Лекарите влязоха в спор за спирането на плановите операции в болниците заради коронавируса

Лекарите влязоха в спор за спирането на плановите операции в болниците заради коронавируса

© ДневникЛекарското съсловие се раздели в мнението си за взетото през почивните дни решение в областите с най-много заразени с коронавирус да бъдат спрени плановият прием и операциите в болниците.


Според заповедта на здравния министър ограничението важи до 30 ноември за областите от т.нар. червена зона - със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Зоните се определят от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията на базата на подадени от държавите данни, като се взима броят на заразените с натрупване за последните 14 дни. В момента в България в критичната зона са шест района - София-град, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен.


Аргументът на здравните власти за въвеждане на мярката е да се ограничи опасността от разпространение на заразата в лечебните заведения, което би застрашило пациентите в тях и би усложнило още повече проблема с множеството заразени медици.
В интервю за "Нова телевизия" тази сутрин обаче шефът на съсловната организация - Българския лекарски съюз, Иван Маджаров обяви, че


няма никакво основание за забрана


на плановите приеми и операции. Според него болниците могат да осигурят предварителна диагностика и така да не поставят под заплаха пациентите. Той припомни, че цената на PCR тестовете, които се правят при постъпването на пациентите, се покрива от клиничната пътека за COVID-19 и допълнително с още 20 лв.от Здравната каса, отпускани за всеки преминал през болницата пациент, независимо по каква клинична пътека е приет.

Тревогата ни е, че ще се повтори случилото се при затварянето на болниците през пролетта - пациентите с други заболявания останаха недобре диагностицирани и лекувани със закъснение


Иван Маджаров,

председател на Българския лекарски съюз


На противоположната позиция е директорът на болницата за спешно лечение "Пирогов" Асен Балтов. "Лично съм забранил на 23 октомври (петък) плановият прием, защото в последните две седмици наблюдаваме


дифузно разпространение на инфекцията при плановите пациенти,


каза той минути по-късно в ефира на "Нова телевизия". Уточни, че има все повече планови пациенти в латентно състояние - когато тестовете не "хващат" инфекцията, и след като бъдат приети за операция и лечение, възникват вътреболнични огнища. В "Пирогов" първо "изгърмя" клиниката по гнойно-септичната хирургия, в момента имаме проблем в травматологията, каза Балтов.


Лекарите влязоха в спор за спирането на плановите операции в болниците заради коронавируса

© Надежда Чипева, Капитал


По негови данни в момента около 60 души от медиците в "Пирогов" са активно болни. От началото на епидемията те са били около 300.

Плановите процедури, щом не са спешни, могат да изчакат.


Асен Балтов,

директор на болницата за спешно лечение "Пирогов"


Балтов подчерта, че ограничението не обхваща хората с онкологични заболявания, за които лъчетерапиите и химиотерапиите продължават, както и програмите за майчино здраве. Той припомни, че заповедта на здравния министър е със срок един месец, след което при стабилизиране на ситуацията болниците ще се върнат към нормалното си функциониране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK