Строеж на детски градини и в църковни имоти иска Фандъкова

Пристройка към действащата 124-та детска градина в район "Илинден" се отчита като нова сграда.

© Велко Ангелов

Пристройка към действащата 124-та детска градина в район "Илинден" се отчита като нова сграда.Нови 67 сгради за детски градини ще бъдат построени до 2023 г., обеща кметът Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че е изготвила нова тригодишна програма, която до дни ще бъде внесена за одобрение в общинския съвет. В нея за следващата година е залегнало начало на строежа на 31 сгради за 127 групи, посочи кметът.


Общо 67 сгради до 2023 г. обещава кметът


Сега се строят 12 нови сгради, заяви тя. Проверка на "Дневник" обаче показа, че реално се строят само две нови, останалите се ремонтират.
През 2022 г. са планирани още 24 сгради за 98 групи, а останалите - през 2023 г. Всички обекти в новата програма са с конкретни терени, които са посочени от районните кметове, отбеляза Фандъкова. Задачата е да бъдат обхванати всички деца в София на възраст между 3 и 6 години.


Вече са приети промените в две национални наредби - на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на здравеопазването, с което се дава възможност детски заведения да се настаняват и в първите два етажа на нежилищни сгради и в първия етаж - в жилищни. Намаляват се и отстоянията до съседните сгради, което досега пречеше да се ползват терени с по-малка площ.


Майки протестират пред Столичната община срещу недостига на места в яслите.

© Юлия Лазарова

Майки протестират пред Столичната община срещу недостига на места в яслите.


За децата на София сега не достигат 8925 места


На въпрос колко места в момента не достигат за децата на София, Фандъкова посочи - 6644 в яслите и 2281 в градините, или общо 8925 места.В същото време в общинските заведения са приети 45 814 деца.


Като най-нуждаещи се райони Фандъкова посочи "Лозенец", "Витоша" и "Триадица". "В тези три района има най-много чакащи деца", обясни тя. Там има цели квартали като "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново", където няма детски градини.


На въпрос на "Дневник" от тези планираните 67 нови сгради колко ще са в тези райони, кметът посочи, че в "Кръстова вада" вече е изградена до груб строеж една детска градина с шест групи. В район "Лозенец" се предвиждат три нови детски ясли и вече се изграждат две, посочи Фандъкова.


Проблемът с детските градини в тези три района произтича и от липсата на свободни общински терени за строеж там.


Общината преговаря за църковни имоти със Софийската митрополия


Няколко празни терена, собственост на Софийската митрополия, са поискани от общината да й се предоставят за строеж на детски градини, научи "Дневник".


"Преговаряме с църквата, но за тези имоти вървят градоустройствени процедури, защото първо трябва да се разделят терените, за да може да се предоставят", обясни ситуацията Фандъкова. Върху църковен имот вече се планира нова общинска детска градина на ул. "Проф.Васил Арнаудов" в кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново".


Софийската митрополия: По устав нямаме право да даряваме


От Софийската митрополия потвърдиха, че се водят преговори с общината и се уточнява кои имоти ще се предоставят, но няма да се даряват.


"Нямаме право по устав (на Българската православна църква) да ги даряваме. Как ще бъдат предоставени ще реши Епархийският съвет с одобрението на Светия синод" обясни процедурата Ангел Младенов, секретар на Софийската митрополия за "Дневник".


Планира се и отчуждаване на частни терени


В тригодишната програма на Фандъкова са предвидени и средства за отчуждаване на частни имоти. "Ще се отчужди урегулиран имот в кв. "Витоша-ВЕЦ Симеоново" за друга детска градина. В кв. "Манастирски ливади-запад" също, както и в "Манастирски ливади-изток", изреди тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK