Банов се оправда, че бил само организатор, и отхвърли обвинения на шефа на БНР

Боил Банов, министър на културата

© Велко Ангелов

Боил Банов, министър на културатаМинистерството на културата отрече обвиненията на директора на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков да е премахвало или коригирало текстове от предложения проект за изменения на закона за радио и телевизията, като се оправда с това, че ролята на ведомството е единствено на организатор.


В позиция, разпратена от пресцентъра на институцията, пише, че ролята на Министерството е била единствено "да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии". Проектът за промени в закона за радио и телевизията беше публикуван на 19-ти за обществено обсъждане.


Вчера директорът на БНР Андон Балтаков обяви, че въпреки че представители на националното радио са участвали в работната група и са имали конкретни предложения, нито едно от тях не е влязло в предложения проект. Той поиска оставката на министъра на културата Боил Банов и обяви, че е депозирал своята пред Съвета за електронни медии (СЕМ).
Конкретните текстове, за които Балтаков е настоявал да бъдат включени, били свързани с продължителността на мандата на управителните съвети. Откакто оглави общественото радио в началото на 2020 година той е принуден да работи с управителния съвет, посочен от предишния и предсрочно освободен генерален директор Светослав Костов.


От позицията на министерството на културата се разбира, че промените са били насочени единствено към разпоредбите, свързани с финансирането на обществените медии. "Целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на закона относно фонд "Радио и телевизия", както и финансирането на БНР и БНТ да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи".


От Министерството на културата пишат още, че "всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане".


От ведомството на Боил Банов уточнява, че проектът ще бъде обсъждан публично в следващия месец и това е срокът, в който "всички заинтересовани страни, включително и Българското национално радио (БНР) могат "да процедират" своите предложения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK