България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Правителствена информационна пресслужбаБългария и САЩ подписаха рамкови документи за сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия, което стана в присъствието на премиера Бойко Борисов и - чрез видео връзка - на държавни секретар Майк Помпео, съобщи правителствената пресслужба.


"България се присъедини към инициативата "Чиста мрежа". Това е поредната голяма крачка напред в нашите отношения. С този акт България се присъединява към разрастващата се коалиция от държави и компании, поели ангажимента да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици", се казва и в съобщението на посолството на САЩ в София.


Двете декларации са определени като "ключови документи" и макар да са със силата на меморандум за разбирателство, а не с обвързваща сила, от тона на тази за комуникационните мрежи от пето поколение може да се допусне, че България приема позицията на Вашингтон, че оборудването на китайски компании е нежелано в тях.
Проблемът е, че и трите големи мобилни оператора в страната изградиха и вече тестват своите 5G мрежи, основани на техника на "Хуауей" (Huawei). Ако от българско-американската декларация последват решения на правителството за премахването на това оборудване, трябва да се изясни с колко време това ще забави масовия достъп до такава услуга. Също важен е и отговорът кой ще поеме разходите за промяната, възлизащи на стотици милиони евро и вероятно достигащи и надхвърлящи 1 млрд. лв.


Какво решиха дотук в Европа и по света за "Хуауей" и 5G можете да прочетете тук.


Инвестициите в скорошно въвеждане на бързи комуникационни и 5G мрежи е сред областите, за които Европейската комисия насърчава държавите членки да подготвят планове според антикризисния фонд за борба с последиците от пандемията. Но не е ясно дали - ако България евентуално поиска евросредства за подмяна на китайско оборудване - Съветът на ЕС би одобрил такива планове.


България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Правителствена информационна пресслужба


"Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство", се казва в съобщението от правителствената пресслужба.


"По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО", допълва текстът.


България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Посолство на САЩ/Фейсбук


Европейската комисия има приницпна позиция и инструментариум за доставчиците за 5G мрежи с препоръчителна сила. Но няколко държави, включително Великобритания, а неотдавна и Швеция, решиха да не допускат китайски компании до тях. Германия все още държи отворена вратата за "Хуауей" - водещият световен доставчик на такава техника - докато преценява баланса между сигурност, разходи и загуба на време до появата на конкурентна като качество европейска или американска алтернатива. Ако Берлин се откаже от китайско оборудване, почти сигурно ще последва такова решение и на Франция и други държави, които още изчакват.

 • "Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазващи всички необходими законови норми за защита на личните данни", заявил министър-председателят. Борисов е казал, че 5G мрежите "ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона."

Никъде в съобщението дори не се споменава Китай, но заместник-държавният секретар Кийт Крак, който присъства в София на церемонията, определи момента като исторически. "Както отбеляза премиерът, светът се събужда и отваря очи за опасностите, които биха били скрити от ненадеждните доставчици в мрежите от пето поколение. Ние трябва да осъзнаем този риск. Трябва да осъзнаем, че чистата мрежа е от жизненоважно значение за икономическото сътрудничество, за сигурността и България се присъединява към държавите от ЕС, които са вече част от чистата мрежа", добавил той.


За Вашингтон "чиста мрежа" без колебание означава едно - никакво участие на китайски доставчици. САЩ дори предупредиха партньорите си, че няма да споделят изцяло информация от сферата на сигурността с онези от тях, които са с китайско оборудване.


България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

© Правителствена информационна пресслужба


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между двете правителства, чието съдържание тепърва ще бъде публикувано.


Става дума за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели, а според министър Петкова документът "ще допринесе и за изпълнение на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници" и намаляване на въглеродните емисии чрез ядрената енергетика.


"Подписваме документ с фантастичен партньор като България. Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници", е заявил от Кристофър Форд, се казва в съобщението на българското правителство.


В съобщението за този меморандум за двустранно сътрудничество, "предвид интереса на България към нови сигурни ядрени енергийни технологии за граждански цели, развивани от САЩ", се говори за ЕС. "В контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение", защото "целта на Европейската зелена сделка не може да бъде реализирана без използването на ядрената енергия за мирни цели".


Кой е Кийт Крак и какво е "чисти мрежи"Кийт Крак е на практика най-високопоставеният икономически дипломат на САЩ. Той е заместник-държавен секретар за икономическ ирастеж, енергетика и околна среда. Това е изборът на Майк Помпео за лидер на кампанията на Вашингтон срещу навлизането на Китай в американския технологичен сектор и защитата на интелектуалната собственост на компании и институти от САЩ. С високопоставени колеги от други американски институции Крак убеждават съюзници да прекъснат или силно да ограничат връзките си с китайски компании в името на т.нар. чисти мрежи.


"Чисти мрежи" е инициатива, която държавният секретар обяви през април под името "Чист път" (Clean Path) за защита на американските данни от "доставчици, на които нямаме доверие". През август Майк Помпео обяви разширяване на обхвата ѝ с "Чисти мрежи" (Clean Network.) и призиви да се присъединят към нея "всички народи и компании, които обичат свободата".


Това са 5 направления:


- чист носител: да се осигури, че няма китайски телекоми да предоставят международни телекомуникации между САЩ и други държави


- чисто съхраняване: премахване от онлайн магазаните на китайски приложения, на които не може да се има доверие като TikTok, WeChat и други, "представляващи значителни заплахи за личните данни на американските граждани"


- чисти приложения: да се попречи на "Хуауей" и други онлайн търговци, на които не може да се има доверие, да инсталират в предприятията си или да позволяват изтегляне на повечето от популярните американски приложения за мобилни устройства; "не искаме компаниите да ставатсъучастници в злоупотребата с човешки права от "Хуауей" или с апарата на Китайската компартия за следене"


- чист облак: защита на най-деликатната лична информация на американските граждани и интелектуална собственост на бизнеса, включително изследванията за ваксина срещу COVID - от това да бъдат достъпни на базирани в интернет облак системи на компании като Alibaba, Baidu, China Mobile, China Telecom и Tencent.-


- чисти кабели: да се осигури, че китайската компартия няма да има достъп до информация, пренасяне от подводн икабели, свързващи САЩ и други страни с глобалната интернет мрежа; Помпео посочи изрично Huawei Marine като компания, която с ниски цени печели договори за полагане на такива кабели в цял свят.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  "Проблемът е, че и трите големи мобилни оператора в страната изградиха и вече тестват своите 5G мрежи, основани на техника на "Хуауей" (Huawei)."

  Bitte was?!?! В България вече има 5G ? Че ние сме пионер в Европа значи?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Бързата кучка, слепи ги ражда - българска поговорка. Сега и за Турски паток.

 4. 4 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Весело

  На церемонията присъства и Бил Гейтс, който доволно потриваше ръце, предчувствайки как ще чипира чрез 5G-то всички безкрайно интересни и съвсем не глупави индивиди, които досега се съпротивляваха геройски по фейсбук на неговите долни попълзновения.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 5. 5 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Бибитко пак разтвори бузки...

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Недопускането на китайците до този стратегически проект е особено важно и добро за Отечеството!!!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Има го вече в много офиси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  "сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия" - кое е по-сигурно - временните меморандуми, сервилността на БГ ОПравленци, парите в зелен цвят или китайското търпеливо завладяване на света?!? Май пак избираме грешната страна, за пореден път - съдба!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 467 Весело

  До коментар [#2] от "2.5":

  По друго си е путин да се меси, а каскет? Ами горките алкохолици не 1G, ами май май никакво G нямат!

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Весело

  олеле... на виваком и теленор сигурно и фаянса им е хуавей!

 11. 11 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 83 Неутрално

  "Проблемът е, че и трите големи мобилни оператора в страната изградиха и вече тестват своите 5G мрежи, основани на техника на "Хуауей" (Huawei)."Bitte was?!?! В България вече има 5G ? Че ние сме пионер в Европа значи?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Само Виваком пуснаха засега в големите градове.

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#2] от "2.5":

  Ако питаш левите от ДБ, ще се застъпят за Китай без колебание. Техните приятели пишмандемократите са първи ортаци с китайските другари. Даже Байдън и цялата им върхушка май яко са лапали от коминистическата партия на Китай. Така че ДБ няма да се кплебаят. Ще защитят Хуавей моментално!

 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално
 14. 14 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Данък Америка! Роденният като роб, умира като роб!

 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":

  Това не е истинско 5G, съжалявам но в България в момента няма 5G. Честотите ще се раздават чак догодина. Има само отделни антени които се тестват.

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Само Виваком пуснаха засега в големите градове.
  —цитат от коментар 11 на Dimiter Monev  Само ако имаш телефон на Хухавей. Губеща стратегия, както и да го погледнеш.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  На церемонията присъства и Бил Гейтс, който доволно потриваше ръце, предчувствайки как ще чипира чрез 5G-то всички безкрайно интересни и съвсем не глупави индивиди, които досега се съпротивляваха геройски по фейсбук на неговите долни попълзновения.
  —цитат от коментар 4 на The Shadow


  И едни норвежски НПО-та, чакащи да отвлекат български деца!

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Пак е продавал нещо Борисов...

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Телекомите са частни компании, всичките чужда собственост. Този "меморандум" между България и САЩ ще си го премстят от единия крачол в другия.

 20. 20 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 83 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":Това не е истинско 5G, съжалявам но в България в момента няма 5G. Честотите ще се раздават чак догодина. Има само отделни антени които се тестват.
  —цитат от коментар 15 на zxp53317185


  https://www.vivacom.bg/bg/5g

 21. 21 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Разстроено

  Бац€ козирува и на изток, и на запад.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 22. 22 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 83 Разстроено

  Дойде един американски чиновник ниско ниво и даде разпореждания.
  Така е с подчинените държави. Нито е за първи път, нито ще е за последен.

 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Весело

  И едни норвежски НПО-та, чакащи да отвлекат български деца!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  О, не, дечицата!!!
  Ама са чернокожи гей НПО-та, нали, не са такива по-наши, бели и хетеро?
  Сичкото лошо събрано на едно, за максимум демидж на kleta majka Balgaria!!!1!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#15] от "zxp53317185":

  абсолютно истинско 5G си е за телефони с DSS поддръжка. с новите честоти ще стане само по-бързо и за повече телефони, но си е истинско 5G

 25. 25 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Телекомите са частни компании, всичките чужда собственост. Този "меморандум" между България и САЩ ще си го премстят от единия крачол в другия.
  —цитат от коментар 19 на nodamncat


  Не бих казал, за съжаление тези компании се подчиняват на регулаторите в страната.
  Тпърва ще видим какви наредби ще издадат. То нещата са вече ясни. Остава да се уточни срока за заменяне на техниката на Хуауей с по-скъпа и по-некачествена на други компании.

 26. 26 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Най-слабия търговец е начело на държавста , особено ако става въпрос за стратегичрски електронни технологии !
  Никой не знае още каква сделка са уговорили под масата и на каква цена са условностите

 27. 27 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#19] от "nodamncat":

  Частни, ама лицензите им държавни. Пък кой щял да го плати милиарда... ми ние ще им го платим, през безплатните им минути.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#2] от "2.5":

  Христо Иванов е виновен щото....?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stargate":

  Когато си тъп до цинизъм, и си мислиш, че търговия с Китай е ляво...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#24] от "karatista":

  Нц. Това си е LTE оборудване (4G) и яко маркетинг.

 31. 31 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#2] от "2.5":Христо Иванов е виновен щото....?
  —цитат от коментар 28 на Darth Plagueis


  По принцип, бе, по принцип!
  Вчера ритнах без да искам крака на масата, заболя ме и викам: "Твоята *****, Христо Иванов!!!"

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#30] от "zxp53317185":

  като е 4G я ми кажи къде в LTE стандарта е описан DSS? което е специфично само и единствено за 5G?

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  Бац€ козирува и на изток, и на запад.
  —цитат от коментар 21 на PisnaMi


  Бац€ е от онези, които седят на два стола! И на края падат на земята върху члена на Доган!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":

  "Когато си тъп до цинизъм" си гербер!

 35. 35 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не виждам Баце да козирува. Лошо! Той като се разбира с някой и козирува. Значи не са се разбрали съвсем. Не е сигурна тая работа.

 36. 36 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Той бочко дали е разбрал за какво споразумение подписва , дано поне преводачите да са на ниво ! !

 37. 37 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  ===="Подписваме документ с фантастичен партньор като България....."===== Най фантастичния !!!! ..... С най фантастичния министър председател.......Хуауей" - е водещият световен доставчик на такава техника но "фантастичен партньор като България" дори няма и да попита кой ще поеме разходите за промяната, възлизащи на стотици милиони евро и вероятно достигащи и надхвърлящи 1 млрд. лв....... Нееее няма ......защото е най фантастичния партньор от всички партньори .....

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално


  Нокиа и Ериксон остават единствените кашер алтернативи.


 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":

  С Китай не, но с фирми на китайските другари Е. А Хуавей другарю е Държавна фирма.

 40. 40 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#32] от "karatista":

  Ползва се старото 4г оборудване. Няма ново закупувано. Хуауей не са печелили търг за изграждане на 5G в България.
  Wireless Service Providers can tap spectrum currently used for 4G to launch nationwide 5G coverage with a simple network software upgrade, and deploy a “5G Ready” network to operate on 4G today, with easy upgrade to 5G without disruption.

  https://ytd2525-wordpress-com.cdn.ampproject.org/v/s/ytd2525.wordpress.com/2020/07/25/5g-dynamic-spectrum-sharing-dss/amp/?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQFKAGwASA =#aoh=16034805313290&referrer=https://www.google.com&_tf=From %1$s&share=https://ytd2525.wordpress.com/2020/07/25/5g-dynamic-spectrum-sharing-dss/

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":

  Нито съм гербер, нито сте на нивото да схванете какво казвам. Това да се правите на умни не е достатъчно, но е типично за умнокрасиви другари като вас.

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално  Нокиа е най-кашерната фирма, защото в нея има някогашния щатски Лусент произлязъл от великите Бел Лабс, има фреенския Алкател и съобщителната техника на герм. Сименс.

 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Бойко отново се нагъзи на американците ..... колко е жалък само, чуди се как да се подмаже на всички - САЩ, Русия, ЕС .... а цената плащаме ние.

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Дългата ръка на "пазара"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  "разбраха се вика"..... "разбраха се".... каквото му дадат подписва и се разбира....... разбран човек......фантастичен партньор ....... сваля гащи и без покана.....фантастичен.....

 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#40] от "zxp53317185":

  мхм... с картинки от нокия, какво друго да напишат, като не им е готово DSS решението още?

  като не е 5G мрежата на виваком, как така по интернета се въртят картинки с ping < 10 ms? да си виждал такива от "другите" LTE мрежи?

  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Весело

  България и САЩ се разбраха за "чистотата на 5G мрежите"

  Интересно как е станало договарянето , след като Простия се е САМОИЗОЛИРАЛ от страх да не гое докопал вируса . И за какво договаряне става въпрос , след като договарянето се доказва със сключен ДОГОВОР . А от кога лакърдиите на Простия по скайпа придобиват сила на договор .Договорите не трябва ли да са по Закона за договорите със санкция на НС . Трябва , ама друг път , от друго НС , друго правителство и друг прокурор и прокуратура . И нов , съвременен затвор . Някъде от времето на инквизицията .

 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Весело

  Ако от българско-американската декларация последват решения на правителството за премахването на това оборудване, трябва да се изясни с колко време това ще забави масовия достъп до такава услуга. Също важен е и отговорът кой ще поеме разходите за промяната, възлизащи на стотици милиони евро и вероятно достигащи и надхвърлящи 1 млрд. лв.

  И какво от това ? Бългърите вече свикнаха да се навеждат и да се хващат за палците по командана Простия и простите . Така както и Неговия шеф - Председателя на НС - се навиде пред него с коленопреклонна благодарност за удостояването й с престижната титла ТКП . А единия милиард просто бе бъде капка от десетките милиарди , който " тъмните балкански субекти , нарекли се българи - юнаци , са отгладували и ще продължават да отгладуват. За кеф на американските си " приятели " които им чучнаха за министър- председател изпечен мафиот , по техни признания , и мародер .

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Боко дали разбира, какво подписва.

 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство", се казва в съобщението он правителствената пресслужба

  Ако китайците оборудват шзградените станции на новото пето поколение , значи да се доберат до всички секрети на европейските държави , членки на НАТО. Ако ги изграсят ЬМЕРИКАНЦИТЕ Това означава сигурност за Европа . Защото всички техни секрети от държавен характир , ще бъдат солидно защитени . В Трезорите и дигитализирани секретни масиви . На американските секретни сл,жби .

 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Весело

  В гората се чува, че ще идва финансова ревизия. Маймуната я чува и хуква да бяга. Насреща Мечката - Защо бягаш? - Ще идва финансова ревизия! - Мечката си казва "Аз с кожух, жената с кожух, децата с кожуси - откъде? Давай да бягаме!" Задава се Щъркелът. Чува за ревизията и си казва "Всяка година аз в чужбина, жената в чужбина, децата в чужбина - откъде?" Хуква и той. Срещат Костенурката, научава тя за ревизията и си казва"Леле, цялата фамилия със собствени къщи - как ще се обясняваме?". Понася се и тя. По едно време Мамуната се спира и си казва" Абе, едни с кожуси, други пътувания в чужбина, трети с къщи - ами ние с голите задници защо сме хукнали?"

  Та горе-долу е ясно защо САЩ се тревожат за сигурността на информацията си, ама нас какво точно ни безпокои хич не е ясно.

 52. 52 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ясно, ще има цензура за неудобни на янките сайтове и др.п.! Пълно подчинение на тези задокеански ,,приятели", които никак не ни желаят доброто, а си гледат само интереса! Нашият такъв въобще никак не им е интересен!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО", допълва текстът.

  И най- вече за Американските съединени щати .

 54. 54 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#44] от "дерибеев":

  На пазарят? Мисля че по-точната дума е рекет!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазващи всички необходими законови норми за защита на личните данни", заявил министър-председателят. Борисов е казал, че 5G мрежите "ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона."

  Шамара от Брюксел , който изплющя по тлъстите бузи на Простия , навярно ще му държи влага още дълго време . Затова и в устата му се въргалят като орехи непрекъснато думите и заклинанията за чесност и свобода за конкуренцията ,прозрачност и ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА . Които до брюкселския шамар бяха лакърдии за наивници .

 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  И къде е САЩ в цялата тая работа? На търг за 5G лицензи ли ще се явяват? Да не са решили едни 150-170 милиона да ни дадат за лиценз, щот сме най "фантастичния партньор".......хахаха

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално


  За Вашингтон "чиста мрежа" без колебание означава едно - никакво участие на китайски доставчици. САЩ дори предупредиха партньорите си, че няма да споделят изцяло информация от сферата на сигурността с онези от тях, които са с китайско оборудване.

  Извиване на ръце ли ??? Бедна ви е фантазията . Извиване на врата докато изпращи . . Както го правят американските политици . Въодушевени от американските холивудски герои от подземния свят . И командосите в мисии .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално


  За Вашингтон "чиста мрежа" без колебание означава едно - никакво участие на китайски доставчици. САЩ дори предупредиха партньорите си, че няма да споделят изцяло информация от сферата на сигурността с онези от тях, които са с китайско оборудване.

  Извиване на ръце ли ??? Бедна ви е фантазията . Извиване на врата докато изпращи . . Както го правят американските политици . Въодушевени от американските холивудски герои от подземния свят . И командосите в мисии .

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  "Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазващи всички необходими законови норми за защита на личните данни", заявил министър-председателят."

  Леле, е точно в защитата на личните данни ни е най-голямата сила! Затова данните само на 4,5 млн. българи се разхождат из нета - на другите са опазени!

 60. 60 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  ===""""може да се допусне, че България приема позицията на Вашингтон, че оборудването на китайски компании е нежелано в тях""""==== ...... а обща европейска политика за това има ли? ....... Дали това е позицията на ЕК? Май НЕ !!! А Бойко питал ли е Урсула и Меркел? ...фантастичния....

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Подписваме документ с фантастичен партньор като България. Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници", е заявил от Кристофър Форд, се казва в съобщението на българското правителство.

  Че къде по- голямо слагачество и целувание на онова място , дето слънце не огрява , от булгарикус политиканус герберис ?. Това е то фантастичното за американците . Свикнали , където и да се появят , да намират отпор и съпротива . Така , че вече по цял свят " Всички мразят ... " Не Реймънд , той не е виновен .

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "evtimvz":Бързата кучка, слепи ги ражда - българска поговорка.

  И да бърза , и да не бърза , кученцата винаги се раждат слепи . Но винаги проглеждат . Което не е характерно за българите .

 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#5] от "мики маус":Бибитко пак разтвори бузки...

  Лъжеш се . Че той доста отдавна вече не може да ги затвори .

 64. 64 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Никак не съм привърженик на китайската експанзия, а особено дразнещо е, че тя е всъщност родена и финансирана от Америка.

  Но съвременното американско поведение не е по-различно от Русия формираща СССР и Източния Блок.
  И - поне според мен - е осъдено на същата участ.

  Повече от очевидно е, че всички тези приказки за "чиста мрежа" за опит за компенсиране и замазване на изоставането на САЩ в технологиите.
  Свободния пазар си заслужава само докато работи за нас...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 65. 65 Профил на cei1664o757
  cei1664o757
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Данък САЩ ... Вече платихме милиарди долари за какво ли не + пропуснати ползи за още толкова, само за да се откупим и да не ни "накажат" задето искаме да транспортираме газ през територията си ... Много солено ще ни излезе накрая.

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stargate":Техните приятели пишмандемократите са първи ортаци с китайските другари. Даже Байдън и цялата им върхушка май яко са лапали от коминистическата партия на Китай.

  Или лъжеш , или СЕ лъжеш . Че нали Тръмп си храни своята върхушка ?. А нали Тръмп е протеже на Путин и е НАЗНАЧЕН от него ? . Как пък и три минути не помните що сте лъготили преди време . Като макаците сте - и три минути не помните . Маани това , но и не разбирате , това що трябва да помните .

 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Много ги боли някои другари че няма да сме роби на Китай.

  California Über Alles
 68. 68 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#66] от "papуre":

  Или лъжеш , или СЕ лъжеш . Че нали Тръмп си храни своята върхушка ?. А нали Тръмп е протеже на Путин и е НАЗНАЧЕН от него ? . Как пък и три минути не помните що сте лъготили преди време . Като макаците сте - и три минути не помните . Маани това , но и не разбирате , това що трябва да помните .
  —цитат от коментар 66 на papуre


  Нищо не се разбра от брътвежите Ви?!? Кой различен от пишмандемократите е твърдял, че Тръмп е назначен от Путин?!? Не знам защо сте решили, че лъжа! Има намерен лаптоп с емейли на Байдън син, има и свидетел за това /бивш техен съдружник/, че Байдън е търгувал с влияние в Украина и Китай. Няма да го намерите това в нашата преса. Въпреки, че вчера Дневник лекинко го спомена в някаква статия, тотално неглижирайки този скандал. Може да се окаже, че всички от върхушката на пишмандемокраите са замесени!

 69. 69 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  [quote#16:"Индиана"][/quote]

  Пишеш откровени тъпотии!
  От години има работни групи, в които участват представители на големите компании в бранша и разработват единни стандарти, протоколи за комуникация и гарантиране на съвместимост на оборудването на различни доставчици.
  Хуавей е вторият по големина производител ма телеком инфраструктура и също участва.

  Между другото, когато преди 15-Тина години хуавей проби в Европа, масово скандинавците говореха, че компанията има грешна стратегия за растеж и я чака фалит. Е, бяха опровергани.
  Не подценявайте китайците!

 70. 70 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#69] от "мики маус":

  Ти не надценявай китайците - компаниите им успяват заради държавно субсидиране и други некоректни практики, а не заради "безгрешна стратегия за растеж".

 71. 71 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#70] от "iazdakaja":

  Не надценявам китайците, но и не искам да ги подценявам.
  Знам отлично какво направи Хуавей и как прогресира компанията в последните 15 години. Преди 2-3 години дори измести за кратко Ериксон като най-голям производител на инфраструктура. За други фирми нямам коментар.

 72. 72 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Американците са принципно прави, но цялата тема напрактика се е обезсмислила, понеже конкурентите на Хуауей ползват същите голбални вериги за доставка на хард- и софтуер.

  Когато си се оставил в ръцете на глобалните доставчици (евтино), приемаш риска глобусът да те подслушва и (по-лошото) да ти дръпне шалтера.

  Или още по-кратко: лаком г*з кр*в с@*@.

 73. 73 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Баце е като член на Ку Клулс Клан на втората снимка!!!! Бахахахаха

 74. 74 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#71] от "мики маус":

  Хуавей е убийствено евтин и нищо повече.

 75. 75 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Нокиа и Ериксон остават единствените кашер алтернативи.
  —цитат от коментар 38 на Нинов


  Е пак са 2 от 3 - значи са по-кашер, отколкото халал ;)

 76. 76 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#71] от "мики маус":Хуавей е убийствено евтин и нищо повече.
  —цитат от коментар 74 на iazdakaja


  Кратък разговор с хора от различни нива в един оператор може лесно да те опровергае.

 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Борисов с поредното снишаване за да го отмине бурята за Турски поток. Забележете кравешкия ентусиазъм на министъра и на цялото показно мероприятие, на което Борисов иначе се пъне да изглежда в настроение, но прилича на увехнало мушкато.

 78. 78 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Борисов с поредното снишаване за да го отмине бурята за Турски поток. Забележете кравешкия ентусиазъм на министъра и на цялото показно мероприятие, на което Борисов иначе се пъне да изглежда в настроение, но прилича на увехнало мушкато.

 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stargate":

  Да, и затова Тръмп се оказа с банкова сметка в Китай и че платил стотици хиляди долари данъци там.

 80. 80 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#76] от "мики маус":

  Каквото и да ти кажат, винаги става дума за цена. Плати си достатъчно на Сименс-Нокия/Лусент/Ериксон/т.н. и ще имаш всичко. Даже може да няма никаква китайска следа вътре, ама ще струва много, много.

 81. 81 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  трябва да е ясно че никой няма право да шпионира освен сащ. ясно и категорично... всички държави са верни лакеи на щатите и правят каквото им се нареди.. чак е нереално

 82. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Гневно

  Леле в какъв риск сме живели без да знаем с несигурната руска ядрена енергия!? Вече ще живеем сигурно с виртуалната американска като загробим за трети път Белене! Споразумението съдържа и още по-скандални неща като това че трябвало да привличаме Турция да останела в НАТО сякаш тя се е засилила да излиза! Ами направо да я поканим да ни окупира че да подсилим така Южният фланг на НАТО!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 83. 83 Профил на IvoBulgaria
  IvoBulgaria
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сноудън изнесе реални данни и показа, че всъщност САЩ шпионират всички други държави. Но с декларации САЩ искат да изкарат, че всъщност други държави шпионират и други са лошите и слугите като Бойко само пляскат. Е как след това той да не краде и да не се чувства недосегаем, отврат

 84. 84 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Чисти кабели, чисто оборудване?!?
  Китайците не са цвете, ясно е. Особенно държавна компания.
  Но, иначе американцките са от най-най-чистите.
  Направо нема по-чисти.

  Битката е съвсем друга - икономическа. Моторола се усраха и отдавна изостанаха с 5Г. Факт е, че Хуавей са най-напред и оборудването им е сравнително добро, с ниски цени. Затова ги сърби американците. Че няма те да могат да слагат ухо, а друг.

  Германия не са глупави. Затова още не са затворили вратата на Китай.

 85. 85 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До 5 години макс, Китай ще е най-голямата и силна икономика. След някоя друга година ще е така и във военно отношение. Щатите нямат много полезни ходове. Но глупака Тръмп си мисли, че може да забранява икономическият растеж. Да, вероятно може в Америка. Но не и навсякъде.
  Ние, като малка държава сме едва ли не подчинени. Който дойде, все му се навеждаме. Но за съжаление май пак избираме грешната страна. А можехме да кажем, че за момента си задържаме правото. Както Германия.

 86. 86 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#85] от "tolex":

  Тя и в момента е НАЙ - СИЛНА. В БВП на САЩ има много цветна хартия (долари), които печатат . Все още ползват инструментите на ДОЛАРА като световна парчна единица , но това е към финал.

 87. 87 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Следващият меморандум ще бъде за приобщаване към движението " Път към безсмъртието ".......

 88. 88 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Чистота на мрежите - на новговор означава, че само САЩ има право да ги следи.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 89. 89 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  От гледна точка на сигурността, всички страни членки на НАТО и ЕС трябва да преминат към еднотипна мрежа.
  Доставчикът на хардуерът трябва да бъде страна членка на НАТО или ЕС!
  Самсунг напусна Китай. Някой да е забелязал проблеми при тях...?
  Фабриката "китай" постепенно ще бъде закрита, а производството прехвърлено към други страни по света. И без това "китайското качество" се слави като най-долнопробното в света!
  Комунистически Китай причини на човечеството най-голямото бедствие след ВСВ - пандемията с вируса в резултат на което си отиде маса народ. За това китайските другари ще трябва да платят заслужено максимално висока цена.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 90. 90 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Нашият стационарен телефон е на Хуауей, на Виваком.

 91. 91 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  ... В БВП на САЩ има много цветна хартия (долари), които печатат . Все още ползват инструментите на ДОЛАРА като световна парчна единица , но това е към финал.
  —цитат от коментар 86 на dejmos


  Глупости!
  САЩ бяха и си остават най-мощната икономика в света с най-високият БВП!
  САЩ, ЕС и Япония са вносителите на технологии, които все още крепят Китай.
  Изтеглят ли се, китайските другари ще се срутят веднага на нивото на Северна Корея.
  То и сега нивото на средния китаец е повече от мизерно. По БВП на глава от населението Китай е на 75-о място в света...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 92. 92 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Весело

  Нашият стационарен телефон е на Хуауей, на Виваком.
  —цитат от коментар 90 на Тsonkooo


  Грешка. Това е най-долнопробния телефон.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 93. 93 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#92] от "Рим":

  Сигурно, старичък е, но на етикета така пише. И си работи.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#82] от "Julian Mall":


  в какъв риск сме живели без да знаем с несигурната руска ядрена енергия
  —цитат от коментар 82 на Julian Mall


  Те не искаха да знаем, но ние знаехме!

 96. 96 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "За Вашингтон "чиста мрежа" без колебание означава едно - никакво участие на китайски доставчици. САЩ дори предупредиха партньорите си, че няма да споделят изцяло информация от сфератана сигурността с онези от тях, които са с китайско оборудване."Баси боклуците са тези отвъд океана.Единствено по-големи от тях са слугинажите им тук!Да попитат сега Христо Иванов и онзи с изцъклените очи какво мислят по въпроса и доколко е редно ЩАтите да се месят в такива въпроси у нас?!
  —цитат от коментар 2 на 2.5


  Големият брат ясно казва защо не иска онези с дръпнатите очи да надничат. Каква ти е далаверата да си срещу Големия брат? За национално предателство ли говорим, или просто глупост по рождение? На заплата в Раша, или може би срещу юани?

  master
 97. 97 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Пълен бойкот на бацилите!

 98. 98 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#91] от "Рим":
  Братле, много грешен и изостанал поглед.
  САЩ така захраниха Китай, че сега Китай яко ще "храни" САЩ.

 99. 99 Профил на facebuk_fen
  facebuk_fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "zxp53317185":като е 4G я ми кажи къде в LTE стандарта е описан DSS? което е специфично само и единствено за 5G?
  —цитат от коментар 32 на karatista


  ДСС може да се използва (и се използва) от всички технологии - 2G, 3G, 4G, 5G. Телефона не знае затова, станцията шедюлир а пакетите в зависимост от заявките и наличните ресурси. Така че, не, DSS не е 5G технология, сори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK