Време е за неформален Алианс за качествена журналистика в България

Време е за неформален Алианс за качествена журналистика в България

© Велко АнгеловМисля, че ви е нужна повече солидарност, повече сътрудничество между журналистите. Това имам предвид, когато говоря за неформален Алианс за качествена журналистика. За да може журналистите да действат извън категориите на конкуренцията и независимо от конкурентното мислене. Независимата качествена журналистика е една от основите на демокрацията."


Това каза в разговор с "Дневник" Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер". Помолен да обясни идеята си, той допълни:


"Добрата журналистика обаче се нуждае и от силно лоби, което в идеалния случай може да действа и отвъд медийните граници - и да се поддържа от широка обществена база. Това означава например журналистите и собствениците на медии да се ангажират да спазват основните журналистически ценности като обективност, надпартийност и старателно проучване. Но това означава също, че и обществено важните фигури като политици, предприемачи и учени уважават независимостта на медиите и се ангажират за медиен плурализъм и преди всичко за свобода на информацията"
Днес Медийната програма организира в София годишната си конференция South East Europe Media Forum (SEEMF), която ще се проведе в смесена форма, включваща и дистанционно участие от още 6 балкански столици. На SEEMF се обменя информация, опит и вдъхновение между журналисти, редактори и медийни експерти. Този път водещата тема е "Ще преосмислим дигиталното" , както и доверието в медиите по време на пандемията, финансовите предизвикателства, алтернативни дигитални модели и как да бъдат привлечени младите.


Но темата за солидарността между журналистите в България е актуална след събитията от изминалите 12 месеца.


"Бях много впечатлен от случая със Силвия Великова в БНР - страхотен пример, положителен и успешен, за това как трябва да изглежда журналистическата солидарност. Разбира се, това все още не бе "институционализирана солидарност" на журналисти, а естествена, лична солидарност между колеги. Но това не я прави по-малко впечатляваща", каза още Зитих.


Той уточни, че "институционализирана солидарност" липсва почти навсякъде в региона, в който работи Медийната програма, но в Северна Македония, например, има такава организация, с която има много добро партньорство.


Помолен да даде пример от родината си, Зитих сподели: "В Германия имаме две големи такива структури. Едната е Германската журналистическа асоциация, в която все още членувам и аз, а другата е Германският съюз на журналистите като част от Германския синдикален съюз. Тези организации се ангажират както при конкретни проблеми в някоя медия, така обаче и по отношение на глобалните въпроси на медийната среда. Това са много силни лобистки организации за интересите на журналистите - като започнете от заплатите и преминете към структурни въпроси и стигнете например до достъпа до информация.


През изминалите 8 години в Германия работих на управленско ниво в една от големите радиотелевизионни структури. От гледна точка на работодателя тези организации от време на време ни създаваха ядове, например при преговорите за колективните трудови договори. Но аз мисля, че това е нормално. Те се борят за правата на журналистите, така се създава баланс.. Подобно силно лоби според моето мнение липсва в България. Но такива институции могат да съществуват, само ако я има атмосферата в подкрепа на свободните и качествени медии, ако има демократични институции, работещи за такава атмосфера."

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK