ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Има ли Гюро глава и още въпроси без отговор след дискусията на съдебния съвет за Гешев

По време на заседанието на ВСС граждани се събраха с плакати и призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев пред сградата на съвета.

© Юлия Лазарова

По време на заседанието на ВСС граждани се събраха с плакати и призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев пред сградата на съвета.Със скандирания "Оставка" под прозорците на Висшия съдебен съвет (ВСС) пленумът на кадровия орган отдели 3 часа, за да обсъжда писмото на Съюза на съдиите в България (ССБ), които призоваха да се даде оценка за работата и действията на главния прокурор Иван Гешев и пленумът да стартира процедура по предсрочното му освобождаване.


До започването на такава процедура изобщо не се стигна, а дискусията мина с лични нападки, обвинения и в определен момент се обърна към вносителя на точката - председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов с аналогии за негови действия, думи и изказвания. Дебатът обхвана темите за акцията на прокуратурата в президентството, за дейността на бюрото по защита към главния прокурор, законно ли е или не разгласяването на доказателства по висящи дела и много други въпроси.


До отговори или конкретно решение така и не се стигна, а с решение на мнозинството след 3 часа дебат по темата дискусията бе прекратена като безплодна. Междувременно обаче наред с въпросите бяха разменени много критики, остри реплики и обвинения.


Гешев видя опит за противопоставяне между съдии и прокурори
Дискусията започна с изказване на главния прокурор Иван Гешев, който участва в заседанието дистанционно от кабинета си и след изявлението си обяви, че се оттегля от обсъждането. По думите му не е ясно писмото на съсловните организации по каква процедура е, както и дали пленумът има някакво основание да обсъжда подобни декларации.


Главният прокурор Иван Гешев направи изявление в началото на заседанието, след което отказа да участва в дискусията.

© Цветелина Белутова, Капитал

Главният прокурор Иван Гешев направи изявление в началото на заседанието, след което отказа да участва в дискусията.

"Нe жeлaя дa yчacтвaм в пpoтивoпocтaвянeтo мeждy пpoĸypopи и cъдии. Tyĸ цeлтa нe e глaвният пpoĸpop, a aтaĸа", обяви Гешев и подчерта, че вижда предимно пoлитичecĸи нюaнcи, а не юpидичecĸи аргументи.

"Имам чувството, че се връщаме към Оруел или късен социализъм - кой има право да говори и кой не. Става дума за огласяването на доказателства, Бюрото за защита и най-интересната тема е неравнопоставеното третиране на обвиняемите", изброи Гешев част от темите и въпросите, които поставят от ССБ, и припомни, че на такива въпроси е отговарял многократно - пред Европейския парламент, подкомисията ЛИБЕ и при изслушването си в парламента пред комисията по правни въпроси, а след това и в пленарната зала.


По един от поставените въпроси - за това, че прокуратурата прави разделение на пострадалите, като проявява към тях различно отношение, той обясни, че прокуратурата вече не разделя пострадалите на такива с добро имотно състояние и такива с нисък социален статус.


Изказа за пореден път и тезата, която е заявявал още преди година по време на избора му за поста, че съдебната система и прокуратурата получават заплатите си от българските граждани и заради това са им длъжници.


"Затова съм главен прокурор. За щастие не отговарям за цялата държава, но в рамките на конституционните правомощия и на законите ще се постарая това да се промени. За нас, които вземаме много пари, една кражба на пенсията може да е дребен проблем, който не заслужава внимание. За други хора това може да е целият живот. За мен като главен прокурор има значение и тези изоставени от държавата хора да получат защита от нея. Дори когато има дребно престъпление, препоръчвам да отидете да видите как изглеждаше един дядо, който беше пребит и му бяха взели пенсията. Не се срамувам, че се срещам с пострадали хора. Прокуратурата ще продължи да работи още по-активно срещу битовата престъпност", обяви Гешев и приключи участието си в заседанието на пленума.


Какво се обсъжда и по каква процедура?


Веднага след него членовете на прокурорската колегия Георги Стоев и Огнян Дамянов коментираха, че в писмото на ССБ не се съдържа конкретика, обясниха и че не им е ясно по каква процедура се провежда обсъждането и посочиха, че трябва да имат конкретни факти, по които да дебатират. Дамянов влезе и в детайли - писмото, с което е сезиран ВСС, няма изходящ номер, а от най-голямата съсловна организация на съдиите не са изпратили протокола от общото събрание, цитирано в това обръщение.


"Всеки път ли когато ВСС получи някакво обръщение, ще заседава. Имам усещане, че сме в предварителна дисциплинарна проверка, която няма правно основание", заяви Дамянов.


Председателят на ВКС Лозан Панов опита да внесе разяснение, като припомни, че този Висш съдебен съвет е обсъждал декларацията на Асоциацията на българските прокурори, но тогава никой не попитал как се е стигнало в тази процедура и дали становището произхожда от легитимен орган.


По думите му не е вярно, че се създават разделителни линии между съдии и прокурори, а става дума за действията на главния прокурор Иван Гешев. Именно ВСС е органът, който е избрал главния прокурор, припомни още Панов. "Ето защо, когато повече от 3 месеца се иска оставка на главния прокурор и има остра резолюция на Европейския парламент, то ние сме дори закъснели с този дебат. Не е наше право, а задължение да реагираме. Кой, ако не ВСС като кадрови орган може да направи такава оценка", попита Панов.


Колко дълго Висшият съдебен съвет ще си затваря очите?

"Колко време този ВСС ще бъде със затворени очи за случващото се, което отеква не само в България, но и извън нея и рефлектира върху имиджа на България. Можете ли да направите оценка на главния прокурор? Няма никакво съмнение, че главният прокурор следи тази дискусия. Но той трябва да отговори на тези въпроси, защото те касаят него. Ако дезертирате от тази дейност, а не сте го правили в други случаи, но преди това дайте вашата оценка за дейността на главния прокурор, когото вие сте избрали", призова Лозан Панов.

Георги Стоев и Огнян Дамянов отново поискаха да знаят каква е процедурата и заявиха, че няма никакви конкретни факти, предложени за обсъждане в писмото на ССБ.


"Напомням, че и вие наричахте другарски и народен съд подобни въпроси и също излизахте от заседанията. А друг член на ВСС (Олга Керелска - бел. ред.) нарича подобни въпроси тричане", обърна се Дамянов към Лозан Панов.


Атанаска Дишева от своя страна каза, че оттеглянето от заседанието на главния прокурор е доказателство за недосегаемостта му и неговата безотчетност. "Цели се избягване на отговори пред този орган, цели да омаловажи съдържанието и смисъла на този дебат. Ако действително искаше да отговори на въпросите, поставени в обръщението, би трябвало да отговори на фактите, изнесени в резолюцията на Европейския парламент. Споменаваме ги все едно не ни касаят", коментира Дишева.


Дишева: Гешев срещна ли се и с пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет?

"Главният прокурор говори за възрастните хора на страната и как изглежда пребития дядо. А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет и с десетките пострадали, които не попадат в неговото определение за възрастните хора. Дали се срещна с тях? Прави се опит да се измести фокуса на дебата", подчерта Дишева още в началото на дискусията.

Тя разтълкува обръщението на ССБ като подсещане към членовете на ВСС и прокурорската колегия, които имат право да обсъдят всички поставени от тях въпроси.


"Ние не сме в тази процедура по предсрочно освобождаване. Това може да бъде направено от трима членове на прокурорската колегия или от министъра на правосъдието. Такова производство може да бъде инициирано и от петима членове на ВСС", обясни процедурата Дишева.


Новоизбраният член на прокурорската колегия и досегашен председател на управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов също поиска думата, като обясни, че "в писмото на ССБ има внушения, които са казани с един политически привкус. Цели се да бъде ангажиран ВСС с тежка процедура, а, ако това се допусне да се случи, пленумът ще има чести поводи да се занимава с тези въпроси". Иванов е на мнение, че ако дискусията продължи да се развива в тази посока, ще се получи доста опасен прецедент. Той предложи документите да бъдат приети за сведение и дебатът да приключи.


Предизвикана от призивите за конкретика, Дишева се концентрира върху едно публично изказване на главния прокурор, което той направи на 4 април по повод одита на системата за случайно разпределение на делата. Тогава Гешев каза, че заради уязвимостите в системата е имало възможности за пробив.


"Надявам се искрено да не се окаже вярно, иначе пет години не сме имали правосъдие", каза тогава главният прокурор.


Над 3 часа членовете на ВСС дискутираха и приключиха темата без резултат.

© Дневник

Над 3 часа членовете на ВСС дискутираха и приключиха темата без резултат.


"През тези последни 5 г. аз самата съм била съдия и съм правораздавала с колегите си съобразно доказателствата по делото, вътрешното си убеждение и закона. Заради всички съдии това изявление на главния прокурор уронва престижа на съдебната власт. Това само по себе си е достатъчно основание за обсъждане. Много е важно, че изявлението е направено от главния прокурор в качеството му на ръководител на прокуратурата. Това е едната предпоставка за оценка дали има накърняване на престижа на съдебната власт", коментира днес Дишева.


Тя подчерта, че това само по себе си е достатъчно ВСС да си постави въпроса - продължава ли да твърди главният прокурор, че през последните 5 г. не е имало правосъдие. "Авторът трябва да обясни какво е имал предвид с тези си думи на 2500 български съдии", призова още тя и изрази съжаление, че Гешев не е на заседанието, за да отговори.


Георги Стоев защити главния прокурор като посочи, че цитатът, посочен от Дишева, както и в писмото на ССБ са извадени от контекста, а думите са манипулативно променени.


"Когато има изявления в този смисъл, както и да го перифразирате, както и да го възприемате, това без съмнение влияе върху авторитета на съдебната власт. Защото поставя други въпроси - къде е бил той, преди да бъде главен прокурор. Кацнал от някоя друга планета? Всичко това рефлектира. Всякакви други формалности и загубване в процедури водят до един-единствен извод - никой не иска да задава въпроси на главния прокурор, никой не иска той да отговори", коментира Лозан Панов и осъди "бягството му и арогантното му отношение към българските депутати".


Имал ли е Гюро глава и други въпроси по Елин Пелин


Той направи и сравнение с приказка на Елин Пелин. "Ставащото ми напомня на приказката на Елин Пелин за умник Гюро и умници юнаци. От един час се занимаваме с въпроса казвал ли е главният прокурор за "ĸopoнaвиpyc" или не", посочи Панов и разказа част от сюжета на приказката, като посочи, че на финала жената на Гюро отговорила на въпросите имал ли е глава или не с репликата: "За Великден Гюро си купуваше капа, така че трябва да е имал глава." Панов отправи и молба никой да не се припознава, но отправи и серия от въпроси.


"Това ли ще е стилът на прокуратурата оттук нататък? На върха на пирамидата имаме един човек без отговорност, 20 г. се търси решение поне да има кой да го разследва, ако евентуално е извършил престъпление. С казаното днес вие всъщност потвърждавате, че има такъв модел и защитавате този модел - политически зависим Висш съдебен съвет избира главен прокурор, който чрез действията си накърнява правовия ред. И аĸo България е най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз, това без съмнение се дължи и на действията и бездействията на главния прокурор", обяви Лозан Панов.


Той продължи с въпросите, като нарече бюрото за защита на свидетелите "паравоенна организация", действията на прокуратурата в президентството като "нахлуване, което изглежда като да се извършва държавен преврат", което е накарало хората да излязат на протести, които продължават и до днес.


По думите на Панов Гешев категорично нарушава с действията си презумпцията за невинност и има "арогантното, демонстративно и надменно отношение към всички власти".


Гергана Мутафова от прокурорската колегия каза, че не се бяга от дебат и отговор на въпроси, но трябва да се уточнят параметрите на едно такова обсъждане и по каква процедура се прави. Изказването й предизвика Панов иронично да предложи няколко точки за гласуване.


"По точка 1 да гласуваме и приемем, че главния прокурор е политически неутрален. По точка 2 - че се адмирира и поощрява от прокуратурата разпространяването на аудиозаписи, направени със специални разузнавателни средства. Да предложим законодателни промени за разрешаването на компетентността и за използването на оръжия от служителите на Бюрото за защита към свидетелите към главния прокурор. Да гласуваме главният прокурор да казва кой е виновен. Обществото трябва да знае каква е позицията на ВСС и дали ние поощряваме всичко това или не и нека го направим с гласуването си", обяви Панов.


А Цацаров изигра ли първостепенна роля в назначението на Панов


Севдалин Мавров обърна дискусията като отправи въпроси към самия Панов.

"В обръщението на управителния съвет на ССБ е записано, че главният прокурор има първостепенна роля за избирането на председателите на върховните съдилища. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров изигра ли първостепенна роля при вашия избор за председател на ВКС?". Панов отговори, като насочи въпроса към самия бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

Георги Кузманов също се включи, като посочи, че когато колегите имат предвид политическо говорене, имат предвид точно начина, по който говори Лозан Панов. "Той си позволи да каже, че съдебната система е потънала в зависимости. От съдийската колегия му зададоха 14 въпроса и той не е отговорил на нито един от тях. Днес готов ли е да отговори на тези 14 въпроса", попита Кузманов.


Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че главният прокурор трябва да се отчита пред ВСС, и призова кадровия орган да даде оценка на действията му.

© Георги Кожухаров

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че главният прокурор трябва да се отчита пред ВСС, и призова кадровия орган да даде оценка на действията му.


Вероника Имова изцяло защити действията на прокуратурата и главния прокурор, като подробно аргументира тезата си, като голяма част от мотивите й се припокриваха с тези на самия Гешев. "Изключително обидно е да се внушават пред нас и пред обществеността тези, които не отговарят на истината. Много обидно е да чуя, че главния прокурор е нарушил текстове от НК, след като си е позволил да насърчава наблюдаващи прокурори да разгласяват данни по висящи производства. Никой не може да се меси в работата на прокуратурата в досъдебната фаза и върху прокуратурата седи отговорността да докаже обвинителната теза и да твърди, че са нарушени разпоредби на закона", коментира Вероника Имова.


Тя обясни подробно какво предвижда законът, какво е презумпция за невинност и защо Иван Гешев не я е нарушил, като нарече обидно и манипулативно твърдението, че бюрото за защита на свидетелите е паравоенна организация, а действията на прокуратурата в президентството били наричани нахлуване, въпреки че заради това има разрешение на два съдебни състава. Имова видя загриженост от страна на Гешев в сравнението, което той направи между коронавируса и проблемите със системата за случайно разпределение на делата.


Панов, спомняте ли си вас кой ви избра? Тогава срам ли ви беше?


"Хората, които са излезли на улицата, са подведени под манипулативна кампания срещу българската прокуратура и главния прокурор, която не е спирала в мандата на всеки един главен прокурор от над 30 години. И Татарчев, и Филчев, и Велчев, и Цацаров, а сега и Гешев са били винаги обект на атака - политически и представители на другите две власти, и от НПО, които се издържат с чужди финансови средства и обслужват чужди цели. Това е недостойно за юристи, които отговарят за кадровия престиж на съдебната система и нейната независимост", обяви Имова.


Огнян Дамянов, видимо ядосан, подчерта, че са спазени всичко законови процедури при акцията в президентството и там не е имало нахлуване от паравоенно формирование. Той цитира и конкретни текстове от закона.

"Това е политическо говорене, защото не отговаря на законово основание. Панов, още ли смятате, че български прокурори са бухалки? Нас ни избраха българските прокурори! Панов, спомнете си вас кой ви избра. Тогава срам ли ви беше", избухна гневно Дамянов. Подобен въпрос отправи и Севдалин Мавров - дали Панов е чакал пред кабинета на министър-председателя преди избора му за член на ВКС.

Председателят на ВКС отрече да е чакал пред кабинета на министър-председателя и потвърди думите си - "че когато селективно действа орган, какъвто е прокуратурата, самите действия на главния прокурор, са бухалка за едни и параван и чадър за други". Той даде пример с делото КТБ, по което не е бил разследван депутатът Делян Пеевски и посочи, че заради това дело (по което Гешев е наблюдаващ прокурор - бел. ред.) е "наградата" на Гешев да оглави държавното обвинение.


Олга Керелска също коментира протестите като отправи въпроса, след като не е имало нахлуване в президентството, защото хората са излезли на улицата, а според проучвания 66-68% от българското население подкрепят исканията им и добави: "Затова сме длъжни да проведем този дебат и да кажем какво мислим за действията на главния прокурор."


Цветинка Пашкунова сложи точка на обсъждането с предложението кадровият орган да гласува дали да прекрати дебата с мотивите: "Дискусията не е конструктивна, не е полезна и ни дискредитира. Нека я прекратим."


"Смятах, че ще обсъдим принципни въпроси, за стандартите на водене на наказателните производства, за разумния баланс между презумпцията за невиновност и нуждата да се информира обществото. Всички сме наясно, че не сме в процедура по предсрочно освобождаване. Излишни са всякакви становища, особено когато са придружени с лични нападки. Този дебат в момента е абсолютно безполезен", обяви Пашкунова.


Така с 19 гласа "за" и 3 против (на Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска) обсъждането приключи.


Христо Иванов: ВСС мирише на страх


Междувременно по време на дискусията десетки граждани се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и бивш министър на правосъдието също призова кадровият орган да започне дисциплинарно производство по освобождаването на Иван Гешев и така да покаже, че в България има някой над главния прокурор.


Бившият министър на правосъдието Христо Иванов дойде пред сградата на ВСС да поиска оставката на Иван Гешев и да подкрепи протеста на инициатива "Правосъдие за всеки".

© Юлия Лазарова

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов дойде пред сградата на ВСС да поиска оставката на Иван Гешев и да подкрепи протеста на инициатива "Правосъдие за всеки".


"Тази заличка мирише, мирише на страх. Тези хора, които трябваше да бъдат избрани с високи морални и професионални качества, миришат на страх, защото всички са подбрани да бъдат зависими, да подлежат на страхуване. Това тук не е основа на независимостта и на законността, това е един кафез за уплашени пощенски гълъби. Пощенски гълъби, които получават своите указанията в Сарая и само ги изпълняват тук и ги формализират", заяви Христо Иванов.


"ГЕРБ и ДПС е коалицията на главния прокурор. Хората, които са във ВСС са избрани заедно от тях", заяви Иванов. "Ще започне едно позорно замитане, ще се леят опорки от ПИК и от пеевската пропаганда черното ще се нарича бяло, ще се лъже в потресаваща степен", прогнозира той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK