статус и преждевременното напускане на училище. Данните сочат, че висшистите сред ромите са едва половин процент, а хората със средно и основно образование са съответно 10% и 40%. Оттам следва, че почти половината от ромите в България са неграмотни. Това обстоятелство изключва малцинството от осветената част на трудовия пазар с изключение на дейностите, извършвани от хора без професионална квалификация.


И след 30 години ромите ще раждат рано и ще живеят по-кратко


Според доц. Илиева дори в случай на сбъдването на най-оптимистичния сценарий за интеграция, през 2050 г. поне 11% от пълнолетните жители на гетата ще останат напълно неграмотни на фона на увеличението на дела на хората с университетски дипломи до 10%. В случай че интеграционните процеси продължат и през следващите три десетилетия със сегашния крайно незадоволителен темп, делът на неграмотните роми се очаква да е още по-висок - до 18%, а висшистите в гетата да бъдат едва 2%, смятат авторите изследването.


Ромите търсят изход в чужбина


Доц. Илиева споделя, че засега достъпът на българските роми до трудовите пазари на Европейския съюз играе ролята на буфер в напрежението, възникнало заради нарастващата неравнопоставеност на ромите на пазара на труда в България. Анкетите, които Илиева е провела в част от ромските махали на Пловдив, Сливен, Благоевград и Сандански, сочат, че около 40% от средствата на живеещите в тях се осигуряват от парични трансфери на работещи предимно в Германия и Великобритания.


Две трети от трите хиляди жители на ромската махала в Сандански живеят главно във Великобритания, докато туркоезичните роми от пловдивските гета намират препитание в предприятия на германски граждани от турски произход. Макар работата в Европейския съюз да осигурява прилично съществуване, образование на децата и изграждане на професионални навици, емиграцията задълбочава дефицита в предлагането на работна ръка, който е вече основният отблъскващ инвеститорите фактор от българската икономика, категорична е доцент Илиева.


"Ромският Кеймбридж" и други успешни примери


Тя посочва редица примери и инициативи по места, които говорят, че при умело използване на натрупания в страни като Испания, Унгария и Исландия опит по включването на маргинализирани общности, резултатите не закъсняват. В разположената до Ямбол община Стралджа съотношението между роми и българи е вече 50:50. Един от сериозните проблеми, свързан с това съжителство, са кражбите на земеделска продукция от нивите. Местната власт овладява възникналото междуетническо напрежение, като организира общинска земеделска охрана с участието на роми. Децата на българи и роми в общината учат заедно в несегрегирани училища, което също се оказва фактор за понижаване на напрежението.


Няколкогодишните усилия да се десегрегира училищното образование в Кюстендил също дават обнадеждаващи резултати. Населението на голямото крайдунавско село Долни Цибър е изцяло ромско, но то е повече известно като "ромския Кеймбридж" - почти всички деца в селото завършват средно образование, а всеки десети младеж е и с диплома на висшист. Подобни примери има в пловдивската община Куклен и община Каварна, като ключът към успеха е в десегрегацията на образованието чрез премахването на изцяло ромските училища и детски градини.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  Не се знае , ако се преселят на Запад може и обратното.....

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Смятам, че изводите от тази статия не са никаква изненада!Но считам , че ромите по-скоро ще прескочат границата от 1 милион у нас

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Бучков":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А дано ,ама надали/както казваше Петко Бочаров/!Лошото е , че циганизацията на България е необратим процес!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Стигнах до "Фридрих Еберт" и това ми беше достатъчно!!!
  Левундерете по цяр свят напуснаха разума и минаха към политики на идентичност, което все по-уверено ги води в ъгъла на политиката и историята!

 5. 5 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не след 30, а след 100, това са традиции от хилядолетия.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 6. 6 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Света става все по-комплексен. Трябва всички да имат минмум средно образование. И то средно с някаква специалност. Ходенете 5 години да научиш език е загуба на ресурси, освен че си задължен да имаш висшо, тепърва ще учиш неща които твои колеги са поне чули в средното

  'progressives' is the politically correct word for communists
 7. 7 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ромите в момента принудително работят на длъжност "Професионален избирател". Всеки опит за изкарването им от сегашната ситуация ще среща силен отпор от страна власт имащите. Ако тези хора спрат да гласуват за този, за когото им е казано/платено, тогава наистина ще видим реална промяна.

 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ромът , ако има средно образование го счита за магистърска степен.Цяла България е циганизирана.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Има само едно решение на циганския проблем.
  Нали мобилността им беше една от "културните особености" ?
  Да си събират багажа и да отидат да се интегрират на място при тези коити ни даваха "съвети" какво да правим с тях.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 715 Любопитно

  По скоро след 30 години няма да има цигани на територията наречена България .По добре се живее в Норвегия , Дания или Германия на помощи отколкото в България на заплата .
  Любопитното е че на повечето места в Европа , те се държат нормално за разлика от тук.

 11. 11 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Всъщност ромите може и да са повече от 12 % - при последното преброяване са ок 4/5 % по официална статистика, а 10 % не са обявили национална принадлежност според CIA Factbook, значи като включим и тези, които са се писали българи или турци, реалният брой на ромите в Бг спокойно надхвърля доста над 15 %...

  Ако това население не се интегрира по-сериозно в бъдеще, България наистина ще бере ядове след няколко десетилетия ..

  Freedom of speech
 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Циганите вече са поне 1 млн.. След 30 години .... не ми се мисли.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Стигнах до "Фридрих Еберт" и това ми беше достатъчно!!!Левундерете по цяр свят напуснаха разума и минаха към политики на идентичност, което все по-уверено ги води в ъгъла на политиката и историята!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Не се излагайте, а внимавайте в картинката, която ви се показва.

  Прогнозите са, че "след 30 години", т.е. 2050г. - ще паднем под 5 милиона. Четири и нещо.
  А за циганите - че ще станат 1 милион. Т.е. 20-тина процента, че и отгоре. И ще са обособено малцинство.

  Сега турците са 10-тина, няма петнайсет процента, и ДПС виждате какво ни прави.
  И се замислете какво най-вероятно ще ни спретнат циганите, осъзнали се като сила, която може да командва какво и как да става.

  То и затова чужденците се занимават с тях, а не с българите. Гледат и се подготвят о'време. А ние се кикерчим само и се врЪтят политически сметки на дребно и от днес за утре заради моментният келепирец ...

 14. 14 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Циганите В МОМЕНТА са над 1 милион. Не след 10-20 или пък 30 години.

 15. 15 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanchopansa":

  Още един от безбройните провали на ГЕРБ. Единственото, което направиха за циганите е да ги научат, че един глас струва 20 лева.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  Шанса е, че огромна част от ромите са в чужбина, в Германия е много убаво, много от тях работят, в Германия щат не щат се учат на ред, понаучават и чужд език, който пък развива мозъка. Лошото е, че много малка част от малките деца ходят на градини и почват учебен процес, но сигурно и това ще се промени.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Надявам де до 30 години човечеството да е станало по- разумно ( и решително)..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Истината, която в подобни платени либерастки статии никога няма да прочетете, е че циганите в огромната си част просто не желаят да учат. А човек, който няма желание, не можеш да го накараш насила. И не е само тук така, навсякъде е така, такъв им е джинсът. Да краде, да получава социални, да проси, да мами .... за тях това е смисълът на живота.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#13] от "xm...":

  Още от преди повече от 30 години много харесвам да ми казват как и в какво да внимавам, какво/ кого да харесвам...
  ДрОгарЮ партиен секретар, възможно ли е да има мнение, което е различно от вашето или това е наказуемо по вашият персонален "наказателен кодекс"?
  Иначе вашето мнение е изключително "експертно" и подкрепено обилно с емпирични данни...

 20. 20 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#14] от "grigoo":

  Ако приемем, че точния брой на циганите е приблизително 15 или дори 20 % от населението ( ок 7 млн), значи в момента трябва да са над 1 млн или дори 1,2 млн...

  Друг е въпросът колко от тях реално живеят в Бг, доста повече от тях в сравнение с етническите българи живеят и работят в Зап Европа, и според мен по-голяма част от тях и ще останат там в сравнение с българите емигранти, защото колкото и бедно да живеят по тамошните стандарти, положението им е несравнимо с това в Бг

  Freedom of speech
 21. 21 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Само не се разбра от всемъдрите Дойче Веле за кого става въпрос за мангалите или ромите ? Защото ромите по някакъв начин осъзнават в какво положение са и някак си търсят изход , или мангустите за които живота е това което ТЕ си го откраднат . За една от двете групи има бъдеще , за другата изхода е нагоре - 🇧🇬

 22. 22 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Едва когато има закон и силни глоби и наказания, не говоря за финансови, ще се оправи по някакъв начин проблема. Момиче ражда на 15 - айде бащата работи общественополезен труд по 15 часа на ден - и така.

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Как са ги броили франсетата?
  А и нещо усещам, че сменят плочата.
  Даже и те са разбрали, че интеграция няма да има, това е утопия.
  Тези хора не се поддават на никакво въздействие... за жалост.

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 735 Неутрално

  мда, понаучиха се и циганите да ходят 6 месеца на гурбет, и 6 месеца да ядат, пият и щракат с пръсти в бг и после пак същата схема

  това, че ''средно'' живеели по- кратко може и да е верно, ама единствено щото сред децата има супер висока смъртност, реално си живеят колкото българите

  а тая работа с интеграцията още никой не е успял да я измисли - в Англия живеят във фургони на полето и изкарват по 2-3К паунда и бачкат, ама това няма как да стане за 700 лева някъде в БГ

  проблемът е ОГРОМЕН и със затваряне на очите и мантри като последните 30 години няма да го докараме до нищо положително, най- много една гражданска война .....

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#15] от "Разумен Октопод":

  До коментар [#7] от "stanchopansa":Още един от безбройните провали на ГЕРБ. Единственото, което направиха за циганите е да ги научат, че един глас струва 20 лева.
  —цитат от коментар 15 на Разумен Октопод


  Извинете, за 20 лв. гласувате българите. Циганин за под 50 лева вече не гласува.

 26. 26 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Те и хлебарките раждат по много и сравнително малко живеят!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  ДО: " 3 " - А .......а.....пп може , защо и не.....избираме ги за лице на държавата и народа ......и всичко си идва на мястото , казват , че било смяна на декора ! ПП ...и Цар си имат !!!

 28. 28 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Ако всички българи станат мафиоти,тогава такива проблеми с ромите просто няма да съществуват.На културния човек лесно можеш да му се качиш на главата,ама на бедния и озверял българин вече няма да стане

 29. 29 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Аз пък съм на мнение, че след 30 г. германците,избягали в Бг заради потопа от наши цигани в Германия, ще бъдат повече от българите. Тук цигани почти няма да има, а и си е по-евтинко....

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  С стига бе, и повече ли ще стават? То и сега където и да се обърнеш циганин. Ако не е циганин ще е най-вероятно циганизиран българин. Навсякъде боклуци, музика, чалга и простотии. Ама и повече щяло ДС става? До кой ли етаж ще бъде затрупано междублоковото пространство с боклук? 4-5 ти?

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Ромите в следващите 30 години ще изживеят своето национално Възраждане и осъзнаване като свебитен народ, неволно активно подпомагани от бездействието и погнусата на държавотворният етнос в България. Какво става когато някой се осъзнае национално - ами четете българската история от преди 140-180 години.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  ....Любопитното е че на повечето места в Европа , те се държат нормално за разлика от тук.
  —цитат от коментар 10 на lout66

  Държавотворното мнозинство да се позамисли малко, що така.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Обвържат ли детските с посещаване на училище, много бързо ще се научат..но и да получават реални оценки, а не да минават в горен клас заради бройката. Ама това е свързано с върховенството на закона.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Шанса е, че огромна част от ромите са в чужбина, в Германия е много убаво, много от тях работят, в Германия щат не щат се учат на ред, понаучават и чужд език, който пък развива мозъка. Лошото е, че много малка част от малките деца ходят на градини и почват учебен процес, но сигурно и това ще се промени.
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Това което казваш, не е шанс а трагедия. Трагедия на българската система, която не може да възпитава гражданите си, пък били те българи, цигани или власи. Това, да се радваш, че циганите отишли в Германия и там ги научили на труд, навици и вкарали в училище е как д аго кажа ... явно не разбиране на проблема. На огромният проблем в България, който има само със себе си държавоносното/държавотворното мнозинство.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 902 Неутрално

  тъжна картинка, а още посмешни са напъните като „декадата на ромското включване“, която ЕК ще повтори макар полза от това да няма. на запад малцина работят, останалите крадат и просят и разни левундерски НПО ги уреждат за помощи, защото ги смятат за хора.

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ромеите не мога да ги мисля и тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  ....Любопитното е че на повечето места в Европа , те се държат нормално за разлика от тук.
  —цитат от коментар 10 на lout66

  Държавотворното мнозинство да се позамисли малко, що така
  —цитат от коментар 32 на DDR


  Дали е баш така, питай жената от метрото в Берлин, ритната в гръб от циганин и счупила си ръката, падайки .....или момичето, изнасилено от дузина непълнолетни и малолетни циганета пак нейде из Германия .... или пък жителите на Дуисбург, намиращи все повече отпадъци, хвърляни където им падне на разни ..... "роми" .... циганите навсякъде се държат по един и същи начин.

 38. 38 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Това което казваш, не е шанс а трагедия. Трагедия на българската система, която не може да възпитава гражданите си, пък били те българи, цигани или власи.
  —цитат от коментар 34 на DDR


  Така е, сигурен съм, че и ние, злите и гадни българи, принуждаваме горките роми да си хвърлят от терасите на блоковете боклука /справка - Пловдив, Казанлък ..../. Те не са такива, напротив, за всичко сме виновни ние ....... те никога за нищо не са виновни.

 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  И след 30 години ромите ще раждат рано и ще живеят по-кратко
  ******************************************************

  Това означава, че ромите, с помощта на българската държава и общество, ще успеят да съхранят най-свидното за тях - културната си идентичност!
  А това е общоевропейска ценност, нали?

  Мараба, С-ДС доносници!
 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  След 300 и 3000 години -- също, само дето нас няма да ни има да отчитаме резултатите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Едва когато има закон и силни глоби и наказания, не говоря за финансови, ще се оправи по някакъв начин проблема. Момиче ражда на 15 - айде бащата работи общественополезен труд по 15 часа на ден - и така.
  —цитат от коментар 22 на kama_start


  А ако роди на 12 -- само 12 часа ли ще работи фадърът?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че какво друго да правят, освен да раждат. Толкова са примитивни, че са малко над амебата.

 43. 43 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alex Ivanov":

  Ха! Сигурно не сте живял на по-нисък етаж в блок с българи.

 44. 44 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Може би но едно е сигурно-циганските каруци сигурно ще ги има. Заедно с електрическите и автономни автомобили.

 45. 45 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Мангалите са повече от 600 години в Европа и не са се интегрирали никъде! Циганска работа......

 46. 46 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Защото ромите по някакъв начин осъзнават в какво положение са и някак си търсят изход , или мангустите за които живота е това което
  —цитат от коментар 21 на Bojidar Vasilev

  Нещо нямаш познати цигани - тези които гордо казват "аз съм циганин " -работят учат си децата и не можеш да ги различиш по нищо от българите. Виж "ромите" , са именно тая паплач която все се оплаква че е дискриминирана, че са и нарушени правата, че не и дават достатъчно помощи и т.н.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  1 млн.? А кой ще им плаща социалните?

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Що ли си мисля, че ромите ВЕЧЕ са над милион. Това, че повечето от тях, на преброяванията, не са си признали, не ги прави по-малко роми. А и от де на къде ще се заклеймява цяла една етническа група, само на база произход? Едно е ромът-златар от някой приличен квартал (примерно Аспарухово/Варна), друго са неговите братчеди от Максуда. Едно е известният ром, изповядващ ислям, от с.Дръндар или проф.Чирков, друго е безработният и неграмотен клетник, от Северозапада, чиито лични данни са ползвани за ДДС измами.

 49. 49 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колко рано раждат? Не е 15, а е 12г.! В БГ възрастта за секс е най-ниската възможна - 14г. и то специално заради циганите. Няма как да я направят 12, защото няма да изглежда хич добре и затова си затварят очите когато цигани раждат на 12г.!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 50. 50 Профил на Reader
  Reader
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Познавам учител от Каварна и не хвалете успеха на интерграцията. Цигани опипват момичета по коридорите и с натиск учителите трябва да им пишат тройки, за да не повтарят. Дали това е много успешна интеграция?

 51. 51 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  ВЪВ ГЕТОТО НАРЕЧЕНО СОФИЯ ЛИ ЖИВЕЕТЕ.ВИЕ ПОСЕЩАВАЛИ ЛИ СТЕ ПРОВИНЦИЯТА СКОРО.
  РОМИТЕ В БЪЛГАРИА СА 1.2/1.3 МИЛИОНА В МОМЕНТА СЛЕД 30 ГОДИНИ ЩЕ СА X2 Т,Е ОКОЛО 2.5МИЛИОНА ОТ 5 МИЛИОННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА ПРИ МЛАДИТЕ ЩЕ СА 75%.
  ТОВА СА ФАКТИТЕ .

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Ми и кварталните котки раждат много, а живеят малко. 3-годишна котка вече е стара баба.

 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Истината е, че ромите просто трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ по някакъв начин да се интегрират и да приемат българската култура, ако искат да са част от нашето общество. Всичко друго са приказки за лека нощ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK