COVID пациентите в болница ще са 4 хил. след седмица, прогнозира директорът на "Пирогов"

директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

© Юлия Лазарова

директорът на "Пирогов" проф. Асен БалтовДве трети от България вече е в червената зона на коронавируса. За седмица броят на новозаразените със SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква COVID-19 - бел. авт.) е нараснал със 102%, обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той оглави брифинга за ситуацията с коронавируса в страната този четвъртък, защото министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са под карантина след контакт със заразения с коронавирус Бойко Борисов.


Очакват се 4 хил. души в болница


Директорът на болница "Пирогов" прогнозира, че при скоростта на нарастване на положителните за коронавирус през следващите седем до десет дни в болници в страната ще трябва да са настанени около 4 хил. души, като 250 ще са нуждаещите се от интензивни грижи в реанимация. Засега хоспитализираните са 2316 и 162 са в тежко състояние, а здравната система вече има проблем да обслужва пациентите и някои болници връщат (съмнителни) заразени с твърдението, че нямат капацитет.


Според последните данни, цитирани от зам.-министър Бойко Пенков, заразените медици са над 2 хил. души. Той не представи данни колко други от тях са поставени под карантина, защото са контактни лица и не са на работа.
"Спешните отделения буквално изнемогват! В "Пирогов" минават между 50 и 70 човека на ден през първоначалния триаж, където се преценява състоянието им", каза директорът на болницата проф. Асен Балтов. По думите му в най-голямата спешната болница в страната е разкрито отделение с 30 легла само за болен персонал на лечебното заведение.


Близо осем месеца след началото на епидемията от коронавирус в България се очаква в до няколко дни да заработи Национален логистичен център, който да координират институции и болници, за да не бъдат разкарвани пациенти в търсене на свободно болнично място. "Имаме технически решения като телефония и интернет, така че да има връзка с цялата страна", каза Бойко Пенков. По думите му обаче още не са "окомплектовани" екипите от медицински специалисти, които ще отговарят на телефонните обаждания. Номерата, на които ще може да се звъни, все още не са публични.


"Почти е невъзможно да се командироват хора"


Бойко Пенков заяви, че е "почти невъзможно със сегашното правно устройство да се командироват хора от една болница в друга със заповед на министъра". За този проблем "Дневник" писа още в началото на май, но изглежда, че решение не може да се намери, защото командироването все пак трябва да е по воля на дадения медик. Според зам.-министъра на здравеопазването лекари от частните болници откликват, за да помогнат на колегите си". "Това е факт, но не е достатъчно развит", обобщи Пенков.


зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

© Юлия Лазарова

зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков


Здравната система ще продължава да разчита на доброволци. Посочени като възможни такива са специалистите, които работят извън болниците, студентите по медицина в шести курс и обучаващите се за медицински сестри. По думите на Бойко Пенков е намерен начин желаещите да бъдат назначени на трудов договор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK