България ще иска пари за възстановяване от ЕС за зелена икономика и цифровизация

България ще иска пари за възстановяване от ЕС за зелена икономика и цифровизация

© Велко Ангелов12 млрд. лева грантове и до 9 млрд. лева достъп до заеми - ако държавата прецени, че има нужда от заеми - това са парите по фонда за възстановяване на ЕС Next Generation EU, до които България ще има достъп, обяви вицепремиер Томислав Дончев днес.


Самият фонд трябва тепърва да бъде одобрен на европейско ниво, а след това България да получи зелена светлина от еврокомисията за своя план.


Основните суми в българския план ще отидат за зелена икономика, биоразнообразие и устойчиво селско стопанство; второто по големина перо е предвидено за регионалните икономики. Краен срок за изразходване на средствата е 2026 г., но две трети от него трябва да е договорен в първите две години. Планът би удвоил размера на публичните инвестиции в страната.
"За мен изключително важни са реформите - реформи, които са на дневен ред и следвайки плана "пари срещу реформи", е изключително важно да се състоят във всяка държава членка", каза Дончев.


Първи стълб - Иновативна България - изграждане на икономика, базирана на знанието. 20% от ресурсите на плана (2 431.9 млн. лв) ще отидат за изграждане на кабинети по точни и природни науки в училищата; модернизиране на образователните институции, изграждане на центрове за личностно развитие; програма за икономическо възстановяване и трансформация; подкрепа за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им свързаност.


Втори стълб - Зелена България - устойчиво управление на природните ресурси. 37% от ресурсите, или почти 4.5 млрд. лева, са предвидени за кръгова и нисковъглеродна икономика; биоразнообразие и устойчиво селско стопанство. (Повече за преговорите за Общата селскостопанска политика на ЕС за следващите седем години и позицията на България четете тук.)


Основното перо тук са 3 млрд. лева за енергийната ефективност в сградния фонд. Трябва да мислим за слънчеви колектори и други авангардни решения, не само за опаковане, заяви Дончев.


Трети стълб - Свързана България. 22% от плана (2 675.1) отиват за повишаване на конкурентоспособността на регионалните икономики, транспортна и цифрова свързаност.


"Надявам се ние да успеем да качим българина отново на влак".


Томислав Дончев,

вицепремиер


806 млн. лева от тях са за цифрова инфраструктура. Предвижда се още дигитализиране на трафика на железниците, както и инвестиции в безопасност и енергийна ефективност на железопътния транспорт. 256 млн. лева са предвидени за купуване на нови влакове и мотриси.


Четвърти стълб - Справедлива България - 2 553.5 подкрепа за социално включване, групи в неравностойно положение, допълнителни инвестиции в здравеопазването. С нея ще бъде приключен процесът на дигитализация на съдебната система. "Предвидено е всеки лист хартия в държавната администрация да бъде сведен до машинно четим формат", заяви Дончев. 192 млн. лева ще отидат за новите документи за самоличност. В същия стълб е подкрепата за обучение на възрастни; деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания; подкрепа на социалната икономика; достъп до европейски културен обмен. 780 млн. лева са предвидени за подобряване на оборудването на болниците и за квалификация на медицински персонал.


"С цел осигуряване на публичност и видимост на подготовката и изпълнението на мерките по плана се подготвя онлайн платформа, която ще предоставя информация в реално време относно работата по плана", обясниха за "Дневник" от правителствената информационна служба миналата седмица.


Как ще работи и кога


"Крайният срок за представяне на плановете е 30 април 2021 г. Комисията обаче насърчава държавите членки да представят своите предварителни проектопланове от 15 октомври 2020 г. (...) Комисията вече има пълна готовност да си сътрудничи с държавите членки при изготвянето на техните планове", гласи съобщение на еврокомисията.


Целият възстановителен пакет все още не е одобрен официално в европейските институции. Той се превърна в "заложник" на преговорите между европарламента и Съвета на ЕС за многогодишната финансова рамка (МФР). Макар Next Generation EU да бе одобрен и от двете институции, съветът задържа финализирането на процедурата с обяснението, че МФР също трябва да бъде одобрена, преди фондът да започне да работи, и обвинява за бавенето европарламента. Евродепутатите не са съгласни и посочват, че вече са дали одобрението си за възстановителния план. Комисията очаква, че законодателството ще влезе в сила на 1 януари 2021 г.


Европейският съвет постигна съгласие за пакет от 672.5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездна финансова подкрепа за подпомагане на изпълнението на инвестициите и реформите. В рамките на механизма на държавите членки ще бъдат предоставени безвъзмездни средства на обща стойност 312.5 милиарда евро, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат предоставени под формата на заеми.За 70% от общо 312.5 милиарда евро, налични под формата на безвъзмездни средства, коефициентът за разпределение ще вземе предвид населението на държавата членка, реципрочната стойност на нейния БВП на глава от населението и средното равнище на безработица през последните 5 години (2015-2019 г.), винаги в сравнение със средното за ЕС равнище. За останалите 30% показателят за безработицата за периода 2015-2019 г. ще бъде заменен във формулата с наблюдаваната загуба на реален БВП през 2020 г. и наблюдаваната кумулативна загуба на реален БВП за периода 2020-2021 г.


Държавите членки могат също така да поискат заем по механизма. Максималният размер на заемите за всяка държава членка няма да надвишава 6.8% от нейния брутен национален доход. При наличието на средства е възможно обаче тази стойност да бъде увеличена при изключителни обстоятелства.


Как трябва да изглеждат плановете
Плановете следва да включват мерки, предназначени за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени държавите членки по отношение на екологичния и цифровия преход.


Комисията ще оценява плановете за възстановяване и устойчивост въз основа на прозрачни критерии. Дали:


- допринасят за ефективното преодоляване на предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки (от Европейския семестър);


- съдържат мерки, които ефективно допринасят за екологичния и цифровия преход,


- укрепват потенциала за растеж, създаването на работни места и икономическата и социалната устойчивост на държавата членка.


По предложение на комисията Съветът на ЕС ще одобри нейната оценка на плановете чрез решение за изпълнение. Комисията енергично насърчава държавите членки да включат в плановете си за възстановяване и устойчивост инвестиции и реформи в следните области:


- Ускоряване - приоритетен подход към ориентираните към бъдещето чисти технологии и ускоряване на разработването и използването на възобновяеми енергийни източници.


- Саниране - подобряване на енергийната ефективност на обществените и частните сгради.


- Зареждане и презареждане - насърчаване на ориентирани към бъдещето чисти технологии, за да се ускори използването на устойчив, достъпен и интелигентен транспорт, на станции за зареждане и презареждане и разширяване на обществения транспорт.


- Свързване - скорошно въвеждане на бързи широколентови услуги за всички региони и домакинства, включително влакнестооптични и 5G мрежи.


- Модернизиране - цифровизацията на публичната администрация и на услугите, включително на съдебната система и здравеопазването.


- Разрастване - увеличаването на капацитета на европейските промишлени данни в облак и разработването на най-мощните, авангардни и устойчиви процесори.


- Преквалификация и повишаване на квалификацията - адаптирането на образователните системи, за да подкрепят цифровите умения, образованието и професионалното обучение за всички възрасти.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Добри цели и фокус върху иновациите!
  Дано успеем да получим финансирането, което искаме и очакваме!!!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Колко чекмеджета трябва да се напълнят бе, мама му стара?

 3. 3 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 562 Неутрално

  колектори и чекмеджета и вили у барцелона с басейни

 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Селскостопанство, енергетика, обучение на персонал, нови документи за самоличност...

  На мен ли ми се струва или всички пера са вече проигравани на принципа - за наши хора...

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Цифровизация. Как ще цифровизираш аналоговите калинки на ГЕРБДПС ? ОСТАВКА, МЪРШИ!

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Надявам се ние да успеем да качим българина отново на влак".

  А що не пробва да свали БХ от жипката? До Банкя и сега има влак.

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  ако с такъв пауърпойнт се появи пред истински инвеститор ще му дадат 200 лв най-много.

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Основните суми в българския план ще отидат за зелена икономика, биобразнообразие и устойчиво селско стопанство.

  И кое от тези ще изведе страната от кризата? Пари дето едни наши хора ще усвоят...

 9. 9 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Весело

  Цоцаааааай, цървулееее.......

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Гневно

  А 40 те милиарда за електронно правителство къде потънаха? За едни мутри питам ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 721 Любопитно

  =======
  "За мен изключително важни са реформите - реформи, които са на дневен ред и следвайки плана "пари срещу реформи" е изключително важно да се състоят във всяка държава-членка", каза Дончев.=======

  А за нас е важно електронно правителство !!!!!

  Колко години го правите ?  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 721 Любопитно

  Добри цели и фокус върху иновациите!Дано успеем да получим финансирането, което искаме и очакваме!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Само срещу Върховенство на закона

  Засега нещата не са в наша полза, благодарение на Борисов , Гешев и правителство

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 13. 13 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 919 Неутрално

  България като иска пари , КАКВО ще даде?Ние сме пълни имзекяри само да ни хранят и да се оплакваме.А какво от обещаното сме изпълнили ?- освен че не даваме и послъгваме доста.
  Електроното правителство на България, вече има стаж за пенсиониране .Е да де, ако бе направено тогава когато трябваше.Сега е нероден-
  Петко ...оправяме го още преди да го има.

 14. 14 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Нито електронно правителство, нито преструктуриране на енергетиката. Пълен провал!!

 15. 15 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  За туризма нито лев.Е как ще се случат тия неща?Иначе им пожелавам успех.

 16. 16 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Гневно

  Добри цели и фокус върху иновациите!Дано успеем да получим финансирането, което искаме и очакваме!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Цинични крадливи шегаджии. Точно от вас герберистници ли ще очкавам (след 11 години):
  1. Иновативна България
  2.Зелена България
  3.Свързана България
  4.Справедлива България

  ????????????????????

  Освен да лъжете, некадърност, безхаберие и да откраднете всички пари, от вас ГЕРБеристи нищо друго не може да излезе.

  ОСТАВКА КРАДИЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ!!!

 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#12] от "nessarox":

  Бе те нека договорят мангизите. След изборите ще са на власт добрите, и ще има върховенство на закона.

 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Любопитно

  Хубаво поне , че от ЕС дават пари и за загубено време , но може и да е въпрос на лична симпатия......

 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 448 Весело

  Пари за зелен хайвер...като част от зелената икономика...

 20. 20 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Най-напред - Доган и Пеевски - на светло! Без това за нищо не мога да им вярвам.

 21. 21 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Добри цели и фокус върху иновациите!Дано успеем да получим финансирането, което искаме и очакваме!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  то всъщност цели няма. цел е да кажеш, че като изхарчиш 650 милиона за стем, то това ще те качи с 20 места в PISA-та например след 2 години или да си топ 20.

 22. 22 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Дончев къде се бута в А група. Той и шайката на Бойко няма да се докоснат и до едно евро от тия пари, просто няма да ги има на картата.

 23. 23 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Това означава промени в основите на законодателството и в редица вече гласувани закони.Как се вписва зелената енергия с топлоцентралите и електроцентралите на въглища?Ами с тия на газ?

 24. 24 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Какви иновации бе гробари, един ремонт на главната улица в София го правите 3 години и все грешно, една стена не можете да боядисате без да я объркате, за иновации ми говори тоа габровски смехурко.

 25. 25 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Експерти твърдят, че най-лесно и безнаказано се краде от зелена икономика и пътища. Точно в този ред!

  без подпис!
 26. 26 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: 46 Неутрално

  кради кради калинкооо!!!

 27. 27 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 961 Неутрално

  На г-жа 100 кила Лилето Павлова ѝ изпопадаха "безплатните" външни изолации дето струваха и те 1млрд., тука ми се упражнявате върху неща дето идея си нямате как да ги започнете даже, не говорим изобщо как да ги завършите... нещастници!

 28. 28 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Цялата тая работа е като бутилка вино с мезе.Да живеят тарикатите.

 29. 29 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 469 Гневно

  Пак ли ще се цифровизирате, кретени крадливи долни! Сума ти пари окрадохте за цифровизация, накупихте някаква неполезна техника, напълнихте гушите на поставени фирми и сега още искате. Ей, изроди. Спрете се

 30. 30 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 746 Любопитно


  Кинтите за Е-управление похарчихте ли?

  Има ли Е-управление?

  Осъдени?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 31. 31 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2375 Весело

  котката на дончев. правителството ще е едновременно и цифрово и аналогово

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  Пак ги нахакайте в ББР..... Доган и Пеевски да позеленеят

 33. 33 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Дончев "построихте" ли суперкомпютъра на оня дето три папи са го минали с 200?

  Каратиста, някъде по-горе е написал, с такива лозунги и подобно представяне може да шашнеш само някой пенсионерска сбирка.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  “Добри цели и фокус върху иновациите! Дано успеем”
  ——
  Одобряваш, начи, чиновниците на ЕС. Щото те са тия, дет са решили за какво ще дават. Наште просто протягат ръчица с канчето ... пък квото капне.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  ще осигурят доста пари за следващото правителство на ДБ

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Десетките милиарди, с които другите държави ще си преформатират икономиките и ще поставят основите за следващите поне 50 години, у нас ще отидат за 1. Стиропор по панелните блокове, 2. Ремонти на некачествено изградените пътища и 3. Социални помощи. С този капацитет - толкова.

 37. 37 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Тази крадлива върхушка скупе пари "за цифровизация" от ЕС и от българския данъкоплатец вече над 10 години!!

  Къде са резултатите?

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Дончев първо трябва да каже какво стана с милионите за е-правителство.
  На децата вместо таблети и е-учебници направиха шкафчета за милиони

 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Дончев първо трябва да каже какво стана с милионите за е-правителство.На децата вместо таблети и е-учебници направиха шкафчета за милиони
  —цитат от коментар 38 на hodounski


  милиони ли.
  милиарди са похарчени.
  потвърждавам, че повечето са окраднати
  или вложвени в неработещи системи.
  https://clubz.bg/61462-profukahme_2_miliarda_lv_za_e_upravlenie_estoniq_poharchi_50_mln

 40. 40 Профил на today
  today
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Зелена икономика? Управляващите толерират екологичните безобразия на Ковачки и др. подобни, и ще чакаме ЕС да ни дава пари!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  В духа на добрите герболяшки практики ще се похарчат за стиропор боя асфалт и джипиве.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на nfy59662417
  nfy59662417
  Рейтинг: 13 Неутрално

  За да се направи електронно управление както трябва, ще са нужни не 40 милиона ами 4 милиарда. Това е толкова сложна материя, към която трябва да се подходи много внимателно. Който се занимава със софтуер разбира че всичко трябва да се програмира индивуално, освен това има разходи и за инфраструктура, а и не на последно място за обучения. Ако някой храни илюзии че това е евтино и просто, не разбира материята въобще.

 43. 43 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Единственото на върбата ни качват! Никъде другаде!
  Обаче алчността им е олимпийска-за каквото можем да вземем пари, пък ние му знаем реда как да ги изхарчим и през кои наши хора да минат!
  Ясни са като вчерашен вестник!

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Виж това най го умеете, да искате пари. А какво правите с тях, че така бързо изчезват? Снощи Иван Нейков при Дремджиев, прочете част от доклада, който българското правителство е изпратило на ЕК. В него България е описана като много бедна, едва ли не бедстваща и се иска предварително да ни дадат парите, които ще получим догодина/ за да ги раздаде Борисов, преди да си отиде/. Защо никой не говори за това у нас. И на какво да вярваме, на този доклад или на Борисов.

 45. 45 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Еха,

  400 млн за 400 кабинета по биология, Томито сигурно вече си е сипал нещо 12 годишно по този повод, голяма лапаница ще падне

 46. 46 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Управляващите" ни алчни, некадърни и корумпирани разбойници отново си точат зъбите за парите на нещастните европейци.
  От нас зависи този път да им се размине и да останат с пръст в устата.

 47. 47 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Дончев: зелена икономика и цифровизация
  "Надявам се ние да успеем да качим българина отново на влак"
  Царят на клишетата - Дончев. Точно този Дончев, който потроши стотици милиони за цифровизация, с резултат милиард срещу нула. Сега хората, които ликвидираха българските железници, ще качват българина на влак?! За мен е абсолютно ясно, че ако българският народ и този път разреши да бъде ограбен с нови милиарди, от същите тези мошеници, които го грабеха досега, всякакви надежди за някакво възстановяване на страната трябва да бъдат забравени. Управляват крадци, господа съдебни заседатели!

 48. 48 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Дончевъ , философско мутренска компаньонка такава - тесна килия и за теб,до жп линия , с южно изложение, със стиропор облепена и безплатен инет към е-портала на затворническата администрация и форуми.


 49. 49 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Цял живот искаме пари от някъде и цял живот нямаме. Цифровизацията на Томислав Дончев и ГЕРБ е пословична.

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Това означава промени в основите на законодателството и в редица вече гласувани закони.Как се вписва зелената енергия с топлоцентралите и електроцентралите на въглища?Ами с тия на газ?
  —цитат от коментар 23 на Armagedon


  Абсолютно вярно!
  И въглищата , и природният газ имат въглероден отпечатък!

  България вече започна да върви по пътя на въглеродната неутралност - зае второ място в ЕС.
  Циментовите заводи спряха природния газ и почнаха да ползват ВЕИ и алтернативни , нисковъглеродни горива.
  Биомаса ,РДФ, гуми , ТБО.

  Добра новина!
  Но след циментовите заводи не продължихме .. .. не изградихме кръгова икономика.
  Много от ТЕЦовете все още са на природен газ.

  Явно "Газпром" задейства своето лоби

 51. 51 Профил на mitaka1234
  mitaka1234
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Някой да обесни това нещо цифровизация че само се говори за нея но няма обяснение какво значи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK