Маски на открито, но работещи заведения: COVID мерките през погледа на експерти

Маски на открито, но работещи заведения: COVID мерките през погледа на експерти

© Юлия ЛазароваНовината, че маските отново стават задължителни навън от четвъртък стана повод за спорове и коментари, че здравните власти прилагат тази мярка не заради доказаната й ефективност, а защото ще демонстрира активност от властите, без да засегне икономически интереси. Специалистите са на различни мнения за смисъла от носенето на маски на открито - поне в първоначалния вариант на идеята ограничението да важи навсякъде, но едно от нещата, по които мненията са сходни е, че ефектът от тази мярка ще е нулев при работещи заведения и нощни клубове на закрито, където маски не се изискват, а контролът по спазването на дистанция и работа с намален капацитет е недостатъчен.


Маските навън - полезни, но под условие


"Вероятно около 15% до 20% от населението е заразено, но асимптомно - то генерира капчици и може да ни заразява. Целта е да носим всички маски, за да може тези 20%, които няма как да ги идентифицираме по друг начин, да бъдат затапени и да не могат да изхвърлят вируси в околната среда" казва пулмологът Александър Симидчиев за "Дневник" и припомня тезата, че маската се носи, за да спре сектретите на човека, който я носи, а не предпазва от вирусните капчици, които някой друг е отделил.


Лекарят изрично отбелязва обаче, че нито една от сега действащите противоепидемични мерки не може да е ефективна сама по себе си и в този смисъл не трябва да се разглежда и контролира по отделно. Симидчиев дава пример, че, ако хората са на повече от два метра един от друг, не е нужно да носят маска, защото "това е разстоянието, на което тези капчици не могат да достигнат до съседен". Той логично отбелязва, че проблемът със спазването на дистанцията съществува в градовете, а не в селата.
В същото време пулмологът обяснява, че, ако хората са близо един до друг, макар и навън, има смисъл да носят маски. "Ако чакаме на спирка, нагъчкани под козирката, защото вали, и сме без маски или сме на опашка пред магазина например, реално ще има разпространение на заразата".


Спазването на дистанция е ключово и за вирусолога от Българска академия на науките (БАН) проф. Радостина Александрова. "Разбираемо е дотолкова, че може да има струпвания и навън. Но ако си сам в парка или на улицата, не е нужно", казва тя. Посочва, че и други страни са въвели носенето на маски на открито. В други държави в Европа тази мярка е комбинирана с други ограничения и носенето на защитни средства навън трябва да се съобразява с обстановката.


Аргумент в подкрепа на носенето на маски на открито е и че вирусите се разпространяват най-лесно в студено и сухо време: "Сухото време изсушава влажните капчици, с които вирусът се отделя от нашия организъм при говорене, кихане, кашляне. И когато вирусните частици са сухи, могат да се задържат по-дълго във въздуха и да се разпространят на по-големи разстояния", обяснява проф. Радостина Александрова. Тя добавя, че студеното и сухо време "потиска нашата защитна система", защото кръвта се отдръпва от носната лигавица, а в нея са част от клетките на човешката имунна система.


В ефира на Би Ти Ви в сряда д-р Трифон Вълков, който е лекар от Инфекциозна болница в София и работи на първа линия с болни от COVID-19, обяви, че носенето на маски на открито е "абсурдно", когато има разстояние между хората. "Маската не предпазва херметически, тя не затваря всичко около Вас. Тя снижава риска, но не може да Ви предпази", заяви Трифон Вълков.


"Хирургичните маски за еднократна употреба, които се продават в аптеките, трябва да се носят максимум един час и след това трябва да бъдат сменени. Маските, които имат специален филтър, могат да се носят по-дълго, някои от тях могат да се носят до 8 или 12 часа, без да има нужда от смяна", каза още той, отново подчертавайки, че всички маски намаляват риска, но не елиминират шанса от заразяване.


Пред "Дневник" вече пенсионираният епидемиолог и бивш зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Мира Кожухарова също заяви, че е против задължителното носене на маски навън. По думите ѝ носенето на маски трябва да е по индивидуална преценка.


"По-скоро ми прилича на политическо решение, особено гледам щом го приемат и в доста европейски страни. Понеже при една такава епидемия особено много неща не могат да се направят, това е лесно да бъде разпоредено", казва епидемиологът и обяснява, че вероятността човек да се зарази навън е най-малка, когато е на разстояние от други. По думите ѝ проучвания показали, че заразяването най-често става "при тесен битов контакт". Подобна теза за COVID разпространението в "тесен семеен кръг" изрази наскоро и главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев в интервю за "Дневник".


"Въпросът е защо не са затворени дискотеките"


Според пулмолога Александър Симидчиев е наложително да бъде ограничена работата на заведенията и нощните клубове и причината е, че "този пик, който в момента изживяваме, не сме го изживявали преди". Той очаква, че ръстът при новозаразените неминуемо ще увеличи настанените в болници, което е натоварване на здравната система. "Въпросът не е защо да носим маски на открито, въпросът е защо не са затворени дискотеките", пита риторично лекарят по повод общественото противопоставяне защо ще се изисква носене на маски навън, докато в заведенията и клубовете, където хората са близко един до друг, такова задължение няма.


"Увеселителните заведения не са същностни за икономиката на държавата ни или, ако цялата ни икономика зависи основно от развлекателната ни индустрия, Господи, Боже мой, за нашата икономика", отбелязва Симидчиев, смятайки че този сектор е в ущърб на опазването на общественото здраве. Определя ги като "особено епидемиологично-рискови".


"Просто ми се губи логиката", казва и проф. Александрова, в случай че в очакваната заповед за маските ще е записано те да се носят навсякъде на открито, но в заведения на затворено и в класните стаи хората не са длъжни да покриват носа и устата си. "От друга страна пък си представете, ако наистина поставят ограничение, ако навън си сам или ако сте двама, да сте без маски, пък, ако сте петима да сте с маски - представете си какви разправии и циркове ще бъдат", казва вирусологът със "смесени чувства" за поредната промяна в противоепидемичните мерки.


"Можеше да имаме образователни кампании"


"Щеше да е много логично да се каже, че физическата дистанция е важна и не можем да я спазваме, да носим маска", казва пулмологът Александър Симидчиев. Той смята, че споровете за носенето на маски навън се пораждат на първо място, защото на обществото не е обяснено с образователни кампании какви са предимствата от предпазните средства на открито преди да стана известно, че ще са задължителни.


"Живият живот е добро доказателство", казва проф. Радостина Александрова и смята, че, ако маските не защитаваха от разпространение на вируси, "едва ли щяха да се използват в медицината от десетилетия". "Има причини, поради които трябва да се замислим за маските и на открито, но в същото време има причини, поради които е добре човек да се чувства на открито - не във всяка ситуация навън трябва да бъдеш с маска", обобщава вирусологът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Много “умници”? От сто кладенеца вода ше изкарат за да докажат защо точно те маски не трябва да носят, да ги носен на ченето, или под нослето. Щото е ТОЛКОВА трудно една маска да сложиш, живот да спасиш!

 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  О, матриалю!
  Тургай парцаля на зурлата и спасявай икономиката!
  Спасявай гравитацията на геребските водопади.
  А в дискотеките, училищата, университетите и автобусите г@с до г@с.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  “...здравните власти прилагат тази мярка не заради доказаната й ефективност, а защото ще демонстрира активност от властите, без да засегне икономически интереси.”

  Това е истината!
  Всичката пара в свирката!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Ами,да.Хаотичните действия на бибитко и НОЩ.Затова и много хора са против някои мерки защото не виждат логика в тези действия.Това,че по голямата част от хората мислят и се надсмиват на мерките не означава,че не са дисциплинирани.

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Това, че някой е завършил и работил дадено нещо, не го прави експерт. Да речем си счетоводител и от 10г правиш само една и съща операция, но никога не си правил нищо друго, свързано със счетоводството, това прави ли те експерт?

 6. 6 Профил на mnl08682465
  mnl08682465
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпрос към Главната Здравна Калинка - защо при еднаква симптоматика и домашно лечение на едни болни от Ковид не се предписват НИКАКВИ лекарства, а на други се дават антибиотик и кортикостероид? Искаме да видим някакъв единен национален здравен протокол за лечение при Ковид, защото не вярваме, че сте разработили такъв и в момента всеки доктор прави каквото прецени.

 7. 7 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Неутрално


  3атворете кръчмите , училища, университети, неадекватни управници!
  Там става разпространението.
  Хората сами се научиха да спазват дистанция и кога да използват маски, въпреки, че властите не направиха никаква нито образователна, нито елементарна разяснителна кампания . Дори и за тези елементарни неща няма никакво доверие на официалните лица.

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Поредната недомислица !!!

 9. 9 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Голям проблем защо в ресторанта и бара можело без маска, а на улицата не. От което брожение най-много ресторантите да затворят. А логика има - 85% от хората не са в риск и няма причина да бъдат ограничавани в ежедневните си дейности. Но там, където се засичат с рисковите, трябва да се вземат мерки да ги предпазват. Възрастните, хронично болните, могат и да не ходят на ресторант, кино, хотел и пр., но са навън сред нас на улицата, в магазина, градския транспорт и пр. Всеки трябва да си прецени риска, най-добре личните лекари да го направят и да предупредят рисковите. А за безрисковите минимални ограничения, само колкото да пазят останалите там където неизбежно се засичат двете групи. За уязвимите да се създаде безопасна среда при неотменните им дейности. Но никой не ги кара да ходят по барове, стадиони, фитнеси и т.н. Кое не е ясно? Вървим към стаден имунитет, въпросът е да вирусът да мине през тези 85%, а не през другите 15.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Нали до вчера рИвахте за маски. Ей ви маски. Не знам ква е драмата.
  Не разбрахте ли, че всичко е вятър и мъгла. Другата седмица ще почнат да намалят случаите и ще кажат, че е от маските.
  Могат да си пишат каквито числа им скимне.
  В Израел имаха по 10 000 на ден, направиха пълна блокада за 3 седмици, като през това време всички масурести бяха на протести да се бият с полицията, тъй че едва ли е имало файда от нея, мина Рош а Шана и сега публикуват по 1000 - 1500. Сякаш някой вярва, че са ги смъкнали 10 пъти с блокадата.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Противоречие или некадърна власт.

 13. 13 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Противоречията идват от некадърна власт

 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Как си представят експертите затварянето на ханове и кръчми ? Че това са основните спонсори на ГЕРБ, стълб на партията, основното ядро. Достатъчно е да вдигнат един телефон на Първия и клиентите може и с носилка да ги изнасят.

 15. 15 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 505 Весело

  -Дай кръпето, Дездемоно!
  -Я па тизека, Отело, мани тоя сополярник!

  Диско тек, диско тек, диско два тека...

  73! Go Go
 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Целият този безумен цирк с маските навън се разиграва, за да ни избудалкат, че някой прави нещо. Всъщност, нищо не правят, но важното е да има security theater. Но Тиквата не смее да затвори кръчмите, баровете и фитнесите, защото народецът, който без кръчми и барове не може, ще надигне бесен вой как му съсипват животеца и не може да иде на фитнес и на кръчма, да яде кордон бльо и да пие аперол. А оня некъпания с мазната коса пак ще тръгне по телевизорите да рИве сърцераздирателно колко структуроопределящ за икономиката е кръчмарският бизнес и как държавата ще се срине, ако затворят ресторантите и чалгарниците. Евентуално ще поиска и данъци да не плащат (не че са се изтрепали да плащат).
  Та, за това е целият цирк. За да могат мутрите да продължат да перат пари, а народецът да ходи на фитнес и бар, сега ще хукне башибозукът да глобява бабите по пейките в парковете и хората по улиците, че не са си лепнали маските по лицата.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ipolit":

  Нали трябва да мрънка за 27 милиарда, как няма да има болни. Който няма болни ,няма милиарди

 18. 18 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Няма никаква логика да се заставят хората да носят маски на открито , ако баровете и чалготеките продължат да работят . Разбирам , че ако бъдат затворени отново рискуват фалит , но като се превръщат в центрове за разпространение на зараза скоро няма да има кой да отиде ,защото ще лежи в къщи болен...
  Бих казал дори , че ако оставят нещата така ,това си е чиста престъпна нехайност. Колко лекари трябва да кажат на властите , че вършат глупост след глупост?

  А си спомням пролетта , как затвориха циганските квартали и не пускаха хората да работят !
  Е , и това ако не е сегрегация , здраве му кажи! Онези хубавци от псевдопатриотичната групичка добре си пазят бизнеса.....

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Те ресторантите почват да затварят сами, щото няма смисъл да работят за малко клиенти. Лятото навън имаше хора, но вътре почти никой не се виждаше. Сега гледам на някои места са почти без клиенти - сервитьорите дремят по масите.

  Но предполагам чалготеките, където ходят предимно млади, си работят.

 20. 20 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Не знам за заведенията, но футбола трябва да е с публика!. Не се знае кога ще потрябват футболни агитки за контрапротест или провокацийка!

 21. 21 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Властите или не разбират, или не им пука, че основната причина много хора да неглижират противоепидемичните мерки е обърканата и непоследователна политика за въвеждането им.
  На открито - маски... С много уговорки и изключения...
  На закрито - без маски в училища, кръчми, нощни заведения...
  Така беше и в началото... Бай Пешо няма право да отиде на вилата, ама бай Гастарбайтер може да дохвърчи от Испания, Италия или Холандия, които по това време пламтяха...

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Най-ефективно ще е затваряне на всички обществени обекти, защото в България КОНТРОЛ е само дума. Но като знаем колко смела тиква има последната дума, за каквото и да става въпрос...

 23. 23 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 500 Неутрално

  не искат да счупят хатъра на оня некъпания с мазната коса и да затворят кръчмите поне временно...

 24. 24 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  СТИГА КОВИДТЕРОРИЗЪМ ГАДОВЕ, СПРЕТЕ ФАШИСТИ. НЕ СПАСЯВАТЕ ЖИВОТИ А УНИЩУЖАВАТЕ НИКОГА ДОРИ ПРИ ХИТЛЕР И СТАЛИН НЕ Е БИЛО ДА ТИ КАЗВАТ КЪДЕ ДА ХГОДИШ С КОГО ДА СЕ СРЕЩАШ В КОЛКО ЧАСА ДА СИ ЛЯГАШ ДА ТИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ЦЕЛУВАШ ДЕЦАТА,ДА СЕ ВИЖДАШ С ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ,ДА ТИ "ПРЕПОРЪЧВАТ"ДА НЕ ПРАВИШ СЕКС , ДА НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ОТДАЛЕЧИШ НА ПО-ВЕЧЕ ОТ 200МЕТРА ОТ ДОМА СИ(ТОВА СА ПРАВИЛАТА В ШОРОШОИДНА ИТАЛИЯ 1-2 СЕДМИОЦИ ПО-КЪСНО ГИ ОЧАКВАЙТЕ И В БГ -СЦЕНАРИСТЪТ Е СЪЩИЯТ.

 25. 25 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  В Испания е така.Маски на открито,но когато седнеш да пиеш едно кафе - я махаш.Пиеш кафе пушиш цигари - които са забранени ама никой нищо ти не казва.Ако правиш физически упражнения - може да я свалиш.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1530 Любопитно

  В Испания е така.Маски на открито,но когато седнеш да пиеш едно кафе - я махаш.Пиеш кафе пушиш цигари - които са забранени ама никой нищо ти не казва.Ако правиш физически упражнения - може да я свалиш.
  —цитат от коментар 25 на Петър Петров


  Е? Как е в Испания? Нито един заразен вече, нали?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хриси":

  Така е казал бащицата на Испания в момента.Педро Санчес.Хората колкото могат спазват.Не че някой ще ти направи проблем ако си без маска.А относно заразените - нямам си представа кой и колко.Българите за това сме на това дередже - все дървени философи които разбираме от всичко.Трябваше да кажат обратното - а видят некой с маска го глобяват.Тогава всички щяха да са с маски.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 28. 28 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Гневно

  Ами,да.Хаотичните действия на бибитко и НОЩ.Затова и много хора са против някои мерки защото не виждат логика в тези действия.Това,че по голямата част от хората мислят и се надсмиват на мерките не означава,че не са дисциплинирани.
  —цитат от коментар 4 на chicago514


  Логиката е точно толкова, колкото в почти всички управленски решения на Бац€!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 29. 29 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Проблема за цялата дандания не е в маските. Проблема е в доверието.

 30. 30 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хриси":Така е казал бащицата на Испания в момента.Педро Санчес.Хората колкото могат спазват.Не че някой ще ти направи проблем ако си без маска.А относно заразените - нямам си представа кой и колко.Българите за това сме на това дередже - все дървени философи които разбираме от всичко.Трябваше да кажат обратното - а видят некой с маска го глобяват.Тогава всички щяха да са с маски.
  —цитат от коментар 27 на Петър Петров


  Принципно е хубаво, когато се дава пример, да бъде подкрепен с някакви данни. Понеже удобно бягаш по тъча, ето ти последни данни колко е яко в Испания в момента и колко ефективни са маските по улиците, при отворени кръчми. https://www.bbc.com/news/world-europe-54638347
  Spain has recorded more than one million coronavirus cases, becoming the first western European country to pass that landmark figure.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 31. 31 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#30] от "Хриси":

  Не ми цитирай некви жълти медии като ББС.Това е Испания - не е Англия.ББС да си гледат англия.Има си официални испански медии които информират.То и в България всички си мислят че имаме вечерен час и че сме под карантина.Ама въобще не е така.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 32. 32 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Любопитно

  Важно е маската,да е поставена на правилното място:
  https://bit.ly/3kmtQfY

 33. 33 Профил на Kamen Krastev
  Kamen Krastev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много “умници”? От сто кладенеца вода ше изкарат за да докажат защо точно те маски не трябва да носят, да ги носен на ченето, или под нослето. Щото е ТОЛКОВА трудно една маска да сложиш, живот да спасиш!
  —цитат от коментар 1 на Таралеж  Какъв живот бе малоумник! Доказано е че маските не спират вирусите. Като искаш да спасяваш животи, замисли се за гладните, бездомните, забравените от всички!

 34. 34 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#6] от "mnl08682465":


  Въпрос към Главната Здравна Калинка - защо при еднаква симптоматика и домашно лечение на едни болни от Ковид не се предписват НИКАКВИ лекарства, а на други се дават антибиотик и кортикостероид? Искаме да видим някакъв единен национален здравен протокол за лечение при Ковид, защото не вярваме, че сте разработили такъв и в момента всеки доктор прави каквото прецени.
  —цитат от коментар 6 на mnl08682465


  Не я знам калинката ама това беше обяснено вече над 1000 пъти.
  Лечението зависи от начина на протичане, кортикостероиди (или нестероидни) се дават когато има данни за свръх-реакция на имунната система, в случаите на слаб или никакъв отговор се дават стимулатори. А антибиотици се дават масово при тежки вирусни инфекции (не е новост за ковидята), за да се избегне наслагване на бактериална инфекция върху смазания от вирусната организъм.
  Няма как да има единен подход, много и различни са проявите и симптомите, особено при диабети и сърдечни заболявания. "Алгоритъма" ще е бая сложничък ако някой все пак го разпише.

 35. 35 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#30] от "Хриси":Не ми цитирай некви жълти медии като ББС.Това е Испания - не е Англия.ББС да си гледат англия.Има си официални испански медии които информират.То и в България всички си мислят че имаме вечерен час и че сме под карантина.Ама въобще не е така.
  —цитат от коментар 31 на Петър Петров


  Дай испански медии, де!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  То да са само заведенията

  ВСИЧКО РАБОТИ - МЕРКИ РЕАЛНО НЯМА..

  Всеки ден над 3 милиона българи се тъпчат с автобусите със смените и отиват на работа..
  По строежи, без дистанция и с общи фургони за по 10-12 човека, в затворени отвред цехове и халета, с общи съблекални, общи столови, общи бани и тоалетни ..

  А те викат "пази се, остани си вкъщи"!

  Ми спрете всичко - да си останат хората в къщи!

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Много “умници”? От сто кладенеца вода ше изкарат за да докажат защо точно те маски не трябва да носят, да ги носен на ченето, или под нослето. Щото е ТОЛКОВА трудно една маска да сложиш, живот да спасиш!
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Ами пейките??!

  Изкърти пейка - спаси 10 човека!

 38. 38 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хриси":

  Намери си ги.Трудно ли е.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 39. 39 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Голям проблем защо в ресторанта и бара можело без маска, а на улицата не. От което брожение най-много ресторантите да затворят. А логика има - 85% от хората не са в риск и няма причина да бъдат ограничавани в ежедневните си дейности. Но там, където се засичат с рисковите, трябва да се вземат мерки да ги предпазват. Възрастните, хронично болните, могат и да не ходят на ресторант, кино, хотел и пр., но са навън сред нас на улицата, в магазина, градския транспорт и пр. Всеки трябва да си прецени риска, най-добре личните лекари да го направят и да предупредят рисковите. А за безрисковите минимални ограничения, само колкото да пазят останалите там където неизбежно се засичат двете групи. За уязвимите да се създаде безопасна среда при неотменните им дейности. Но никой не ги кара да ходят по барове, стадиони, фитнеси и т.н. Кое не е ясно? Вървим към стаден имунитет, въпросът е да вирусът да мине през тези 85%, а не през другите 15.
  —цитат от коментар 9 на Офелия Груева


  Ами ние ХОДИМ НА РАБОТА БЕ..

  КАКВА Е ИДЕЯТА, ДА ЗАТВОРЯТ РЕСТОРАНТ, ФИТНЕС ИЛИ СТАДИОН .. в които хората са по 1/10 от времето си, а да не затворят цехове, заводите , АЕЦа, ТЕЦовете?

  Че то ДО СЕГА НЕ СЕ ДОКАЗА епидемиологичен взрив, от подобно място, но имаме поне 100 хъба от работните места на хората!

  ----------------
  "Ковид-19 плъзна в предприятие в Ямбол, тестват 670 работници."

  "28.06.2020 г. — Ново огнище на Covid-19: 12 работници са заразени в завод в Септември "

  " Случаите на коронавирус в шивашкия цех в Айтос вече са 52.."

  И шивачките от Айтос, Сърница и Доспат са били все по дискотеки?
  Заварчиците от Септември са били все в молове?

  Та как влияем, с ограничаване на молове и заведения?
  Ми точно пък никак!

  Да, ама по форумите се подскача - ковидистите бичат рубли!

  Ковидисти, сър ..

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  В САЩ броят на смъртните случаи във възрастовата група 25-44 остава устойчив от март до юни и след това започва да нараства отново през юли...... 89% са се заразили на работното място !!!!! Заразените хора от тази възрастова група най-често са били класифицирани като „основни работници“..........CDC отбеляза, че малцинствата са непропорционално представени в регистрираните смъртни случаи. Испанското население е най-тежко засегнато, с 53% повече смъртни случаи от средното ниво, докато процентът за азиатските американци е нараснал с 37%, а за афро-американците с 36%.

 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Към коментар [#40] от "MPetr":

  Никакви маски на открито, реално нямат ефект поне за САЩ......повтарям .....89% са се заразили на работното място !!!!! Заразените хора, от тази възрастова група 25-44 г. най-често са били класифицирани като „основни работници“ в големи производства и колективи ....... Затова там се набляга на трудови комисии, комитети и синдикално здравен контрол..... В България всичко е шменти- капели......

 42. 42 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Ако ще има маски на открито и заведенията трябва да затворят. Щото иначе напълно се губи смисъла.

 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ако ще има маски на открито и заведенията трябва да затворят. Щото иначе напълно се губи смисъла.
  —цитат от коментар 42 на Black Label


  То смисълът - изначално изгубен .. което лично аз го говоря, против рублофилите-ковидисти от 6 месеца веч.

  Ако ще има маски и ще се затварят заведенията - що се не затварят и столовете и лавките с кафе и закуски, във фирмите?

  Ако ще се затварят лавките - що се не затварят общите бани и тоалетни и общите съблекални?
  Ако ще се затварят общите съблекални, що се не спрат всичките автобуси?
  Ако ще се спират автобусите, що се не спрат и камионите и тировете .. че то, всеки ден в България има поне няколко хиляди камиона да сноват напред-назад??!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Много “умници”? От сто кладенеца вода ше изкарат за да докажат защо точно те маски не трябва да носят, да ги носен на ченето, или под нослето. Щото е ТОЛКОВА трудно една маска да сложиш, живот да спасиш!
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Трябва да спасяваме хората, просто като не и мълчим на купената, хибридна путинова ковидна тролелиада!
  Всякаквите там Таралежи или Хопета!

  Помните ли, как принуждаваха хората, в условия на Пандемия , да стоят затворени в една стая и да не могат да укрепят имунната си система?
  --------------------
  "92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес служителите на ОДМВР-Пловдив заради неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус. "

  "Полицаи съставят актове от по 5 000 лева за разходка в София (ВИДЕО+СНИМКИ .. .... "

  "28.03.2020 г. — За няколко часа служители на Общинска полиция глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна"

  Премахват пейките в Бургас като мярка срещу COVID-19 .. 29/03/2020 06:50
  Властите в Бургас започват премахване на пейките на най-оживените места в парковете като мярка в борбата с коронавируса."
  ---------------------

  Путин отваря шампанско в Кремъл - неговите тролове успяват за сега!

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това е Ковидизмът - кърти, чисти и извозва..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK