Сривът в приходите изтри 18 млн. лева от бюджета на София, но ГЕРБ бездейства, според опозицията

Свиването на бюджета на София бе прието с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и "Атака" - в зелено. Против беше БСП и Борис Бонев - в червено, а "Демократична България" гласува "въздържал се".

© Максим Караджов, Фейсбук

Свиването на бюджета на София бе прието с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и "Атака" - в зелено. Против беше БСП и Борис Бонев - в червено, а "Демократична България" гласува "въздържал се".Градският транспорт на София като най-засегнат от мерките за ограничаване на епидемията от COVID-19 ще бъде подпомогнат с 5 млн. лева, реши Столичният общински съвет днес. Това бе прието като част от втората актуализация на бюджета на София за 2020 г. Тя бе одобрена с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и "Атака", докато БСП и Борис Бонев бяха против, а "Демократична България" гласува "въздържал се".


Свиването на приходите в общинската хазна е с близо 18 млн. лева. Причината е в сериозния спад на постъпленията от данъци, такси, глоби Само от продажба на общинска земя приходите са със 7.6 млн.лева по-малко от заложените, става ясно от доклада на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. С него се поиска втора за тази година актуализация на бюджета. Първата го сви с 23 млн. лева. В началото на годината той бе в размер на 1.703 млрд. лева.


По тази причина капиталовите разходи на общината се свиват с 20.3 млн. лева. Най-голямото намаление - с 9.6 млн. лева, е в строителството и ремонта на детски градини. Част от тези пари - 5 млн. лева, се пренасочват за покриване на загубите в градския транспорт. Допълнително 1.2 млн. лева се отпускат за улично осветление, както и 1 млн. лева за разширение на локалното платно на Околовръстния път.
Дончо Барбалов: Няма да спира строителството на детски градини


Нито една строяща се детска градина в София няма да бъде замразена, поясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Просто ще се смени източникът на финансиране - парите ще са от държавния бюджет, от който беше отпусната целева субсидия от 65 млн. лева в София. По тази причина дори ще започне строеж на още три градини през ноември, с което парите за тази дейност се увеличават с още 4.5 млн.лева.


Влади Панев: Нищо не се предприема срещу изоставането в приходите


Приходите изостават и нищо не се предприема, разкритикува управляващото мнозинство Владислав Панев от Зелено движение и общински съветник от "Демократична България". Няма опити общината да се освободи от ненужна собственост и резултатът е видим - 7.6 млн. лева по-малко постъпления в бюджета от приватизация.


Той даде за пример Нидерландия, където от 1 януари данъка за възмездно придобиване ще бъде нулев за хора под 35 години, които ще живеят в новозакупено жилище. " В период на криза това би бил добър стимул за влагане на спестяванията от банките, които са за десетки милиарди и стоят в тях без много инвестиционни възможности. За местата на настаняване (тип Airbnb) ще има още една тежка година и е добре да се мисли за намаляване на ставката за ниската категория места, която сега е максималната", коментира той на сесията.


Буря се задава заради бездействието от години на Столичната община, която си спестява пари за отчуждаването на земята за улици и зелени площи, предупреди Тома Белев от "Демократична България". В повторно актуализирания бюджет парите за тази дейност се намаляват с 1 милион лева.


Борис Бонев: ГЕРБ се страхува да търси приходи


"ГЕРБ сте страхливи в търсенето на приходи", разкритикува управляващите общината Борис Бонев от "Спаси София". Според него Йорданка Фандъкова като зам.-председател на ГЕРБ обещава, че ще увеличи метровлаковете, но това струва пари, които тя не търси откъде да набави. Общинските съветници от нейната партия не предприемат нищо за увеличаване на приходите.


"Предложих да се обединят петте дружества, които държат пазарите в София. Само със съкращаването на ръководствата им щяха да се спестят 2 млн. лева за мандата. Не се прие. Предложих да се увеличи таксата за разрешение за строеж - сега тя е 10 лева/кв.м, а дори в Скопие е 100 лева. От тук също щяха да дойдат няколко милиона лева. Не се прие", изреди примери Бонев.


Калоян Паргов: С актуализацията не се подпомага бизнеса


"БСП не подкрепя втората актуализация, защото няма никакви предложения за подпомагане на бизнеса. Общо за 837 хил. лева бяха облекченията от временната отмяна на тротоарното право и намалените наеми на общински имоти, обяви Калоян Паргов, председател на групата на социалистите в СОС. При първата актуализация, извършена в края на април, бяха свити с 8 млн. лева точно парите за квартална инфраструктура, затова и нея не подкрепихме, добави той.


ГЕРБ: Взехме адекватни мерки


Кризата налага промяна на бюджета, заяви Георги Георгиев от ГЕРБ. При драстичен спад в приходите заради COVID-19 трябва да вземем адекватни мерки за финансовото здраве на общината. Затова увеличихме вместо исканите 4 с 5 млн. лева парите за градския транспорт - за да осигурим редовен градски транспорт, без да намаляваме курсовете заради икономии на средства. Включихме още детски градини и ясли в програмата за инвестиции на общината - така ще дадем над 4.5 млн. лева повече за строителство и ремонти на градини и ясли, отговори на критиките той.


Въпреки това в доклада за втората актуализация на бюджета, изготвена от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, е посочено, че се свиват парите за уличната мрежа - с 2.4 млн. лева, както и за купуване на 13 трамвайни мотриси - с 1.5 млн. лева, а за рехабилитация и ремонт на метровлаковете - с 1 млн. лева по-малко.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  ГЕРб само се чудят как да ловят риба в мътна вода.
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Бездействат разбира се, то ако беше кмет от БСП, сигурно срива щеше да е с девет нули...

 3. 3 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2073 Гневно

  Класика в жанра: ГЕРБ-Калинки отново неадекватни, но се вкопчили във властта като кърлежи!

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 705 Весело

  Взимаме от градините и яслите и ги даваме за транспорт😂🤣😂🤣😂🤣🤣

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Коя опозиция ? Извънпарламентарната ли ?
  ДеБъ, които освен да сипят кал срещу страната и да
  критикуват отстрани не правят нищо друго.
  А когато те управляваха в коалиция с ГЕРБ, решиха ли
  проблемите за които сега лаят ? Въпросът е реторичен.

 6. 6 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1365 Разстроено

  Ние си ги избрахме - само преди година и малко...

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Продължавам да не разбирам, защо много общински дейности в София, като градския транспорт например, продължават да се дотират от бюджета?! Да не говорим за черната дупка Топлофикация...! Нали ГЕРБ са дясна партия? Докога с левите политики?

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Нямаше начин тази тежка криза да не доведе до свиването на приходите на Община София

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Нямаше начин тази тежка криза да не доведе до свиването на приходите на Община София

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Бонев " Предложих да се увеличи таксата за разрешение за строеж - сега тя е 10 лева/кв.м,.." А ако се увеличи, ще оревете всичко, че се граби от хората.

 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Весело

  И 5 пъти да го напишеш, некадърността заедно с крадливостта си остава отличителна за властта тази година

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Дневник, циганин уби от бой 39-годишна циганка, вече "дарила" ни с 9 чаавета, ди ги издържаме ние .... няма ли да има статия по темата, или тук, освен оплакване на вечно репресираните от нас "роми", за тях няма как да появи нещо негативно ??!

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5283 Неутрално

  "Борис Бонев: ГЕРБ се страхува да търси приходи"

  Страхува се да не губи избиратели, в случая са прежалили приходите

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Фандъчка и гербавата шайка са за затвора.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  София лежи върху златна мина и не желае да я разработи. Достатъчно е да установи ефективна система за събиране на глоби от порядъка на 1-2 лева за всяко паркиране върху тротоари и зелени площи, за да заговорим само след 3 месеца за "Диамантена София", като контрапункт на "Златна Прага". Друго не ни трява, за да преасфалтираме целия град, да пуснем още две линии на метрото, а училища, ясли и детски градини да имат златни инкрустации по фасадите.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Че то ГЕРБ и кметица Юрдечка кога пък са действали? Те винаги са чакали някой да им даде пари наготово - я Боци от държавния бюджет, я Европейски съюз, я някоя чужда програма (напр. на Норвегия).

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1756 Гневно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  абе имате си бюджет оправяйте се що все трябва Правителстовто да решава проблемите на София

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  Нали има месно самоуправление защо пак реват на правителството - ми то лесно ще отреже провенцията за сметка на софето

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#17] от "1001":

  Къде съм казал подобно нещо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Ще вземат заем, бе. Бойко ще им каже как.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Вземат редовно. После вдигат данъци, такси и цени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#2] от "N I K E":

  Щеше да е същият.
  Не знам защо още има хора, които смятат, че ГЕРБ не са лява партия:

  - централизиране на власт
  - изсипване на милиарди в държавната фирма, да строи магистрали (тя наема, разбира се подизпълнители-наши хора)
  - лансиране на проекти за държавни бензиностанции
  - раздуване на държавната администрация
  - увеличаване с 10-30 % на единствените, които не са застрашени да си загубят работата-държавните служители

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  ГЕРб само се чудят как да ловят риба в мътна вода.ОСТАВКА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако управляваше БСП нямаше да има никакъв срив в приходите! Всичко щеше да е предварително сринато както при предишните управления! Наздраве Кмете! Ще черпиш като пак ви победим на изборите, защото няма да те уволняваме. Оставаш си "Заслужил комунистически трол"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK