Съдът разпореди регистрация на партията на Цветан Цветанов

Софийският градски съд разпореди регистрация на политическа партия "Републиканци за България" на Цветан Цветанов.

© Юлия Лазарова

Софийският градски съд разпореди регистрация на политическа партия "Републиканци за България" на Цветан Цветанов.Софийският градски съд (СГС) разпореди регистрация на партията на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Ако до 7 дни няма възражения и решението не бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, "Републиканци за България" ще бъде официално регистрирана като политическа партия.


Още в съдебната зала съдия Мирослава Кацарска разпореди вписването на партията по искане на адвокатката на Цветанов. Прокуратурата не възрази срещу регистрацията, тъй като са налице всички предпоставки и сроковете са спазени. За да се спести връчването на решението заради коронавируса, това бе направено още в съдебната зала.


Самият Цветанов бе в съда, но заради противоепидемичните мерки заседанието мина само с участието на страните.
Лидерът на партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов внесе документите за регистрация в Софийския градски съд на 12 октомври. Тогава той повтори виждането си, че "Републиканци за България" ще стане незаобиколим фактор в политиката след следващите парламентарни избори. Според него за евентуални коалиции може да се коментира чак след изборите, когато се види кой влиза в парламента. По думите му с всяка партия биха се водили преговори.


"Републиканци за България" беше учредена през септември със събиране на инициативен комитет. В една от залите на НДК Цветанов събра 89 души, сред които бивши колеги от ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и журналиста Горан Благоев.


Сред по-известните имена, които се включиха в инициативния комитет са бившият депутат на ГЕРБ Джема Грозданова, координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил, братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес в САЩ и бяха собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, журналистът Горан Благоев, който води предаването "Вяра и общество" по БНТ, трикратният световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK