На живо

Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Юлия ЛазароваВ поредния ден с рекорди на заразени, починали и настанени в болница здравният министър издаде заповед, с която разпореди гимназиите и университетите да преминат на онлайн обучение, нощните заведения да затворят за 2 седмици, а всички спортни събития вече ще се провеждат без публика. От своя страна собственици на заведения поискаха помощ от държавата, като призоваха да покрие 80% от заплатите на служителите им. От здравното министерство подчертаха, че продължителността на карантината е еднаква за всички, независимо дали са високи позиции в държавата или обикновени нейни граждани. От външно министерство предупредиха, че в много райони в Гърция дори пътуващите в автомобил трябва да са с маски, иначе са заплашени с глоба от 150 евро.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време.
Собственици на заведения настояха за помощ от държавата, след като със заповед на здравния министър нощните барове и дискотеки ще са затворени за 2 седмици от 29 октомври до 12 ноември. Искането на бранша е всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се, да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който заведенията са затворени. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за работещите като охрана и чистачи.


Повече четете тук.

Гимназиите и университетите преминават на онлайн обучение

От четвъртък (29 октомври) до 12 ноември гимназиите и университетите преминават на онлайн обучение. Това се разбира от заповед на здравния министър, разпространена до медиите. Преустановяват се още груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.


Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Юлия Лазарова


"Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито", пише още в заповедта.


Какво още пише в заповедта четете тук.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в профила си във "Фейсбук", че е поискала от Министерство на образованието да даде възможност на директорите в столицата временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите. Тя припомня, че такава възможност вече е била дадена за децата на 3 и 4 години.


"Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст, включително и електронно, до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка", иска Фандъкова.Тя допълва, че се увеличават екипите на общината и полицията, които контролират задължителното носене на маски в градския транспорт, търговските обекти и при струпване на повече хора на открито.

Общините се оплакаха, че правителството им прехвърля отговорности

Зам.-председателят на сдружението на общините в България Хасан Азис заяви пред Би Ти Ви, че правителството прехвърля отговорности не местната власт като ги оставя те да решават дали да затварят заведения, театри, кина и др. По думите му голяма част от членовете на сдружението са против това и уточни, че това е неприемливо.


Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"По-малките общини дали могат експертно да преценят дали да затворят заведенията? Не. Дали законово могат да ги затварят? Пак не. Кметовете не затварят общини, заведения и театри. Ние изпълняваме заповеди на здравния министър. Правителството трябва да поеме своята отговорност чрез експертния потенциал, който има. Общините могат да бъдат единствено и само партньори в борбата с коронавируса", каза Азис, който е и кмет на Кърджали.


Повече четете тук.

Вече 8 училища учат от разстояние

До този момент 8 училища в страната са преминали в електронна форма на обучение със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, съобщи пресцентърът на просветното ведомство пред "Дневник". Четири от тях са в Търговище, има и по едно във Велико Търново, Габрово, Шумен и Бургас.
Разглеждат се заявленията от други 6 училища, се казва в съобщението, без да се уточнява къде са те.


Четете повече по темата тук.

Желаещите да дарят рековалесцентна плазма, за да помогнат за лечението на пациенти с COVID-19, могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология в София на ул. "Братя Миладинови" 112, съобщи Министерството на здравеопазването на страницата си във "Фейсбук". Плазмата съдържа антитела от преболедували.


Сред изискванията към кандидат-дарителите са:

Да бъдат на възраст между 18 г. и 55 г.;
Да имат положителен резултат от PCR тест;
Да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест;
Здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.


По-строги мерки в Ловеч

От утре, 28 ноември, до 15 ноември включително Регионалната здравна инспекция в Ловеч въвежда със заповед още по-строги мерки, съобщи пресцентърът й. В областта е достигната заболяемост oт COVID-19 от 142 на 100 хил. население за периода 13 - 26 октомври (174 случая).


Забраняват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни с нощен режим на работа па открито и закрито. Посещенията в кафенета, местата за хранене и ресторантите на открито и закрито се допускат до 23 часа, при заетост на местата не повече от 1 човек на 2 кв м и осигуряване на дистанция от 1.5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса.


Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Георги Кожухаров


Забраняват се и организирани събития (празненства, семинари, конференции и др.) на закрито. В ритуалните зали за сватби, кръщенета и погребения се допускат до 10 души. Спират се и всички масови мероприятия на открито и закрито.


Всички работодатели следва да организират дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо. Задължително е носенето на защитни маски за лице в администрации, офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1.5 м. между работещите.


В обществените сгради, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите няма да се допуска повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2 кв м площ. Персоналът трябва задължително да носи маски. В тези обекти ще трябва да се учести дезинфекцията минимум 4 пъти на ден.


На пазари трябва да има дистанция от 1.5 м. между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. u сда се създаде организация за еднопосочно движение на гражданите. Всички са задължени да носят маски.


Спортните мероприятия ще се провеждат с публика до 30% и дистанция от 1.5 м. между зрителите на открито и без публика на закрито. Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) - също до 30 % от капацитета и дистанция от 1.5 м.
между зрителите. Задължително е носене на защитна маска за лице. Спират се посещенията в клубовете на инвалида и пенсионерските клубове, а училищните директори трябва да спрат достъпа на външни лица до
физкултурните площадки и спортни зали.

Затварят се нощните заведения в Смолянско за 20 дни

Забранява се работата на дискотеки, пиано-барове и нощни заведения в Смолянска област от утре, 28 октомври. Въвежда се и забрана за работа на всички питейни заведения след полунощ. Това реши Областният кризисен щаб на заседание днес, съобщи Би Ти Ви. Забраната ще важи 20 дни.


Задължително трябва да се носят маски в офиси и предприятия, при които не е възможно осигуряване на физическа дистанция от 1.5 м между служителите. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито, работата на пенсионерските клубове и клубовете на лица с хора с увреждания.


Спират се и груповите занимания в читалищата и самодейните изяви, като остават само индивидуалните занимания. Спортните прояви ще са без публика. Спират се плановете операции и планирания прием в лечебните заведения.


Предвижда се да бъде увеличен броят на използваните автобуси в градския и междуградския транспорт, за да се намали гъстотата на пътуващите.


Театри, кина, сценични прояви и концерти остават да работят, но културните прояви ще се провеждат до 30% от капацитета на залата.


Ще бъде отправено и искане до Националната здравноосигурителна каса да допусне специалистите по вътрешни болести.

Гешев вече официално е в карантина

Главният прокурор Иван Гешев вече официално е в карантина, съобщи той в "Туитър" ден, след като обяви, че се е самоизолирал заради болен от COVID-19 член на семейството му. Според заповед на здравния министър карантината за хората, които са имали контакт със заразен е десет дни. Това означава, че Гешев не трябва да напуска дома си до 5 ноември.

Карантината е с еднаква продължителност за всички

Няма да има промяна в заповедта на здравния министър позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички. Това се казва в съобщение на Министерство на здравеопазването.


То е по повод публикации в медиите, коментиращи продължителността на карантината на премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, министри и депутати. От здравното министерство обръщат внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.


Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Георги Кожухаров

Президентът: Спазвам стриктно предписанията на РЗИ

Спазвам стриктно предписанията на РЗИ, няма да участвам повече и да коментирам режисирани интриги, каза президентът Румен Радев на полевия учебен полигон "Корен", където днес присъства на демонстриране на
способности на тактическо учение "Балканска стена 20", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "И преди, и след Талин, всичките ми тестове са отрицателни. Чувствам се в отлично здраве", допълни той. Държавният глава подчерта, че скалъпеният скандал около посещението му в Естония има за цел да отклони общественото внимание от предложения от правителството разоряващ бюджет за следващата година.

Пандемията засегна туризма и през септември

Очаквано разпространението на коронавируса продължи да се отразява на туризма и през септември въпреки регистрираните през лятото по-ниски нива на заразяване. През месеца пътуванията на български граждани в чужбина са 555.6 хил., или с 15% под направените през септември 2019 година, сочат данните на Националния статистически институт.


В това време посещенията на чужденци в България направо се сриват до 563.7 хил., или с 56.2% на годишна база.


Още по темата четете тук.

Нощните заведения във Варна затварят от петък

Регионална здравна инспекция във Варна обяви, че търси лекари за отделенията за лечение на пациенти с COVID-19 в болниците в областта. Новоназначените лекари ще трябва да работят в двете нови COVID-19 отделения в частната "Еврохоспитал" във Варна и болницата в Провадия.


Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Днес от здравната инспекция във Варна обявиха също, че от 30 октомври до 13 ноември т.г. ще бъдат затворени всички нощни заведения в областта. Със същото решение от 27 октомври до 10 ноември ще бъдат затворени и пенсионерските клубове. Сватбите и кръщенета не се спират, но се ограничават до присъствието на 10 души в ритуалните зали и при спазване на 1,5 метра дистанция. Мерките за кина, театри и други културни събития остават както до момента - при 50% заетост. Същото важи и за спортните мероприятия на открито.

Русе е поредният град с допълнителни ограничения

Русе е поредният град в страната, в който влизат допълнителни ограничения, след като заразените с коронавирус са над 120 на 100 000 души, съобщи БНТ. От утре ще бъдат затворени баровете и дискотеките. Забраняват се и масовите мероприятия на открито и закрито. Препоръчва се семейните събития, като сватби и кръщенета на закрито, да бъдат ограничени до 30 гости.


По разпореждане на Регионалната здравна инспекция до 30 ноември са преустановени плановите операции и плановият прием във всички лечебни заведения.


Училищата ще имат възможност да предлагат преминаване на онлайн обучение след съгласуване със съответните педагогически и обществени съвети към тях. Русенският университет вече премина изцяло на дистанционна форма на обучение до 8 ноември.

В големите болници в София Covid-отделенията са пълни

Covid-отделенията във всички големи столични болници са пълни, разкриват се нови легла, но няма достатъчно персонал, обобщава БНР. В най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", отделят два етажа за настаняване на заразени с коронавирус пациенти и лекари. В същото време повечето болници, които съгласно заповедта на здравния министър трябваше да осигурят легла за лечение на пациенти с коронавирус, изпитват затруднения.


Всичките 70 легла в Пулмологията и в Инфекциозното отделение на столичната болница "Света Анна" са заети, както и 5-те реанимационни легла за пациенти с Covid.


В белодробната болница "Св. София", която разполага с 49 легла за пациенти с коронавирус, от които 5 интензивни, също няма места, съобщи директорът д-р Любчо Пенев.


В университетската болница "Св. Иван Рилски" има общо 40 легла, но само за пациенти диагностицирани с коронавирус по време на лечението си там.

Посланикът на САЩ се самоизолира след среща с Борисов

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа се е самоизолирала след контакт със заразен от коронавирус, съобщи тя във видео качено на Facebook страницата на посолството. Тя допълва, че намалява риска от заразяване като носи маска и благодари на българските здравни работници за усилията. "Заедно ще се справим", завършва посланието на Мустафа. Тя беше сред американските представители, които се срещнаха с премиера Бойко Борисов в петък, а в неделя той обяви, че е заразен с коронавирус. Освен нея на срещата с премиера присъстваха още заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крак, министърът на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова.


МВнР: Маските са задължителни и в автомобилите в Гърция

Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръщаме внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, съобщиха от външно министерство. При неспазване на правилата глобата е 150 евро.
Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Reuters


За районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души. Към момента областите, които попадат в "оранжевата" зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в "червената" зона е област Кастория, както и Козани.

Четирима съдии от ВАС са с коронавирус

Четирима съдии от Върховния административен съд са с положителен резултат за коронавирус. Това каза пред колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет председателят на съда Георги Чолаков, съобщава БНР.


Той предупреди, че заради увеличаващия се брой на положителни за COVID-19 работата в системата на административното правораздаване се организира все по-трудно.


Чолаков се обърна към съдебните кадровици с въпроса дали не трябва да се преразгледат противоепимичните правила в съдилища и се позова и на статистиката за отложените през периода на извънредното положение дела. Те са 1192 в цялата страна.

За да се ограничат контактите и струпването на клиенти на гишета, Държавна агенция "Електронно управление" призовава ползвателите на услуги, да ги заявяват, заплащат и получават по електронен път чрез Портала за електронни административни услуги към Държавна агенция "Електронно управление" вече са достъпни нас 370 услуги за гражданите и бизнеса на централни, областни и общински администрации, съобщиха от агенцията.
Подаването и връчването на документи по електронен път, свързано с предоставянето на електронни административни услуги, се осъществява и чрез Системата за сигурно електронно връчване, поддържана от Държавна агенция "Електронно управление". Достъпът до системата се осъществява чрез ПИК на НОИ, физически или облачен електронен подпис, припомнят от агенцията.

Артисти искат 2% от бюджета за възстановяване

439 организации и независими артисти от сектор Култура изпратиха отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, с което настояват за включването на сектор култура с 2% от общия бюджет на Плана за възстановяване и развитие на България, съобщиха техни представители. Те се позовават на Резолюция 2020/2708 на Европейския парламент, от 18.09.2020, гласувана с мнозинство от 598 гласа "ЗА", с която се препоръчва на правителствата на държавите членки да отделят минимум 2% от средствата, предвидени по "Recovery and Resilience Facility" (RRF).


Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Велко Ангелов


Резолюцията пледира за включването на културата и културните индустрии на водещо място в усилията по възстановяване в Европа с цел създаване на "по-устойчиви на сътресения културни екосистеми" и създаване на културни политики, "обвързани с предизвикателствата на обществото и с прехода към зелена и дигитална икономика".


Подробности тук

Проф. Генчо Начев: мерките не трябваше да се отхлабват

Ограничителните мерки, които се прилагат в България за ограничаване на разпространението на коронавируса, са изключително леки и беше грешка, че не се продължиха по-строгите, каза днес пред БНТ изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Екатерина"проф. Генчо Начев.


Според него в момента болниците са достатъчно и не се налага разкриване на полеви болници. "Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри", смята проф. Начев.

Планетариумът в Смолян спира прием на групи

Предвид усложняващата се епидемична обстановка в страната считано от днес Планетариумът в Смолян преустановява приемането на групи за две седмици - до 9 ноември, включително, съобщиха от там. В звездната зала ще се допускат само индивидуални посетители, като общият брой не трябва да надхвърля 40 човека - 30% от капацитета на залата.


Мярката се налага, за да се ограничи струпването на много хора в затворени пространства. Постоянните програми са в 11.00 и 15.00 часа. В 9.30 и 16.30 часа има програма, при наличие поне на 10 човека в звездната зала. Наблюдения с телескоп няма да се провеждат.

Бургас остава с един буферен център заради липса на персонал

Бургас ще има само един буферен център, който да приема и разпределя болните от коронавирус, защото за планирания втори няма персонал, каза днес пред "Нова телевизия" заместник-управителят на УМБАЛ "Дева Мария" д-р Стефан Касабов. В това лечебно заведение е първият център, а вторият трябваше да бъде в УМБАЛ – Бургас.


Работата на буферния медицински център е да се диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за коронавирус. В него ще работят лекар, медицинска сестра и рентгенолог.


Д-р Стефан Касабов поясни, че в болница УМБАЛ "Дева Мария" има 13 легла за болни с коронавирус и те са заети. Има обаче капацитет да се открият нови.

Борисов: мога да си изпълнявам задълженията

Ако големите деца учат дистанционно, в училищата ще се освободи пространство и учениците от началните класове ще могат да бъдат разделени на две. Така ще се увеличи дистанцията между тях в самата сграда. Тази идея даде пред Би Ти Ви директорът на 119-то училище в София Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в образованието.


Той коментира новата заповед от вчера на министър Красимир Вълчев за правилата, по които училищата могат да преминат към дистанционна форма на обучение, ако епидемичната обстановка е усложнена. Стаматов каза, че в училището, което той ръководи, всекидневно по десетина деца са връщани в дома си заради грипоподобни симптоми. Това става или на вратата при контрол от медицинската сестра, или от час. Докато изчаква родител, детето остава в кабинета на медсестрата.

Министър Вълчев: най-лесно е да затворим всички училища

Най-лесно е да се затворят всички училища, централно, но това значи да жертваме образованието малко или повече, каза днес пред "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той продължи да настоява, че най-правилният подход е да се действа локално, като решението за затваряне на училища е на местните власти.


Красимир Вълчев отчете, че към момента има 469 заразени ученици и 453 учители, въпреки че преподавателите са 10 пъти по-малко от децата. "90 хил. са учителите, от които над 400 са с хронични заболявания, а много повече са рискови. Казали сме на директорите да се дават отпуски на учителите, дори да се стигне до невъзможност за заместване в определени часове", коментира той, по повод многото отпуски на учителите, от страх да не се заразят.


За момента няма определен праг на национално ниво, след подминаването, на които да се спре присъственото образование, каза министър Вълчев. За момента ограничения има в девет от 28 области.

Ситуацията в "Пирогов" е критична

В болницата за спешна помощ "Пирогов" с COVID-19 са 61 медици, три клиники са затворени. Това съобщи пред Би Ти Ви директорът Асен Балтов. Той подчерта, че в следващите два дни в болницата предстои реорганизация, след което ще бъде потърсена помощ от студенти, които да помагат в отделения без коронавирус.


"Разпространението вече е дифузно сред пациентите. Възможно е да намалим обема на работа, но тя няма да спре. Който може да бъде лекуван, ще бъде лекуван", каза Балтов. Затворени временно за две седмици са коремната хирургия, неврологията и едната травматология. По данни на "Капитал" в спешната болница работят 2360 души, което означава, че заразени са 2.5% от персонала.

Математикът на щаба: има числа, които не бива да се казват

Има числа, които не бива да се казват и карти, които да не се показват, за да не се паникьосват хората, каза днес пред "Нова телевизия" математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов. Той съобщи само оптимистичната прогноза за новозаразените през ноември - 68 500. При това положение контактните лица, които трябва да се поставят под карантина, са 150 хил.
Коронавирусът в България: онлайн обучение за студенти и гимназисти, нощните заведения затварят (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Витанов уточни, че останалите числа ще бъдат съобщени от щаба, ако той прецени. И допълни: "Радвам се, че няма да ги казвам аз". Николай Витанов каза, че всичките си прогнози за ноември е предал вчера на щаба.


По неговите изчисления, при обявени 40 132 случая, реалният брой е 320 хил. "В момента, 40 хиляди от тях знаят, 280 хил. не знаят и нямат симптоми", каза още Витанов. Той съобщи, че базовото репродуктивно число е 1.56, тоест при 100 излекувани, 156 се заразяват.


Витанов посочи, че смъртността намалява, като причината е отслабването на вируса и по-големият опит на лекарите да се справят с него. В отговор на въпрос, той каза, че присъственият старт на учебната година година не е грешка, защото децата боледуват малко, но проблемът е с учителите.

Нови рекорди - над 2000 новозаразени и повече от 40 починали

Нови рекорди по всички основни показателите, свързани с коронавируса, показват данните в Единния информационен портал за последното денонощие. Новозаразените са 2243. Направените тестове са 7659, като почти всеки трети проверен се е оказал носител на вируса.


За пореден път най-много са новите случаи в София - 913, Пловдив (209) и Благоевград (130).


Общият брой заразени от началото на пандемията е 40 132, като те са открити при 669 518 теста.


Починалите са 42-ма за последните 24 часа, като общият им брой достига 1136. Рекордни са и показателите на настанените в болница - 2130 и тези в интензивни отделения (149).


Сериозен е броят на излекуваните - 296 за денонощието и 18 650 общо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK