България увери Брюксел, че ще спре да дава гражданство срещу краткотрайни инвестиции

България увери Брюксел, че ще спре да дава гражданство срещу краткотрайни инвестиции

© Надежда Чипева, КапиталС внесен преди повече от година, но все още неприет от парламента, законопроект Министерството на правосъдието отговаря на опасенията на Еврокомисията за режима за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбира от съобщение на ведомството до медиите.


Преди два дни Брюксел обяви, че започва процедури срещу Кипър и Малта за т.нар. схеми за "златен паспорт", а за България еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс изпрати писмо до министъра на правосъдието Десислава Ахладова да се обмисли постепенното премахване на българския режим за гражданство срещу инвестиции.


В отговора си Ахладова е посочила, в приет от правителството на 8 октомври 2019 г. законопроект се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Те предвиждат отпадане на предвидените в чл.12а и 14а от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции. "Предложената отмяна на две от разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции", уточняват от министерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK