Румен Гайтански-Вълка оспорва събарянето на сградата в ловно стопанство "Искър"

Това била старата работилница след ремонт, а не бъдещ хотел за ловци, твърдят от ДЛС "Искър"

© Георги Кожухаров

Това била старата работилница след ремонт, а не бъдещ хотел за ловци, твърдят от ДЛС "Искър"Две възражения са постъпили срещу събарянето на незаконния строеж на фирма на Румен Гайтански-Вълка в Държавно ловно стопанство "Искър" (ДЛС), съобщиха от район "Панчарево" за "Дневник". Те са от изпълнителя - фирмата "Био майнинг" АД, и от Югозападното държавно предприятие - Благоевград, което ръководи ДЛС "Искър".


В тях се оспорват нарушенията, посочени в констативния акт, издаден след проверка на място от отдел "Контрол по строителството" на район "Панчарево", а те са: липса на разрешение за строеж, на инвестиционен проект, както и на строителен надзор. С подаването на възражения процедурата по премахването на обекта се усложнява.


Районът ще ги препрати към Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община. Там главният архитект на София Здравко Здравков като упълномощен от кмета Йорданка Фандъкова ще прецени дали да се издаде заповед за събаряне, или преписката да се прекрати.
Дирекция "Общински строителен контрол" към НАГ още на 31 август разпореди на район "Панчарево" незабавно да започне процедура по премахването на сградата.


ДНСК установи липса на строителни книжа


От март до началото на август в ловното стопанство "Искър", близо до източния бряг на язовир "Искър", се строеше усилено монолитна сграда върху 1.5 дка площ. След сигнал на съпредседателя на Зелено движение и общински съветник от "Демократична България" Владислав Панев на 3 август във фейсбук Върховната административна прокуратура разпореди на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на земеделското министерство да проверят обекта.


Тя установи, че липсват строителни книжа и директорът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов бе отстранен. Тъй като сградата е IV категория, ДНСК препрати случая за по-обстойно проучване към район "Панчарево". Част от ДЛС "Искър" е в територията на района.


"Био майнинг" няма разрешение за строеж, нито проект


Изпълнителят, фирма "Био майнинг" на Румен Гайтански-Вълка, се оказа, че няма разрешение за строеж, нито одобрен инвестиционен проект, няма и строителен надзор. Строителството бе спряно на 12 август, а огромният кулокран - демонтиран, след проверката на районните инспектори.


Не било хотел за ловци, а ремонт на стара работилница


Временният директор на ловното стопанство инж. Петър Герзилов предоставил на проверяващите "неодобрени проекти и чертежи за ремонт и модернизация на съществуваща техническа работилница".


Твърдението било, че не се строи триетажен хотел за ловци, а се модернизира старата работилница. Герзилов потвърди пред "Дневник", че строежът няма разрешително.


Две възражения са изпратени в район "Панчарево"


Районният кмет Николай Гюров от гражданско сдружение "За Панчарево и Кокаляне" изпрати на 13 октомври до "Био майнинг" АД и до ЮЗДП - Благоевград, уведомителни писма с констатираните нарушения. От тази дата започна 7-дневният срок за възражения, който изтече на 20 октомври.


"Две възражения са постъпили в законоустановения срок. Утре (27 октомври) ще ги изпратим в НАГ, на главния архитект на София", обясниха от района за "Дневник". Предстои той да прецени представените доводи срещу събарянето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK