Държавата ще даде отсрочка на бъдещите пенсионери да изтеглят парите си от частните фондове

Деница Сачева анонсира удължен срок за прехвърляне партиди за пенсиите

© Велко Ангелов

Деница Сачева анонсира удължен срок за прехвърляне партиди за пенсиитеОт 1 януари до 30 юни 2021 г. бъдещите пенсионери ще получат още една възможност да прехвърлят своите пари от универсалните пенсионни фондове в държавния Национален осигурителен институт, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.


Удължаването е за всички, които не са спазили 5-годишния срок преди пенсионирането за прехвърляне на партидите.


Проблемът е в това, че за първите пенсиониращи се по новата система догодина, двата дяла - от НОИ и допълнителния стълб, ще са по-малка сума, отколкото една изцяло държавна пенсия. Това е така, защото частта, изплащана от НОИ, се намалява заради отчисленията, правени в годините към втория стълб.


Друга промяна, обявена от Сачева, е, че основната пенсия няма да се намалява за периодите на отпуск по майчинство, временна неработоспособност и безработица. Това е важно, тъй като въпросните периоди се зачитат за осигурителен стаж, включват се във формулата за изчисляване на пенсията, но върху тях не се правят осигуровки. Липсата на осигуровки за тези периоди на практика води до намаление на втората пенсия, тъй като тя се изплаща само от натрупаното в личната партида и постигнатата доходност на фонда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK