До половин милиард лева от еврофондове годишно са злоупотребите на "белите якички"

При общ бюджет 23,2 млрд. лв. потенциалните щети за програмния период 2014 – 2020 г. са между 1,16 млрд. и 3,48 млрд. лв.

© Надежда Чипева, Капитал

При общ бюджет 23,2 млрд. лв. потенциалните щети за програмния период 2014 – 2020 г. са между 1,16 млрд. и 3,48 млрд. лв.Измамите с еврофондове в България са съизмерими с най-големите пазари на организираната престъпност като трафика на хора, разпространението на наркотици и нелегалната търговия с горива. Според експертни оценки злоупотребите се движат между 5 и 15% от финансовите средства, получени от бенефициентите на оперативните програми в България.


При общ бюджет 23.2 млрд. лв. потенциалните щети за програмния период 2014 - 2020 г. са между 1.16 млрд. и 3.48 млрд. лв. На годишна база (приемайки 7-годишен срок на действие на програмите) щетите са между 166 млн. и 498 млн. лв.


Това са изводите от последния доклад на Центъра за изследване на демокрацията, оценяващ организираната престъпност в България и опитващ да очертае подробен профил на най-доходоносните ѝ дейности.


Как се точат средства за изграждане на къщи за гости
Освен стряскащите цифри в доклада се посочват и някои любопитни изводи за корупционните практики и схемите за източване на евросредства.


"Измамите със средства на Европейския съюз са особен тип престъпления, осъществявани от т.нар. бели якички, а не от класическите организирани престъпни групи. Финансовите щети се оценяват на между 70 и 300 млн. лв. годишно. Най-много нарушения са установени със средствата от Държавен фонд "Земеделие" при субсидиите за земеделски култури, както и при изграждането на къщи за гости", са част от констатациите в доклада.


Миналата година полицията, прокуратурата и антикорупционната комисия започнаха разследване именно за злоупотреби с европейско финансиране за изграждане на къщи за гости. Тогава оставка подаде бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и срещу него започна дело, което все още не е приключило окончателно.


"При направени проверки на финансираните къщи за гости по Програмата за развитие за селските райони 2007 - 2013 са установени нарушения, предполагащи пълно или частично връщане от бенефициентите на получените субсидии. От проверените 288 къщи, получили субсидия на обща стойност 81 млн. лв., е поискано пълно възстановяване на средствата за 158 къщи в размер на 43.1 млн. лв. и частично възстановяване за 95 къщи в размер на 3.3 млн. лв.", се посочва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията, като се цитират данни от Държавен фонд "Земеделие".


Още миналата година стана известно, че от програмата са се възползвали и редица публични личности, а нарушенията доведоха до оставки, припомнят в доклада.


"Основното нарушение е използването на финансираните къщи не по предназначение за развитие на туризъм в съответните селски региони, а като имоти за лично ползване от бенефициентите. В началото на 2020 г. стана ясно, че голяма част от собствениците на къщи за гости, за които са установени нарушения на договорите за субсидии, са обжалвали исканията за възстановяване на получените суми. Под въпрос е дали има правно основание да се изисква възстановяване на получените субсидии", констатират от Центъра за изследване на демокрацията.


Висок риск от измами със средства за борба с коронавируса заради занижения контрол


24% от фирмите смятат, че има корупционни практики при управлението на средствата на ЕС, а сравнително малко фирми кандидатстват за обществени поръчки (11%) или европроекти (4%), сочат данните от изследването.


Идентифициран е и друг потенциален риск - ниският капацитет за контрол, както и нарастващият обем на европейски средства за справяне с кризата от COVID-19 създават риск за увеличение на измамите.
Забелязва се тенденцията да продължават измамите, свързани с търгове и обществени поръчки, чрез манипулиране на процедури, както и при конфликт на интереси.


Най-много нарушения са регистрирани в европейските структурни и инвестиционни фондове, както и във фондовете за подпомагане на трети страни и селскостопанските фондове. Голяма част от схемите за измама се основават на манипулиране на цените на купените активи със средства на ЕС, като се отчитат многократно по-високи цени от реално платените или се отчитат разходи, които не са направени или не са свързани с целта на полученото финансиране.


Продължават измамите със средства, предназначени за научни изследвания, като в тези измами участват няколко страни членки или трети страни, се посочва още в текста.


Ето още заключения от доклада:


- щетите от ДДС измамите бавно намаляват и през 2019 г. са били около 120 млн. лв. (12% от ДДС "липсите" в България); използват се основно измамни схеми на вътрешния пазар на ЕС и фиктивни фактура за реклама, консултации, ремонти и др.; 80% от организираните престъпни групи за ДДС измами са в София


- според експертни оценки злоупотребите в различни европрограми варират между 5% и 50% от стойността на финансираните проекти


- през 2019 г. над 25% от всички атаки към облачните услуги на Microsoft в глобален мащаб са отправени от български IP адреси; водещи ИТ престъпления са били опити за инсталирането на зловреден код (форма на рекет със заплаха за унищожаване на блокирана информация, ако не се плати откуп, обикновено в криптовалута) и за измама


- през 2019 г. се наблюдават сигнали за наличието при киберизмамите на предимно български групи начело с български лидери; традиционно доминират международни мрежи, в много случаи доминирани от украински, руски, нигерийски и северноафрикански групи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK