Съвременен цирк: изкуството, което разказва истории

Съвременен цирк: изкуството, което разказва истории

© Rosina PenchevaИзбори 2022

Сценично изкуство, което разказва истории. Така накратко може да се опише съвременният цирк, чиято красота беше представена по време на фестивала "Мини арт фест" в София. Събитието се проведе за десета година и събра едни от най-големите артисти, като участие взе и реномираната компания Les Hommes Рenchés.


За разлика от традиционния цирк, съвременното цирково изкуство не демонстрира умения, а ги използва. То е смес от драматургия, музика, сценично осветление, дизайн. Целта му не е единствено да забавлява, а да се свърже с публиката на емоционално ниво.


"Това е един разказ. Артистът разказва своите преживявания и публиката успява да ги съпреживее. Традиционният цирк е един формат на забавление и там нещата са предсказуеми. Хората могат да си представят какво ще стане след известно време, докато съвременният цирк е всъщност работа на режисьор, който разказва история с послание", каза пред "Дневник" Гео Калев, съосновател на фондация "Мини арт", която организира фестивала.
Въпреки различията желанието на организаторите беше с фестивала да се изгради мост между традиционния и съвременния цирк. "Това е пробив в нашата култура, защото досега хората в това изкуство винаги са се разделяли и мразели. Значителен пример, че може да работим заедно", заяви Калев.


Фотогалерия: "Мини арт фест", или как се прави съвременен цирк в България >


Съвременното цирково изкуство е най-разпространено предимно във Франция и Западна Европа, докато в България е слабо разпознаваемо. Зад усилията за популяризирането му в страната стоят Калев и съпругата му Галина Риом-Ройбек, според които липсата на културна комуникация би направил живота на хората още по-труден.


"Предизвикателствата продължават, защото София като културен център се нуждае от обогатяване на своя културен афиш. Изобщо културата в тази ситуация на коронавирус е застрашена, защото много хора сякаш забравят, че тя съществува и че е изключително важна за развитието на всички хора. Ако се загубят тези културни събития поради другите проблеми със здравето и икономиката, това ще направи ситуацията още по-тежка в бъдеще", каза Калев.


Паралелно с представленията фестивалът включваше и много уъркшопи за деца и възрастни. Един от главните проекти на "Мини арт" е програмата за социален цирк. Тя подкрепя развитието и изгражда взаимно доверие и самочувствие, като същевременно подобрява психичното здраве на младите хора.


В допълнение "Мини арт" работи с хора с увреждания, прави онлайн обучения с "Цирк вкъщи" и организира тренировки по юнисайкъл.


Голямата цел пред фондацията е създаването на център за социален цирк в София, който да помогне за реализирането на големите проекти. "Целта е да има хора, които да създават продукции в това пространство, и такива, които тренират. Искаме да представим съвременния цирк и той да стане по-разпознаваем", допълни Калев.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK