Валери Симеонов окончателно загуби дело срещу Слави Трифонов

Валери Симеонов заведе дело, което загуби окончателно.

© Георги Кожухаров

Валери Симеонов заведе дело, което загуби окончателно.Валери Симеонов загуби дело, което заведе срещу Слави Трифонов заради журналистическо разследване през 2017 г., в което се твърдеше, че депутатът е в явен конфликт на интереси, тъй като в мотел "Козия рог" в Малко Търново, негова собственост, се настаняват военни, които охраняват границата с Турция. Съдебния казус приключи окончателно и Симеонов е осъден да плати разноските по делото.


"Уважаеми зрители и ти, депутате Симеонов, благодаря Понеже вие казахте, че не ги разбираме тези неща с фирмите, ще повторя фактите, че собственик на мотел "Козия рог" е "Скат", а собственик на "Скат" сте Вие, г-н Симеонов. Факт е, че в "Козия рог" са настанявали гранични полицай; факт е, че държавата плаща за тези нощувки; факт е, че това е конфликт на интереси".


С тези думи през 2017 г. Сави Трифонов обявява репортаж с журналистическо разследване, в който се твърди, че в мотела "Козия рог", който е собственост на "СКАТ" ЕООД на Симеонов, нощуват много от военните, които охраняват южната ни граница. Като депутат Симеонов е участвал в решението за засилената охрана, а като собственик на хотела е облагодетелстван от него и е в конфликт на интереси.


Следващият скалп на стената на Симеонов
"Следващият скалп, който ще закача на стената си, сигурно ще е на Слави Трифонов". Това беше един от първите коментари на лидера на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов ден след излъчването на предаването. По повод материала още тогава той даде заявка, че ще сезира медийния регулатор и намекна, че ще съди "Шоуто на Слави".


До съдебно производство действително се стига - Симеонов завежда делото срещу Трифонов и Би Ти Ви като твърди, че информацията не е вярна и настоява да му платят сумата от 30 000 лв. като обезщетение. Зам.-председателят на Народното събрание обаче губи на две инстанции, а на 22 октомври състав на Върховния касационен съд (ВКС) се произнася с определение, с което не допуска делото до касационно разглеждане.


Така на практика решението на Софийския апелативен съд влиза в сила и Валери Симеонов трябва да плати разноските по делото.


В определението на ВКС се казва, че "е установено, че собственик на мотел "Козият рог" е "Скат ООД" и че "в посочения период са настанявани военнослужещи Сухопътни войски - 42-ри механизиран батальон, Бригада механизирани сили, Сухопътни войски, Военно формирование 14200, Военно формирование 52740, батальон за логистично осигуряване, 2-ри Батальон, военно формирование 22180".


От Търговския регистър е доказано и че Валери Симеонов притежава 90% от "Скат ООД". ВКС приема, че "изложените факти от Слави Трифонов са истински, проверени в хода на изготвяне на репортажа и доказани в хода на съдебното производство."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK