Здравният министър (не) решава сам - чия е отговорността за COVID мерките

Здравният министър (не) решава сам - чия е отговорността за COVID мерките

© Георги КожухаровС навлизането на COVID кризата в България в нов етап се увеличават сигналите за отказано лечение, а здравните власти се налага да отговарят, дали затягането на мерките не е закъсняло и дали не са пропуснали през последните месеци да се подготвят по-добре.


В сряда сутрин министърът на здравеопазването даде интервюта пред Българската национална телевизия (БНТ) и "Нова телевизия", в които за пореден път обяви, че не взима самостоятелно решенията си и увери, че системата е осигурена откъм легла, апаратура и медикаменти. В коментарите на проф. Костадин Ангелов има обаче важни нюанси и някои неизказани детайли, които "Дневник" обобщава.


"Решението го взима здравният министър след предложения от главния държавен здравен инспектор. В момента предложение от главния държавен здравен инспектор няма, така че не мога да Ви кажа какви ще са следващите мерки."
В ефира на "Нова телевизия" проф. Костадин Ангелов прехвърли отговорността за времето и вида на въвеждане на мерките и върху главния държавен здравен инспектор. Но министърът на здравеопазването не каза, че във вече публикуваните от доц. Ангел Кунчев предложения има такива, които не са приложени.


Освен ограниченията срещу разпространението на заразата, които важат от 29 октомври, в мотивите на Кунчев се препоръчва още "ограничаване на несъществените пътувания" в цяла България и други страни от Европейския съюз. Досега такава препоръка не е коментирана от здравния министър, освен за областите Търговище и Благоевград преди две седмици.


От тогава обаче COVID ситуацията в страната се влоши значително. В доклада на доц. Ангел Кунчев от 27 октомври се посочва, че е регистрирано "102,2% нарастване на седмичния брой заразени спрямо предходната седмица", а броят на настанените в болница всяка седмица нараства с една трета. Самият той в интервю за "Дневник" изрази мнение, че политическите решения пречат на контрола над епидемията, допълвайки, че политиците трябва да отчитат последствията върху икономиката.


По всяка вероятност в предложенията му не става дума за връщане на контролно-пропускателни пунктове, не само защото свободното движение може да се ограничава при извънредно положение. България (засега) не е в такова, а и управляващите непрекъснато повтарят че затваряне няма да има. За пристигащите от държави с високо COVID разпространение има изискване да представят отрицателен резултат от PCR тест.


Друго невъведено със заповед предложение на Кунчев е, че на 50% трябва се намалят работещите присъствено в офисите. Досега от здравните власти многократно публично е заявявано, че за дистанционен режим на работа решение взимат отделните работодатели, а хората по бюрата трябва да са на 1,5 метра разстояние един от друг или да носят маска.


"Мерките, които наложихме с моя заповед от вчера, са резултат от вслушване в мнението на всички професионалисти, които са отговорни за вземането на това решение. Те са предложени от главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев"


И в ефира на БНТ проф. Ангелов оправда връщането на по-строги мерки в този момент с това, че сега се предложени от доц. Ангел Кунчев. Действително, по закон заповедите на министъра на здравеопазването се издават след предложение от главния държавен здравен инспектор. Министърът едва ли ще вземе решение за въвеждане на мярка без тя да е предложена от главния държавен здравен инспектор, но очевидно не прилага всички мотивирани идеи. Освен това начело на здравната система е министърът и отговорността се носи от него и кабинета.


Пред "Нова телевизия" проф. Костадин Ангелов заяви, че "нито един политик не се е опитвал да ми влияе във вземането на решението на мерките". Това теоретично не е невъзможно, но все пак трябва да се има предвид, че доскорошният болничен директор и хирург от юли месец е част от правителството на Бойко Борисов. А премиерът редовно показва, че има съвети към хората начело на системите в държавата. Наскоро министър-председателят инструктира проф. Ангелов, че в заповедта за носене на маски на открито "трябва да бъде описан всеки един детайл" преди тя да бъде издадена.


Под "мнението на всички професионалисти" вероятно трябва да се разбира, както отношението на медицински специалисти, така и на представители от бранша на заведенията, които не искат работата им да бъде напълно спирана.


"Тази система като брой легла, като медикаменти, като апаратура е подготвена. Тази система обаче няма да издържи на натиска, ако той продължава да се увеличава."


От началото на епидемията често чуваме, че проблем с недостиг на легла няма. Тези уверения продължават и сега, макар в медиите през последните дни да се увеличават информациите, че COVID-отделенията в болниците вече са с пълен капацитет или близък до запълване. Многократно министърът на здравеопазването, както и политици отбелязват обществено известния проблем с недостиг на кадри в българската системата на здравеопазване.


Вече е ясно, че натискът върху системата ще се увеличава, дори и веднага всички хора да започнат да спазват всички наложени мерки постоянно. Причината е, че само за последните три дни са регистрирани над 5 хил. новозаразени и времето ще покаже колко от тях ще трябва да влязат в болница.


Последните данни от здравното министерство към 15 октомври са, че са заети 19% от болничните легла за пациенти в по-леко състояние и 6% от тези за хора в тежко състояние. Процентите са средни за страната. Разпределение по области не е известно. А сигналите за отказано болнично лечение заради недостатъчен капацитет се увеличават.


"Заедно с тях стигнахме до решението, което беше взето и което беше отразено в моите заповеди. По този начин ние ще намалим натиска върху здравната система по един или по друг начин. Това поискаха колегите, това направих и аз"


В това изказване пред БНТ в сряда сутрин по повод новите мерки министърът на здравеопазването се позовава на разговори с директорите на големите болници в София. Той изброява "Пирогов", Военномедицинска академия (ВМА), "Александровска", "Света Анна", "Токуда", "Софиямед".


"Даже са прекалено леки спрямо това, което лично аз очаквах. По-тежки мерки са да се спре изцяло обучението за известно време и прекратяване на дейността на ресторантите след 22 часа", е казал директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, цитиран от "Нова телевизия" във вторник през нощта, когато работещи в няколко болници в София се включиха в демонстрация със светещи телефони, чиято цел е медици да призоват хората да спазват противоепидемичните мерки.


Здравният министър (не) решава сам - чия е отговорността за COVID мерките

© Стоян Ненов, Reuters


В сряда сутрин пред медията директорът на "Александровска" проф. д-р Борис Богов заяви, че "към този момент мерките са адекватни, но може би по-рано трябваше да се премине на дистанционно обучение и в университетите и в училищата и малко по-рано трябваше да бъдат ограничени събиранията на група хора".


Дори според новата заповед на проф. Костадин Ангелов уроците ще са в електронна форма не за всички учещи, а само за гимназистите и за студентите. При масовите спортни събития е направено изрично изключение за тенис-турнира Sofia open.


За различните версии за оставката след гъвкавото прилагане на правилата за карантина - тук
Как дискотеки и барове търсят начин да продължат работа - тук
За очакваните направления от личен лекар за COVID тестове - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Всички знаем кой им дърпа конците и чии заповеди изпълняват !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Все още решенията вземат политиците ,те си гледат интересите и изборите и да няма недоволство от затваряне и въвеждане на ограничителни мерки , но медиците са хвърлени на ешафода и скоро ще се стигне не само до пълно затваряне на държавата ,а и до пълна невъзможност за лечение на хиляди болни ,поради липса на капацитет и най вече хора за лечение .Всички ,които дават решенията в момента са изпокрити по домовете си и в офисите ,медиците поемат целия удар ,ще видим докога .

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Имаше три маймунки - едната си затворила устата ,втората си закрила очите а третата запушила ушите - те такова е Ковид положението !

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  От тулуп в джипка и министър - калинка, повече не може да се очаква. Недостига на лекари и медицински сестри се знае отдавна, както и лошото им заплащане. Сестрите ги излъгаха два пъти вече. А частните болници не искат да лекуват коронавируса.

 5. 5 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Пуш гриби
  Пуш гриби
  корона вирос
  корона вирос

  всичко е суета, Боку ни обра
 6. 6 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Гневно

  Тежък гаф на властта е липсата на противогрипни ваксини. Лъжа е, че такива има за хората над 65 г. Точно в тези условия трябваше да бъдат осигурени!
  ГЕРБ УБИВА!

 7. 7 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тупат и прехвърлят топката. А, че ще се стигне дотук беше ясно отдавна. Директна е, лична е вината на Борисов за "плодовете", които берем сега от престъпните му решения довели до страшни нива на разпространение на вируса. Съд за този боклук и аверчетата му!

 8. 8 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  Пропусна видните антиковидисти Радев, започнал войната срещу мерките на трети март от Шипка та до Естония. На Нинова, на триото, на Славчо който е рупор на антиковид пропагандата

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " В ефира на "Нова телевизия" проф. Костадин Ангелов прехвърли отговорността за времето и вида на въвеждане на мерките и върху главния държавен здравен инспектор. Но министърът на здравеопазването не каза, че във вече публикуваните от доц. Ангел Кунчев предложения има такива, които не са приложени."

  Винаги съм се чудел докъде още може да стигне човешкото дебелокожие, лъжии и демагогии, но с това управление границите продължават да се движат само и само надолу ! Какво да коментираш на подобни парашутисти, решили да се обвържат с днешното ОПГ в края на мандата му ?

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Каквото и да казва, каквито и мерки да се подхвърлят насам-натам, заразата и вируса следват пътя, който повечето хора експерти в тази област описаха.
  Днес, д-р Симидчиев, един от най-разумно и спокойно говорещите и обясняващите хора, за кой ли път ни посъветва, да се грижим и спазваме простите неща, не защото с това епидемията ще изчезне, а за да забавяме хода на разпространение.
  Така че, всеки от нас да се пази и да пази близките си, а че вируса ще мине през нас е ясно, въпроса е да не мине като валяк, а така, по-полека.

 11. 11 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Човекът е професор. лекар и доскоро началник на болница, спасила стотици човешки животи, включително в Ковид кризата.

  За тебе, освен че по цял ден плюеш по правителството (с този висок рейтинг очевидно имаш неограничено свободно време) и че си леко неграмотен, нищо не знаем.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Тази статия буквално търси под вола теле. 1.000 думи и абсолютно никакъв смисъл.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 13. 13 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":Човекът е професор. лекар и доскоро началник на болница, спасила стотици човешки животи, включително в Ковид кризата.За тебе, освен че по цял ден плюеш по правителството (с този висок рейтинг очевидно имаш неограничено свободно време) и че си леко неграмотен, нищо не знаем.
  —цитат от коментар 11 на nv


  Между отличен лекар и администратор (в случая министър) има мнооогооо голяма разлика. За момента нещата са ясни - ДЗИ предлага мерки, МЗ не ги прилага.

 14. 14 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 164 Неутрално

  За България няма защо да се притесняваме, защото ние имаме другаря Бойко Борисов.
  Както знаем той се справя най-добре в света и сега ще измисли каквото се налага.

 15. 15 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Този човечец, откакто стана министър, се отдаде на разкрасяване с ботокс и си присади коса отпред. Друго видимо не е свършил, за да е от полза на здравната система.

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Имаше три маймунки - едната си затворила устата ,втората си закрила очите а третата запушила ушите - те такова е Ковид положението !
  —цитат от коментар 3 на SS


  Мамуните не бяха ли по СПИН-a? COVID-а е по прилепите, макар дори и това да не са установили със сигурност още. Уви има още много маймуни в системата и правят всички нас на такива, за да не се чустват самотни.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":Пропусна видните антиковидисти Радев, започнал войната срещу мерките на трети март от Шипка та до Естония. На Нинова, на триото, на Славчо който е рупор на антиковид пропагандата
  —цитат от коментар 8 на rexdog2004


  Само дето от действията на Радев няма никакви поражения. Нито след шествието на Шипка, нито от посещението в Естония. Даже от контактите с протеста никой не е заразен. Или ти си точно от лилавите, дето уж се правят на гербери, за да насаждат антитези?

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  И ако бяха осигурили, чрез държавно финансиране, противогрипни ваксини, колко хора, от тези над 65 включително, щяха да се възползват? Не отричам вината на Бате да се шматка натам-насам, демонстрирайки явно пренебрежение към мерките за профилактика, но основната вина е на кабинета и щаба, които дори не направиха адекватен анализ на ситуацията, камоли да изработят план за наесен, когато ученици и студенти започнаха да разнасят заразата. И София е застрашена именно защото тук са най-многото ВУЗ-ове и специализирани средни училища.

 19. 19 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ......."и увери, че системата е осигурена откъм легла, апаратура и медикаменти..........."

  Тази ГЕРБерестия е усвоена от всичките им кадри и калинки - ДА ЛЪЖАТ без оглед, че думите им са лесно оборими.
  При "първата" вълна имаше новина как линейки в Москва чакат пред болниците за прием на пациенти. Тогава няколко от "хардлайнер идиотитите" в отиз форум много злорадсваха. Същите тези се оказаха и заклети гербери.
  Сега когато от всякъде валят съобщения за липса на места и отказа за прием а линейките са принудени да от обикалят болница до болница смешно ли е им на тези хора?
  Де герберализцията ще бъде дълъг но задължителен процес, който България трябва да извърви след изборите.

 20. 20 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":Пропусна видните антиковидисти Радев, започнал войната срещу мерките на трети март от Шипка та до Естония. На Нинова, на триото, на Славчо който е рупор на антиковид пропагандата
  —цитат от коментар 8 на rexdog2004


  Лъжеш като типичен гербер.

 21. 21 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":Човекът е професор. лекар и доскоро началник на болница, спасила стотици човешки животи, включително в Ковид кризата.За тебе, освен че по цял ден плюеш по правителството (с този висок рейтинг очевидно имаш неограничено свободно време) и че си леко неграмотен, нищо не знаем.
  —цитат от коментар 11 на nv


  Колко отличен администратор си личи по вида на фасадата на много от сградите в Александровска.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Как чия била отговорността?

  Ако е някакъв дори мижав моментен успех - на Баце, на управляващите ...
  Ако е някоя издънка - или ничия, или на неразумният мат'рял, който не слуша Бащиците си, когато го поучават и "дисциплинират".

  Прочее ... забелязвате ли, че отскоро изчезна мантрата "Костов е виновен!" ?
  Ама май Костов от Радев, тоя зъл демон за Баце, не мо'е се дорЕди ...

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 281 Неутрално

  В разрез с Кунчев.
  Те самите не знаят какво да правят, и се карат жестоко
  Едни викат затваряй, други викат - остави го да си мине, като всеки грип

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Е, да ама много по-лесно е да се плюе по другите, да се намират недостатъци защо този или онзи не направил това и онова вместо да се спазват санитарните изисквания. Лекари-специалисти с многогодишна практика бяха осмивани като некадърни в мрежата и ситуацията непрекъснато се политизираше и продължава да се политизира. Все едно вирусът подбира жертвите си по политически признак. Не се извлякоха никакви поуки от държавите с най-много заразени какво да се прави и какво да не се прави.
  В Япония и Южна Корея заразата е овладяна и то благодарение на дисциплината на населението.

 25. 25 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Германия силно затяга мерките, но вижте в кой момент - те достигнаха до около 17000 случая дневно, което съответства на 1500 за България - тук станаха над 2700. Активните случаи в Германия са 2 пъти по-малко спрямо населението, а процента положителни тестове достигна 5%, което (за тях) е много. Какво да кажем ние за нашите над 20%. При това имат и по-добро здравеопазване от нас, но са силно разтревожени. Смятам българското правителство за отговорно. Не само оставка - мястото им е при манафите! За да се опазват кожата (обелката) на тиквата си те с бездействието си и с политиката си на успокоители на нацията способстваха за катастрофално развитие на епидемията.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тежък гаф на властта е липсата на противогрипни ваксини. Лъжа е, че такива има за хората над 65 г. Точно в тези условия трябваше да бъдат осигурени!ГЕРБ УБИВА!
  —цитат от коментар 6 на #ОСТАВКА


  Нито е първият тежък гаф, нито е първата лъжа... Баце си живее в някаква паралелна реалност, обграден от хора, които му казват точно това, което иска да чуе и до там.

  Баце носи едноличната, персонална отговорност за положението в момента и за това, което ще стане до 10 дни. Не е лошо някой да му го припомни - 14.10.2020 - "Забраних на министрите дори да си помислят за затягане на противоепидемичните мерки"

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 28. 28 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Знаем го ние този прийом - будни трудови колективи правят предложение, а вождът само го приема. Не на нас тия, г-н Ангелов.

  Апропо, там уточнихте ли си вече версиите за причината за оставката на шефа на софийското РЗИ - заради карантините на льотчика и Боци ли е или заради лични причини?

 29. 29 Профил на Оля Комитова
  Оля Комитова
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#6] от "#ОСТАВКА":

  Има ваксини при личните лекари. Не лъжете.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#11] от "nv":

  Другариата мрази всички доктори, които не са срещу правителството. Първо беше атакуван шефа на Пирогов Балтов, Мутафчийски беше наречен Фатмак, сега отровните стрели са срещу министъра.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Има си хас, да го оставят той да решава. Така беше и с предишните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK