И пожарникарите готвят протест заради неоценен труд по време на коронакризата

И пожарникарите готвят протест заради неоценен труд по време на коронакризата

© Николай ДойчиновСлед като преди около две седмици най-големият синдикат в МВР предупреди, че полицаите са готови да излязат на протест, с подобни искания са готови да протестират и пожарникарите.


Те са недоволни от заложените в параметри в държавния бюджет за 2021 г. и смятат, че трудът им по време на корона кризата не е оценен достатъчно, се разбира от съобщение на управителния съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".


"Видимо от проекта, дейността на служителите от ведомството, които над осем месеца участваха в овладяване на пандемията и намаляване на последствията от COVID-19, ще остане недооценена. Предвижда се увеличение на основните месечни възнаграждения с едва 10% от 1 януари 2021 г.", посочват от синдиката.
От там припомнят, че същевременно за работещите в различни администрации и административни структури, включени в социално-икономическия пакет на правителството за овладяване на пандемията и намаляване на последствията от нея, възнагражденията от 1 август 2020 г. бяха увеличени с до 30%.


Пожарникарите и спасителите подчертават, че са участвали непрекъснато в провежданите противоепидемични действия на национално, областно и общинско ниво, но твърдят, че дейността им не е оценена нито от политическото, нито пък от професионалното ръководство на МВР. За разлика от над 13 000 полицаи пожарникарите и спасителите не са били предложени за индивидуална награда.


"Крайно неприемливо за нас е и през предстоящата 2021 г. средствата за издръжка и капиталови разходи на ведомството да бъдат далеч под прага на потребностите. Това води след себе си до невъзможност за качествено изпълнение в пълен обем на дейностите, възложени му със Закона за МВР, Закона за защита при бедствия и редица други закони", предупреждават от "Огнеборец".


Те подчертават, че за поредна година заради неадекватната финансова политика от страна на правителството и МВР ще бъдат принудени да търсят спонсорство под формата на дарения от общини и държавни структури.


"Чувствайки се крайно огорчени от случващото се, Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" настоява за започване на преговори с правителството за увеличаване на проекта на бюджет за МВР за 2021 г. В противен случай ще изразим правото си на недоволство чрез протестни действия", предупреждават от синдикалната организация.


Защо полицаите са готови да протестират - четете тук
Какво предвижда проектът за бюджет за 2021 г. - вижте тук

"Дневник" следи в реално време новините за заразата в страната - тук.
Новините по темата от света следете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK