"Имаме нужда от помощ" - здравният министър за състоянието на COVID болниците

"Имаме нужда от помощ" - здравният министър за състоянието на COVID болниците

© Надежда Чипева, КапиталБългария става все по-червена, що се отнася до цветовото означаване на районите с особено високо разпространение на коронавирус. Областите, в които заразените със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19) надхвърлят 120 души. на 100 хил. население, са вече шест и ще се увеличават, а до 11 октомври бяха две: София-град, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. (Карта може да видите в края на статията)


Предвид тези данни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че "имаме нужда от помощ" заради недостига на медицински персонал, но отново не анонсира въвеждане на нови ограничителни мерки. Към момента са заразени 590 лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, както и друг немедицински персонал в здравните заведения. От тях:

- 513 души са на домашно лечение
- 74 души са в болница
- 3 души са в реанимация.
"Имаме сериозен недостиг по отношение на физическия капацитет: всички са изморени, голяма част са заразени, голяма част са болни, някои са в реанимациите, имаме и карантинирани такива", обобщи проф. Костадин Ангелов и представи откъде ще се търси още ресурс за COVID болниците.


Откъде още медици


В четвъртък проф. Ангелов обяви, че всички болници в страната, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти, трябва да разкрият допълнителни легла. Целта на това било да са в готовност, когато нуждата настъпи.
Министърът на здравеопазването каза, че ще се разчита на лекарите от т. нар. доболнична помощ. Това са специалистите, които работят извън болниците и са профилирани в дадена област на медицината. "Ще настоявам кметовете на общини, където има сериозен недостиг, да направят среща с директорите на болници, с лекарите в извънболничната помощ, да намерят решения за назначаването им в болницата под някаква форма" каза здравният министър, като по думите му помагащите специалисти трябва да получават и възнаграждение.


Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс, като за целта ведомството ще направи видеоконферентна връзка с ректорите на съответните учебни заведения в страната. Разговори ще има и с медицинските колежи в опит да се намерят допълнително обучаващи се медицински сестри.


Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев обяви, че в София всички болници трябва да организират "COVID зони" до понеделник. Той не посочи какво да включват въпросните места, но заяви, че преценката за тях се прави от отделните лечебни заведения според възможностите им.


Макар и по показателя за заразен медицински персонал България да е "сравнима с европейските страни", на здравната система в страната той "оказва много силно вредно влияние", обобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Причината е в "нашите много лимитирани възможности като кадри".


"Най-голямата възможност" за повече яснота за заразата


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев призова т. нар. антигенни тестове за коронавирус, за които се взима проба от носоглътката и гърлото да се използват "по-широко", особено в училищата, приемни отделения на болниците, Спешна помощ и при личните лекари. Той ги определи като "най-голямата възможност за подобряване яснотата на разпространение на заболяването в нашата страна" и се аргументира, че резултатът от тях излиза за минута, струват 20 лв. и улавят коронавируса, ако температурата или кашлицата на даден човек се дължи на тази зараза.


По думите на Кантарджиев в лабораторията, която той оглавява, се правят сравнителни изследвания за достоверността на резултатите от предлаганите антигенни тестове. "Ако бързият тест за антиген е положителен, значи човекът може да зарази друг", каза професор Кантарджиев и обясни, че все пак този вид тест не е толкова "чувствителен", колкото смятания за "златен стандарт" PCR тест. Последният може да "хване вируса няколко дни преди проявата на заболяването, когато концентрацията на вируса не е толкова голяма".


"Пълководците трябва да са на място"


Министърът на здравеопазването е призовал официално директорите на: болници, здравни инспекции, и дирекции в здравното ведомство да не излизат в отпуск. Проф. Костадин Ангелов каза, че "няма как да спечелим битката, ако пълководците не са си на мястото". По думите му обаче "войниците трябва да бъдат отпочинали", имайки предвид медицинския персонал, за когото отпускът не е забранен.


От обяснението на министъра на здравеопазването стана ясно, че в страната има болница за COVID пациенти с изчерпан капацитет и под натиск за допълнителна нужда от лечение, на която директорът е излязъл в отпуск, въпреки тежките обстоятелства. Ангелов не назова за кое лечебно заведение става дума, но изрично подчерта, че забраната за почивка в най-пиковия етап на кризата с коронавируса в България важи и за самия него.


Карта на Националния оперативен щаб за коронавиурса за разпространение на заразата по области

© Национален оперативен щаб

Карта на Националния оперативен щаб за коронавиурса за разпространение на заразата по области


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK