Реаниматор в Окръжна болница: Болните от коронавирус в последно време са млади хора

Реаниматор в Окръжна болница: Болните от коронавирус в последно време са млади хора

Виж видеото
Новите мерки: най-важното, което трябва да запомним

Новите мерки: най-важното, което трябва да запомним

Виж видеото
Румен Радев: Борисов и Заев не бива да подпишат още една пожелателна декларация

Румен Радев: Борисов и Заев не бива да подпишат още една пожелателна декларация

Виж видеото
Пред екоминистъра Борисов си направи записки за водните проблеми у нас

Пред екоминистъра Борисов си направи записки за водните проблеми у нас

Виж видеото
Имунолог: При симптоми на коронавирус не трябва да се пият имуностимуланти

Имунолог: При симптоми на коронавирус не трябва да се пият имуностимуланти

Виж видеото

Най-популярната търсачка в интернет - "Гугъл" (Google), по традиция отбелязва годишнини със специален дудъл. Днес в 10 страни в света дудълът е посветен на българина д-р Стамен Григоров, човека, който за пръв път описва в научна публикация бактерията, благодарение на която се получава българското кисело мляко.


Дудълът е видим днес за всички, които използват търсачката в САЩ, Канада, Перу, Чили, Аржентина, България, Гърция, Франция, Унгария и Украйна. Той съдържа и доста информация за биографията на българския учен, която вече се появи в някои чуждестранни издания, като Independent и Newsweek например.


Кой точно е д-р Стамен Григоров и как се е стигнало до откриването на бактерията гледайте във видеото на "Българска история", а още за постиженията на д-р Григоров може да научите и ако посетите Музея на киселото мляко в село Студен извор, община Трън, намиращ се съвсем близо до родната къща на българския учен.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на doroteus
    doroteus
    Рейтинг: 1915 Неутрално

    На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевски университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име.

    След завръщането си, започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание „Прес Медикал“.

    През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен брат му Христо. Въпреки усилията на Стамен брат му почива от раните си на 32 години.

    През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал „Червен кръст“.

    В периода 1922 – 1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов (Александровска болница, София). Работи в Търново, Горна Оряховица, Провадия и Варна.

    След 1935 г. в Италия продължава изследванията си върху туберкулозата. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.

    Почива на 27 октомври 1945 г. в София. Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко. Родната къща на д-р Стамен Григоров се намира в началото на селото в близост до музея.
    Кой днес би постъпил така ???? Кой унищожи българския ген , ген на искрен и истински патриотизъм , който днешните "патриоти " категорично не притежават ! "Не ме гледай какво правя - слушай какво говорая !" по иван Хаджийски

  2. 2 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2749 Неутрално

    Един от великите българи - откривател и изследовател на лактобацилус булгарикус. Стамен Григоров е сред онези достойни българи, които за съжаление не познаваме и не почитаме по достойнство!!!

  3. 3 Профил на kazushi
    kazushi
    Рейтинг: 1677 Неутрално

    "българското кисело мляко" Няма кисело мляко, което да не е българско.

  4. 4 Профил на аnka georgievа
    аnka georgievа
    Рейтинг: 432 Неутрално

    Прекрасен човек ,прекланям се пред неговото достойнство и професионализъм.

  5. 5 Профил на Николай Бучков
    Николай Бучков
    Рейтинг: 4005 Разстроено

    Днес сме по айряна , без киселото мляко...изстуден !

  6. 6 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 956 Неутрално

    Вярно е, че по времето на т. нар. социализъм се акцентираше и преувеличава руската роля в историята с българската бактерия, а откритието на д-р Григоров и българският принос се омаловажаваха. Легендата за това как Лактобацилус булгарикус я открил Мечников и досега може да се види на много места в мрежата. Чела съм дори глупостта, че руски учен бил измислил киселото мляко.
    А д-р Стамен Григоров, между другото, в изследването си нарича продукта "kissélo-mléko". За съжаление, въпреки славата си, нашето кисело мляко не се е наложило с името си по света, който го нарича с турската дума йогурт.

  7. 7 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2749 Неутрално

    До коментар [#3] от "kazushi":

    Прав сте, само не знам колко добре сме се погрижили да запазим марката "Кисело мляко"???
    Иначе другото са "бози" от рода "йогурт", който няма общо с киселото мляко!

  8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6227 Разстроено

    И този надарен човек се е сблъскал със завистта и омразата на другите нашенски учЕни, които не са признали постиженията му.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  9. 9 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1456 Разстроено

    Вярно е, че по времето на т. нар. социализъм се акцентираше и преувеличава руската роля в историята с българската бактерия, а откритието на д-р Григоров и българският принос се омаловажаваха. Легендата за това как Лактобацилус булгарикус я открил Мечников и досега може да се види на много места в мрежата. Чела съм дори глупостта, че руски учен бил измислил киселото мляко.А д-р Стамен Григоров, между другото, в изследването си нарича продукта "kissélo-mléko". За съжаление, въпреки славата си, нашето кисело мляко не се е наложило с името си по света, който го нарича с турската дума йогурт.
    —цитат от коментар 6 на murttle


    Права сте!
    Достатъчно е да се види руската статия в Уикипедия за д-р Григоров. Говори се предимно за мечников, а д-р Стамен Григоров се споменава между другото, нищо, че статията е за него..
    Но какво можем да очакваме от дребните рушлямски душици...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  10. 10 Профил на nhh18551388
    nhh18551388
    Рейтинг: 1177 Неутрално

    Бях крайно учуден, че в медия като Дневник се публикува нещо което казва добри думи за български учен.
    Всъщност наред с фактите, които никой не може да отрече, смисълът филмчето е да прокарва внушението, че никой талантлив човек не може да се развива в страната ни и отделно, макар и казано доста перверзно, прокарва внушението че българите били зли, завистливи и лоши хора.
    Timeo Danaos et dona ferentes
    Бой се от Дневник, дори когато твърди, че пише нещо хубаво за България и българите.

  11. 11 Профил на RingRoad
    RingRoad
    Рейтинг: 836 Любопитно

    Следва „Естествени науки“ в Монпелие.
    Прави докторантура по медицина в Женевския университет.

    "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
  12. 12 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 697 Весело

    Чудно ми е защо ли в Гугъл не отбелязват рождените дни на героите на нашите медии като Маргините, Маджо, Главата, Пашата, Герата, Баретата, Тиквата, Черепа и други сходни интелектуалци!? Колко повече бетон, асфалт, метал и тухли са оставили те на лицето на земята в сравнение с този д-р Стамен Григоров.

    ;)

  13. 13 Профил на elena_pipilota
    elena_pipilota
    Рейтинг: 407 Неутрално

    До коментар [#1] от "doroteus":

    Иван Хаджийски умира през 1944 г., така че и неговите наблюдения са върху "онези" българи. Генът си е същият. И днес има своите хубави, както и своите лоши проявления.

  14. 14 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2344 Весело

    Кой унищожи българския ген , ген на искрен и истински патриотизъм , който днешните "патриоти " категорично не притежават ! "Не ме гледай какво правя - слушай какво говорая !" по иван Хаджийски
    —цитат от коментар 1 на doroteus

    Защо?
    Ти какъв ген имаш?

  15. 15 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 378 Неутрално

    Защо само в 10 страни ???? Някакъв особен вид расизъм в Гугъл спрямо великите хора ?!?

  16. 16 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3873 Неутрално

    Юристът Иван Григоров, председател на на Върховния касационен съд в началото на века, е внук на д-р Стамен Григоров.
    Светла им памет!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  17. 17 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2344 Весело

    Права сте!
    Достатъчно е да се види руската статия в Уикипедия за д-р Григоров. Говори се предимно за мечников, а д-р Стамен Григоров се споменава между другото, нищо, че статията е за него..
    Но какво можем да очакваме от дребните рушлямски душици...
    —цитат от коментар 9 на CINZANO - оправете си сайта!


    В украинската статия на Уикипедия е същото.
    Дребни укропски душици.
    В интерес на истината и двете статии са по-подробни от българската.
    Да не говорим за статията на английски.

  18. 18 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3217 Неутрално

    До коментар [#16] от "Bramasole":

    Спомням си как се оправдаваше за избора на Велчев за гл. пролурор , но се оказа прав за по-малкото зло

  19. 19 Профил на doroteus
    doroteus
    Рейтинг: 1915 Неутрално

    [quote#9:"CINZANO - оправете си сайта!"][/quote]

    Също като при проф Димитър Пасков - откривател на НИВАЛИН , когото преследваха и гониха до дупка , защото всички му ръкопляскаха , а на българите /не на всички , разбира се / им е по-присъщо , а и по лесно - ДА ЗАВИЖДАТ !

  20. 20 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4239 Неутрално

    ....Иначе другото са "бози" от рода "йогурт", който няма общо с киселото мляко!
    —цитат от коментар 7 на selqnin


    Само дето никой зад граница (може би с изключение в РСМ), никой не знае що е то "кисело млеко", но всички знаят за "йогурта", който бил гръцки.

  21. 21 Профил на deutschland
    deutschland
    Рейтинг: 1396 Неутрално

    Готина поредица за бъл. учени - гледал съм я цялата и е приятно направена.

  22. 22 Профил на az_medikyt
    az_medikyt
    Рейтинг: 486 Неутрално

    Народен враг обаче! А руснаците... Руснаците са измислили всичко!

  23. 23 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 647 Любопитно

    Вярно е, че по времето на т. нар. социализъм се акцентираше и преувеличава руската роля в историята с българската бактерия, а откритието на д-р Григоров и българският принос се омаловажаваха. Легендата за това как Лактобацилус булгарикус я открил Мечников и досега може да се види на много места в мрежата. Чела съм дори глупостта, че руски учен бил измислил киселото мляко.
    —цитат от коментар 6 на murttle


    Я да проверим какво казват дебелите книги за това твърдение :))))

    "...Основным средством в борьбе против старения и самоотравления организма человека Мечников считал болгарскую молочнокислую палочку — Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Он первый в мире оценил значение открытия болгарского студента Стамена Григорова. Ещё в 1905 году Мечников, как директор Института Пастера, пригласил молодого болгарина в Париж, чтобы он прочёл лекцию о своём открытии перед светилами микробиологии того времени.

    В 1907 году были опубликованы результаты первого в мире медицинского исследования функциональных свойств болгарской палочки и болгарского кислого молока:
    Мечников лично повторил исследования Григорова, чтобы убедиться в их состоятельности. В 1908 году, в годовщину французской академии наук, опубликована его статья Несколько слов о кислом молоке. Исследуя вопросы старения и собрав данные по 36 странам, Мечников установил, что самое большое количество «столетников» в Болгарии — 4 на 1000 человек. Он связал это с болгарским йогуртом (в Болгарии его называют кисело мляко — «кислое молоко»). В своих трудах Мечников стал пропагандировать широкой общественности полезность болгарского йогурта. Сам он до конца жизни регулярно употреблял не только кисломолочные продукты, но и чистую культуру болгарской палочки...."

    Като че ли вашият източник е някак в стил Фактор.бг :)))

    Бог да благослови Америка за България!
  24. 24 Профил на transvaal
    transvaal
    Рейтинг: 2154 Неутрално

    Нека малко туширам патриотичното невежество, което се шири в този форум. Д-р Стамен Григоров има заслугата пръв да опише бактерията (те са две - Лактобациликус Булгарикус (дето прави кис. мляко и Стафилококус Термофилус (дава киселинността)). НЯМА НИЩО изключително Българско в киселото мляко. От Балканите до Казахстан и Хиндукуш - ВСИЧКИ народи от ПАМТИВЕКА правят и консумират АБСОЛЮТНО СЪЩОТО мляко. Йогурт е Тюркското название на този продукт, такова е било и названието в България преди векове. Комерсиалният Йогурт по цял свят е непълноценен, понеже за да се удължи шелф-лайф на продукта, махат киселата бактерия и затова има вкус на неутрално кремче, а не на кис. мляко. Освен това, комерсиалните фирми слагат и пълнители и така става Дабъл Крийм - фалшификат. Идете в Казахстан или Азербайджан и опитайте техните кис. млека - супер качество и истински без съвременния бул-шит (особено по-скъпите брендове в стъклени буркани). Това е истината за йогурта (кис.мляко)

  25. 25 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3873 Неутрално

    До коментар [#18] от "hodounski":

    За написаното от тебе нямам спомен. Зная, че е бил недолюбван от Филчев. Иван Григоров е лансирал идеята спецкомисия да проверява парите и имотите на магистратите и техните семейства. За мене беше достойна личност.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  26. 26 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2108 Весело

    Само дето никой зад граница (може би с изключение в РСМ), никой не знае що е то "кисело млеко", но всички знаят за "йогурта", който бил гръцки.
    —цитат от коментар 20 на historama

    Абе... не точно, щото у японско, от около 50 години насам, папкат в пъти повече истинско българско кисело мляко отколкото ние в България. Между другото, ползваха за рекламно лице на същото мляко един българин — Калоян Махлянов, по-известен там като Котоошу...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  27. 27 Профил на Борис
    Борис
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    Дудълът (бележката) в Гугъл, за д-р Стамен Григоров е доста добра. Но оригиналното българско кисело мляко, съдържащо българската млечна бактерия (Lactobacillus bulgaricus) , за съжаление, почти не се намира в магазините в Западна Европа - има различни имитации, но оригиналът не се намира лесно.

  28. 28 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 982 Неутрално

    Ся, като тръгнеш из Манхатан друго кисело мляко няма, освен такова с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Последното го турят, защото само българският бацил го прави много кисело и това не се харесва на изтънчения манхантънски вкус. Такааа … това са обикновени работи. Обаче, да ви споделя какво ми се случи миналата година, преди да се върна тук и да си го прекарам редовния ежегоден коронавирус, както си му е редът, когато се връщам от София. Три месеца не мога да дойда на себе си всякак година, побъркан от най-мръсния въздух в света, есенният и зимният софийски въздух.

    Обаче, за някакво мое голямо щастие, още в София, един приятел взе че ме свърза с някакъв производител ли беше. какво беше, който покрай кисело мляко, основано на арменски бацил, прави някакви фантастични капки за нос от щам внесен от Армения. Тази година Януари и Февруари, короновирусът, който ме хвана, беше особено жесток и само благодарение на тези капки успях да остана жив и бързо да се съвзема. Бях им забравил името на капките, но сега погледнах в нета—НАРИНЕ—човекът ти ги изпраща в специален контейнер с охлаждане, за да не вземат да погинат пущините. Принципът на капките е следният. Когато детето се ражда и започва да излиза от там, откъдето природата му е отредила да излезе, то прихваща от майка си един специален предпазен бацил, който развива колонии в лигавицата на носната кухина и трябва да пази детето цял живот. Но, понеже в модерния свят сме подложени на какво ли не, тези защитни колонии се унищожават. Та, капеш си тези капки всеки ден, в продължение на десет дни и, гледай ти, в подкожните ти хрущяли и пещери отново се изграждат такива защитни колонии. Това, комбинирано с дестилираната вода, която единствено пия и с гуакамолето всеки ден (едно размачкано авокадо, смесно с размачкани две скилидки чесън), ме е превърнало, айде да не кажа в кремък, но в много здрав неподатлив организъм. Всичко обаче започна от капките, които исках да си ги доставя и тук, но транспортът се оказа проблематичен, тъй че, чакам с нетърпение да дойда в София и да си поръчам пак, въпреки че може би няма нужда, защото колонията си седи май. Питам аз, а не може ли да си капя суроватка от бацилус булгарикус. Изобщо не било същото и не изграждало такава постоянна колония. Не знам, не съм микробиолог, но ви го съобщавам това от личен емпиричен опит. Който иска да опита.

  29. 29 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1069 Неутрално

    До коментар [#24] от "transvaal":

    По същество сте абсолютно прав. "Българското" кисело мляко не се е родило в земите между долното течение на Дунав и Родопите, а в средна Азия, откъдето между другото произтича българският род, който естествено си е донесъл и киселото мляко, което се прави и до днес в Таджикистан, Казхстан, Хиндукуш и т.н., и ръченицата, която се свири и до днес в Таджикистан, и "Чипровските" килими, дето се тъкат и до днес в Индия, и ред други традиционни занаяти и културни традиции.
    Целият ми род, който си живее в България, както и съученици, приятели и т.н. си мисли за тези неща като за изконно български и до голяма степен са прави, но те не са само български, а са споделяни ит от съседните ни народи от онова старо време в Айрия (Иран, Афганистан, Таджикистан, Памир, Хиндукуш, чак до Индия). Воиниците от Согдиана и Бактрия, оказали страшен отпор на Александър Македонски, са от онези старобългарски земи. Фанские Горьй и Фанагория, Зеравшан и Жеравна, Бухара и Булгар, паралелите между географски наименования, думи и продукти от бита и житието на днешните българи и народите останали п онези земи са безброй и са живо доказателство къде е прародината на днешните българи.
    Поклон и пред патриотичното дело на Доктор Стамен Григоров, един велик българин! И днес има такива българи, и днес имената им се "замитат под килима" от пожарникари и рабфаковци, каращи жипки по Фейсбука и уреждащи се с апартаменти на 1/4 цена от пазарната, със собствен асансьор. Нищо няма да си занесат в отвъдното последните споменати.

  30. 30 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3217 Неутрално

    До коментар [#25] от "Bramasole":

    Отношенията Филчев -Григоров са точно като Гешев -Панов.
    И никой не се замисля.Всичко било наред....

  31. 31 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 611 Любопитно

    До коментар [#24] от "transvaal":

    Да, по всички изброени места правят кисело мляко, но дали в него има Lactobacillus bulgaricus?

  32. 32 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 378 Неутрално

    До коментар [#24] от "transvaal":По същество сте абсолютно прав. "Българското" кисело мляко не се е родило в земите между долното течение на Дунав и Родопите, а в средна Азия, откъдето между другото произтича българският род, който естествено си е донесъл и киселото мляко, което се прави и до днес в Таджикистан, Казхстан, Хиндукуш и т.н., и ръченицата, която се свири и до днес в Таджикистан, и "Чипровските" килими, дето се тъкат и до днес в Индия, и ред други традиционни занаяти и културни традиции. Целият ми род, който си живее в България, както и съученици, приятели и т.н. си мисли за тези неща като за изконно български и до голяма степен са прави, но те не са само български, а са споделяни ит от съседните ни народи от онова старо време в Айрия (Иран, Афганистан, Таджикистан, Памир, Хиндукуш, чак до Индия). Воиниците от Согдиана и Бактрия, оказали страшен отпор на Александър Македонски, са от онези старобългарски земи. Фанские Горьй и Фанагория, Зеравшан и Жеравна, Бухара и Булгар, паралелите между географски наименования, думи и продукти от бита и житието на днешните българи и народите останали п онези земи са безброй и са живо доказателство къде е прародината на днешните българи. Поклон и пред патриотичното дело на Доктор Стамен Григоров, един велик българин! И днес има такива българи, и днес имената им се "замитат под килима" от пожарникари и рабфаковци, каращи жипки по Фейсбука и уреждащи се с апартаменти на 1/4 цена от пазарната, със собствен асансьор. Нищо няма да си занесат в отвъдното последните споменати.
    —цитат от коментар 29 на vankata1


    Това си е твоя версия и можи би вярна за твоето потекло, но няма да се спускам да оборвам теориите ти. Само ще ти кажа ,че много поразяващи паралели с българските традиции , имена, и т.н. съм открила и в Мексико, и в Италия, и в Грузия и в...но не бих твърдяла като теб че са " уникални доказателства" за каквото и да е

  33. 33 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 378 Неутрално

    До коментар [#23] от "Günther":

    Колко си неправ ще ти кажа с един 100% факт:Йогурта , кефир , и т.н./ което НЕ Е кисело мляко/ го има в много култури , или почти във всички които са имали млекопроизводство исторически плюс климат за развитие на млечни бактерии . НО Разликата е голяма - състава , количеството на бактериите, полезността на продукта. Уникалния състав на бактериите на киселото мляко си е само негов и е обоснован от спецификата на много тесен географски район- централен Балкански п-в.
    Следващия път обясни на Французите как в Индия или Казакстан са си произвеждали Рокфорд от време оно и че всъщност името му е идва от Рокхипур в Индия

  34. 34 Профил на uco10615507
    uco10615507
    Рейтинг: 49 Любопитно

    Живеем във Франция на няколко стотин метра от Швейцария.Всяка сряда ни се налага да водим внуците в българското училище в Женева носещо името на Д-р Стамен Григоров.
    http://bgschoolgeneva.ch/.Още внучката ми когато стана ученичка проявих интерес защо името на д-р Стамен Григоров и останах изумен какви велики хора сме имали и колко малко знаем за тях

  35. 35 Профил на adiora
    adiora
    Рейтинг: 9 Неутрално

    Все пак Стамен Григоров има важна роля въобще за понятието пробиитик https://www.probiotica.bg/kakvo-e-probiotik/





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK