И бенгалският тигър в столичния зоопарк се радва на снега

И бенгалският тигър в столичния зоопарк се радва на снега

Виж видеото
На Капитан Андреево ще има още едно трасе само за товарни автомобили

На Капитан Андреево ще има още едно трасе само за товарни автомобили

Виж видеото
Борисов: Първите ваксини срещу COVID-19 са за лекарите

Борисов: Първите ваксини срещу COVID-19 са за лекарите

Виж видеото
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 ще бъде одобрен на 9 декември

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 ще бъде одобрен на 9 декември

Виж видеото
10-те най-добри снимки на "Дневник" за ноември

10-те най-добри снимки на "Дневник" за ноември

Виж видеото

Най-популярната търсачка в интернет - "Гугъл" (Google), по традиция отбелязва годишнини със специален дудъл. Днес в 10 страни в света дудълът е посветен на българина д-р Стамен Григоров, човека, който за пръв път описва в научна публикация бактерията, благодарение на която се получава българското кисело мляко.


Дудълът е видим днес за всички, които използват търсачката в САЩ, Канада, Перу, Чили, Аржентина, България, Гърция, Франция, Унгария и Украйна. Той съдържа и доста информация за биографията на българския учен, която вече се появи в някои чуждестранни издания, като Independent и Newsweek например.


Кой точно е д-р Стамен Григоров и как се е стигнало до откриването на бактерията гледайте във видеото на "Българска история", а още за постиженията на д-р Григоров може да научите и ако посетите Музея на киселото мляко в село Студен извор, община Трън, намиращ се съвсем близо до родната къща на българския учен.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на doroteus
    doroteus
    Рейтинг: 1722 Неутрално

    На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевски университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име.

    След завръщането си, започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание „Прес Медикал“.

    През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен брат му Христо. Въпреки усилията на Стамен брат му почива от раните си на 32 години.

    През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал „Червен кръст“.

    В периода 1922 – 1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов (Александровска болница, София). Работи в Търново, Горна Оряховица, Провадия и Варна.

    След 1935 г. в Италия продължава изследванията си върху туберкулозата. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.

    Почива на 27 октомври 1945 г. в София. Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко. Родната къща на д-р Стамен Григоров се намира в началото на селото в близост до музея.
    Кой днес би постъпил така ???? Кой унищожи българския ген , ген на искрен и истински патриотизъм , който днешните "патриоти " категорично не притежават ! "Не ме гледай какво правя - слушай какво говорая !" по иван Хаджийски

  2. 2 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2537 Неутрално

    Един от великите българи - откривател и изследовател на лактобацилус булгарикус. Стамен Григоров е сред онези достойни българи, които за съжаление не познаваме и не почитаме по достойнство!!!

  3. 3 Профил на kazushi
    kazushi
    Рейтинг: 1566 Неутрално

    "българското кисело мляко" Няма кисело мляко, което да не е българско.

  4. 4 Профил на аnka georgievа
    аnka georgievа
    Рейтинг: 392 Неутрално

    Прекрасен човек ,прекланям се пред неговото достойнство и професионализъм.

  5. 5 Профил на Николай Бучков
    Николай Бучков
    Рейтинг: 3848 Разстроено

    Днес сме по айряна , без киселото мляко...изстуден !

  6. 6 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 899 Неутрално

    Вярно е, че по времето на т. нар. социализъм се акцентираше и преувеличава руската роля в историята с българската бактерия, а откритието на д-р Григоров и българският принос се омаловажаваха. Легендата за това как Лактобацилус булгарикус я открил Мечников и досега може да се види на много места в мрежата. Чела съм дори глупостта, че руски учен бил измислил киселото мляко.
    А д-р Стамен Григоров, между другото, в изследването си нарича продукта "kissélo-mléko". За съжаление, въпреки славата си, нашето кисело мляко не се е наложило с името си по света, който го нарича с турската дума йогурт.

  7. 7 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2537 Неутрално

    До коментар [#3] от "kazushi":

    Прав сте, само не знам колко добре сме се погрижили да запазим марката "Кисело мляко"???
    Иначе другото са "бози" от рода "йогурт", който няма общо с киселото мляко!

  8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5778 Разстроено

    И този надарен човек се е сблъскал със завистта и омразата на другите нашенски учЕни, които не са признали постиженията му.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  9. 9 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1368 Разстроено

    Вярно е, че по времето на т. нар. социализъм се акцентираше и преувеличава руската роля в историята с българската бактерия, а откритието на д-р Григоров и българският принос се омаловажаваха. Легендата за това как Лактобацилус булгарикус я открил Мечников и досега може да се види на много места в мрежата. Чела съм дори глупостта, че руски учен бил измислил киселото мляко.А д-р Стамен Григоров, между другото, в изследването си нарича продукта "kissélo-mléko". За съжаление, въпреки славата си, нашето кисело мляко не се е наложило с името си по света, който го нарича с турската дума йогурт.
    —цитат от коментар 6 на murttle


    Права сте!
    Достатъчно е да се види руската статия в Уикипедия за д-р Григоров. Говори се предимно за мечников, а д-р Стамен Григоров се споменава между другото, нищо, че статията е за него..
    Но какво можем да очакваме от дребните рушлямски душици...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  10. 10 Профил на nhh18551388
    nhh18551388
    Рейтинг: 1118 Неутрално

    Бях крайно учуден, че в медия като Дневник се публикува нещо което казва добри думи за български учен.
    Всъщност наред с фактите, които никой не може да отрече, смисълът филмчето е да прокарва внушението, че никой талантлив човек не може да се развива в страната ни и отделно, макар и казано доста перверзно, прокарва внушението че българите били зли, завистливи и лоши хора.
    Timeo Danaos et dona ferentes
    Бой се от Дневник, дори когато твърди, че пише нещо хубаво за България и българите.

  11. 11 Профил на RingRoad
    RingRoad
    Рейтинг: 774 Любопитно

    Следва „Естествени науки“ в Монпелие.
    Прави докторантура по медицина в Женевския университет.

    "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
  12. 12 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 678 Весело

    Чудно ми е защо ли в Гугъл не отбелязват рождените дни на героите на нашите медии като Маргините, Маджо, Главата, Пашата, Герата, Баретата, Тиквата, Черепа и други сходни интелектуалци!? Колко повече бетон, асфалт, метал и тухли са оставили те на лицето на земята в сравнение с този д-р Стамен Григоров.

    ;)

  13. 13 Профил на elena_pipilota
    elena_pipilota
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#1] от "doroteus":

    Иван Хаджийски умира през 1944 г., така че и неговите наблюдения са върху "онези" българи. Генът си е същият. И днес има своите хубави, както и своите лоши проявления.

  14. 14 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2229 Весело

    Кой унищожи българския ген , ген на искрен и истински патриотизъм , който днешните "патриоти " категорично не притежават ! "Не ме гледай какво правя - слушай какво говорая !" по иван Хаджийски
    —цитат от коментар 1 на doroteus

    Защо?
    Ти какъв ген имаш?

  15. 15 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 348 Неутрално

    Защо само в 10 страни ???? Някакъв особен вид расизъм в Гугъл спрямо великите хора ?!?

  16. 16 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3617 Неутрално

    Юристът Иван Григоров, председател на на Върховния касационен съд в началото на века, е внук на д-р Стамен Григоров.
    Светла им памет!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  17. 17 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2229 Весело

    Права сте!
    Достатъчно е да се види руската статия в Уикипедия за д-р Григоров. Говори се предимно за мечников, а д-р Стамен Григоров се споменава между другото, нищо, че статията е за него..
    Но какво можем да очакваме от дребните рушлямски душици...
    —цитат от коментар 9 на CINZANO - оправете си сайта!


    В украинската статия на Уикипедия е същото.
    Дребни укропски душици.
    В интерес на истината и двете статии са по-подробни от българската.
    Да не говорим за статията на английски.

  18. 18 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2991 Неутрално

    До коментар [#16] от "Bramasole":

    Спомням си как се оправдаваше за избора на Велчев за гл. пролурор , но се оказа прав за по-малкото зло

  19. 19 Профил на doroteus
    doroteus
    Рейтинг: 1722 Неутрално

    [quote#9:"CINZANO - оправете си сайта!"][/quote]

    Също като при проф Димитър Пасков - откривател на НИВАЛИН , когото преследваха и гониха до дупка , защото всички му ръкопляскаха , а на българите /не на всички , разбира се / им е по-присъщо , а и по лесно - ДА ЗАВИЖДАТ !

  20. 20 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3846 Неутрално

    ....Иначе другото са "бози" от рода "йогурт", който няма общо с киселото мляко!
    —цитат от коментар 7 на selqnin


    Само дето никой зад граница (може би с изключение в РСМ), никой не знае що е то "кисело млеко", но всички знаят за "йогурта", който бил гръцки.

  21. 21 Профил на deutschland
    deutschland
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Готина поредица за бъл. учени - гледал съм я цялата и е приятно направена.

  22. 22 Профил на az_medikyt
    az_medikyt
    Рейтинг: 465 Неутрално

    Народен враг обаче! А руснаците... Руснаците са измислили всичко!

  23. 23 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 604 Любопитно

    Вярно е, че по времето на т. нар. социализъм се акцентираше и преувеличава руската роля в историята с българската бактерия, а откритието на д-р Григоров и българският принос се омаловажаваха. Легендата за това как Лактобацилус булгарикус я открил Мечников и досега може да се види на много места в мрежата. Чела съм дори глупостта, че руски учен бил измислил киселото мляко.
    —цитат от коментар 6 на murttle


    Я да проверим какво казват дебелите книги за това твърдение :))))

    "...Основным средством в борьбе против старения и самоотравления организма человека Мечников считал болгарскую молочнокислую палочку — Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Он первый в мире оценил значение открытия болгарского студента Стамена Григорова. Ещё в 1905 году Мечников, как директор Института Пастера, пригласил молодого болгарина в Париж, чтобы он прочёл лекцию о своём открытии перед светилами микробиологии того времени.

    В 1907 году были опубликованы результаты первого в мире медицинского исследования функциональных свойств болгарской палочки и болгарского кислого молока:
    Мечников лично повторил исследования Григорова, чтобы убедиться в их состоятельности. В 1908 году, в годовщину французской академии наук, опубликована его статья Несколько слов о кислом молоке. Исследуя вопросы старения и собрав данные по 36 странам, Мечников установил, что самое большое количество «столетников» в Болгарии — 4 на 1000 человек. Он связал это с болгарским йогуртом (в Болгарии его называют кисело мляко — «кислое молоко»). В своих трудах Мечников стал пропагандировать широкой общественности полезность болгарского йогурта. Сам он до конца жизни регулярно употреблял не только кисломолочные продукты, но и чистую культуру болгарской палочки...."

    Като че ли вашият източник е някак в стил Фактор.бг :)))

    Бог да благослови Америка за България!
  24. 24 Профил на transvaal
    transvaal
    Рейтинг: 1943 Неутрално

    Нека малко туширам патриотичното невежество, което се шири в този форум. Д-р Стамен Григоров има заслугата пръв да опише бактерията (те са две - Лактобациликус Булгарикус (дето прави кис. мляко и Стафилококус Термофилус (дава киселинността)). НЯМА НИЩО изключително Българско в киселото мляко. От Балканите до Казахстан и Хиндукуш - ВСИЧКИ народи от ПАМТИВЕКА правят и консумират АБСОЛЮТНО СЪЩОТО мляко. Йогурт е Тюркското название на този продукт, такова е било и названието в България преди векове. Комерсиалният Йогурт по цял свят е непълноценен, понеже за да се удължи шелф-лайф на продукта, махат киселата бактерия и затова има вкус на неутрално кремче, а не на кис. мляко. Освен това, комерсиалните фирми слагат и пълнители и така става Дабъл Крийм - фалшификат. Идете в Казахстан или Азербайджан и опитайте техните кис. млека - супер качество и истински без съвременния бул-шит (особено по-скъпите брендове в стъклени буркани). Това е истината за йогурта (кис.мляко)

  25. 25 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3617 Неутрално

    До коментар [#18] от "hodounski":

    За написаното от тебе нямам спомен. Зная, че е бил недолюбван от Филчев. Иван Григоров е лансирал идеята спецкомисия да проверява парите и имотите на магистратите и техните семейства. За мене беше достойна личност.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  26. 26 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2001 Весело

    Само дето никой зад граница (може би с изключение в РСМ), никой не знае що е то "кисело млеко", но всички знаят за "йогурта", който бил гръцки.
    —цитат от коментар 20 на historama

    Абе... не точно, щото у японско, от около 50 години насам, папкат в пъти повече истинско българско кисело мляко отколкото ние в България. Между другото, ползваха за рекламно лице на същото мляко един българин — Калоян Махлянов, по-известен там като Котоошу...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  27. 27 Профил на Борис
    Борис
    Рейтинг: 1633 Неутрално

    Дудълът (бележката) в Гугъл, за д-р Стамен Григоров е доста добра. Но оригиналното българско кисело мляко, съдържащо българската млечна бактерия (Lactobacillus bulgaricus) , за съжаление, почти не се намира в магазините в Западна Европа - има различни имитации, но оригиналът не се намира лесно.

  28. 28 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 925 Неутрално

    Ся, като тръгнеш из Манхатан друго кисело мляко няма, освен такова с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Последното го турят, защото само българският бацил го прави много кисело и това не се харесва на изтънчения манхантънски вкус. Такааа … това са обикновени работи. Обаче, да ви споделя какво ми се случи миналата година, преди да се върна тук и да си го прекарам редовния ежегоден коронавирус, както си му е редът, когато се връщам от София. Три месеца не мога да дойда на себе си всякак година, побъркан от най-мръсния въздух в света, есенният и зимният софийски въздух.

    Обаче, за някакво мое голямо щастие, още в София, един приятел взе че ме свърза с някакъв производител ли беше. какво беше, който покрай кисело мляко, основано на арменски бацил, прави някакви фантастични капки за нос от щам внесен от Армения. Тази година Януари и Февруари, короновирусът, който ме хвана, беше особено жесток и само благодарение на тези капки успях да остана жив и бързо да се съвзема. Бях им забравил името на капките, но сега погледнах в нета—НАРИНЕ—човекът ти ги изпраща в специален контейнер с охлаждане, за да не вземат да погинат пущините. Принципът на капките е следният. Когато детето се ражда и започва да излиза от там, откъдето природата му е отредила да излезе, то прихваща от майка си един специален предпазен бацил, който развива колонии в лигавицата на носната кухина и трябва да пази детето цял живот. Но, понеже в модерния свят сме подложени на какво ли не, тези защитни колонии се унищожават. Та, капеш си тези капки всеки ден, в продължение на десет дни и, гледай ти, в подкожните ти хрущяли и пещери отново се изграждат такива защитни колонии. Това, комбинирано с дестилираната вода, която единствено пия и с гуакамолето всеки ден (едно размачкано авокадо, смесно с размачкани две скилидки чесън), ме е превърнало, айде да не кажа в кремък, но в много здрав неподатлив организъм. Всичко обаче започна от капките, които исках да си ги доставя и тук, но транспортът се оказа проблематичен, тъй че, чакам с нетърпение да дойда в София и да си поръчам пак, въпреки че може би няма нужда, защото колонията си седи май. Питам аз, а не може ли да си капя суроватка от бацилус булгарикус. Изобщо не било същото и не изграждало такава постоянна колония. Не знам, не съм микробиолог, но ви го съобщавам това от личен емпиричен опит. Който иска да опита.

  29. 29 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 993 Неутрално

    До коментар [#24] от "transvaal":

    По същество сте абсолютно прав. "Българското" кисело мляко не се е родило в земите между долното течение на Дунав и Родопите, а в средна Азия, откъдето между другото произтича българският род, който естествено си е донесъл и киселото мляко, което се прави и до днес в Таджикистан, Казхстан, Хиндукуш и т.н., и ръченицата, която се свири и до днес в Таджикистан, и "Чипровските" килими, дето се тъкат и до днес в Индия, и ред други традиционни занаяти и културни традиции.
    Целият ми род, който си живее в България, както и съученици, приятели и т.н. си мисли за тези неща като за изконно български и до голяма степен са прави, но те не са само български, а са споделяни ит от съседните ни народи от онова старо време в Айрия (Иран, Афганистан, Таджикистан, Памир, Хиндукуш, чак до Индия). Воиниците от Согдиана и Бактрия, оказали страшен отпор на Александър Македонски, са от онези старобългарски земи. Фанские Горьй и Фанагория, Зеравшан и Жеравна, Бухара и Булгар, паралелите между географски наименования, думи и продукти от бита и житието на днешните българи и народите останали п онези земи са безброй и са живо доказателство къде е прародината на днешните българи.
    Поклон и пред патриотичното дело на Доктор Стамен Григоров, един велик българин! И днес има такива българи, и днес имената им се "замитат под килима" от пожарникари и рабфаковци, каращи жипки по Фейсбука и уреждащи се с апартаменти на 1/4 цена от пазарната, със собствен асансьор. Нищо няма да си занесат в отвъдното последните споменати.

  30. 30 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2991 Неутрално

    До коментар [#25] от "Bramasole":

    Отношенията Филчев -Григоров са точно като Гешев -Панов.
    И никой не се замисля.Всичко било наред....

  31. 31 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 582 Любопитно

    До коментар [#24] от "transvaal":

    Да, по всички изброени места правят кисело мляко, но дали в него има Lactobacillus bulgaricus?

  32. 32 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 348 Неутрално

    До коментар [#24] от "transvaal":По същество сте абсолютно прав. "Българското" кисело мляко не се е родило в земите между долното течение на Дунав и Родопите, а в средна Азия, откъдето между другото произтича българският род, който естествено си е донесъл и киселото мляко, което се прави и до днес в Таджикистан, Казхстан, Хиндукуш и т.н., и ръченицата, която се свири и до днес в Таджикистан, и "Чипровските" килими, дето се тъкат и до днес в Индия, и ред други традиционни занаяти и културни традиции. Целият ми род, който си живее в България, както и съученици, приятели и т.н. си мисли за тези неща като за изконно български и до голяма степен са прави, но те не са само български, а са споделяни ит от съседните ни народи от онова старо време в Айрия (Иран, Афганистан, Таджикистан, Памир, Хиндукуш, чак до Индия). Воиниците от Согдиана и Бактрия, оказали страшен отпор на Александър Македонски, са от онези старобългарски земи. Фанские Горьй и Фанагория, Зеравшан и Жеравна, Бухара и Булгар, паралелите между географски наименования, думи и продукти от бита и житието на днешните българи и народите останали п онези земи са безброй и са живо доказателство къде е прародината на днешните българи. Поклон и пред патриотичното дело на Доктор Стамен Григоров, един велик българин! И днес има такива българи, и днес имената им се "замитат под килима" от пожарникари и рабфаковци, каращи жипки по Фейсбука и уреждащи се с апартаменти на 1/4 цена от пазарната, със собствен асансьор. Нищо няма да си занесат в отвъдното последните споменати.
    —цитат от коментар 29 на vankata1


    Това си е твоя версия и можи би вярна за твоето потекло, но няма да се спускам да оборвам теориите ти. Само ще ти кажа ,че много поразяващи паралели с българските традиции , имена, и т.н. съм открила и в Мексико, и в Италия, и в Грузия и в...но не бих твърдяла като теб че са " уникални доказателства" за каквото и да е

  33. 33 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 348 Неутрално

    До коментар [#23] от "Günther":

    Колко си неправ ще ти кажа с един 100% факт:Йогурта , кефир , и т.н./ което НЕ Е кисело мляко/ го има в много култури , или почти във всички които са имали млекопроизводство исторически плюс климат за развитие на млечни бактерии . НО Разликата е голяма - състава , количеството на бактериите, полезността на продукта. Уникалния състав на бактериите на киселото мляко си е само негов и е обоснован от спецификата на много тесен географски район- централен Балкански п-в.
    Следващия път обясни на Французите как в Индия или Казакстан са си произвеждали Рокфорд от време оно и че всъщност името му е идва от Рокхипур в Индия

  34. 34 Профил на uco10615507
    uco10615507
    Рейтинг: 44 Любопитно

    Живеем във Франция на няколко стотин метра от Швейцария.Всяка сряда ни се налага да водим внуците в българското училище в Женева носещо името на Д-р Стамен Григоров.
    http://bgschoolgeneva.ch/.Още внучката ми когато стана ученичка проявих интерес защо името на д-р Стамен Григоров и останах изумен какви велики хора сме имали и колко малко знаем за тях

  35. 35 Профил на adiora
    adiora
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Все пак Стамен Григоров има важна роля въобще за понятието пробиитик https://www.probiotica.bg/kakvo-e-probiotik/





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK