За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле

За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле

© Юлия ЛазароваЦели 82% от българите оценяват като "лошо" състоянието на икономиката, над половината (53%) казват същото за финансите на домакинството им, а 43% са настроени в следващите 12 месеца да стане още по-зле.


Данните са от разпространеното в петък проучване на Евростат в 27-те страни от ЕС. То е проведено между 9 и 27 юли сред общо почти 26 700 души. За България това е времето точно в началото на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, провокирани от сблъсъка с охраната на "морските сараи" край Росенец и акцията на въоръжена група на прокуратурата в президентството в София.


Данните на Евростат показват още към този момент дълбоко недоверие на българите към правителството им - 71% (плюс 10% казват "не знам") и парламента - 75% (и 12% "не знам"). При такава изходна позиция с едва 19% доверие в кабинета и 13% към парламента управляващите от ГЕРБ с подкрепата на т.нар. патриоти започнаха маневрата с предлагането на изцяло нова Конституция на България.
Разликата между България и средните показатели за Европеския съюз е серизона - 34% от анкетираните са казали, че икономическата ситуация в страната им е "добра", докато този отговор са избрали близо три пъти по-малко българи - 12%.


Същото важи и за оценката на това, което хората виждат в живота и обкръжението си. За финансовото състояние на домакинството "добре е" са казали средно 70% в ЕС и 41% от българите. За личното си благосъстояние "лошо" са посочили 40% от българите и средно 24% от европеците.


На този фон българите и европеците са еднакво песимистично настроени за това какво ще се случи до юли 2021 г. - да остане същото състояние на икономиката и безработицата очакват 29%, а за влошаване са настроени 40-47%. В България показателите са малко по-добри, но това може да е привидно, защото 11% от българите отговарят с "не знам", докато без мнение са средно само 3% от европейците.


И в България, и средно в ЕС е едно и също очакването за това дали анкетираните ще си изгуят работата - между 61% (в България) и 58% (средно в ЕС) смятат, че ще се запази сегашното положение.


За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле

© Reuters


Проучването показва и някои любопитни разминавания между българи и европейци, когато въпросите навлязат в подробности. Попитани кои са най-важните проблеми пред страната им в момента, българите масово посочват (имат право на 2 избора) икономическите:


- икономическата ситуация: 43% (33% средно за анкетираните от 27-те страни)


- покачващите се цени/инфлацията/разходите за живот: 37% (18%)


- здравето: 32% (31%)


- заетостта: 28% (28%)


- престъпността: 12% (10%)


- имиграцията: 11% (4%)


- престъпността: 10% (8%)


- образователната система: 7% (9%)


- правителствените дългове: 5% (12%)


- околната среда и климата: 4% (14%).


Българите пренасят местните проблеми и в представите си за основните проблеми в целия ЕС. Има съгласие (35% за България и 36% средно за ЕС), че икономиката е водещият проблем или за здравето (23 и 22 процента). Но само 13% от българите са притеснени за публичните финанси на ЕС, докато средният отговор от всичките 27 държави е 23%. За 16% от отговорилите в България проблем на съюза са растящите цени, средният отговор в проучването е 10%. Тероризмът, казват 12% в България, където с изключение на атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г. не имало подобен инцидент, докато средното за Европа, където тези случаи продължават, е 7%. Имиграцията е сред двата основни проблеми на Европа, казва всеки трети (33%) анкетиран българин, в ЕС средният показател е 23%. Околната среда и климатичните промени са посочени сред двата водещи проблеми на ЕС от средно 20% от анкетираните, в България му обръщат внимание 12%

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  Надявам се да оцелеем ВЪПРЕКИ некадърното корумпрано управление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Любопитно

  "Българската икономика " ,в какво се състой ,че да се влоши

  гошо
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  Забравих- И КРАДЛИВОТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Българина си е малко скептичен, затова е и спестовен, и вечно оцеляващ. Ето няколко интересни описания, как сме изглеждали в очите на другите в едни други времена:
  Жером-Адолф Бланки, френски икономист, брат на Луи-Огюст Бланки, пише и издава в Париж през 1843 една книга, наречена Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841 ( Пътуване из България през 1841 година):
  "Българите не приличат много на гърците. Гръцката раса е по-префинена, по-класическа, но и по-безчестна и по-слабо религиозна от българската. Българите са, общо взето, миролюбиви, търпеливи, работливи и гостоприемни. Те имат по-чисти нрави от гърците и са по-сдържани, по-искрени. На тях за всичко може да се разчита. Гърците обичат шума, войната, движението и интригите. Българите са скромни, предпазливи, пестеливи и разумни. Българите са германците на Турция, а гърците са нейните италианци. Българите и гърците не се обичат ..."
  ...
  Алфонс Мари Луи дьо Ламартин, около 1832г. -1833 г. :
  "Българите са многобройно и здраво население, все още подвластно, което, по-многобройно и по-способно за самоорганизиране от турците, ще се освободи с една дума. "
  . . " Там можах да проуча вътре в самите семейства нравите на българите; това са нравите на нашите швейцарски и савойски селяни: тези хора са простовати, меки, работливи, изпълнени с уважение към свещениците си и с усърдие към религията си; това е източното православие. Свещениците са прости селяни, орачи като тях. Българите са няколкомилионно население, което непрекъснато расте. Те живеят в големи села и в малки градове, отделени от турците; един или двама турци, упълномощени от пашата или аянина, обикалят цяла година тези села, за да събират данъците. Извън тях и някои повинности, те живеят в мир и според своите нрави. Облеклото им е като това на селяните от Германия. Носиите на жените и момичетата приличат приблизително на тези от швейцарските планини. Те са красиви, живи, грациозни. Нравите ми се видяха чисти, въпреки че жените не са забулени, както в Турция, и посещават свободно мъжете. Видях селски танци сред българите, както в нашите френски села. Те презират и мразят турците; те са напълно зрели за независимостта си и заедно със сърбите, техните съседи, ще положат основите на бъдещите държави на Европейска Турция. Страната, която обитават, ще бъде, скоро една прелестна градина, ако сляпото и глупаво потисничество не на правителството, но на турската администрация ги оставеше да обработват земята в малко по-голяма сигурност — те имат страст към земята."
  ...
  Робер дьо Бурболон, личен секретар на княз Фердинанд, в писмо до своята майка за впечатлението си от българите след първите четири месеца на своя престой в България (м. декември, 1887 г.):
  "Българите решително са много интелигентни хора и биха могли да създадат истинска държава. Всичко, което желаят в момента, е да бъдат спокойни и свободни. Свободни още не значи независими, защото, както знаеш, те са васални на султана и още не е дошло времето да се отърсят от тази зависимост. Но те мечтаят за това и се опитват, преди да се освободят, да заздравят страната си, да я цивилизоват. Българите са извънредно сериозни, работливи и упорити. В тях няма нищо дребно и лекомислено. Нечувствителни към външната, естетическата и артистичната страна на нещата, те са преди всичко и във всичко практични реалисти. Като при това са много съобразителни, недоверчиви и лукави. Усещаш, че всичко изучават,"разнищват", като непрекъснато внимават да не ги "преметнат ".
  Убеден съм, че това е нация с голямо бъдеще!"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " Цели 82% от българите оценяват като "лошо" състоянието на икономиката, над половината (53%) казват същото за финансите на домакинството им, а 43% са настроени в слеващите 12 месеца да стане още по-зле."


  Над 80 % от хората вече са прогледали за истинското дереже, в което се намира страната ни, опустошена от престъпното управление на еничари от властта в симбиоза с ОПГ - то на сараите ! Престъпната завера ражда:

  https://www.iskra.bg/videozapis-parite-v-spalnyata-na-boyko-borisov/

 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Щом българин се оплаква, значи е добре. Културно-наследствени особености на населението, нищо лично...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Карабоев, кой ти плаща да оръкваш България?!

  Ако питаш участника “Да вярваме на истината”, ние имаме най-силната икономика в Европа - 3,600 проспериращи капиталистически корпорации само в Габрово, 400 елитни гурме ресторанта пак там...

  Ето, сега 600 хиляди социално слаби (от 5 милиона, реално живеещи в страната) ще получат по 33, кажи го 35 стинки на ден - тва за два дни си е една баничка!

  Стига черногледство!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " Същото важи и за оценката на това, което хората виждат в живота и окръжението си. За финансовото състояние на домакинството "добре е" са казали средно 70% в ЕС и 41% от българите.За личното си състояние "лошо" са посочили 40% от българите и средно 24% от европеците."

  Потъва ОПГ - то на властта, потъва все по - надълбоко в кацата със субстанцията от варненското езеро, а " целият бяло" предвидливо се покри зад 14 дневна карантина, след като месеци преди това се крие из селца и паланки в джипката и ръси мъдрости за светлото бъдеще не българския народ......

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Много сте зле бе! Ама много сте зле. Направо сте пред гладна смърт.
  Ама това е защото гласувате за Боко.
  Ако гласувате за мене, ще станем първа икономическа сила.
  Не вярвате? Абе много сте зле бе... Много сте зле!

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле
  ...
  А цените въпреки това не падат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  много добре. интересно как изглеждаме сега след като половин век комунизъм ни е унищожил и е прекършил характера на хората. миролюбиви явно винаги сме били, макар че аз не съм фен на нашта преклонена главица. но след комунистически нрави десетилетия, трудолюбието е отлетяло, и сме мързеливи, подмолни, завистливи и никаква смелост и солидарност.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  " Същото важи и за оценката на това, което хората виждат в живота и окръжението си. За финансовото състояние на домакинството "добре е" са казали средно 70% в ЕС и 41% от българите.За личното си състояние "лошо" са посочили 40% от българите и средно 24% от европеците."

  Че 0, 33 стотинки на ден " подарък" на властта за широките народни маси малко ли са, Нормане ? При 4 дена като си ги спестиш, стигат за цял един хляб да си купи човек, е от по - евтиния де, няма да е пълнозърнест !😂😂

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Я кажи ти кой революционен комитет оглавяваш?

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Интересно пък кога след 1989г не се е крало? То това е сегашната система крадат от бедните държави и от бедните хора, затова има богати и бедни държави и богати и бедни хора. България е бита карта в тази система и с избори абсолютно нищо не се постига освен продължаване на агонията. Решението е във въоръжена борба но не само срещу това правителство а срещу цялата корумпирана система.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Да. Аз съм от 20-те процента.
  Само, че го доказвам с числа А не с усещане.
  И то спрямо световното състояние.
  И ще позная БВП.
  Така, че в какво ме укоряваш не знам.
  Ако БВП е около 117 милиарда ще видим февруари трябва да кажеш-"Ей прав беше".

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  До коментар [#14] от "Daria ":

  И аз така мисля. Трябва ни едно БКП да оглави въоръжената борба.

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  “Че 0,33 стотинки на ден " подарък" на властта за широките народни маси малко ли са, Нормане?”

  Ами сигурно са много, след като ония с милионите в чекмеджетата го обявиха с такава гордост...

  А бате Бойко на няколко пъти се провикна от джипа: Абе, пенсии, вие получИхте ли си пеесте уева? Ми кАжете по едно мерси, бе!

  Тайната на стабилното държавно управление е да държиш народа беден, за да го купиш в решителен момент с пеесе уева...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Ако бяхме толкова зле,щяха ли храбрите въстаници ,ката вечер да хвърлят храна?Не,или нямаше да могат да я купуват,или щяха да я дарят на нуждаещите се.

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Българина си е малко скептичен, затова е и спестовен, и вечно оцеляващ. Ето няколко интересни описания, как сме изглеждали в очите на другите в едни други времена:Жером-Адолф Бланки, френски икономист, брат на Луи-Огюст Бланки, пише и издава в Париж през 1843 една книга, наречена Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841 ( Пътуване из България през 1841 година):"Българите не приличат много на гърците. Гръцката раса е по-префинена, по-класическа, но и по-безчестна и по-слабо религиозна от българската. Българите са, общо взето, миролюбиви, търпеливи, работливи и гостоприемни. Те имат по-чисти нрави от гърците и са по-сдържани, по-искрени. На тях за всичко може да се разчита. Гърците обичат шума, войната, движението и интригите. Българите са скромни, предпазливи, пестеливи и разумни. Българите са германците на Турция, а гърците са нейните италианци. Българите и гърците не се обичат ..."...Алфонс Мари Луи дьо Ламартин, около 1832г. -1833 г. :"Българите са многобройно и здраво население, все още подвластно, което, по-многобройно и по-способно за самоорганизиране от турците, ще се освободи с една дума. ". . " Там можах да проуча вътре в самите семейства нравите на българите; това са нравите на нашите швейцарски и савойски селяни: тези хора са простовати, меки, работливи, изпълнени с уважение към свещениците си и с усърдие към религията си; това е източното православие. Свещениците са прости селяни, орачи като тях. Българите са няколкомилионно население, което непрекъснато расте. Те живеят в големи села и в малки градове, отделени от турците; един или двама турци, упълномощени от пашата или аянина, обикалят цяла година тези села, за да събират данъците. Извън тях и някои повинности, те живеят в мир и според своите нрави. Облеклото им е като това на селяните от Германия. Носиите на жените и момичетата приличат приблизително на тези от швейцарските планини. Те са красиви, живи, грациозни. Нравите ми се видяха чисти, въпреки че жените не са забулени, както в Турция, и посещават свободно мъжете. Видях селски танци сред българите, както в нашите френски села. Те презират и мразят турците; те са напълно зрели за независимостта си и заедно със сърбите, техните съседи, ще положат основите на бъдещите държави на Европейска Турция. Страната, която обитават, ще бъде, скоро една прелестна градина, ако сляпото и глупаво потисничество не на правителството, но на турската администрация ги оставеше да обработват земята в малко по-голяма сигурност — те имат страст към земята."...Робер дьо Бурболон, личен секретар на княз Фердинанд, в писмо до своята майка за впечатлението си от българите след първите четири месеца на своя престой в България (м. декември, 1887 г.):"Българите решително са много интелигентни хора и биха могли да създадат истинска държава. Всичко, което желаят в момента, е да бъдат спокойни и свободни. Свободни още не значи независими, защото, както знаеш, те са васални на султана и още не е дошло времето да се отърсят от тази зависимост. Но те мечтаят за това и се опитват, преди да се освободят, да заздравят страната си, да я цивилизоват. Българите са извънредно сериозни, работливи и упорити. В тях няма нищо дребно и лекомислено. Нечувствителни към външната, естетическата и артистичната страна на нещата, те са преди всичко и във всичко практични реалисти. Като при това са много съобразителни, недоверчиви и лукави. Усещаш, че всичко изучават,"разнищват", като непрекъснато внимават да не ги "преметнат ". Убеден съм, че това е нация с голямо бъдеще!"
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf

  И други известни личности са изказвали мнения за България и българите. Например Чърчил, Константин Иречек, ... Звучат интересно, запомнят се ...
  Подлежи на дискусия доколко тези глобални оценки са меродавни, доколко имат значение. Според мен важно е оценяване способностите на отделни личности или групи, свързани по определен начин с определени дейности, проблеми, проекти, процеси ... Ако тези личности или групи действат успешно ефектът върху състоянието на страната, в частност върху икономиката ще е положителен.
  П.П. Защо трябва да се приписват положителни или отрицателни качества на отделни личности или групи само и единствено защото са свързани с други личности или групи по признаците националност, месторождение, местоживеене, образование, професия, хоби, ..., любим отбор, ... ? В частност почти винаги реагирам остро на изказвания от типа "Ние българите ...", в които многоточието се замества с отрицателни, обидни и иронични квалификации.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Габровската индустрия и даже къщите за гости работят на пълна пара. Затова остави Габрово на мира говорим за България. Даже зимният туризъм тука няма да пострада защото хотелите са малки, пригодени към пандемията и достъпът към пистите не е чрез опашки и лифтове.

 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#16] от "Веселин Дечев":

  Ми БКП нямабвече така че има да чакаш някой да те освобождава. Слагай маските и ходи да си плащаш лихвите по кредитите. Докато децата ти само чакат да емигрират. Уникално постижение.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Това са моментни снимки от преди 150—160 години. От тогава много неща са се променили в бита и народопсихологията на българина. Някои качества са почти изчезнали, други са се засилили, появили са се нови и т.н. От историческа гледна точка интересно. Но аз лично не бих си правил изводи даващи много връзки към съвременният българин. Имайки поглед от страни бих бил по трезв и в двете посоки (нито хвалба нито оплюване). Днешният българин си има както своите големи дибри неща, така и сериозни минуси. Важното е да работи върху себе си и да осъзнава, кое му е силата и кое да подобрява. Факта, че за 30 години се е стопил с 2 000 000 и се превръща в огромен старчески дом, би трябвало да казва нещо и да да дава тема за размисъл, кои качества от изброените в поста ти са се променили, изчезнали и кои нови са дошли.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#11] от "owen":

  Генетично не може толкова бързо да се променим, спокойно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Кви писти бре, ти изъреще

 25. 25 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле"
  Може да се тълкува и, че тези "над 80%" и "почти 50%" са с високи изисквания, амбиции, вероятно и възможности.
  Кога българската икономика е била значително по-добре, кога са съществували реални положителни перспективи? Не единични проблясъци и фойерверки, а глобални, влияещи и определящи критериите, по които се оценява общото икономическо състояние на страната. Ако е имало такива периоди защо не са продължили, защо възможностите вместо да се реализират са били провалени?
  Вероятно ще предизвикам негодование и критични коментари.
  България и в частност една от най-важните области българската икономика отдавна са в състояние "свободен полет". Но в пропастта. Посочвам само два фактора - демографската криза, респ. емиграцията и следствието - липсата на кадри. Липса на кадри с образование, квалификация, умения и опит. Реално тези фактори не са предизвикали сериозна тревога сред управляващите. Констатирани са статистически данни, обсъждани са, но не са предприемани сериозни мерки за прекратяване или поне за намаляване на тези процеси. Кой ли да вземе решения, кой ли да предприеме мерки. За това също са необходими хора с образование, квалификация, умения и опит. Има ли такива и колко са те сред управляващия материал - министри, депутати, ръководители на агенции, ..., собственици на компании, мениджъри, ... Нещо повече - много често ръководителите от различен ранг не допускат способни подчинени, страхувайки се, че ще блеснат техните незнания и неумения.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#24] от "limbize":

  Пистите на Узана, бе.
  Освен всичко друго са и осветени. И от пистата влизаш в хотела.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#22] от "DDR":

  "Факта, че за 30 години се е стопил с 2 000 000 и се превръща в огромен старчески дом..."?!
  България е много далеч от това да стане "огромен старчески дом", отделно не се е стопила с 2 млн., просто над 2 млн. са заминали, а от 1 година се наблюдава "голямото завръщане", отделно, има "голямото заминаване" на роми, така че, преброяването ще покаже интересни числа и тенденции.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Интересно това " Голямо завръщане" Откъде го измисли? Аз имам десетки роднини и познати и нито един не се е завърнал. Даже още 1-2 заминаха. А и за какво да се връщат? Все едно нещо се е подобрило крадат даже повече което е гаранция че ще става още по зле. Тези милиарди заеми дето сега взимат за да окрадат нали ние ще ги връщане.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Не само на мене, но и на чужбинци им прави впечатлене огромният дял на хора над 40 години в България и слабото присъствие на млади хора. Когато си ”вътре” явно не се забелязва, но идвайки от вън, веднага бие на очи. То и за това няма големи инвестиции в Бг, при средна възраст на населението 42 години с тенденция да расте, кой ще инвестира? От къде работна ръка в достатъчно количество? Някой ще кажат —ти достойни заплати дай, пък хора ще се намерят. Ами няма да се намерят защото са определен брой. Трябва внос.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf":
  нравите и характера не са генетични, те са продукт на възпитание и среда. Така че да, променили сме се. аз не разпоснавам в днешния българин в обществото исторически позтивни черти, като толерантността. Днешният българин не само ще натовари евреите на вагоните, ами ще сложи с най-голямо удовлствие и циганите и лгбт, и т.н. Прословутата любов към образованието не мога да разбера в какво се изразява - учителите са мизерно заплатени, стоят ниско социално, ако трябва да се плати и най-малкото допълнително нещо се надава вой до небесата, а и най-важното е да не се претоварят децата. мен ак питате бългрсктие деца са сред най-ненатоварените, затова и резултата е плачевен.
  мързи ни да гледаме, щото соца ни научи и т.н преход потвърди, че труда и усилията не се възнаграждават, важното е да имаш връзки и роднини. а в по-глобален мащаб най-помага да си мутра и прост. не сме възпитани и сме груби един към друг до степен на непоносимост. много ми се иска да е другояче, но не е. иска се много сериозен подглед в огледалото, но това е боя се кауза пердута.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Точно страните на тези чужбинци са най-застаряващите. Отделно, чужденци които са ми идвали на гости, точно обратното казват, може би, защото идват лятото в туристически район, не знам, но същото казват за София, Пловдив и Варна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#30] от "owen":
  "нравите и характера не са генетични, те са продукт на възпитание и среда."


  Не е точно така:
  https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Moralnite-printcipi-se-predavat-na-genetichno-nivo_122967.html

  И между другото, защо започвате ново изречение с малка буква?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  Няма да споря, всеки има своят опит или вижда нещата така, както би желал да ги види. Само ще вметна, че по чешко гледката на семейство с три деца вече е нещо нормално, семейство с четири деца не е изключение. ”Внесли” са си над 500 000 човека, и активно работят да ги правят ”нашинец”. По неписано правило, чехкиня женена за чужденец, в 80% от случаите го домъква да живеят в Чехия. В Германия полека лека нещата също се обръщат. Приятел живот и здраве декември чака третото си дете, имам няколко бивши сътрудници с по 3 и 4 деца. Вярно, в Германия процеса е много по бавен отколкото в Чехия. А къде е България?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":"Факта, че за 30 години се е стопил с 2 000 000 и се превръща в огромен старчески дом..."?!България е много далеч от това да стане "огромен старчески дом", отделно не се е стопила с 2 млн., просто над 2 млн. са заминали, а от 1 година се наблюдава "голямото завръщане", отделно, има "голямото заминаване" на роми, така че, преброяването ще покаже интересни числа и тенденции.
  —цитат от коментар 27 на hamiltonf

  Какви са реалните измерения на "голямото завръщане"? Какъв е ефектът от "голямото завръщане"? В интерес на "голямото завръщане" беше факт и преди кризата с Ковид 19. Много хора се завръщаха, но не започваха работа в България. Очакваха възможността за следващо заминаване. Такива възможности не липсваха. Валидно е не само за реализиращи се в земеделие и животновъдство.
  Какво очаквате да установи преброяването? Например, че населението на България е Х жители и числото Х изглежда голямо. Но ще установи ли, че У от установените български граждани не работят, не си търсят работа и не желаят професионална реализация в България? Тези У граждани ще заминат при първия удобен случай. За съжаление и когато този случай е съмнителен и рискован. Колко ли е числото У?
  Дали не предстои ново "голямо заминаване"? Условията, които се предлагат и ще се предлагат в други страни са мраждани ще заминат ри първия удобен случай, за съжаление дори и когато ного по-атрактивни от съответните в България. В частност какво ли предстои с медицинските кадри? Бяхме на ръба на пропастта. Като че ли в последните дни направихме решителната крачка напред.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Всичко зависи от това с какви новини облъчват населението. След като българските медии непрекъснато вещаят икономически апокалипсис, няма как населението да е оптимистично настроено. Когато в Европа раздават пари на калпак за справяне с пандемията, българските медии го представят като социална политика и грижа за населението и критикуват правителството, че не прилага такива мерки. Когато в България се увеличат социалните плащания, според медиите това щяло да взриви бюджета и да доведе до натрупване на дълг.
  Чуждите медии не се занимават толкова с икономическата ситуация, колкото с пандемията и опазването на населението.
  Затварянето на държавите е изключително вредно за икономиките, затова трябва да се наблегне на спазването на мерките за лична защита за да могат хората да ходят на работа и учениците и студентите да учат. Всичко опира личната отговорност на всеки за да се ограничи разпространението на вируса.

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  частично, в някаква степен, казва самото изследване, което е единично и изолирано. дори и донякъде да е вярно, това е още по-лошр, като знам моралните качества на българския родител.
  няма никакво значение с каква буква се започва едно изречение, а какво се казва. едно от нещата които не харесвам у нас е това вторачване във външната страна на нещата, протокола, в логистиката, буквоядството, и нежеланието да се гледа по същество.

 37. 37 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко зависи от това с какви новини облъчват населението. След като българските медии непрекъснато вещаят икономически апокалипсис, няма как населението да е оптимистично настроено. Когато в Европа раздават пари на калпак за справяне с пандемията, българските медии го представят като социална политика и грижа за населението и критикуват правителството, че не прилага такива мерки. Когато в България се увеличат социалните плащания, според медиите това щяло да взриви бюджета и да доведе до натрупване на дълг.
  —цитат от коментар 35 на pamela


  Ха така! На амбразурата за любимото правителство!

 38. 38 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко зависи от това с какви новини облъчват населението. След като българските медии непрекъснато вещаят икономически апокалипсис, няма как населението да е оптимистично настроено. Когато в Европа раздават пари на калпак за справяне с пандемията, българските медии го представят като социална политика и грижа за населението и критикуват правителството, че не прилага такива мерки. Когато в България се увеличат социалните плащания, според медиите това щяло да взриви бюджета и да доведе до натрупване на дълг.
  —цитат от коментар 35 на pamela


  Ха така! На амбразурата за любимото правителство!

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#36] от "owen":

  Не прехвърляй собствените си недостатъци върху целия народ.

 40. 40 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Като ще си говорим в проценти - 95% от българите нямат никакви познания по икономика и формиране бюджета на държавата, за жалост една стабилна част от тия 95% са завършили икономическа специалност и все пак не са си направили труда да прочетат нещо странично. И това е най-тъжното в тия нахвърляни проценти. Защо не питате на случаен принцип 1000 човека, да ви кажат, какво е "инфлация"? Знаят ли изобщо колко е ДДС-то в България? А за различните отрасли? Няма как хора с нулеви познания, да ти кажат, дали нещо е добре или зле.

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#36] от "owen":

  Липсата на главни букви е чист мързел или криворазбрано оригиналничене. И в двата случая не допринася за по-лесната читаемост на текста.

 42. 42 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Убеден съм, че това е нация с голямо бъдеще!"
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Е не е ли бил прав човека: гледай какви висоти достигнахме: най-верен васал на комунистическия сатрап №1 СССР и една от най-бедните страни в Европа, както тогава, така и сега. Голямо бъдеще, наистина!

 43. 43 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Да. Аз съм от 20-те процента.Само, че го доказвам с числа А не с усещане.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  И то с измислени числа!

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Тези изследвания не са изненада, защото всички знаем , че редовите българи едвам свързват двата края!Лошото е , че в обозримо бъдеще даже е твърде вероятно нещата да се влошат!


 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ние ще оцелеем , но безвъзвратно ще "изтървем влака за " по-добрите времена!С тази власт няма как да стане това

 46. 46 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  " Ликвидирането на наследството " се оказа неговото възпроизвеждане , няма смисъл да се изброяват работещите отрасли , замяната им с внос от не по-добро качество , а някъде направо с отпадъци ( напр. полски ябълки и .......) , така , че приказките за добро бъдеще ще са валидни вероятно за след 2-3 поколения още , стига на някои да им узреят главите , че благосъстоянието на хората живеещи тук е по-добрата инвестиция пред разните форми слугинаж......

 47. 47 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#35] от "pamela":

  чуждите медии се занимават изключително много с икономиката, не знам как ви хрумна това. кои са тия медии които вие четете?
  никой не разчита на индивидуална отговрност; властите на централно и понякога местно ниво, взимат решения, които като цяло се спазват.
  парите в българия се раздават с други цели, предизборни например, а не за да подпомгнат икомиката, затова и медиите с право пищят
  прочетете малко чужди медии.

 48. 48 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#41] от "pamela":

  живеем в свободна държава и това в края на краищата е форум, като не искате не четете. ако искам да оригиналнича, ще оригиналнича. що за дребнаво злобно заяждане. неспосбност да се гледа по същество?

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#38] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":

  Я ми дай поне една европейска държава, в която да не се увеличават социалните плащания по време на пандемията.
  И ако на власт беше което и да е друго правителство нямаше ли да се увеличат разходите, респективно държавният дълг?
  И аз казвам, че за 30 години трябваше да сме постигнали много повече, но къде е тази партия с масова подкрепа, която да направи необходимите реформи?

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Европейските пътешественици от деветнадесети век обикаляли Балканите пишат и коментират българи , гърци и турци , но не споменават нищо за македонци.

 51. 51 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Мрън мрън хленч хленч
  България е сред отличниците в Европа. Какво да кажат във Великобритания и Испания, където действително има жесток срив в икономиките?

  The best way to predict the future is to invent it.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#47] от "owen":

  Писах само, че главната тема е пандемията и по принцип не се налага усещането за икономически апокалипсис, въпреки сложната икономическа ситуация. Набляга се на мерките за справянето с кризата за да не се стресира населението.
  В България медиите винаги залагат на лошите новини и с наслада ги коментират.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  Убеден съм, че това е нация с голямо бъдеще!"
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf

  Е не е ли бил прав човека: гледай какви висоти достигнахме: най-верен васал на комунистическия сатрап №1 СССР и една от най-бедните страни в Европа, както тогава, така и сега. Голямо бъдеще, наистина!
  —цитат от коментар 42 на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска


  Не е успял да предвиди зокобната роля на Русия в съдбата на българите , които по това време са били най-многолюдния народ на Балканите. Българите са били повече от сърби и гърци взети заедно. 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  ".............Данните на Евростат показват още към този момент дълбоко недоверие на българите към правителството им - 71% (плюс 10% казват "не знам") и парламента - 75% (и 12% "не знам"). При такава изходна позиция с едва 19% доверие в кабинета и 13% към парламента управляващите от ГЕРБ с подкрепата на т.нар. патриоти започнаха маневрата с предлагането на изцяло нова Конституция на България........................""

  Властта е тотално компроментирана у нас!

 56. 56 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Я ми дай поне една европейска държава, в която да не се увеличават социалните плащания по време на пандемията.
  —цитат от коментар 49 на pamela


  Дали има друга държава, където се раздадоха пари на пенсионерите, които реално са най-незасегнатите от кризата финансово, бидейки единсвените с гарантиран доход. Не съм проучвал нещата детайлно от държава в държава, но не ми се струва вероятно.

  Но по-важното е, че изобщо не се усещаш как кафевите са те направили верен копой на любимото правителство. Явно не можеш да си видиш реакциите от страни, но са все в духа на това да не се каже една лоша дума против шайката.

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#48] от "owen":

  Дали и учителката Ви от първи клас така злобно се е заяждала за главните букви?
  Правописът е един вид уважение към езика.

 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":Не само на мене, но и на чужбинци им прави впечатлене огромният дял на хора над 40 години в България и слабото присъствие на млади хора. Когато си ”вътре” явно не се забелязва, но идвайки от вън, веднага бие на очи. То и за това няма големи инвестиции в Бг, при средна възраст на населението 42 години с тенденция да расте, кой ще инвестира? От къде работна ръка в достатъчно количество? Някой ще кажат —ти достойни заплати дай, пък хора ще се намерят. Ами няма да се намерят защото са определен брой. Трябва внос.
  —цитат от коментар 29 на DDR

  Често пъти, включително и във форумите на "Дневник", съм изказвал тезата, че трудовото възнаграждение (работната заплата) се заработва. Уви, българската икономика не предлага като качества и количество възможности за заработване на високо трудово възнаграждение. За заработване, а не за получаване на заплата. Българската икономика не предлага достатъчно възможности за развитие на работниците и служителите. Преобладават собственици, мениджъри и ръководители от различни нива, които нямат потенциал, уви и желание да оценяват способностите на работниците и служителите, да стимулират развитието им. Много често са валидни констатациите "Който не харесва да напуска, на портала чакат!", "Българите като не харесват да заминават за чужбина. Ще докараме украинци, молдовци, ..., индийци, виетнамци, ...". Много от нехаресващите напускат, други остават да бъдат мачкани и унижавани. Голяма част заминават за чужбина. Потокът от чужденци, желаещи да работят в България не е пълноводен, а и повечето опитали не остават. Защото търсят добри условия, включващи възможности за заработване на високо трудово възнаграждение, но и перспективи за продължителна работа и професионално развитие, за придобиване на по-висока образователна степен, знания, уменея и квалификация.
  П.П. Много хора в България не могат да разберат защо "Фолкваген" не пожела да изгради завод в "България", защо "Майкрософт" инвестира в Гърция, а не в България, защо повечето от чуждестранните компании, инвестирали в България не "дават" високи заплати, защо ... ?

 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Я ми дай поне една европейска държава, в която да не се увеличават социалните плащания по време на пандемията.
  —цитат от коментар 49 на pamela
  Дали има друга държава, където се раздадоха пари на пенсионерите, които реално са най-незасегнатите от кризата финансово, бидейки единсвените с гарантиран доход. Не съм проучвал нещата детайлно от държава в държава, но не ми се струва вероятно.
  Но по-важното е, че изобщо не се усещаш как кафевите са те направили верен копой на любимото правителство. Явно не можеш да си видиш реакциите от страни, но са все в духа на това да не се каже една лоша дума против шайката.
  [quote#56:"Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска"][/quote]
  Знаете ли какви социални помощи са давани в други държави и какви мерки са предприемани в други държави?

 60. 60 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#56] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":

  "Дали има друга държава, където се раздадоха пари на пенсионерите, които реално са най-незасегнатите от кризата финансово, бидейки единсвените с гарантиран доход"

  Сън не хваща умнокрасивите българофоби когато се вземат РЕАЛНИ мерки за подпомагане на българи доколкото е възможно, те искат българите да са зле за да ги припознаят като 'спасители'.

  Ама НАНАЙ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":

  Само че в България пенсиите са много ниски и все пак отвреме навреме трябва да се вдигат, защото и разходите растат.
  Не може минималната и средната заплата да растат, а пенсиите да си остават същите.
  Отделен е въпросът, че начинът на осъвременяване на пенсиите не е справедлив. Пенсиите трябва да се осъвременяват на базата на това какъв процент е била пенсията от средната заплата при пенсиониране.

  Я виж какво става в Гърция:
  https://www.dnes.bg/world/2020/10/23/vryshtat-pari-na-pensionerite-v-gyrciia-zaradi-oriazani-pensii.467025
  Ново яко раздаване на пари. Връщане на всички пари от орязаните пенсии и тяхното възстановяване. Ако пенсионерът е починал, връщат на наследниците.

 62. 62 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":Само че в България пенсиите са много ниски и все пак отвреме навреме трябва да се вдигат, защото и разходите растат. Не може минималната и средната заплата да растат, а пенсиите да си остават същите.
  —цитат от коментар 61 на pamela


  Ма те раздават по 50 лв за три месеца КОНКРЕТНО заради корона вируса, мари г-жа. Не са дигали пенсиите перманентно. Аман вече - колко ниско ще паднеш е интересното.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":

  На другите ти простотии и заяждания няма да отговарям. Явно и днес си станал с г*** напред.
  Навремето приветствах въвеждането на плоския данък и увеличаването на парите за майките, което БСП направи. За съжаление Станишев (въпреки някои свои недостатъци) е с класа над Нинова, както и Първанов е с класа над Радев.
  Отрицателният подбор в политиката не важи само за ГЕРБ, за съжаление.

 64. 64 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .Ама НАНАЙ :)
  —цитат от коментар 60 на Morbias


  НАНАЙ, в смисъл, че Боко беше изметен от политиката от Христо Иванов? След такива случаи ли вече възкликваш "НАНАЙ"? Интересно.

 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#62] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":

  Завиждаш ли на пенсионерите за тези 50 лв.?
  Не одобрявам даването на еднакви суми на калпак, а също и начина по-който става увеличаването на пенсиите. Всичко това води до уравниловка и то при положение, че различните хора имат различен принос към пенсионната система.

 66. 66 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  както и Първанов е с класа над Радев.
  —цитат от коментар 63 на pamela


  Какво общо има пък Радев? А, да, сетих се: в кафевите медии се води нова кална кампания, тоя път срещу Радев, и ти да не останеш по-назад.

  Иначе е показателно, че обявяваш доказания агент Гоце за класа над един засега честен и несвързан със службите политик.

  Аз ти казах, че си в свободно падане.

  А иначе, пенсиите като очевиден подкуп бързо ги изостави като тема. Да се повтаря:

  "Радев", "Радев", "Радев"

 67. 67 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  [quote#66:"Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска"], пенсиите като очевиден подкуп..../quote]

  Странни хора сте това червено -лилавите.Значи вие може да омазвате сгради с яйца и зарзават,да разнасяте бесилки и ковчези,да се търкаляте по кръстовища и да се дерете "оставка",че и веднага ,а Боко да не предприема контра мерки?Така че,вие с вашите оръжия,той с неговите.На редовните избори ще стане ясно ,кои са били по ефикасни.

 68. 68 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Всички, които налагат ограничения трябва да бъдат линчувани, те са пряко отговорни за сривът на икономиката!

 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#66] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":

  Дадох пример, че одобрявам и това, което и БСП са направили стига да е разумно.
  Радев и Корни бяха пример за отрицателния подбор в политиката, засягащ не само ГЕРБ, но и БСП.
  Не казвам, че Първанов напълно го одобрявам, не съм гласувала за него нито на първия нито на втория тур, защото сянката на службите винаги е падала върху него, но като президент беше много по-адекватен и много по-подготвен за ролята си от сегашния.
  А ти всички социални плащания ще ги тълкуваш като подкуп така или иначе.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Оставете го Евростат. На последните частични избори от 17 000 гласували 11 000 са гласували за ГЕРБ и 900 за БСП. Което прави съотношение 10:1. А онзи ден Барометър публикуваха общо-взета нормалната разлика между ГЕРБ и БСП. към 6 на сто. Двадесет и нещо за Герб, 15 % за БСП. Партиите на въстанието май не влизат /Демократична България, "Изправи се" на Мая Манолова и .н. И балонът Сл. Тр. май също. Иначе Галъп, малъп се редуват всяка седмица как БСП и ГЕРБ били изравнени. Но слагат БСП отпред с половин процент, все пак.

 72. 72 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Весело

  Подписка в подкрепа на управляващите. Присъединете се:

  https://www.actualno.com/prasspress/podkrepa-za-modela-borisov-dogan-peevski-news_1512566.html

  Не е вярно, че сме зле. Това е само усещане.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 73. 73 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле
  _____________________________________

  Поредната стъкмистика, която е многоразлична от реалностите в България!

  Всъщност целта е да се подхранят протестерите на жълтите павета, които просто се топят като ланшен сняг!

 74. 74 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Всичко зависи от това с какви новини облъчват населението. След като българските медии непрекъснато вещаят икономически апокалипсис, няма как населението да е оптимистично настроено. Когато в Европа раздават пари на калпак за справяне с пандемията, българските медии го представят като социална политика и грижа за населението и критикуват правителството, че не прилага такива мерки. Когато в България се увеличат социалните плащания, според медиите това щяло да взриви бюджета и да доведе до натрупване на дълг. Чуждите медии не се занимават толкова с икономическата ситуация, колкото с пандемията и опазването на населението. Затварянето на държавите е изключително вредно за икономиките, затова трябва да се наблегне на спазването на мерките за лична защита за да могат хората да ходят на работа и учениците и студентите да учат. Всичко опира личната отговорност на всеки за да се ограничи разпространението на вируса.
  —цитат от коментар 35 на pamela


  +100%. Като се добави, че много българи са конспиративно настроени, картинката се изяснява.

  Тук, в УК, Риши Сунак раздаде милиарди като помощи за наети, самонаети, малки и големи бизнеси. Никой не мрънкаше, не съм видял и чул хората да са недоволни от това. Корбин може и да е изОкал, ама то като е наритан завинаги от управлението е нормално да се оплаква за всичко.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 75. 75 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Весело

  До коментар [#67] от "uvtest":

  Лееекичко да те поправя, дано схванеш. Правителството харчи нашите пари, то свои няма. Оръжието на борисов сме ние, по- скоро портфейлите ни.

 76. 76 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#67] от "uvtest":Лееекичко да те поправя, дано схванеш. Правителството харчи нашите пари, то свои няма. Оръжието на борисов сме ние, по- скоро портфейлите ни.
  —цитат от коментар 75 на boevbisser


  Колко Ваши пари похарчи. :)

  По принцип правителстварта взимат заеми, които после връщат.
  Никой няма да Ви вземе спестяванията :)

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Отличен коментар по темата!Аз лично на собствен гръб знам какво е да си работник/ служител у нас и навън- най-общо казано "от небето до земята"!

 78. 78 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1398 Неутрално
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  И защо тогава все Борисов избират? Явно той не се справя, а и не е в състояние, защото няма необходимата експертиза. Ще чакаме да изчезне и държавата ли?

 80. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Колко Ваши пари похарчи. :)

  По принцип правителстварта взимат заеми, които после връщат.
  Никой няма да Ви вземе спестяванията :)
  —цитат от коментар 76 на kaiser


  Моите данъци, на съпругата ми, на децата ми...

  А заемите с чии пари ги връщат?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 81. 81 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Моите данъци, на съпругата ми, на децата ми...
  —цитат от коментар 80 на Николай Колев


  Кое точно е нередното тук.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 82. 82 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И защо тогава все Борисов избират? Явно той не се справя, а и не е в състояние, защото няма необходимата експертиза. Ще чакаме да изчезне и държавата ли?
  —цитат от коментар 79 на Роси


  Роси, понеже БСП и ДПС преди управляваха много добре, а ние българите обичаме да се самонаказваме, затова не избираме твоето БСП пак в управлението!

  Впрочем при БСП минимална заплата 200 лева, сега при лошия Борисов над 600 лева, ако вдяваш цифрите де!

 83. 83 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#62] от "Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска":Завиждаш ли на пенсионерите за тези 50 лв.? Не одобрявам даването на еднакви суми на калпак, а също и начина по-който става увеличаването на пенсиите. Всичко това води до уравниловка и то при положение, че различните хора имат различен принос към пенсионната система.
  —цитат от коментар 65 на pamela


  Нахранването на пенсионерите по милиционерски се прави така: вместо да се потърсят неплатените осигуровки (например по подизпълнителските фирми строящи инфраструктурните проекти баш с еврофондове) се взимат пари от още неродените.
  И така социдеята, че нашето поколение издържа предишното, а следващото издържа нас като одъртеем, се трансформира в следващото поколение да издържа и нас, ама и нашите баби и родители.
  Чудесен подарък за децата на България, както би казала некоя овластена леля

 84. 84 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#57] от "pamela":

  нито вие сте ми учител, нито аз съм в първи клас. предпочитам уважението да се изразява към хората, а не към езика.

 85. 85 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  За по-зле ще може да се споменава,
  след като Корнелия ще управлява.

 86. 86 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  Ха, тъкмо постнах, в статията за Испаня: Наскоро чух, че някакъв виден доклад предвещава кончината на 1/2 от дребния и средния бизнес... Това за Света, не само за България, или Испания.____ Дупе да бий/ний яко!

 87. 87 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  И по-зле ще става.
  —цитат от коментар 78 на log_on


  Това го разправям отдавна, ама тука предпочитат фатката на щрауса...🤷‍♂️

 88. 88 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  До коментар [#76] от "kaiser":

  "Колко Ваши пари похарчи. :)

  По принцип правителстварта взимат заеми, които после връщат.
  Никой няма да Ви вземе спестяванията :)"___

  И ОТДЕКА ги ВЗИМА, за да ги връща? Печата? 🤔🙄

 89. 89 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#51] от "EU defender":

  Ми не знам какъв е този срив и какъв отличник е България като само по официални данни в Испания живеят 310 000 български граждани, а във Великобритания 330 000. Освен всичко друго в отличната заплатите са 7-8 пъти по ниски отколкото в срива... Аймак калинка глупости

 90. 90 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  За детски лагери стават, не и за възрастни

 91. 91 Профил на Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Гербо Фашунгерска Мъка Модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По принцип правителстварта взимат заеми, които после връщат.
  Никой няма да Ви вземе спестяванията :)
  —цитат от коментар 76 на kaiser


  Не най-светлата звезда на интелектуалния небосклон, м?

 92. 92 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#89] от "Daria ":

  Направо 20 пъти по-ниски

 93. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  What counts is not what sounds plausible, not what we would like to believe, not what one or two witnesses claim, but only what is supported by hard evidence rigorously and skeptically examined. Extraordinary claims require extraordinary evidence.-Carl Sagan

  Това е казано за такива като тебе !!
  Чети българска литература и ще ти стане ясно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 94. 94 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Да. Аз съм от 20-те процента.Само, че го доказвам с числа А не с усещане.И то спрямо световното състояние.И ще позная БВП.Така, че в какво ме укоряваш не знам.Ако БВП е около 117 милиарда ще видим февруари трябва да кажеш-"Ей прав беше".
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Аз пръв ще ти кажа, че си прав.

  Някъде към февруари 2023.

  Сега ще ти предложа алгоритъм за една-две бакалски сметки за 2020.

  Сумирай публикуваните числа за първите две тримесечия. Извади сумата от 118 млрд. Раздели разликата със сумата на БВП за второто полугодие на 2019.

  После мисли върху числото.

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  "над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле" не е вярно, има пари за бронирани машинки и Ф16 .....

 96. 96 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Постът ти е прекалено дълъг, за да го цитирам отново.
  Въпреки веселото отношение изглежда по-сериозен.
  +++++++++

  Еретик
 97. 97 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#24] от "limbize":

  "Кви писти бре, ти изъреще"
  ============
  Май има някакви детски около Узана. Те са си с регионално значение, няма как да ги знаем.

  Еретик
 98. 98 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  "само в Габрово, 400 елитни гурме ресторанта пак там..."

  Къде бре?

  в Габрово ли?

  п.п. Жив да не бях!!!

  :)))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 99. 99 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  За над 80% от българите икономиката е зле, почти 50% очакват да стане още по-зле...А цените въпреки това не падат!
  —цитат от коментар 10 на Веселин Дечев


  Веселинчо, специално за теб ще намаля цените!!!

  : )))

  п.п. Залповете на аврора ... а ... ?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 100. 100 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Разстроено

  До коментар [#40] от "chepokalipsis":

  "Като ще си говорим в проценти - 95% от българите нямат никакви познания по икономика и формиране бюджета на държавата, за жалост една стабилна част от тия 95% са завършили икономическа специалност и все пак не са си направили труда да прочетат нещо странично."
  ++++++++++++
  Малко преди да влезем в ЕС, аз допуснах грешката да бъда заблуден от публикация, в която между БВП и Бюджет нямаше разлика.
  Точно по това време един дърт"прИфесУр" ни отрамотяваше по темата ЕС.
  Аз му зададох глупав въпрос, за което се срамувам, той ми даде глупав отговор, защото не видя заблудата ми.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK