Президентът Румен Радев не е под карантина, въпреки че е контактен на заразен

Президентът Румен Радев не е под карантина, въпреки че е контактен на заразен

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев не е под карантина, въпреки че е определен като контактен на доказано заразения с коронавирус началник на Военновъздушнте сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров, обясни за "Дневник" директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев.


Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) е разбрала във вторник, че президентът е контактен на заразен със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19). Това е два дни по-късно в сравнение с обясненията на министъра на здравеопазването, че новината е била съобщена на президента още в неделя от началника на отбраната ген. Емил Ефтимов, а не е от служител на РЗИ.


Данчо Пенчев заяви днес, че епидемиологичното проучване за заразения началник на (ВВС) е направено от "военната здравна инспекция". След като СРЗИ разбрала за контактния президент от военните във вторник, го изчакала да се прибере от Естония в България привечер и му връчили т. нар. предписание. Това е официалният документ, с който човек е поставен под карантина. Според официалната заповед на министъра на здравеопазването тя трябва да е 14 дни и не се отменя при отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус.
Случаят на президента обаче е по-различен. Неговата изолация е прекратена след като "той проведе PCR тест, който е отрицателен", заяви директорът на СРЗИ. На въпрос на "Дневник" с какъв аргумент условията за държавния глава са по-различни Пенчев, заяви:


Тук става въпрос за преценка на епидемиологичния риск. Господин президентът има три отрицателни PCR теста в рамките на три дни. По преценка на епидемиологичния риск и по моя преценка аз си позволих да подпиша тази заповед за неговото декарантиниране.


Данчо Пенчев,

директор на Столична регионална здравна инспекция


Данчо Пенчев твърди още, че в здравната инспекция не е било известно, че президентът е контактен на заразен, преди да замине за Естония. Директорът на СРЗИ обясни, че за да е неясно инспекцията с положителните COVID пациенти, информацията за това е достатъчно да бъде нанесена в единната информационна система. "Това трябва да стане на самия ден. Ако е било в събота и неделя, би трябвало най-късно в понеделник да бъде нанесено, въпреки че това също е компромис", каза Данчо Пенчев. По думите му в случая на президента отнема допълнително време, за да се свърже с него Столичната здравна инспекция, защото човекът с положителен резултат е военен и "влиза при нас като цивилен" по-късно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK