COVID-19 пандемията светкавично ускори развитието на телемедицината

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

COVID-19 пандемията светкавично ускори развитието на телемедицината

© freepik.comНе много отдавна само здравето на летците и космонавтите се следеше дистанционно, но вече може да се прави при всеки, независимо къде се намира. Нарича се телемедицина - термин, все още не много популярен, но зад сложното наименование стоят ясна концепция и лесно използване.


Много често хората търсят при заболяване симптомите си в Google, за да намерят евентуално информация и диагноза. Четат статии, ровят във форуми, където дискутират с други, търсят и дават съвети. Често обаче не се знае кой стои зад тази информация, доколко е достоверна и дали е релевантна за конкретните симптоми и проблеми на търсещия в огромния виртуален океан от здравна информация.


Телемедицината се доказа като надежден и предпочитан начин за комуникация със специалисти по време на социална изолация и помага на лекари и пациенти да откриват нови начини на общуване. COVID-19 пандемията ускори и без това светкавичното развитие на телемедицината в цял свят с появата на много платформи в тази област.
Компанията Healee e един от пионерите и водещите в тази индустрия в България и региона. Броят на консултациите в платформата нараства повече от 10 пъти в последните месеци.


Ползи за пациентите


Телемедицината премахва дългото придвижване и досадното чакане в чакалнята на медицинското заведение. Healee предоставя връзка със стотици лекари с различни специалности, с които пациентите могат да споделят симптоми, оплаквания, лабораторни резултати със снимки и видео.


Healee Chatbot е базиран на изкуствен интелект, което е по-интелигентната алтернатива на ровене за симптоми в Google. Платформата позволява да се следи здравето на всички минали и настоящи симптоми и заболявания, да се проверяват лекарствени и алергични взаймодействия, да се добавят лабораторни резултати, както и статични и динамични изображения (могат да се качват рентгенови снимки, ЯМР, PET и CT изображения).


Ако пациентът има хронично заболяване и се нуждае от ежедневна грижа и наблюдение, лекарите могат да следят състоянието му, като се абонират да получават автоматични нотификации при промени в конкретни показатели.
Поверителността на данните и защитата на здравната информация е гарантирана, данните се пазят криптирани на сървърите и само пациентът и лекарят имат достъп до тях.


Ползи за лекарите


Пандемията от COVID-19 форсира дигитализацията на медицинските услуги, доказвайки, че в много случаи не е необходимо да се хаби не само собственото ни време, така и това на специалистите.


Платформите за телемедицина дават на лекарите удобство, лесно управление на работния график, канали за ефективна комуникация както с пациентите, така и с колегите.


Общопрактикуващите лекари могат да се грижат за хронично болни пациенти и да уточняват терапии. Eндокринолозите получават сканирани лабораторни изследвания. Педиатрите могат да поискат от родителите да запишат и изпратят кратко видео за състоянието на детето. Дерматолозите могат да поискат и разгледат висококачествени снимки на проблемната зона - например акне.


Функционалностите на платформата от една страна и COVID-19 пандемията от друга са двата фактора, които повлияват решението на BIODERMA да сключат партньорство с платформата Healee за тазгодишното издание на кампанията им "Заедно сме в борбата срещу акнето".


"Целта на кампанията е да предостави достоверна информация на пациентите и да подчертае, че акнето е лечимо заболяване и ролята на дерматолога в процеса е ключова", коментира Мира Драганова, генерален директор на NAOS за регион Балкани. Традиционно част от кампанията е организирането на безплатни консултации с дерматолог.


"2020-та година представи пред нас редица предизвикателства и организирането на прегледите - ключова част от инициативата ни за борба с акнето, беше едно от тях. Използването на платформа за телемедицина за консултациите ще ни позволи да продължим да изпълняваме дългосрочния си ангажимент към грижата за здравето на кожата заедно с нашите партньори, ефективно и безопасно за пациента и лекаря", коментира още Мира Драганова.


Д-р Мариела Хитова е един от дерматолозите, които започват работа с Healee още в началото на пандемията през март 2020. "Ситуации като тази, в която се намираме в момента, показват колко полезно и функционално е това, което платформите за телемедицина могат да предложат. Нищо не може да замени личния контакт с пациентите, разбира се. Но те имат нужда от нас и това е единственият начин, по който можем да останем във връзка с тях при специфични обстоятелства, или ако самите те са възпрепятствани да стигнат до кабинета на специалиста", коментира тя. "Акнето е едно от кожните заболявания, които е добре да бъдат проследявани редовно и това е напълно възможно да се случи през платформи като Healee. Радвам се, че BIODERMA решиха да изпълнят тази част от ежегодната си кампания за борба срещу акнето именно по този начин - без допълнителен риск за нашето здраве и това на пациентите и най-важното - също толкова ефективно", допълва д-р Хитова.


Кампания "Заедно сме в борбата с акнето"


Телемедицината е резултат на сложното взаимодействие на авангардни технологии с човешките фактори, ползата им е зависима от много различни хора - потребители и експерти, които работят заедно.
BIODERMA е бранд на NAOS, който служи с вдъхновение на кожната биология вече 40 години, поставяйки в центъра грижата за пациента. Водени от този ангажимент, тази година компанията залага на иновацията на телемедицината и организира безплатни консултации с дерматолог при проблемна кожа и акне. Прегледите ще се извършват онлайн през платформата за телемедицина Healee.
Кампанията "Заедно сме в борбата срещу акнето" стартира на 19 октомври и до 30 октомври всички желаещи имат възможност безплатно, бързо и лесно да се консултират със специалист - дерматолог.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK