Карантината е за всички. Борисов и Радев не са изключение, а нарушение

Карантината е за всички. Борисов и Радев не са изключение, а нарушение

© ДневникКарантината за близки контактни лица важи за всеки. Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев не са изключение. С преждевременното прекратяване на изолацията им през последните дни освен нарушение беше създадено и объркване за всички какви всъщност са правилата.


Здравният министър Костадин Ангелов и директорът на столичната Районна здравна инспекция Данчо Пенчев изпаднаха в противоречие по темата. Оставката на последния явно е опит скандалът да бъде потушен. Въпреки че няма публично обявени мотиви, всички я свързват със свалената от него карантина на президента и на премиера, за това намекна и министърът. Дали обаче само това са причините е сред въпросите без отговор.


Ситуацията отново потвърди, че в България разпоредбите се прилагат различно спрямо частния случай и лостовете, с които участникът в него може да въздейства. А съмненията, че първите мъже в държавата са се възползвали от позициите си, за да не стоят в карантина, след като имат отрицателен тест, ще останат. Седем месеца след началото на корона кризата, увлечени в конфликта помежду си, Борисов и Радев демонстрират и че сякаш нищо не са научили за действието на вируса и заболяването. И вместо да заявят, че дори да не са съгласни с правилото за карантината, биха го изпълнили или да поискат промяната му, приемат, че е нормално да са изключения.
В същото време всички засегнати отказаха в понеделник да отговарят на въпроси по темата и да изяснят кой каква отговорност носи за решенията от последните дни. Остава и подозрението, че ако премиерът не се беше разболял и това предизвика повишено внимание по темата, изключения за хора с постове във властта щяха да продължат да се правят (карантината на финансовия и бивш здравен министър Кирил Ананиев също беше свалена по този начин). За въвеждане на изключения обаче в края на деня заговори и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който също е в изолация като контактен на премиера.


"Дневник" обобщава какви са правилата и какво се знае и какво не за случаите с Борисов и Радев.


Какви са правилата за карантина в България и за кого важат


Правилата за поставяне под карантина на лица, които са контактни са заложени в Закона за здравето и са описани в заповед на министъра (№ РД-01-610 от 22 октомври) и приложения за изпълнението й:


"Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно Приложение №4, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание по образец съгласно Приложение №5 на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице."


Близките контактни лица се определят от РЗИ, след като тя събере информация от болния и ги изследва кои отговарят на условията за близост, т.е. са и най-рискови, и ги поставя под карантина.


Още миналата седмица по повод на президента Радев бившият вече шеф на СРЗИ обясни пред "Дневник, че е направил преценка на епидемиологичния риск и той е взел решение да го "декарантинира".


В събота по повод свалянето на карантината на Борисов той коментира отново (пред "24 часа", това е и неговият последен публичен отговор по темата преди оставката му):


"Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме."


Неговите действия доведоха и до коментари в медиите, че има кръг от хора, към които заради националната сигурност се прилагат различни мерки.


В публично достъпните документи обаче няма посочени изключения за изолация на контактни лица, а Пенчев не уточнява къде са описани тези разлики. Нито СРЗИ, нито Министерският съвет отговориха на въпросите на "Дневник" за тези разпоредби, както и какво точно основание е било вписано в заповедта за Борисов.


Във фейсбук здравният министър Костадин Ангелов повтори тезата, която изказа и след връщането на Радев от Естония: "Преди час приех оставката на директора на столичната РЗИ. Използвам случая категорично да заявя, че в заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички." (Това е карантината за близки контактни, за заразените остава 14 дни).


Освен личния коментар на министъра в съобщение до медиите от Министерството на здравеопазването също разясниха, че отрицателни PCR тестове не са причина за прекратяване на нечия карантина.


Кой и защо е позволил отпадане на карантината на Борисов


На 23 октомври (петък) зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че е диагностициран с COVID-19. Сред контактните му лица е премиерът. Борисов съобщи, че според разпоредбите на РЗИ му е наложена карантина. Последният публично известен контакт между двамата е на 18 октомври, когато заедно са на посещение в кравеферма, инспектират изграждането на ГКПП Рудозем - Ксанти и пътя Смолян - Стойките - Широка лъка. Видно от всички репортажи - без маски (към този момент те все още не са задължителни на открито при струпване на хора).


Карантината е за всички. Борисов и Радев не са изключение, а нарушение

© Скрийншот


Ден по-късно (24 октомври) Столичната районна здравна инспекция съобщава, че заради наличието на два отрицателни PCR теста се сваля карантината на премиера Бойко Борисов, както и на Севделина Арнаудова от ГЕРБ, която също е сред контактните от обиколката. Резултатите от теста на земеделския министър Десислава Танева се очакват (това се съобщава и в неделя).


На следващия ден (25 октомври) Борисов съобщава, че е с положителен тест за COVID-19. Т.е. има около ден, в който той е бил вирусоносител, без да е поставен в карантина, и би могъл да зарази други хора. И това е с одобрението на Столичната РЗИ, защото за него е допуснато изключение заради поста му. Сред обявените контактни лица, които влизат в карантина, са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта Росен Желязков, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, Ангел Кунчев, Деница Желева, началник на политически кабинет на министър-председателя, и отново Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ (която беше със свалена карантина).

"He e яcнo oт ĸъдe мoжe дa cъм xвaнaл зapaзaтa, aз cъм в пocтoянeн ĸoнтaĸт c xopaтa, ceлoтo e мнoгo пoceщaвaнo. Чyвcтвaм ce дoбpe зaceгa, нямaм тeмпepaтypa. Аз бях по-близо до Борисов , в джипа му се возихме заедно от центъра на селото до църквата".


Васил Седянков,

кмет на Широка лъка


В понеделник (26 октомври) и кметът на Широка лъка Васил Седянков, който присъства на обиколката с джипа, е диагностициран с COVID-19.


От пресцентъра на Министерския съвет не отговориха поискал ли е Борисов да му бъде свалена карантината и защо, защо не остава в самоизолация.


Кой и защо е позволил карантината на Радев и защо той продължава да не е под карантина


Първият случай с отменена заради отрицателни тестове карантина беше на президента Румен Радев в средата на миналата седмица. На 20 октомври той се връща предсрочно от Естония, където участва във форума "Три морета", след като организаторите разбират за негов контакт със заразения с COVID-19 генерал-майор Димитър Петров. Според здравния министър Костадин Ангелов президентът е уведомен, че е контактен, още в неделя (18 октомври), преди заминаването му, от началника на отбраната ген. Емил Ефтимов, от СРЗИ обаче едва във вторник (20 октомври) са го потърсили като контактно лице.


Радев има един отрицателен тест, който си прави в Талин и показва на летището, и втори, който прави в България (здравният министър е категоричен, че правилата са за всички и президентът ще бъде поставен под карантина, като кацне в София).


Радев обаче остава под карантина за кратко, а обяснение Данчо Пенчев дава пред "Дневник" е: "Тук става въпрос за преценка на епидемиологичния риск. Господин президентът има три отрицателни PCR-теста в рамките на три дни. По преценка на епидемиологичния риск и по моя преценка аз си позволих да подпиша тази заповед за неговото декарантиниране."


В Естония Румен Радев контактува с полския президент Анджей Дуда, за когото преди два дни се разбра, че е заразен. Въпреки това отново заради отрицателни PCR-тестов Радев не е поставен под карантина, за което съобщава самият той: "Продължавам със събитията от моя календар при спазване на санитарните изисквания."

Карантината е за всички. Борисов и Радев не са изключение, а нарушение

© Пресцентър Президентство


Радев не се самоизолира по негова преценка, а ползва решенията на СРЗИ, а в понеделник дори връчи държавни отличия на представители на научните среди в рискова възраст в контекста на COVID-19. Пред "Нова телевизия" шефът на "Пирогов" Асен Балтов бе категоричен, че Радев е контактен от първи ред на президента Дуда и трябва да е в 10-дневна карантина."


Други медицински експерти също коментираха в медиите, че няма как карантината на Борисов и Радев да бъде сваляна.


И от пресцентъра на президентството не отговориха на въпросите на "Дневник" за нарушаването на правилата и защо Радев не предприема самоизолация.


Изключения може би все пак ще има


Междувременно пред "Свободна Европа" Ангел Кунчев коментира, че сигурно ще трябва да бъдат направени промени в заповедта. Според него трябва да бъдат описани длъжности, които да са изключения и за тях самоизолацията да бъде отменяна, както всъщност беше направено за Радев и Борисов.


"Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна."


Аргументите му са: "Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK