България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Правителствена информационна пресслужбаБългария и САЩ подписаха рамкови документи за сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия, което стана в присъствието на премиера Бойко Борисов и - чрез видео връзка - на държавни секретар Майк Помпео, съобщи правителствената пресслужба.


"България се присъедини към инициативата "Чиста мрежа". Това е поредната голяма крачка напред в нашите отношения. С този акт България се присъединява към разрастващата се коалиция от държави и компании, поели ангажимента да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици", се казва и в съобщението на посолството на САЩ в София.


Двете декларации са определени като "ключови документи" и макар да са със силата на меморандум за разбирателство, а не с обвързваща сила, от тона на тази за комуникационните мрежи от пето поколение може да се допусне, че България приема позицията на Вашингтон, че оборудването на китайски компании е нежелано в тях.
Проблемът е, че и трите големи мобилни оператора в страната изградиха и вече тестват своите 5G мрежи, основани на техника на "Хуауей" (Huawei). Ако от българско-американската декларация последват решения на правителството за премахването на това оборудване, трябва да се изясни с колко време това ще забави масовия достъп до такава услуга. Също важен е и отговорът кой ще поеме разходите за промяната, възлизащи на стотици милиони евро и вероятно достигащи и надхвърлящи 1 млрд. лв.


Какво решиха дотук в Европа и по света за "Хуауей" и 5G можете да прочетете тук.


Инвестициите в скорошно въвеждане на бързи комуникационни и 5G мрежи е сред областите, за които Европейската комисия насърчава държавите членки да подготвят планове според антикризисния фонд за борба с последиците от пандемията. Но не е ясно дали - ако България евентуално поиска евросредства за подмяна на китайско оборудване - Съветът на ЕС би одобрил такива планове.


България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Правителствена информационна пресслужба


"Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство", се казва в съобщението от правителствената пресслужба.


"По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО", допълва текстът.


България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Посолство на САЩ/Фейсбук


Европейската комисия има приницпна позиция и инструментариум за доставчиците за 5G мрежи с препоръчителна сила. Но няколко държави, включително Великобритания, а неотдавна и Швеция, решиха да не допускат китайски компании до тях. Германия все още държи отворена вратата за "Хуауей" - водещият световен доставчик на такава техника - докато преценява баланса между сигурност, разходи и загуба на време до появата на конкурентна като качество европейска или американска алтернатива. Ако Берлин се откаже от китайско оборудване, почти сигурно ще последва такова решение и на Франция и други държави, които още изчакват.

  • "Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазващи всички необходими законови норми за защита на личните данни", заявил министър-председателят. Борисов е казал, че 5G мрежите "ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона."

Никъде в съобщението дори не се споменава Китай, но заместник-държавният секретар Кийт Крак, който присъства в София на церемонията, определи момента като исторически. "Както отбеляза премиерът, светът се събужда и отваря очи за опасностите, които биха били скрити от ненадеждните доставчици в мрежите от пето поколение. Ние трябва да осъзнаем този риск. Трябва да осъзнаем, че чистата мрежа е от жизненоважно значение за икономическото сътрудничество, за сигурността и България се присъединява към държавите от ЕС, които са вече част от чистата мрежа", добавил той.


За Вашингтон "чиста мрежа" без колебание означава едно - никакво участие на китайски доставчици. САЩ дори предупредиха партньорите си, че няма да споделят изцяло информация от сферата на сигурността с онези от тях, които са с китайско оборудване.


България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Правителствена информационна пресслужба


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между двете правителства, чието съдържание тепърва ще бъде публикувано.


Става дума за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели, а според министър Петкова документът "ще допринесе и за изпълнение на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници" и намаляване на въглеродните емисии чрез ядрената енергетика.


"Подписваме документ с фантастичен партньор като България. Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници", е заявил от Кристофър Форд, се казва в съобщението на българското правителство.


В съобщението за този меморандум за двустранно сътрудничество, "предвид интереса на България към нови сигурни ядрени енергийни технологии за граждански цели, развивани от САЩ", се говори за ЕС. "В контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение", защото "целта на Европейската зелена сделка не може да бъде реализирана без използването на ядрената енергия за мирни цели".


Кой е Кийт Крак и какво е "чисти мрежи"Кийт Крак е на практика най-високопоставеният икономически дипломат на САЩ. Той е заместник-държавен секретар за икономическ ирастеж, енергетика и околна среда. Това е изборът на Майк Помпео за лидер на кампанията на Вашингтон срещу навлизането на Китай в американския технологичен сектор и защитата на интелектуалната собственост на компании и институти от САЩ. С високопоставени колеги от други американски институции Крак убеждават съюзници да прекъснат или силно да ограничат връзките си с китайски компании в името на т.нар. чисти мрежи.


"Чисти мрежи" е инициатива, която държавният секретар обяви през април под името "Чист път" (Clean Path) за защита на американските данни от "доставчици, на които нямаме доверие". През август Майк Помпео обяви разширяване на обхвата ѝ с "Чисти мрежи" (Clean Network.) и призиви да се присъединят към нея "всички народи и компании, които обичат свободата".


Това са 5 направления:


- чист носител: да се осигури, че няма китайски телекоми да предоставят международни телекомуникации между САЩ и други държави


- чисто съхраняване: премахване от онлайн магазаните на китайски приложения, на които не може да се има доверие като TikTok, WeChat и други, "представляващи значителни заплахи за личните данни на американските граждани"


- чисти приложения: да се попречи на "Хуауей" и други онлайн търговци, на които не може да се има доверие, да инсталират в предприятията си или да позволяват изтегляне на повечето от популярните американски приложения за мобилни устройства; "не искаме компаниите да ставатсъучастници в злоупотребата с човешки права от "Хуауей" или с апарата на Китайската компартия за следене"


- чист облак: защита на най-деликатната лична информация на американските граждани и интелектуална собственост на бизнеса, включително изследванията за ваксина срещу COVID - от това да бъдат достъпни на базирани в интернет облак системи на компании като Alibaba, Baidu, China Mobile, China Telecom и Tencent.-


- чисти кабели: да се осигури, че китайската компартия няма да има достъп до информация, пренасяне от подводн икабели, свързващи САЩ и други страни с глобалната интернет мрежа; Помпео посочи изрично Huawei Marine като компания, която с ниски цени печели договори за полагане на такива кабели в цял свят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK