Случаят с четирите жертви при рухването на хотел "Вероника" отново влиза в съда

Архивна снимка от 2015 г.

© Спас Спасов

Архивна снимка от 2015 г.За втори път утре Варненският апелативен съд ще разглежда делото за причините, довели до фаталното рухване на "хотел Вероника" в курорта "Слънчев ден" през 2015 г. Тогава под развалините на хотела загинаха четирима работници.


През 2018г. Окръжният съд във Варна произнесе присъда на първа инстанция, но след обжалване, през септември миналата година Апелативният съд в града я измени частично, като призна вината на още четирима подсъдими, а Върховният касационен съд върна делото за разглеждане от друг състав. Така отново на проверка се подлага присъдата на Окръжния съд, с която бе наложено ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода на Георги Г., управител на компанията "Дигинг" ЕООД - подизпълнител на "Бултранспорт груп" ЕООД - дружеството, сключило договор с изпълнителя на проекта за строителство на нов хотел на мястото на "Вероника" - "Планекс".


Условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок бе постановена за Пламен Н. от "Бултранспорт груп" ЕООД, който е бил координатор по здравословните и безопасни условия на труд на обекта. Според съдебния акт, двамата трябва да изплатят на гражданските ищци - семействата на загиналите - по 100 хиляди лева обезщетение.
Прокуратурата бе повдигнала обвинения на общо 7 души, служители на три дружества, за това че поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи са причинили смъртта на четирима души. Оправдани бяха: строителният надзорник и координатор по здравословни и безопасни условия на труд Валентин П. от "Инекс консулт", Мехнур М., технически ръководител на обекта от страна на "Планекс", строителният експерт Виолета Д. в "Инекс консулт", инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., както и Йовко Р., който набирал работници.


На 27 септември миналата година Варненският апелативен съд осъди условно още 4 от подсъдимите - Валентин П., Виолета Д., Валентин Т., Мехнур М. Върховният съд обаче счете, че съдът не е посочил конкретната причина за инцидента и дали осъдените са упражнявали "правно-регламентирана дейност - източник на повишена опасност". Потвърдена и влязла в сила вече е оправдателната присъда на Йовко Р.
Единадесетте етажа на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" се срутиха на 8 април 2015 г. Инцидентът стана при разрушаването на хотела по проект за ремонт, реконструкция и модернизация. Затрупани под отломките бяха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.


Работниците участвали в събарянето на сградата като я дърпали със стоманени въжета, а когато този способ не дал резултат, пристъпили към ръчно къртене на колоните и рязане на арматурите им в партерния етаж на сградата.


Признатият за виновен Георги Г. обещал възнаграждение от 5 хиляди лева на тези, които влязат и срежат колоните на партерния етаж. Казал им, че ще се качи на близката височина и ако сградата започне да пада, ще им даде знак, защото срутването ще продължи поне половин час и те ще могат да излязат.


Подсъдимите Валентин Т. и Мехнур М. и един свидетел били единствените, опитали да спрат опасната дейност, но без успех. Според вещите лица, поредността на разрушаване не е била спазена: започнато е изпълнение отдолу нагоре, вместо обратното. В мотивите си Окръжният съд определя предприетото събаряне като "действително лишено от здрав разум".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK