Журналистическа организация призова министерството на културата да оттегли медийния закон

Журналистическа организация призова министерството на културата да оттегли медийния закон

© Асен ТоневАсоциацията на европейските журналисти - България, призовава Министерството на културата да изтегли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията и да внесе варианта, одобрен от работната група.


На 21 октомври шефът на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков обяви, че е депозирал оставката си пред Съвета за електронни медии (СЕМ), защото предложеният проект за обществено обсъждане за промени в закона се различава от този, по който е било постигнато съгласие от представителите на радиото и други участници в подготвянето на проекта. Позицията на културното министерство беше, че то е имало само ролята на организатор и не е премахвало никакви предложения.


"АЕЖ намира, че изход от създалата се ситуация би могло да бъде внасянето на законопроекта във вида, одобрен от работната група. Едва след това различни заинтересовани страни биха могли да дадат мотивирани становища. Не е редно при липса на прозрачност да се допуска подмяна на толкова съществен и толкова чувствителен законопроект, какъвто е този за радиото и телевизията", пишат от журналистическата организация.
Според тях предложените изменения решават важни въпроси, които ще позволят на двете обществени медии да функционират в условия на по-добра предвидимост. "И по тази причина е важно да продължи обсъждането на това предложение", смятат още от АЕЖ.


Вчера служители от БНР разпространиха отворено писмо срещу предложения за обществено обсъждане законопроект, който по думите им е "сериозно отстъпление от волята в България да има силни, независими, обществени медии". "В България отдавна сме свидетели на удобно и съзнателно подменяне на функциите на медиите, унищожаване на голяма част от свободната преса, овладяването на телевизии" се казва в отвореното писмо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK