ГЕРБ се въздържа́ за доброволно плащане на вземания, предложено от Патриотите

ГЕРБ се въздържа́ за доброволно плащане на вземания, предложено от Патриотите

© Надежда Чипева, КапиталСлед критики и взаимни обвинения в лобизъм между партиите правната комисия в Народното събрание не подкрепи на второ четене процедура за доброволно събиране на вземания, предложена от "Обединените патриоти". Процедурата, чиято цел според вносителите е спестяване на разходи на длъжниците и разтоварване на съдилищата, бе приета на първо четене през лятото, но при окончателното гласуване в комисия на съответните текстове от Гражданско-процесуалния кодекс днес ГЕРБ се въздържа. Предстои гласуване в пленарната зала.


Според предложението процедурата за доброволно събиране се отнася за парични задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. Към нея може да се пристъпи по искане на кредитор и изцяло за негова сметка, като държавният или частен съдебен изпълнител трябва да изпрати покана за доброволно изпълнение до длъжника, в която да го уведоми, че не е осъден и може да плати доброволно в 14-дневен срок, ако признава задължението. Ако той обаче писмено го оспори, или не плати до два месеца, процедурата се прекратява.


Днес депутатът от "Обединените патриоти" Христиан Митев, който е един от вносителите, предложи още един вариант - промени в процедурата, която да се преименува в доброволно плащане и да не е напълно безплатна за длъжника. От Министерството на правосъдието подкрепиха предложението, а представители на ГЕРБ не се изказаха.
Депутатите от БСП са против процедурата и обвиняват "Обединените патриоти" в лобизъм в полза на частните съдебни изпълнители, тъй като тя ограничава влиянието на колекторските фирми. Според малкия коалиционен партньор социалистите лобират за колекторите. Против процедурата се изказаха и омбудсманът Диана Ковачева и адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Според първата тя може да важи при редакция и само при малки дългове, а втората смята, че не е добре за държавността.


В правната комисия има различни становища по предложението за нова процедура. В позиция на Асоциацията за защита на потребителите се казва, че това е и начин за ограничаване на влиянието на колекторските фирми. Според асоциацията кредиторите се отказват да търсят задължения в малък размер - например до 500 лв., и прибягват до колекторски фирми, които изчисляват лихви и такси по прозрачен начин. Заради това длъжниците често трябва да връщат в пъти по-голяма сума.


Според прогнози на Експертния клуб за икономика и политика дори и 20 на сто от длъжниците да преминат към процедура за доброволно изпълнение, спестяванията могат да достигнат до 165 млн. лв. И Камарата на частните съдебни изпълнители посочва, че ще се реализират спестявания за милиони левове.


Асоциацията на колекторските агенции обаче е против процедурата и смята, че тя няма да доведе нито до по-бързо, нито до по-евтино събиране на вземания. Според становището съдебните изпълнители се натоварват с нова, противоречаща на сегашните им функции дейност.


Висшият адвокатски съвет смята, че е недопустимо да се възлага на орган, натоварен с публичноправни функции, каквито са съдебни изпълнители, извънсъдебното събиране на частни вземания. И Българската стопанска камара посочва, че процедурата е неприемлива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK