Мюфтийството осъди терористичната атака в Ница

Мюфтийството осъди терористичната атака в Ница

© ReutersМюсюлманско изповедание в България остро осъжда жестокото терористично нападение в Ница, Франция, в което има убити и ранени невинни хора, се казва в декларация на Главното мюфтийство. Както е известно, тази сутрин трима души бяха убити в църква във френския град, като твърденията са, че нападателят е крещял "Алах е велик".


"Недопустимо е да премълчим, да се примирим или да отминем с бездушие това чудовищно деяние, което се случва на фона на надигащата се ислямофобия и напрежение, във връзка с оскверняването на ислямските светини. Отнемането на човешки живот е престъпление към човечеството и към Всевишния, който категорично е забранил във всички Свои Писания", се посочва в декларацията.


В нея мюсюлманско изповедание в България осъжда всякаква форма на проява на насилие, преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност, както и нападенията срещу религията, независимо коя е тя, и нейните светини.
"В същото време силно сме притеснени, че с подобни действия се цели използването на религията за користни и политически цели. Затова призоваваме да не се поддаваме на провокации, да запазваме спокойствие, да бъдем толерантни и да уважаваме всички хора, независимо от религиозната, етническата или расовата принадлежност", завършва декларацията.


В разгара на спора между Турция и Франция във вторник мюфтийството изрази "силното си безпокойство от надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика на президента Еманюел Макрон и други политически и обществени лидери" и осъди "провокативните послания, които обслужват интересите на недоброжелателни политики и техните привърженици в целия Европейски съюз".


Вчера организацията на мюсюлманите обяви, че корицата на последния брой на списание "Шарли Ебдо", на която беше публикувана карикатура на турския президент Реджеп Ердоган, е ударила дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права. Постъпката беше определена като дързък опит за провокация. "Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика", се казваше в друга позиция на Главното мюфтийство в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK