"Ще се гледа отстраняването на Ахмед Доган": Как един лапсус на Канна Рачева вбеси ДПС

Ахмед Доган

© Велко Ангелов

Ахмед Доган"Утре ще се гледа искането за предсрочно отстраняване на Ахмед Доган".


Тази реплика на дългогодишния журналист и съдебен репортер в Би Ти Ви Канна Рачева разбуни духовете в Движението за права и свободи (ДПС) и провокира специална декларация и призив към ръководството на телевизията с искане журналистката и медията да се извинят. От партията настояват и ръководството да обсъди и осъди "подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията".


За какво става въпрос


В пряко включване в новините на Би Ти Ви на 21 октомври Канна Рачева коментира, че на следващия ден - 22 октомври, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди искането на най-голямата магистратска организация, Съюза на съдиите, за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Вместо Гешев Рачева казва, че кадровият орган ще гледа искане за отстраняване на Ахмед Доган. Това е почетният председател на ДПС, който от години не се е появявал публично и не взима пряко участие в политическия живот.
На следващия ден - 22 октомври, от пресцентъра на ДПС разпространиха декларация, адресирана до ръководството на медията и до Съвета за електронни медии (СЕМ). В нея се казва, че партията наблюдава с "нарастваща тревога все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно -политическите предавания в национален ефир".


Според тях смесването на новини с политическа пропаганда отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика. ДПС смятат, че репликата на Рачева не е лапсус и приемат оправданието на случая с грешка на езика за "замитане на този скандален акт под килима".В позицията ДПС правят "констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8 г. Партията твърди, че с Доган се занимава основно Христо Иванов, лидер на "Демократична България" и обвиняват Би Ти Ви, че обслужват неговите интереси.


Те искат Би Ти Ви "да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти в медията". Попитани от "Дневник" за примери за такива зависимости, от партията заявиха, че ставало дума за редакционна политика и не дадоха повече пояснения.


Пред "Дневник" Рачева обясни, че е направила лапсус и това ще бъде изяснено в ефира на телевизията. Подобно е и становището на пиар отдела на медията.


В централната новинарска емисия на 22 октомври Би Ти Ви излезе с позиция, в която се казва, че "репортерът Канна Рачева допусна неволна, човешка грешка на езика". От медията поднесоха извиненията си на Доган и отхвърлиха твърденията за преднамереност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK