Пътят към сараите на Доган в "Росенец" може отново да стане частен

Пътят към сараите на Доган в "Росенец" може отново да стане частен

© Георги КожухаровОбщинския път към т.нар. сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец" в Бургас може отново да стане частна собственост. Това твърди общинският съветник Константин Бачийски ("Средна европейска класа"). Според него това може да стане заради отказ на мнозинството в общинския съвет в града, контролирано от ГЕРБ, да аргументира решението си за връщане на пътя в общинско владение. По тази причина сега то успешно може да бъде атакувано в съда.


Повод за опасенията на Бачийски е станала жалба до административния съд в Бургас, подадена от дружествата "Хермес Солар" и "Стрейтлайн", свързани с изграждането на лятната резиденция, обитавана от Доган. Това стана ясно от съобщение на общинския съветник Димитър Найденов ("Демократична България") в социалните мрежи. Според него двете дружества са оспорили решение на общинския съвет, с което на 28 юли т.г. Бургас си върна собствеността върху спорния път, след като три месеца по-рано с друго свое решение доброволно се беше отказал от него.


През юли докладната записка за отмяна на точката в решението от 28 април, с която пътят стана частен, беше внесена в правната комисия на съвета именно от Бачийски и Найденов. В нея те настояваха решението от април да бъде обявено за нищожно. Въпреки че беше отхвърлена от членовете на комисията, записката все пак влезе в дневния ред на заседанието на съвета, проведено няколко дни по-късно.
Изненадващо, в късния следобед на деня преди сесията ГЕРБ внесе свой вариант на докладна записка, с която поиска не обявяване в нищожност, а само отмяна на целия текст на решението от 28 април, част от който бе и промяна на подробния устройствен план на парка "Росенец". Тази докладна записка веднага бе включена като втора точка в дневния ред на заседанието, докато тази на Костадин Бачийски и Димитър Найденов бе оставена на 33-о място. След решението по казуса, прието с гласовете на ГЕРБ, нейното обсъждане и подлагане на гласуване загуби смисъл.


"Още тогава предупредих, че оттеглянето на текстовете, без те да бъдат обявени за нищожни с необходимата за това аргументация, дава възможност да бъде успешно атакувано в съда", твърди сега Бачийски.


Според него през юли мнозинството в съвета е гласувало формално оттегляне на решението от април с единствената цел да намали общественото напрежение по казуса с "Росенец" и да отложи преминаването на общинския път отново в частни ръце за по-късен етап.


"Сега вече нямам никакви съмнения, че община Бургас доброволно се е отказала от своето преимущество в съда, казва Бачийски. По този начин администрацията прави възможна загубата на собствеността си върху единствения път, който води до брега в близост до "Догансарай".


В писмо до медиите той твърди, че няколкократно е търсил контакт с председателя на общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова, както и с правния отдел на съвета, за да ги призове да използват съществуващата законовата възможност да поискат от съда извършването на т.нар. инцидентен контрол за валидност на решението за прехвърляне на пътя към "сараите" в частна собственост и да го обяви за нищожно.


При подаването на становище по жалбата на "Хермес Солар" и "Стрейтлайн" обаче администрацията на общинския съвет в Бургас не е използвала тази възможност, като по този начин е изгубила и ключова възможност жалбата да бъде отхвърлена.


"Сега всичко изглежда така, сякаш ръководството и юридическият отдел на общинския съвет искат в сила да влезе отново скандалното решение от април, като по този начин защитават не публичния интерес, а този на "Стрейтлайн" и "Хермес Солар", казва Бачийски. Това е подигравка с хилядите граждани, които през лятото протестираха пред сараите на Доган, а възмущението им доведе до тежка политическа криза."

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 678 Любопитно

  Борисов зависи ли е от Доган ?

  А от Путин

  Вчера няма да искаме неустойки от Аркад , днес подаряваме общински път

  И грам съмнение няма колко е зависим Борисов

  Къде се покри мишока

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ !!!
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Тези дружества "Хермес Солар" и "Стрейтлайн" някога да ли им е правена ревизия или от няколко институции едновременно?

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 856 Весело

  'НИКОГА' с ДПС..винаги подчертава баце

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Коалицята ГЕРБ -ДПС лъсна като гол з@дник

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Ами може.Докато тази шайка е на власт всичко е възможно.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Те подиграват ли се с българските граждани или чакат да някой да не му издържат нервите.

 8. 8 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Ама и герберастите са едни л.......а. Съда ако е такъв да покаже един кукиш на пионките "Хермес Солар" и "Стрейтлайн".Много се съмнявам.

 9. 9 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами в България нищо не ме учудва!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Бойко Борисов е в люта битка с ДПС.

  Според самия него и според Севдето-Шехерезада.

  Иначе е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ на Доган, също както пътеката към Сарая.

  И както Доган може да си асфалтира пътеката, да си я разкопае, да си я затвори, отвори, засипе, минира, циментира и т.н., защото си е НЕГОВА, така може и с Бойко Борисов да прави, каквото си ще: да си го назначава, уволнява, вкарва в затвора, да го позлати с чекмеджета с пачки, направи президент на мястото на Радев, прогони в изгнание, може да му източи хазната, да го накара да му построи чиния като на Бузлуджа, но по-голяма и от мрамор със златен полумесец отгоре - а може и да мине с обувки по него, както минава по частния си път към частния си сарай.

  Защото и пътят, и Бойко Борисов са негова - на Доган - собственост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ама и герберастите са едни л.......а. Съда ако е такъв да покаже един кукиш на пионките "Хермес Солар" и "Стрейтлайн".Много се съмнявам.
  —цитат от коментар 8 на star bastun


  За да си стигне до съд, трябва да се задейства прокуратурата

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#8] от "star bastun":

  Мачът е уговорен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#8] от "star bastun":

  Съдът за това е съд за да решава според закона и наличните документирани факти и доказателства. Ако управляващите тикви са решили да подарят пътя на Доган, съдът не може да ги спре. Евентуално след време те могат да станат подсъдими за безстопанственост.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  "Сега вече нямам никакви съмнения, че община Бургас доброволно се е отказала от своето преимущество в съда"
  ============
  Ако случаят противоречи на конституцията, както се твърди, доброволното противоконституционно решение трябва да бъде обявено за нищожно.
  И на Росенец, и на Буджака да бъде приложен законът.

  Еретик
 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 780 Весело

  Концепцията на брачното съжителство на ДПС с булките от ГЕРБ е 'всичко под юргана'.
  Пропагандните им агенции ни заливат с помията, как ГЕРБ били водели война с ДПС, но фактите говорят друго.
  'Девиците' от герб редовно им се отдават.
  ----

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Желанието на управляващия на управляващите е важно.Не може да му се чупи хатъра.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Никой не задава един важен въпрос, а именно кой разреши да се продаде на Доган един стратегически важен парцел на границата между България и Турция? Откъде накъде този селяндур се смята за специален и недосегаем и никой копче не смее да му каже. Докога политиците ше си правят ПР с маловажни неща, а никой не пита за важното - кой разреши създаването на партия на етническа основа в България и кой я толерира толкова много години.

 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Весело

  Коалицята ГЕРБ -ДПС лъсна като гол з@дник
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  Както е казал поетът:
  Поема пасторална,
  по сюжет - банална,
  донякъде - лирична
  и доста неприлична.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "мнозинството в общинския съвет в града, контролирано от ГЕРБ, да аргументира решението си за връщане на пътя в общинско владение".....Бачийски много добре знае, че освен мнозинството на ГЕРБ, не малко десни помияри в общинския съвет са в играта...... че са и основен двигател за разграбването на Росенец.......

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И не само вилаетите на Доган....цялата приватизация на почивните станции е порочна и престъпна....... Нито една почивна ведомствена станция нямаше права над земята дори и резиденцията на Живков, която сега е собственост на общината и кмета си празнува сега там рожденните дни, но Костов узакони един огромен грабеж...... Още по зле... дори някой от ведомствените почивни станции не бяха включени в проспектите за приватизация на агенцията..... Но им ги подариха барабар със земята...... Костов.......да да ..... Костов......

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  Герберче - двата казуса са несравними.Уйдурмата ти е много лабава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Пътят до леговището на Сокола може да стане отново частен заради съветниците на ГЕРБ. ГЕРБ = БСП = БКП.
  Гарантирано от ГЕРБ!

 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Коалицята ГЕРБ -ДПС лъсна като гол з@дник
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  То не е баш коалиция, когато едните (ДПС) командват другите (ГЕРБ). Ти не си в коалиция с тоя дето ти чисти обувките.

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Ама пътя, ама плажчето"........"ама пътя, ама плажчето".... Нещастници долни... и ти Бачийски приятелю си мишка, момче.....не ти стигна смелостта нали? Всич не ти стигна, знам го..... Щото ДПС ги държат за топките ГЕРБ а десните са дадени на концесия, което е още по лошо..."десни" били .... и докато замайваха хората с Ковида......с нагла измама узакониха "пристанището на Доган"........ и ако имаше нормална прокуратура щеше да ги "разпори по шевовете" тея измекяри..... !!!!! данъчна оценка на пристанището на Доган 125680 лв........(64259 евра колкото панелка в София или Бургас !!!!!!)....... 3 министерства и що още зган са замесени.....и що документи фалшифицирани.... имаме вика, още работа да свършим !!!!!..... А ти Бачийски какво направи а?
  https://www.mignews.info/tri-ministerstva-babuvali-na-nezakonniya-pristan-na-dogan/

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Даааа така е Бачийски ("Средна европейска класа")...... Ама мен вика много ма натискаха, помниш ли..... ? На летището га вика по работа даже бях тръгнал искаха да ма върнат даже...... Да давам обяснения.... щот вика ние сме ("Средна европейска класа")...... Ама има и друга класа.......

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Може разбира се , чии ръчички пипат там , където не дават....но,това показва цялостното ниво на властта !

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Бургазлии обичат чичо Кмет.

 28. 28 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 230 Неутрално

  #20: "... Костов узакони един огромен грабеж...... "

  Подарените от правителството на Костов почивни станции са бял кахър в сравнение с огромното нефтено пристанище (само на 200 м на юг от сараите), което буквално беше подарено не на друг, а на руснаците от същото правителства но Костов.

  В момента тази зона представлява руски анклав в България, за който почти всички предпочитат да мълчат. Комунистите - ясно защо, а т.нар. "десни" - защото тяхно правителство създаде този анклав.

  Очаквах Сандокан да слезе и на хубавия плаж до нефтеното пристанище, но явно ще си остана с очакванията.

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Окончателното решение след смяна на властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#29] от "neut":

  На куково лято. Ще сменят смо бушоните :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  абе гербави, нали уж бяха незаконни там сараите :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Тя "държавата", барабар с всички пътища, поляни, къщи и шесте милиони глави рая е на ДпС, та за един общинки път ли да правим въпрос?
  А това, че най-гербераската община в България е готова конституцията да промени, за да удвелетвори максимално почетния предЦедател, просто е поредното доказателство, кой КОЙ е!

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  "Това е подигравка с хилядите граждани, които през лятото протестираха пред сараите на Доган, а възмущението им доведе до тежка политическа криза."

  Две лъжи в едно изречение.
  Първо, никакви хиляди граждани не са протестирали пред сараите на Доган.
  И второ- в България няма никаква политическа криза, камо ли "тежка"
  След тази констатация, която недвусмислено показва, че Бахчаджийски не обича много истината, леко може да се допусне, че той, ако не лъже като в горното изречение, най-малкото премълчава някои факти, които хвърлят друга светлина по въпроса.

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Нищо чудно. ДПС имат тотално влияние над ГЕРБ.

 35. 35 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Любопитно

  Никой не задава един важен въпрос, а именно кой разреши да се продаде на Доган един стратегически важен парцел на границата между България и Турция? Откъде накъде този селяндур се смята за специален и недосегаем и никой копче не смее да му каже. Докога политиците ше си правят ПР с маловажни неща, а никой не пита за важното - кой разреши създаването на партия на етническа основа в България и кой я толерира толкова много години.
  —цитат от коментар 17 на proza


  Който е разрешил и тоа парцел: https://www.flagman.bg/article/145267

  А изобщо? Давайте, кажете за всички(ако ви стиска)!

  "Каталог на предприятията, включени в списъка за масова приватизация
  от Министерски съвет, Център за масова приватизация" https://t.ly/eA17

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Държавата продължава да толерира десеарските интереси и това е срам и позор за правораздавателната система у нас

 37. 37 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Любопитно

  А кво става с крепостта около сарайте на Прокопи?Или щото дава парите на Дневник мълчите ?Дойче веле що мълчи?Кво Доган,кво Прокопи?Или ,няма свобода на слободната преса в бг.

  Ръй! Ръй!
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За тези в Община Бургас които са позволили това беззаконие трябва съд и присъда!

 39. 39 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 512 Весело

  Да, добре.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Хайде стига с тези прасещини!!!

 41. 41 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 932 Весело

  "Това е подигравка с хилядите граждани, които през лятото протестираха пред сараите на Доган, а възмущението им доведе до тежка политическа криза."
  ...........................................

  Е, що подигравка? След "хилядите" сладоледи почерпка от Доган за "хилядите граждани", и възмущение...
  И от баницата им обещаха!
  Хилядите протестиращи: "Нали вие разпределяте баницата - разпределяйте я точно, нали! И ние искаме да живеем... И да ядем заедно баницата."
  Доган: "Добре, добре!"

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Общината не може да прогласява нищожност на свое решение, ако общински съветник е внесъл такова предложение, гражданите на Бургас трябва много сериозно да се замислят каква партия са избрали да ги представлява в ОС!

 43. 43 Профил на Stancho Hristov
  Stancho Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА И ТЕРОРИСТИ! ТОЙ БЕШЕ ОСЪДЕН И ЛЕЖА ПО ЖИВКОВ ВРЕМЕ ЗА УЧАСНИК В ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ДИВЕРСИИ ГАРА БУНОВО И ПОЩАТА ГРАД ГОРНА ОРЯХОВИЦА! МАМИЦАТА ВИ ДЕПЕСЕ ТЕРОРИСТИ!

 44. 44 Профил на Stancho Hristov
  Stancho Hristov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  На този Рязан трябва този имот да се Вземе ЗА НАРОДА БЪЛГАРСКИ ДА ГО ПОЛЗВА!!! МАМИЦАТА ВИ И КУРВИ ПОЛИТИЧЕСКИ!!!

 45. 45 Профил на Stancho Hristov
  Stancho Hristov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  КОСОВО РЯПА ЩЕ ЯДЕ В БЪЛГАРИЯ!!!

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++За тези в Община Бургас които са позволили това беззаконие трябва съд и присъда!
  —цитат от коментар 38 на bat_plamen


  С тази прокуратура ли? Няма как да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK