На фона на протести Съдебният съвет обсъжда да отстрани ли предсрочно Гешев

На фона на протести Висшият съдебен съвет ще обсъжда днес дали да започне процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор.

© Юлия Лазарова

На фона на протести Висшият съдебен съвет ще обсъжда днес дали да започне процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор.На фона на протести пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще обсъжда дали да започне процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. На 30 септември най-голямата съдийска организация Съюза на съдиите в България изпрати писмо до ВСС, с което за пореден път настоя кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване.


От съюза на съдиите посочват редица причини, заради които според тях съдебният съвет трябва да стартира процедура по отстраняване на Гешев.


Те поставят и въпроси, като например уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност.
Темата за декларацията с критиките към действията на главния прокурор бе обсъждана и на 8 октомври, когато председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска въпросът да бъде внесен като точка в дневния ред. С голямо мнозинство обаче тогава ВСС отказа да разглежда писмото.


Междувременно адвокати от Пловдивския адвокатски съвет изпратиха позиция до членовете на ВСС, в която се присъединяват към искането, като според юристите са налице всички основания за освобождаването на Гешев от поста - тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.


Според пловдивските адвокати редица публични действия на главния прокурор могат да го оприличат като "член на определена политическа сила или група, но не и като независим орган на съдебната власт, призван да прилага върховенството на закона в страната". Адвокатският съвет в Пловдив предупреждава и че, ако ВСС не се вслуша в призива, ще обмисли възможности за протест, на който да отстояват исканията си и да да се обявят срещу потъпкването на върховенството на правото и закона.


Обсъждането на темата за евентуално дисциплинарно производство или процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор се случва на фона на серия от протести.


Вчера бе поредният протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" пред сградата на Съдебната палата, които също обявиха, че подкрепят искането на Съюза на съдиите в България, особено след доклада и изслушването на Гешев в Народното събрание. "Търсим на 22 октомври най-важната оставка - тази на Гешев, или искаме оставката и на ВСС!", обявиха организаторите на протеста под надслов "Правосъдие без каскет".


Днес, докато кадровият орган заседава пред сградата, присъствие е заявил и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който също призовава да започне дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Той припомни, че още на 22 юли е сезирал съдебния съвет с такова искане с мотива, че за една година на поста Гешев е допуснал тежки системни нарушения, включително на законови разпоредби, на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за невиновност.


"Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълни предвиденото в конституцията основание за уволнение - "действия, които накърняват престижа на съдебната власт", коментира Христо Иванов.


Заедно с темата за действията на главния прокурор Иван Гешев и писмото на Съюза на съдиите в България днес ВСС ще обсъжда и доклада за върховенството на закона на Европейската комисия.


Защо Съюзът на съдиите в България иска предсрочно оставката на Гешев - четете тук
Как Съдебният съвет отказа за разглежда писмото преди две седмици - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK