Парламентът гласува как да се излъчат делегирани прокурори, които да работят с Кьовеши

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

© Анелия Николова

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура КьовешиС 96 гласа "за", 7 "против" и 61 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за сътрудничество с Европейската прокуратура и се въвежда регламент за излъчването на европейски делегирани прокурори, които да работят по престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.


Поправките в НПК бяха атакувани от БСП както в правната комисия, така и в пленарната зала днес. Предстои те да минат на второ четене и едва след повторно гласуване да влязат в сила.


Какво предвиждат новите промени в НПК


Предложението за поправки е на Министерския съвет, който предлага европейските делегирани прокурори да не са подчинени на преките си ръководители и на главния прокурор Иван Гешев, а да работят по указанията само на Службата на европейския главен прокурор. Те обаче запазват всичките си права и функции като прокурори в България.
Подборът кой да работи по разкриването на престъпления, свързани с източване на евросредства, ще се прави от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), а решението за кандидатите ще стигне до Брюксел чрез министъра на правосъдието.


B зaĸoнoпpeĸтa нe e посочено колко точно ще бъдат делегираните прокурори, като е записано, че те ще са повече от двама. По регламент всяка държава предлага минимум двама прокурори, a тoчният им бpoй ce oпpeдeля нa нaциoнaлнo нивo cлeд cъглacyвaнe c eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop. Главният прокурор Иван Гешев, а наскоро и заместничката му Красимира Филипова неколкократно са изразявали пред Лаура Кьовеши позицията, че двама прокурори за България не са достатъчни. Гешев бе посочил, че трябва да бъдат назначени поне трима.


Възраженията - непрозрачна процедура, "затворена" в прокурорската колегия на ВСС


Kpyм Зapĸoв, Корнелия Нинова и други депутати oт БCΠ възразиха срещу проекта за промени в НПК, като обявиха, че процедурата не е ясна, броят не е точно определен и има риск в европейската прокуратура да бъдат изпратени "правилните хора".


"Не трябва изборът да се "затваря" само в прокурорската колегия на ВСС. От този европейски делегиран прокурор ще зависи много. Според сега предложения вариант не са заложени никакви критерии, на които трябва да отговарят кандидатите. Те се предлагат на Европейската прокуратура чрез министъра на правосъдието, който в случая е само пощенска кутия. Според нас европейските делегирани прокурори трябва да се избира поне от пленума на ВСС (в който влизат както съдии, така и прокурори и следователи от професионалната и парламентарната квота - бел. ред.), при това кандидатурите им да се гласуват с квалифицирано мнозинство", обясни позицията на БСП Крум Зарков.


Той посочи, че подборът трябва да бъде прозрачен, за да не се стига до срамни ситуации, в които изборът да бъде оспорен и отхвърлен. По думите на Зарков са направени някакви усилия тези обвинители да не са подчинени на главния прокурор, но все още е записано, че освен по дела за финансовите интереси на ЕС ще може да работи и по други.


Според БСП по тези други дела той ще остане "под шапката" и на подчинение на главния прокурор. Освен това остава неясно и колко души ще бъдат предложени и кой може да ги предлага - един или няколко от членовете на прокурорската колегия, неправителствени организации, правителството или друг орган. По думите на Зарков се забелязва и "стремеж всичко да се прехвърля към специализираната прокуратура", заради което той смята, че делегираните прокурори ще бъдат кадри на спецпрокуратурата.


Той обаче подчерта, че еврорегламентът не задължава държавите да предлагат само и единствено действащи прокурори, а е възможно те да бъдат съдии или следователи.

Според депутати от опозицията има риск позицията европейски делегиран прокурор да бъде "награда за хора, които са били послушни и са изпълнявали поръчки", като Зарков добави: "Законопроектът е написан така, че ако не показва точния човек, то показва от кои среди да го изберете."

Според Корнелия Нинова този законопроект е опасност. "Големият проблем на ГЕРБ е корупцията, а също така и недоверието на българските граждани. Това ще засили евроскептицизма", заяви тя от парламентарната трибуна и попита протестиращите къде са днес, като ги призова да не мълчат.


ГЕРБ: По времето на БСП бяха замразени ИСПА, ФАР и САПАРД


Десислава Атанасова от ГЕРБ направи ретроспекция и припомни, че заради корупция и нарушени процедури по обществени поръчки за България бяха замразявани евросредства по предприсъединителните фондове по времето, в които БСП е била част от управлението.


"През 2008 г. бяха замразени средства по ИСПА, ФАР, САПАРД - заради корупция или организирана престъпност. По ИСПА бяха замразени средствата за магистрала "Люлин", за летище София и втори мост при Дунав. Бяха открити системни нередности по САПАРД и през 2013 г., когато бяхте част от управляващата коалиция, също имаше спрени средства. И вие ми говорите за корупция?", обяви Атанасова пред депутатите.


Нинова репликира, като каза, че не се казва Сергей Станишев, и призова да не се живее в миналото, а в 2020 г., когато хората виждат пачки с пари на едно нощно шкафче и пистолет, с който се пазят.


Красимир Ципов върна дебата по темата и обясни, че прокурорската колегия на ВСС няма да избира европейските делегирани прокурор, а ще предлага такива. "Държавите членки определят кандидатите, а самите органи на европейската прокуратура назначават тези европейски делегирани прокурори. В този законопроект уреждаме процедура, за да определим кандидати, а не европейски делегирани прокурори", обясни Ципов.


Той каза, че в процедурата включва преглеждане на атестацията на съответния магистрат, а в промените в Закона за съдебната власт е записано, че се включва и времето, прослужено от съдията, прокурора и следователя, и оценките за тяхната работа по регламент става част от атестацията им.


"Втората неистина - че прокурорската колегия ще избира само прокурори. Нека не изкривяваме това, което пише в този законопроект. Неслучайно е записано - повече от 2-ма. За да може всяка държава членка да предложи колко и европейската прокуратура да прецени колко и кои да назначи. Въпросът е да не ограничим страната ни да предложи достатъчно и добри кандидатури. Законопроектът дава достатъчно ясни рамки. Голяма част от нещата са записани в самия регламент", обясни Ципов и призова за принципна подкрепа на промените, като призна, че има и пропуски, но те могат да бъдат коригирани между първо и второ четене.


Само преди дни в нов доклад на Центъра за изследване на демокрацията бе изчислено, че измамите с еврофондове в България са съизмерими с най-големите пазари на организираната престъпност като трафика на хора, разпространението на наркотици и нелегалната търговия с горива. Според експертни оценки злоупотребите се движат между 5 и 15% от финансовите средства, получени от бенефициентите на оперативните програми в България. При общ бюджет 23.2 млрд. лв. потенциалните щети за програмния период 2014 - 2020 г. са между 1.16 млрд. и 3.48 млрд. лв. На годишна база (приемайки 7-годишен срок на действие на програмите) щетите са между 166 млн. и 498 млн. лв.


Повече за доклада - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  Поредната НЕумност на статуквото ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3223 Весело

  И сега като ги отпуснаха средства и дай като гладни вълци.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Ако делегираните прокурори не са подчинени на нашия главен прокурор, това ще е добре. Иначе те ще замазват нарушенията на закона и престъпления от всякакъв характер, свързани с лица от високите етажи на властта у нас.

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  Прекалено големи надежди ѝ се възлагат, и тя е провал в страната си, като Туск, като нашите Калфин и Кунева.

 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Тамън ще формира екип и мандатът ще свърши...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5604 Неутрално

  Независими от Каскета и Тиквоний външни проверяващи. Независими и от Отровното трио, Мая и Учиндол, когато вземат властта!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Гешефт не харесва това ... И тиквун също

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Не ни трябват прокурори, излъчени от мафиотската прокуратура.
  Трябва ни ПИНОЧЕТ, който да изкара цялата "управляваща" ни банда на стадиона.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Прокурорската колегия на ВСС ли е в основата на цялата процедура ? Забравете....

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 629 Весело

  "Парламентът гласува как да се излъчат делегирани прокурори, които да работят с Кьовеши"

  Парламента ни ги разбира тия работи с реда и законността...

  П.П> Имам чувството, че на тази дама ще и изтече мандата докато събере всичко необходимо, за да започне да работи.

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ха-ха, със сигурност ще се опитат да пратят на Кьовеши каскетски прокурори. Надявам се това да е поредният им автогол и да я надъха още повече да си свърши добре многото работа у нас.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 484 Весело

  Не ни трябват прокурори, излъчени от мафиотската прокуратура.Трябва ни ПИНОЧЕТ, който да изкара цялата "управляваща" ни банда на стадиона.
  —цитат от коментар 8 на ppopov_67


  Предлагам по-универсално решение: Българските прокурори разследват в Германия, Франция и т.н.
  А България се разследва от датчани, финландци и т.н.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Каскетът няма да допусне сред кандидатите да има неодобрени от самия него. Така Европрокуратурата когото и да избере все на статуквото ще бъде човек и на Гешев. Целта на Гешев е нашите проруски олигарси да крадат от евросредствата необезпокоявани от Кьовеши.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Парламентът излъчи дрогирани прокурори.

 15. 15 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 229 Любопитно

  НяКОЙ ще ходи ли да й ги представи , че да не се излагаме , ако не са подготвени за работа....

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Само да не ги е посочил Гешев.

 17. 17 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Кьовеши още на втория месец ще изрита нашите парашутисти, пратени от ВСС на Пеевски, Доган и Тиквата

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво ще прави европейският прокурор от България

  Мандатът му е шест години Той е член на колегията на Европейската прокуратура, където има право на глас по стратегически въпроси. Той ще бъде връзката между постоянната камара, на която е член, и делегирания прокурор в България, т.е. нещо като негов началник - ще наблюдава водените дела в България, като ще обобщава информацията за тяхното движение и ще я докладва пред камарата. В изключителни случаи и при одобрение на постоянната камара той може лично да проведе разследването.

  Един - Европейски Прокурор от държава (Теодора Георгиева)
  Двама - Делегирани Прокурори от държава (tba)

  При разследване в България се избират на случаен принцип делегирани прокурори от други държави. Като на тези делегирани прокурори българския европейски прокурор, Теодора Георгиева, се пада пряк ръководител.

  Теодора Георгиева отгоравя пред Кьовеши и камарата на останалите европейски прокурори.

  Най хубавото в цялата работа е че съгласно правилника за работа на евро прокуратурата могат да бъдат сезирани за разсшедване по корупция от
  - граждани
  - журналистически разследвания
  - фирми

  Предстоят забавни времена за Радост Гешев

 19. 19 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Прокурорите ще се избират от Гешев, но няма да му са подчинени?! Смях. Плава, плава корабче...
  Направо на Гешев да му приготвят кандидатите от Осемте джуджета и да не му губят времето с досадни подробности...
  Оставка и разпускане на Народното събрание! Послушните депутати се надпреварват по глупост и вредност единствено с Борисов и правителството му

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Ще иапратят Петьо Еврото , Франтишек и Пръскачката

 21. 21 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 501 Неутрално

  1000 каскета на дъното на океана = едно добро начало

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 22. 22 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Пратете и Гешев - нали е голямата работа ! Две три годинки да го няма - пак е файда

 23. 23 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 690 Весело

  Какво ще прави европейският прокурор от БългарияМандатът му е шест години Той е член на колегията на Европейската прокуратура, където има право на глас по стратегически въпроси. Той ще бъде връзката между постоянната камара, на която е член, и делегирания прокурор в България, т.е. нещо като негов началник - ще наблюдава водените дела в България, като ще обобщава информацията за тяхното движение и ще я докладва пред камарата. В изключителни случаи и при одобрение на постоянната камара той може лично да проведе разследването.Един - Европейски Прокурор от държава (Теодора Георгиева)Двама - Делегирани Прокурори от държава (tba)При разследване в България се избират на случаен принцип делегирани прокурори от други държави. Като на тези делегирани прокурори българския европейски прокурор, Теодора Георгиева, се пада пряк ръководител.Теодора Георгиева отгоравя пред Кьовеши и камарата на останалите европейски прокурори.Най хубавото в цялата работа е че съгласно правилника за работа на евро прокуратурата могат да бъдат сезирани за разсшедване по корупция от- граждани- журналистически разследвания- фирмиПредстоят забавни времена за Радост Гешев
  —цитат от коментар 18 на Negodnik


  И аз щях да напиша горното, но си ме изпреварил.
  +++++++++++++++
  Не е зле, някои хора, преди да коментират да попрочекат това-онова.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 24. 24 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като се замислим за поведението на правителството през последните седмици

  От една страна:
  - Твърда позиция от ЕП за обвързването на евро средства с върховенство на закона
  - Европейска прокуратура която ще разследва злоупотреби с евро средства

  От друга страна:
  - бюджетна рамка която позволява взимане на до 5млрд лв нов дълг на година до 2023. Пари чието изразходване се контролира единствено от българските власти.

  На мен това ми прилича, като неможе с евро пари ще намерим друг ресурс да храним сарая

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#12] от "PisnaMi":
  "Предлагам по-универсално решение: Българските прокурори разследват в Германия, Франция и т.н."

  Надявам се това да е част от процедурата в екипа.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK